Inlägg

Inlägg som Galadhnen har skrivit i forumet
Av Galadhnen

Vänta lite förresten, du kör på en laptop nu säger du.
Har du en skärm? Eller ska en ny skärm få plats i din budget?

Av Galadhnen

@laptopgamer:
@anon242437:
R5 3600 presterar bättre åtminstone i CSGO och många andra (de flesta?) titlar, den har ju ändå 6 kärnor ställt mot R3 3300X 4 kärnor, och skillnaden i frekvens är inte så stor även om det iaf enligt specifikation är lite till 3300x fördel.

Skulle vanligtvis hänvisa till GamersNexus men de testar inte CSGO, så här är från LTT istället och deras review av 3300X och 3100:
https://www.youtube.com/watch?v=vD8Yk7JrBL8

https://i.postimg.cc/mZ1cCZbY/CSGO-processors.png

Med det sagt så är skillnaden inte stor.
T.o.m. R3 3100 skulle räcka men som du kan se är 3300x en mycket bättre processor särskilt för dina ändamål, för bara 250 kr extra.

https://komponentkoll.se/bild/cyBro.png

- CPU som sagt, du sparar 500kr och förlorar inte mycket alls gentemot R5 3600 i CSGO. Spara de slantarna till en framtida uppgradering istället.
- Grafikkortet är en bra deal för 2600kr och du får inte mycket mer för att gå upp till 1660 Super, det ger någon ynka fps. Om något kan du ta ett ännu billigare grafikkort om du behöver hålla i pengarna, men du kommer tappa en del prestanda då.
- Phanteks P400A är riktigt, riktigt bra för pengarna och kommer hålla länge. Om du väljer någon billig skitburk så kommer du få betydligt högre temperaturer i chassit vilket påverkar prestandan inte bara för GPU utan även CPU eftersom Zen 2 använder Precision Boost 2.
- Moderkortet jag valde är det billigaste jag kan rekommendera, men visst du kan spara kanske 100 kr där om du verkligen måste.
- RAM valde jag low profile-minnen för om vi jämför t.ex G.Skill-minnen med Corsair-minnen som har samma specifikationer (latens och frekvens) så ser jag ingen anledning att ta något annat än det bekvämaste alternativet. Det kommer inte göra varken från eller till i prestanda.
- SSD valde jag en SATA istället för NVMe eftersom du ändå inte kommer märka någon skillnad, har definitivt ingen effekt när du spelar CSGO.
- Nätagg valde jag 650W, det är 100kr mer än 550W men jag tycker det är onödigt att behöva köpa nytt eller känna sig begränsad vid framtida uppgradering.

Av Galadhnen

Kollade på wikipedia:

Citat:

Steam's development began in 2002, with working names for the platform being "Grid" and "Gazelle"

Jag kanske tänkte på Grid? Jag minns att det va bökigt och segt, va definitivt inte en fan av det då vilket kanske också va varför jag slutade använda det. Men jag skulle kanske haft mer respekt för att det bara va en beta då.

Skrivet av Lusekofte:

Som för många andra var det pga att valve stängde ner WON och jag var tvungen att skaffa steam för CS.

Just det, så va det! Men som sagt det kontot övergav jag innan Steam blev en butik.

Av Galadhnen

Vill minnas att jag hade något konto för cs som vidareutvecklades till Steam... eller minns jag helt fel?
Någon kanske minns vad den hette? Jag kanske blandar ihop det med något annat, eller så hette det Steam redan då.

Det kontot slutade jag använda när jag slutade spela cs och sen 2009 i samband med att jag köpte min första helt egna dator så skapade jag ett steamkonto.

Av Galadhnen
Skrivet av MacAllan:

@Galadhnen: Börja med att tala om vilken cpu och vilket moderkort, gärna övriga delar också.

Edit: Det är inte så enkelt att du glömt sätta i 4/8-pins kontakten för cpu?

Min cpu och mitt moderkort hjälper nog inte så mycket i den här tråden, som inte är min.

Av Galadhnen

Jag köpte en Oral B för kanske ett år sedan nu, en lite dyrare modell som hade större batteri än de billigare varianterna. Jag resonerade då iaf att det som är värt något är just batteritiden, sen att modellen jag köpte går snabbare det är sekundärt tycker jag. Med det sagt så använder jag ändå den snabbare av de två inställningarna... så på något sätt gillar jag väl att den är snabb.

Tänderna blir renare, mer polerade åtminstone, men jag har också insett att det som verkligen hjälper tänderna är tandtråd varje dag. Så om du inte redan gör det, jobba på den vanan.

Av Galadhnen

Det finns mycket det kan bero på och det är svårt att göra annat än spekulera.
Kanske har du satt två RAM-stickor i samma kanal på moderkortet? Min sambo gjorde den missen och då startade inte datorn. Även om du gjort rätt kan det vara värt att ta ut och sätta in ditt RAM på nytt, kanske testa slot 2+4 om du nu använder 1+3 eller vice versa.

Kolla sen att alla kontakterna från nätagget sitter bra i moderkort, grafikkort osv.

Funkar inte det kan du testa att ominstallera CPUn och kylaren, även om det inte är någons favorit direkt.

Om det fortfarande inte funkar då så kan du rensa CMOS, antingen med en knapp på moderkortet om det finns eller genom att ta ut batteriet på moderkortet och sen låta all laddning gå ur moderkortet.

Funkar det inte då... ja då har förhoppningsvis någon annan här en bra idé.

Av Galadhnen
Skrivet av Eric Hjalmarsson:

Börja inte kolla på vattenkylare.

Luftkylning ger mer kylning per krona, är tystare eftersom man inte har någon pump som låter, är mer pålitligt eftersom den kan kyla även om en fläkt går sönder medan en trasig pump leder till en överhettad dator, har en längre livslängd och du slipper läckor.
Mer kan du se i dessa videos:
https://youtu.be/hr0qLLv3dKc

https://youtu.be/23vjWtUpItk

https://youtu.be/vw4HONEkj4s

https://youtu.be/qntVQmLHDhI

Air VS AIO

Får väl av ren princip kontra med:

GamersNexus - Liquid vs Water cooling

Jag har precis igår installerat en Liquid Freezer II 360 (vilken för övrigt passade bättre i mitt chassi än 280).
Hade en luftkylare innan som hindrade mig från att stoppa i mer RAM, om jag inte använde någon variant av low profile-minnen men nu ville jag använda just 4x8GB av https://classic.prisjakt.nu/produkt.php?p=3754103 som då jag köpte dem kostade strax över 2000kr per par av stickor.

Med det sagt skulle jag nog ändå rekommendera en luftkylare till någon som vill ha det enklast möjliga, med minst behov av underhåll på lång sikt. Men TS får själv avgöra vad som är viktigast:
- CLC/AIO - några grader bättre kylning (med en given ljudnivå), mer utrymme för RAM och kanske dessutom det snyggare alternativet? (subjektivt)
- Luftkylning - Det överlag enklare alternativet, säkert även på mycket lång sikt, fortfarande alldeles utmärkt kylning men inte bäst

edit:
Såg att jag råkade länka fel RAM, korrigerade det.

Av Galadhnen
Skrivet av oso:

Tanken va ju en ny gamingskärm.
Nu är de jobbigt på riktigt sambon har snart ihjäl mig på allt tjat om skärmar. Med tanke på att jag görsöker få henne att väljaxD

34" 1440p 100hz 3-5ms inga recensioner
32" 1440p 144 hz 1 ms [5 ms.] relativt bra recensioner
27" 1440p 165 hz 3 ms bra recensioner
Om jag väljer 27" så kommer ja använda den som 2nd. Vid val av 32/34 så kommer ja bara ha en skärm
De grymma med 27" är väl att den följer mitt rödsvarta tema.

https://www.displayninja.com/aoc-cq32g1-review/

Citat:

Now, the actual gray to gray (GtG) pixel transition time is actually 5ms which is standard for VA panels.

In order to get 1ms MPRT, you have to enable the Motion Blur Reduction (MBR) technology which essentially inserts black frames between the regular frames in order to reduce the perceived motion blur.

Som sagt jag skulle inte välja Svive-skärmen, du skulle köpa grisen i säcken, och kanske är den okej?

Asus ROG Swift-skärmen kommer vara en bättre skärm, för gaming och allt egentligen utom att titta på en delvis mörk stilla bild. Jag skulle bara ta AOC-skärmen om storleken trumfar och du verkligen vill byta över till en enda stor skärm istället för två. Om det gör det så är det nog ändå en bra skärm så du blir förhoppningsvis nöjd.

Av Galadhnen

Förresten, så jag inte vilseleder dig:
När jag säger att du kan använda båda skärmarna då menar jag att du kan spela på den ena medan den andra används till något annat. Det går ju att spela spel över mer än en skärm men jag har aldrig testat det och jag vet inte hur det skulle fungera när det är olika upplösning på skärmarna... men jag tror inte det är vad du tänkte dig eller?

Av Galadhnen

@oso:
Priset gäller bara den här helgen förresten, ingen press!

Av Galadhnen

@oso:
Absolut. Jag sitter själv med en som är 2560x1440 med en 1920x1080 vid sidan av (på högkant).
Kolla så du har plats på skrivbordet bara. Asus ROG Swift PG279QZ kan användas med DP eller HDMI, men jag rekommenderar DP då jag är osäker på om det finns någon begränsning för just den skärmen (som t.ex. max 120 hz) när man använder HDMI... så kolla om du har en extra DP-port på ditt grafikkort. Skulle du bara ha 1 DP så låt den nya skärmen använda DP och låt den gamla använda HDMI eller vad den nu kan använda

Av Galadhnen

Till att börja med kan man dessvärre inte helt lita på "1 ms" vs "3 ms".
Det har aldrig varit tillförlitligt och det är mycket vanligt att skärmtillverkare använder extremt mycket "overdrive" för att skynda på pixelövergångarna för att uppnå t.ex. "1 ms MPRT", vilket inte är praktiskt användbart för att det blir s.k. "overshoot" dvs pixelövergången hinner inte stanna vid rätt färg utan fortsätter och landar på fel färg innan den går tillbaka till rätt färg igen.

Ska man vara riktigt petig behöver man sätta sig in i övergångarna mellan olika gråskalor, ja ibland t.o.m. olika färger då t.ex. LGs nya paneler använder sig av en fin mättad röd fosfor som reagerar lite långsamt när de röda subpixlarna ska släckas.

När det gäller 100hz eller 144hz så är det svårt att märka en skillnad i många scenarion men det har mindre att göra med att våra ögon inte kan se skillnaden och mer att göra med att det inte hjälper att höja frekvensen om inte också pixelövergångarna snabbas på lika mycket. Så 144hz kan ge en klarare bild vid rörelse än 100hz men du behöver mer info än du har nu.

Det verkar inte finnas några (iaf inte vettiga) recensioner av Svive-skärmen. På deras hemsida står det även "5 ms response time", inte 3 som på komplett. Kan inte hitta alls särskilt detaljerad info om den skärmen och jag skulle inte öht våga köpa den utan mer info.

AOC-skärmen å andra sidan finns det iaf några vettiga recensioner om, även om jag skulle föredra en recension från tftcentral, rtings eller förstås Thomas Ytterberg!

Det verkar vara en helt okej skärm ändå, för priset iaf.

Du bör dock vara medveten om att skärmen av av typen "VA" vars styrkor är bra kontrast (t.ex. kommer mörka scener eller partier på skärmen att se hyfsat svarta ut istället för lite grådassiga) och hyfsad bildkvalitet (jämfört med TN-paneler) men dras med problem som långsamma pixelövergångar i mörka toner, vilket kan orsakar "black smearing", alltå om ett mörkt föremål rör sig över en ljus yta så lämnar den ett spår av svart bakom sig som kan bli störande.

En annan populär paneltyp är IPS som har sämre kontrast än VA och framförallt så drabbas IPS av ett fenomen som kallas "IPS glow" vilket brukar märkas närmare hörnen på skärmen särskilt om man sitter nära och bilden visar en mörk scen. Det blir alltså lite ljust mot hörnen eller allmänt om du tittar på en mörk bild från en vinkel, men det är inte så störande om du inte sitter i ett mörkt rum och spelar ett mörkt spel / tittar på en mörk film. Annars är IPS bättre eller lika bra på de flesta andra sätt. Färgkvaliten brukar vara lite bättre, pixelövergångar brukar vara lite snabbare och IPS lider inte av de problemen jag nämnde för VA.

Om du lutar mer åt IPS än VA så är den här skärmen ett fantastiskt kap just nu:
https://www.elgiganten.se/product/gaming/gamingskarm/40857/as...

Den brukar kosta över 7000kr vanligtvis och är en erkänt mycket bra skärm.
Elgiganten brukar låta en göra återköp även vid bruten förpackning men kanske att det är annorlunda när det är rea...?

Av Galadhnen

@Mixan:
Yes jag testade det men bytte tillbaka. Det störde mig som sagt inte att ha hålet där vid normal användning och vid videouppspelning (än så länge) så har det inte varit en faktor.

Av Galadhnen

Min OnePlus 8 Pro (Ultramarine Blue 16/256 GB) kom igår (23:e) och jag plockade upp den "idag" (igår 24:e).
Har en OnePlus 3T sedan tidigare som har tjänat mig mycket väl.

Jag har inte riktigt djupdykt i den än men en tidig "first impression":

- Att skärmen går hela vägen ut, t.o.m. längsmed kurvaturen på kanten, är jag inte helt bekväm med. Inte än iaf. Känns som om jag måste hålla den väldigt försiktigt och medvetet för att inte råka komma åt något i kanten på skärmen. Det ser även lite konstigt ut för mina ovana ögon, att skärminnehållet fortsätter över kanten och förvrängs lite längsmed långsidorna.

- Hålet för selfie-cam stör mig inte så mycket som jag va rädd för. Den smälter in med ikonerna i toppen och när man tittar på en video så är mobilen såpass hög (eller bred i liggande läge) att ingen video jag tittat på än iaf har sträckt sig hela vägen upp till hålet.

- Oerhört snabb upplåsning med fingeravläsning. Wow! Inte bara tiden till att den accepterar fingeravtrycket men även tiden till att skärmen visar den aktiva appen. Det går sjukt snabbt!

- 120Hz AMOLED är precis så fantastiskt som jag föreställde mig. Jag kan jämföra det med ULMB på min Acer Predator XB271HU och läsbarheten är nästan lika bra när jag scrollar genom innehåll på mobilen. Den är ärligt talat bättre på så sätt att med ULMB så är inte pixelövergångarna tillräckligt snabba för att undvika viss crosstalk som är störande. 120Hz AMOLED har istället det normala utseendet på pixelövergångar där innehållet blir en aning suddigt men det är såpass lite att jag föredrar det åtminstone för att scrolla genom text.

- "Motion graphics smoothing", interpolering för att nå 120fps i video, verkar fungera bra. Har bara kollat lite kort på The Witcher på Netflix och ja, det flyter på bra och ser inte onaturligt ut. Men å andra sidan är jag van vid t.ex. ULMB i spel och t.o.m. min gamla Panasonic plasma-TV har jag aktiverat motsvarande funktion för, vilket jag aldrig haft något problem med. Förr eller senare kommer jag göra lite mer djupgående jämförelser med funktionen på/av.

- Inbyggda högtalare är mycket bra för en mobil. Det är inget jag tänker på direkt när jag kollar på en vanlig Netflix-serie som After Life, men det fanns en Dolby Atmos-video på mobilen som jag kollade på och ja jäklar det låter bra, riktigt bra stereoupplevelse t.o.m.

- Ingen hörlursutgång... gör att jag är på jakt efter en mobil hörlursförstärkare. Det här kommer bli ett äventyr fyllt med recensioner, ångest och antagligen sluta med något dyrare än jag egentligen behöver. Tills jag har en så kan jag inte riktigt byta över från min 3T.

- Foto har jag inte lekt med alls än. Det är inte ett stort intresse direkt, men jag skulle kunna ta några foton med de olika kamerorna om någon är intresserad. Mer sannolikt lejer jag min fotointresserade sambo att testa kamerorna.

Om någon undrar något särskilt kan jag testa lite och svara på frågor.

Av Galadhnen

Det är svårt att tänka sig tills det oväntade händer en själv eller någon i ens närhet.

Det hände med min farbrors flickvän och granne som vi känt i många år och som hängt med på massa olika släkttillställningar som semester på landstället, studentfester, julfiranden m.m.

Det visade sig att hon va kriminell och man hade kanske kunnat ana något med tanke på att hennes lägenhet va proppfull med prylar (som hon stulit) och hon hade en tendens att bara försvinna iväg utan att säga något, mitt i natten på "en joggingtur".

När hon hälsade på hos min pappa och hans fru över en helg så klagade hon på huvudvärk och behövde lägga sig ner och av någon anledning fick hon använda deras sovrum. Där rotade hon igenom en väska och hittade något/några bank/kreditkort som hon tog. Hon hann handla en hel del innan hon försökte återlämna en produkt och få pengarna tillbaka, för vid det laget hade kortet spärrats och då åkte hon fast.

Det kan såklart vara någon som hackat sig in i din kompis mobil @devildenied men finns det kanske någon i hans närhet som han litar på som skulle kunna gjort det här? Kanske är det du, som är hans vän och tekniskt kunniga kontaktperson?
Skämtåsido, man får vara försiktig med vem man litar på.

Av Galadhnen

Testa MSI afterburner.
Det finns ett flertal olika program du kan använda men den är nog populärast och den jag använder själv. Höj power limit och temp limit till så långt den tillåter, bara det kommer ge en skjuts i prestanda.
När du höjer core clock se till att göra det stegvis 5-10 MHz tills du når en nivå där det du stöter på mindre instabilitet eller små synliga artefakter när du t.ex. kör en benchmark som Unigine Heaven. Då får du backa lite, jag brukar vara på den säkra sidan och lägga mig en bit under max stabila frekvensen.
Sen kan du gå på memory clock på samma sätt, men du kan höja kanske 25-50 MHz per gång. Jag vet inte riktigt hur mycket man kan höja memory clock på 980 Ti, kanske kan vara värt att hoppa upp i steg om 100 MHz några gånger för att spara tid.

Mitt RTX 2080 Ti går att höja med över 1000 MHz, men du kan nog inte vänta dig dig det med 980 Ti.

Sen borde du inte gå in helt blind med inget mer än mina tips för det kan finnas en del att tänka på. Här t.ex. skriver GamersNexus:
https://www.gamersnexus.net/guides/1965-overclocking-gtx-980-...

Citat:

NVidia's newest design institutes a power percent target (“Power % Target”) that increments power provisioning to the die to grant OC headroom. Unfortunately, this metric can't be exceeded beyond what the BIOS natively allows (without a hack, anyway), and means that we're sharing watts between the core clock, memory clock, and voltage increase.

Jag tror dock att precis det där stämmer även för nyare Nvidia-kort.

De länkar iaf till en tutorial för överklockning av GTX 980 och Maxwell överlag på sidan jag länkade ovan, men du får en direktlänk här:
https://www.gamersnexus.net/guides/1680-overclocking-gtx-980-...

Av Galadhnen

Har varit helt besatt av senaste albumet från Gaupa.
Tänk er Björk med lite mer riv i sången, i ett stoner/doom-rockband från Falun.

Jag är helt såld. Köpte och betalde tredubbelt via deras bandcamp:
https://gaupaband.bandcamp.com/album/feberdr-m

Finns på Spotify annars, men jag ville ha FLAC-versionen och samtidigt stötta bandet.

Av Galadhnen

1. Min förra rigg hade en i5 3570k, överklockad till 4.2 GHz (4.3 GHz ett tag).

2. Jag fick som gåva en valfri dator för 30 000 kr så jag gick all-out och köpte en i9 9900KS, just för att det va 99% spelfokus, annars lockade definitivt 3900X eller kanske 3950X t.o.m.

3. Det fanns ett flertal spel som inte alls fungerade bra med fyra kärnor/trådar, exempelvis de sista tre banorna i They Are Billions va helt ospelbart, nästan lika illa va Homeworld: Deserts of Kharak.
Alla spel egentligen med många enheter med AI och pathing.
Sedan hade jag också planer att köpa en ny skärm med ULMB, och då ville jag hålla 120fps i alla spel så stabilt som möjligt vilket inte kändes möjligt med den gamla CPUn.

Av Galadhnen

Har varit helt besatt av Mount & Blade 2: Bannerlord
Egentligen vill jag fortsätta min nya genomspelning av Dragon Age: Origins men... kan inte riktigt släppa Bannerlord.