Inlägg

Inlägg som Galadhnen har skrivit i forumet
Av Galadhnen

2080 Ti begränsad av PCIe 8x 3.0?

Hej gott folk!

Så jag har i dagsläget mitt 2080 Ti i den lägsta slotten på ett z390 Aorus Master vilket ger tillgång till x8 3.0-banor. Den teoretiska bandbredden är alltså som mest ~7.8GB/s, men jag vet inte riktigt om det finns något sätt jag kan se hur mycket data som faktiskt överförs medan jag spelar?

Jag tänker också att det är lite svårt att testa om det blir någon praktisk begränsning eller inte då många spel lär vara begränsade av något helt annat, men vissa spel kanske kan slå i taket för x8 3.0?

Jag har googlat lite och hittat några tester från t.ex. GamersNexus, men då gällde det antingen SLI med 2x RTX Titans eller så va det en äldre artikel där de testade 1080 Ti.

Har ni någon pålitlig källa eller egen kunskap som kan upplysa mig?
Jag flyttar helst inte grafikkortet högre då luftflödet kommer underifrån och om jag flyttar upp grafikkortet måste jag flytta ner ljudkortet som då skulle blocka en del av luftflödet till GPUn.

Av Galadhnen

Inte säkert att 7nm skulle vara bättre än 8nm med samma arkitektur.
Vi kan spekulera allt vi vill men i slutändan får vi se hur de presterar, samma med Radeon.
Oklart om jag kommer uppgradera från 2080 Ti, kommer nog vänta lite iaf.

Av Galadhnen

Jag gör som @ExcZist m.fl. och använder Classic Shell.
Man har ju tillgång till vanliga startmenyn också med ett klick.

Vi får väl se om jag är nöjd med den nya startmenyn...

Av Galadhnen

@Ricerunner:
Nu är jag inte helt hundra på om det du sett att de nämner faktiskt är latens.
Det vanliga är att de kallar det "response time" eller "MPRT" och det är alltså en fråga om pixlarnas responstid från att de börjar skifta färg/nyans till att de är helt klara (eller jag har fått höra att mätvärdena är från att 10% av övergången är avklarad till att 90% är avklarad, om jag inte helt missförstod, medan t.ex. rtings i sina grafer visar 0% till 80% och 0% till 100%).

De uppnår den responstiden antingen med väldigt hög overdrive eller så är det en "upplevd responstid" (MPRT) som kan uppnås med t.ex. motion blur reduction-teknologi.

Av Galadhnen

@medbor:
De menar nog samma officiella startpris som X-modellerna hade vid lansering, du kan se i deras tabell att priserna stämmer överens med lanseringspriserna, inte nuvarande priser. X-modellerna har redan sänkts i pris en hel del, jag skulle gissa att de inte direkt går ner mer i pris relativt XT, för det är såpass liten skillnad i prestanda (antagligen).

Av Galadhnen

Så länge du kan få samma hastighet och primära timings som XMP så kommer det inte vara någon större skillnad. Om några sub-timings inte sätts helt optimalt så kommer du nog inte märka någon skillnad om du inte gör benchmarks, då kan du säkert tappa några få poäng.

Just ditt minnes-kit är validerat att köras med XMP i 3200MHz med primära timings 16-18-18-38 och spänning på 1.35V
Om du sätter de inställningarna manuellt så bör det inte vara några problem, moderkortet testar sig fram själv (memory training) för övriga inställningar.
Men om du ändå ska in i BIOS och sätta sånt så kan du nog utan vidare testa t.ex. 3600 MHz (gå inte över det med Ryzen om du inte verkligen vet vad du håller på med), primära timings 15-15-15-35 och 1.45V. Om det inte funkar eller visar sig vara instabilt, testa med 1.5V, över det skulle jag inte gå för daglig användning.

Men innan du gör något i BIOS är det bra om du kollar hur du kan rensa CMOS (då sätts alla inställningar i BIOS tillbaka till factory settings) ifall du skulle råka sätta en inställning som gör att du inte kan boota. Det smidigaste är om det finns någon liten knapp på moderkortet som du kan hålla in för att rensa CMOS. Finns ingen knapp så finns det istället två piggar som man kortsluter, eller så kan du ta ut det lilla runda batteriet i moderkortet, hålla in Power-knappen i 10 sekunder och sen sätta tillbaka batteriet.
Se alltid till att läsa moderkortsmanualen och följa instruktionerna för hur du gör med CMOS och såklart om du inte är bekväm med det alls, håll dig till settings på RAM som ska gälla för XMP, dvs de första inställningarna jag nämnde.

Av Galadhnen

De bör fungera i stock settings utan problem.
När det gäller XMP så kommer alla på QVL ha en XMP-profil eller två sparad på moderkortet, men även de som inte är med på QVL kan mycket väl också ha en XMP-profil. Så va det i mitt fall med Gigabyte z390 Aorus Master + G.Skill F4-3600C15D-16GTZ

Jag har ingen aning om vad chansen är att det inte finns någon XMP-profil för dina minnen, men det lär inte vara en omöjlighet (eller är XMP sparat på RAM-minnen...? I forget). Skulle det vara så kan du ändå själv sätta den spänning och timings som ska gälla för din XMP-profil. Det kan hända att när moderkortet gör sin "memory training" att den inte sätter sub-timings helt optimalt, vilket den iofs aldrig gör men det kan nog bli större diskrepans mellan optimala settings och vad du får än om den hade en XMP-profil testad och godkänd på ditt moderkort.

Av Galadhnen
Av Galadhnen

1. Ström
2. HDMI till skärm
3. DP till skärm
4. Optisk kabel till Sennheiser RS 175 (3.5mm går just nu till dockad jobblaptop)
5. 3.5mm-kabel till Senheiser RS 170
6. 3.5mm-kabel mellan externt ljudkort (SBX AE-5) och någon av mina två AKG-lurar (Q701 och K371)
7. USB till Logitech G Pro TKL
8. USB till Logitech C920
9. USB till Antlion ModMic USB
10. Ethernet

Sen har jag två förlängningskablar som kanske inte räknas?
Den ena använder jag för BT-adapter till min ModMic Wireless, den andra brukar vara till lite olika saker beroende på, som en micro-USB för att ladda min Wii U Pro controller (som jag föredrar över t.ex Xbox-kontrollers)
Ibland, men inte just nu, har jag en splitter för 3.5mm-jacket i moderkortet, då kopplar jag in 3.5mm från Sennheiser RS 175 (som jag annars använder optisk för) eller till mina Oppo PM-3.

Så just nu 10 kablar, ofta 11, eller 13 om vi räknar in förlängningskablarna.

Av Galadhnen
Skrivet av anondody:

@Donnerstal:
nice! Tack!

Säg att jag vill ner till ca 20K vad kan jag ändra?

Mitt förslag med 3900X skulle se ut så här, men tänk på att du såklart kan ta 2x16GB RAM istället och allt det andra jag nämnde i förra inlägget.

https://komponentkoll.se/bild/HYWLH.png

Av Galadhnen

Instämmer med Donnerstal gällande CPU. Du kan förstås nöja dig med en Ryzen 5 3600, men då ska bygget inte kosta 22k. Såvida du inte ångrar dig på punkten om att du inte behöver en så dyr GPU eftersom du mest spelar WoW.

Du kan t.o.m. klämma in en 3950X om du går strax över budget (och sen har jag inte räknat in Windows heller, men du kanske kan bråka med support om att aktivera ditt nuvarande windows, jag lyckades typ, fick betala typ 500kr då jag inte hade min nyckel)

https://komponentkoll.se/bild/EMnmW.png

3950X på B450 kanske någon reagerar på, men det ska gå bra så länge du inte tänkte överklocka vilket ändå inte är så värt. Det går iaf bra på en bra B450, som Tomahawk Max eller Mortar Max (som va dyrare just nu, därav Tomahawk).

Gällande GPU kan jag se skäl för Geforce RTX över Radeon om det finns applikationer du använder som drar särskild nytta av CUDA-acceleration, men med den lilla research jag hunnit med så hittar jag inget som tydligt pekar på att det skulle vara en fördel, tvärt om hittar jag en del egenheter med Nvidias kort för Sony Vegas.

Jag la förresten till 4x8 RAM istället för 2x16, ifall du ville ha ännu mer RGB. Du kan förstås köra på 2x16 istället, så har du möjlighet att lägga till mer RAM i framtiden.

CPU-kylaren jag la till är bland de bättre om inte den bästa av RGB-fokuserade AIO-kylare.

Chassit jag valde är lite billigare än det Donnerstal valde, jag gjorde det dels för att få in en 3950X (som du kan byta ner till 3900X) och dels för att den har bättre luftflöde. Men om du föredrar utseendet med glaspanel i fronten så är Donnerstals en av få om inte den enda av sitt slag som inte stryper luftflödet alldeles för mycket.

Av Galadhnen
Skrivet av anondody:

@Galadhnen:

Sony Vegas och Adobe aftereffects

I så fall är Ryzen 3000-serien ett ypperligt val:
https://www.overclock3d.net/reviews/cpu_mainboard/amd_ryzen_5...

Ryzen 9 3900X har kommit ner i pris sen senaste Intel-releasen, så där har du 12 kärnor som Sony Vegas effektivt kan nyttja.

Frågan då är moderkort, har du några särskilda behov eller planer på att uppgradera igen inom ett år eller så? Om inte så är B450 ett prisvärt alternativ. X570 är dyrare men ger stöd för PCIe 4.0 och kommer direkt vid release ha stöd för nästa generation av Ryzen, medan B450 kommer få vänta lite innan det får stöd.

Av Galadhnen

Vilka program använder du för filmredigering?

Av Galadhnen

Så går det när man är för lat för att kolla upp saker.
Tack för rättelsen!

Av Galadhnen

Din sambos moderkort tror jag inte har stöd för Zen 2. Har hört att ASRocks a320-moderkort skulle stödja Zen 2 men för övriga moderkortstillverkare så går det nog inte. Så hennes alternativ stannar vid Zen+, alltså 2000-serien av CPUer.

Enklast vore väl om du kollade på hur mycket din CPU kontra GPU belastas när ni spelar?

Men om jag ska spekulera lite så tror jag att Rust inte är så grafiskt krävande, era grafikkort räcker nog ändå rätt bra och ni får nog mer ut av en ny CPU. Innan ni köper ny CPU skulle ni kunna testa att stänga av SMT, vilket enligt många ska hjälpa:
https://www.reddit.com/r/playrust/comments/8s7qgc/cpu_has_hig...

Av Galadhnen
Skrivet av ronz:

Roterat alla fläktar nu. AIO i toppen som insug. Fläktarna på sidan som utblås.
Kan säga att AIO idle vattentemp redan nu är 6 grader lägre (29) med fläktarna på absolut lägsta.

Härligt!
Hur är det under belastning?
GPU-temp är mer eller mindre oförändrat skulle jag tro?

Det enda jag skulle fundera lite på är hur luften tar sig bort från datorn från utblåset.
När den blåser ut mot väggen kommer luften spridas åt alla håll, även neråt, lite mer uppåt men mest åt sidorna och sen stiger väl den luften långsamt eftersom den är varm. Så luften som går uppåt och bakåt kommer i någon grad att sugas in i radiatorn igen.
Om du skulle sätta något mellan datorn och väggen, med en viss vinkel bort från utblåset, så skulle du kunna leda luften mer bort från datorn.

Det är inte alls nödvändigt, men jag skulle åtminstone experimentera med det för skojs skull.

Skrivet av ronz:

Ok! Minnena är inte klockade så det ska nog inte vara någon fara

Det kan vara värt att överklocka dem lite. Jag gjorde det nyligen, förvånansvärt enkelt.
Z490 ska vara ännu enklare att överklocka, både CPU och RAM.

Ha så kul med din nya gamingbebis!

Av Galadhnen
Skrivet av ronz:

Det finns ingen risk med att vattentempen blir så hög då? Sämre vätska med tiden? avdustning? dumma frågor kanske men jag har inte en aning om hur det funkar i en AIO

Vattnet avdunstar inte men det kommer över tid tränga in i gummit i slangen. Högre temperatur på vattnet kommer leda till att det går snabbare men jag vet inte om det finns några källor som visar hur stor effekten är vid olika temperaturer. Tillverkare av vattenkylare sitter säkert på sån info men jag har inte läst något så specifikt. Det närmaste är:
https://blog.nzxt.com/does-aio-liquid-evaporate/

Citat:

Keep coolant temperature below 60C – this normally isn’t a problem, but excessive ambient environments & hot cases might make it worthwhile to set a custom fan & pump curve

Från dina bilder ser det ut som om du kanske skulle kunna ge din side-intake lite mer luft, alltså flytta ut den lite till från väggen. Det är de fläktarna som kommer bidra med kall luft till radiatorn då de inte blåser förbi GPUn.
Testa och se om det hjälper, kanske har du redan tillräckligt avstånd till väggen.

Sen vore åtminstone jag nyfiken hur mycket skillnad det gör om du istället har en side-exhaust, tar in luft uppifrån via radiatorn och nerifrån förbi GPUn. Du skulle fortfarande ha positivt tryck, lite luft särskilt den från bakre delen av radiatorn skulle nog slippa ut bakvägen, resten går ut i via fläktarna på sidan. Både radiatorn och GPUn får tillgång till rumstempererad luft, och ärligt talat tror jag en side-exhaust kommer kunna pressa ut mer luft än du gör via radiatorn med tanke på motståndet dina fläktar jobbar mot där.

Av Galadhnen

Det viktiga är att vattentemperaturen inte sticker iväg. Om du håller koll i en timme under belastning, och temperaturen planar ut på en nivå som inte medför för höga CPU-temps så är du good to go. 79 grader är inga problem, jag har själv en 9900ks som jag fått undervolta lite för att komma ner till 90 grader vid hög belastning (Prime95 utan AVX), trots Kryonaut och en Liquid Freezer II 360.

Intels nya CPUer, K-varianterna iaf, överför värmen såpass bra nu att du kan ha en mycket högre värmeutveckling än förut. Så att din vattentemp är hög har nog i huvudsak med det att göra.

Vad är effekten? Kolla med HWiNFO64, "Power OUT" (POUT). Min 9900ks drar drygt 250W vid maximal belastning (Prime95 med AVX), din drar rimligen ännu mer eller lika mycket iaf, men med bättre temperaturer.

Av Galadhnen

Efter typ två-tre dygn frös datorn (ingen bluescreen) vid normal användning igår natt, så jag ändrade till -0.145 V. Hoppas verkligen jag inte behöver höja mer för jämfört med mina stock settings är det i praktiken bara 0.045 V lägre vid belastning än tidigare.

Skulle det vara bättre att byta till LLC High istället för att höja adaptive vCore för att få bättre stabilitet?
Dvs jag skulle kunna byta till High och sänka vCore tillbaka till kanske -0.16 och förhoppningsvis hamna på ungefär samma värmeutveckling vid last. Eller gör det ingen skillnad?

Av Galadhnen

Och just det, temperaturerna nu är i snitt 80 grader med Small FFTs utan AVX, ner från 86 grader tidigare. Det är också lite varmare i rummet idag, nästan en hel grad, så säg 7 graders förbättring jämfört med stock settings. Hade hoppats på mer men... det är något.

Skrev ner VR VOUT och POUT för några olika tester i Prime95:

Adaptive vCore -0.15 V
LLC: Medium

Large FFTs (AVX on)
VR VOUT: 1.264 - 1.281
POUT: 129 - 148 W

Small FFTs (AVX off)
VR VOUT: 1.232 V
POUT: 173 - 185 W

Small FFTs (AVX on)
VR VOUT: 1.203
POUT: 219 - 223