Inlägg

Inlägg som Galadhnen har skrivit i forumet
Av Galadhnen

@Ozzed:
Det stod väl att de som vill kan installera uppdateringen nu?

Citat:

Microsoft har spikat den slutgiltiga versionen som kommer ligga till grund för den skarpa lanseringen, och på Windows Insider-bloggen beskriver företaget hur versionen kan installeras redan nu för den som inte vill vänta.

Eller måste man vara en Windows Insider för det?

Av Galadhnen

Det enda sättet det här blir bra är om det blir så populärt att varenda ISP har Stadia-servrar ståendes, som Netflix.
Fast då tappar man iofs molneffekten av att servrarna skickar data mellan varandra snabbt, om jag från Stockholm spelar med någon från London. Men för single-player går det väl.

Men till saken de egentligen tar upp:
Jag undrar hur hög fps de "burstar" upp till egentligen. Har man en renderingstid på ~4ms med 240fps & Hz så kan de inte tjäna in mer än teoretiskt 4ms max, med "oändlig fps".

Men visst, jämför man med 60fps, 16.7ms, de kanske kan klå den upplevelsen.

Lag compensation har ni redan sagt allt. Cloudstutter är ett bra namn @backfeed !

Skickades från m.sweclockers.com

Av Galadhnen

@EZED: Om datorn bara ska användas för spel och övriga vanliga användningsområden (surfa, chatta, kolla videor osv) så spelar det ingen roll i så gott som alla spel.

2600 har 6 kärnor medan 2700 har 8 kärnor.
"Out of the box" har 2700 högre turbofrekvens men om jag inte minns fel kunde man överklocka 2600 och 2700 lika högt.

Här gör Hardware Unboxed en jämförelse med en klockfrekvens på 4.2 GHz:
https://www.youtube.com/watch?v=CiwoaoD1eks

Så du kan lika gärna spara de hundralapparna till när det är dags för en uppgradering, kanske när det är dags att köpa den nya skärmen att du kan få till en lite bättre skärm?

Av Galadhnen

@EZED:
Moderkortet är Gigabyte GA-A320M-H, den har inget stöd för Ryzen 3000 eller senare, så om du fortfarande vill ha möjligheten att uppgradera framöver så är det inget vidare alternativ.

Jag tog en av de tidigare förslagen i tråden och ändrade CPU och grafikkort så att det motsvarar det du länkade, men här får du ett moderkort som stödjer Ryzen 3000 och med lite tur även framtida Ryzen 4000. Kostar bara 300 kr extra, och du får dubbel RAM.

https://komponentkoll.se/bild/NBKOT.png

Av Galadhnen

@improwise:
Tyvärr kan man inte se avsnittet på BBC's hemsida längre, du får hitta alternativa vägar...
Den finns inte heller på SVT längre, där heter den "Medicin med Mosley"

Här är iaf länken till avsnittet på BBCs hemsida:
https://www.bbc.co.uk/programmes/b03dwmf1

Nu gjorde jag lite mer efterforskning och hittade faktiskt i textformat vad de kom fram till:
https://www.bbc.co.uk/programmes/articles/31TVF5dHY342pN9pPgJ...

De trodde att om man står upp skulle man röra på sig mer per automatik men så va det inte. Istället hade man dock lite högre puls, vilket de lite arbiträrt jämför med att om man står upp på jobbet varje dag så bränner man kalorier motsvarande 10 maraton på ett års stående i arbetet.

Och sen såg de också att man rensar blodsockret snabbare när man står upp, något som skulle vara särskilt användbart efter lunch då blodsockret kan gå lite för högt.

Läs själva, och för den som orkar kan ni också läsa den officiella rapporten av experimentet:
https://oem.bmj.com/content/oemed/early/2013/12/02/oemed-2013...

Deras fokus va dock helt klart på hjärtkärlsjukdomar snarare än ergonomi, så för svar på det får vi väl leta vidare... en annan dag.

Av Galadhnen

@improwise:
Ja åtminstone när det gäller att bränna kalorier stämmer det.
Det va en av de där "Trust me I'm a doctor"-avsnitten från BBC där de förklarade varför det va bättre att stå än att sitta, och det huvudsakliga va att det va mycket mer sannolikt att man skulle röra på sig om man står snarare än sitter.
Men det kan stämma även för att undvika ryggproblem m.m.

Av Galadhnen

Nu har jag ingen direkt källa att hänvisa till, men "människan är inte byggt för att sitta", inte som en huvudsyssla iaf. Ergonomisk design hjälper ju till men det löser ett problem som är självorsakat. Jag tycker om att växla mellan att stå och sitta på jobbet, en timme eller två av varje innan man byter är skönt.

Skickades från m.sweclockers.com

Av Galadhnen

Jag skulle gärna stå vid datorn också men då behöver jag ett nytt bord också, och då måste jag möblera om lite för just nu har jag ett hörnskrivbord. På jobbet har jag höj-/sänkbart skrivbord och en ståmatta, det är rätt nice att byta mellan att stå och sitta beroende på vad man känner för.

Av Galadhnen

@Recall:
@Calma:
Ja det är ju logiskt.

Att köpa en stol för 18k om man inte har rejäla ryggproblem eller liknande känns lite som att köpa ett Quadro-kort för att spela spel med. Men med tanke på att Aeron, en ny iaf, har 12 års garanti så är det ju ändå en investering för framtiden.

Någon har andra tips på bra kontorsstolar utan läder? Vore bra att åtminstone förstå vad det är jag väljer mellan innan jag lägger ut lika mycket på en stol som en bra gamingrigg.

Av Galadhnen

Fan det här måste man ju testa. Jag dricker inte läsk ofta, aldrig till mat om inte sambon insisterar, men jag älskar blodapelsin!

Av Galadhnen

@linsjb:
@Calma:

Tack för feedback!

Jag kollade lite på Kinnarps plus 8 och såg att den hade nackstöd, vilket påminde mig om att jag va lite osäker på om jag behövde nackstöd eller inte.

En snabb googling gav ett riktigt bra svar, från experter:
https://forums.ergoweb.com/forums/topic/is-there-any-scientif...

Det fanns lite debatt men inte mycket, konsensus verkar vara att det inte finns något behov av det om man inte lutar ryggstödet bakåt. Det är inget måste för mig så det kanske inte är så dumt med en Aeron.

Men du @Calma , är det skillnad på Aeron Refurbished or Aeron Remastered?
Den här kostar 6800 kr före
https://aeron.se/
Medan den här kostar 20k:
https://www.olssongerthel.se/herman-miller/aeron-remastered-k...

Är aeron.se en scam eller är Refurbished den gamla modellen, och isf är den nya märkbart bättre?

Av Galadhnen

Jag är i... ja kanske inte akut behov men jag måste verkligen byta ut min stol.
Det har gått så långt att jag har ont i vänster ben och även arslet pga att stoppningen komprimerats eller något och så jag känner av vad det nu är för hårda saker som ligger där under.
Har försökt lösa det med att slänga över en kudde och allt möjligt men det blir aldrig riktigt bra.

Så nu måste jag köpa en stol. Det måste vara utan läder och näst därefter är högsta prioritet att det är så bekvämt som det bara är möjligt, och antingen är billigt och håller något år eller dyrt och håller många år. Kollade på Herman Millers "Aeron Chair" men är den verkligen så bekväm?

Vad tror ni, om vi helt släpper på hämningarna (ekonomiskt) och bara vill ha det mest bekväma tänkbart som man ändå kan ha vid skrivbordet och spela med, och utan läder, vad är drömstolen?

Av Galadhnen

Det här brukade va ett problem för mig.
Jag kunde komma upp i 100 flikar, där nånstans tänkte jag att jag öppnar ett till fönster för att skilja på det lite. Sen va den uppe i 100 flikar...

Nu är jag mycket mer återhållsam, men ja när man väl faller ner i "the rabbit hole", wikipedia eller annat, då blir det en del flikar igen. Jag försöker åtminstone gå igenom det systematiskt, efter varje flik jag är nöjd med stänger jag den och går jag tillbaka till den förra, läser vidare den, öppnar eventuellt nya flikar som jag läser och förhoppningsvis stänger, går tillbaka igen kanske stänger den, hoppar bak ett steg till och så håller det på.

Av Galadhnen

Det man lätt kan missa när man jämför en 4-kärnig processor med en 6-kärning processor är att vissa spel, även om de har bra genomsnittlig fps, kan lida i 1% lows med bara 4 kärnor. Idag är det inte så många spel men det kommer rimligen bli vanligare de kommande åren.

Det är som @TMG säger lite off-topic men nej han kommer nog inte göra mer än spela på den burken.

Av Galadhnen

@sifri:
Ja, därav "min stackars 3570k". Den kämpar på fortfarande!
Länken du skickade är lite intressant även om man inte kan lägga alltför stor vikt vid de resultaten, med Ultra graphics, QHD eller t.o.m. UHD så kan vi inte direkt se att grafikkortet inte är flaskhalsen nånstans.

@TMG
Även om jag inte hade någon exakt budget så tänkte jag mig upp till 5000 som en mjuk gräns, så med nästan 2000kr lägre pris på grafikkortet tror jag att jag ska dumpa resten i en duglig skärm, kanske som en julklapp från hela familjen eller något.

Tack för hjälpen allihop, jag återkommer nästa helg!

Av Galadhnen

Jag klippte till nu på fyndvaran RTX 2060 (ej super) från NetOnNet.

Testade lite själv i MHW med min stackars 3570k, den ligger mellan 60 och 80 fps och konstant 95-100% belastning. Med min GTX 970 kan jag utan vidare höja grafikinställningarna till cirka High (custom) utan att tappa någon framerate. Sen jämförde jag med videon som @TMG länkade (tack för den förresten!) och ja utifrån den hoppas jag på 100-120 fps iaf.

Som de flesta sagt känns det inte helt lönt att ta en dyrare GPU än RTX 2060 i dagsläget. 3400 kr är dessutom ett bra pris så nu kör vi!

Kan återkomma med hur den presterar typ nästa helg, ifall någon skulle vara intresserad.

Av Galadhnen

@hakro807: Ja, idén där är väl att med ett dugligt grafikkort kan man behålla inställningarna hyfsat höga och med VRR så kan det duga om processorn inte pallar mer än 90-120 fps i moderna spel.

Sälja och byta ut moderkort, RAM och CPU kan vi definitivt göra men det får vänta.

Av Galadhnen
Skrivet av Laxpudding:

@Galadhnen: Det närmaste du kommer minnet av att köra CRT torde vara att köra en IPS-skärm med ULMB eller liknande eftersläpsreducering.

Men har du kört en bra på CRT på sistone? Eller minns du bara en kanske idealisk bild av hur bra det var? För man måste verkligen upp till de gamla toppmodellerna – och finna dem i bra skick – för att komma åt den känsla DF:s video försöker förmedla.

Nej det va bra länge sedan nu. Vi har en gammal CRT hos föräldrarna som jag spelat gamla konsolspel på, men även det va flera år sedan. Det är framförallt minnet av att spela Super Smash Bros Melee och känna hur naturligt det va att se rörelser och reagera, samma med gamla Doom 95, Quake 1&2, Half-Life och CS. Det är såklart lite rosa, nostalgiska glasögon man har på sig, men det ligger en del sanning i det ändå.

Jag har suktat efter en IPS med ULMB men jag fastnar alltid i detaljerna, som att jag kanske vill ha HDR också, då blir det kanske FALD och då stör jag mig på (tanken av) att se skärmen lysa upp runt ljusa objekt eller kanske att stjärnhimmelen i en film är så gott som svart fastän det ska finnas små bleka stjärnor synliga.
Och sen läser man t.ex. detta och dregglar:
https://www.tftcentral.co.uk/articles/high_refresh_rate.htm

Citat:

A step up from that is a Mini LED backlit version again with 144Hz but this time offering >10,000 dimming zones for HDR, and certainly beyond the current FALD and even early Mini LED options we've discussed above from AU Optronics. This is listed with an even wider 95% BT 2020 colour gamut as well. Mass production is currently unknown although a prototype is expected around Q4 2019, so current estimates for production are Q3 2020 based on the logic from the SDR version above.

Finally there is a "Megazone" backlit version (panel part M315DCM-E70) with over 1 million dimming zones! This is VESA HDR1000 compliant and with a >90% DCI-P3 gamut. The prototype for this one was expected during Q2 2019 so it's possible this panel could enter mass production in H1 2020 although that is not confirmed at this stage.

Så jag hamnar i limbo, väntar på nästa stora grej, och vid det laget inser man att det ändå finns några skavanker eller inte är perfekt på något sätt, så då siktar man in sig på ytterligare nästa grej och så fortsätter det...

Nu köpte jag ju till slut en billig men hyfsad 144 Hz TN-skärm bara för att ersätta min då ~8 år gamla Samsung Syncmaster, men det va ju en nödlösning.

Av Galadhnen

@Laxpudding
Har du koll på var kostnaderna låg i en sådan dyr produkt?
Va det faktiskt så dyrt att producera en CRT av högsta kvalitet eller tog de bara det priset för att det va det bästa?

Jag har saknat CRT-skärmar själv, och ja precis i bytet mellan CRT och LCD då va det ju som värst och man kände sig ju rätt lurad och jag är fortfarande lite bitter över att hypen om tunna skärmar tog över. Jag dör lite inombords varje gång jag snurrar runt i en spelvärld och ser hur suddigt det blir. Det har gått så långt att jag skjutit upp att köpa ny skärm under flera år för att jag hoppas på nästa stora teknologi-hopp, men det kommer ju aldrig. T_T
Jag fick till slut köpa en ny LCD, en 144Hz TN-panel, men även den är ju tydligt suddig vid rörelse, men lite mer "mjukt suddig" än "hackigt suddig" som en 60 Hz-skärm.

Blir så upprörd varje gång jag tänker på det här...

Av Galadhnen

Så lite halv-arbiträrt listar jag grafikkorten enligt ordningen i swec's prestanda index (inte exakt för modellerna jag valt, men de är alla billigare varianter nära referenskorten) för 1920x1080, med pris på modellen jag antagligen skulle välja:

Gigabyte GeForce RTX 2060 OC för 3938 kr och swec index 94
https://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=5026140

PowerColor Radeon RX 5700 Red Dragon för 4589 kr och swec index 98
(+651kr, +4 index)
https://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=5174176

Gigabyte GeForce RTX 2060 Super Windforce OC för 4689 kr och swec index 105
(+100kr, + 7 index)
https://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=5156512

Sapphire Radeon RX 5700 XT Pulse för 5199 kr och swec index 106
(+510kr, +1 index)
https://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=5170376

Kollade även på RTX 2070 Super men jag lutar åt FHD @ 144 Hz snarare än QHD @ 60 Hz, och då kommer CPUn ändå inte mäkta med många titlar tillsammans med 2070 Super.

Så med den här listan blir det rätt tydligt att prisgapet ändå är rätt signifikant när man hoppar upp till respektive Radeon-kort, medan hoppet i prestanda (återigen, om man bara ser till Swec's prestanda index) är väldigt litet.

Så då är det 2060 eller 2060 Super.
Super ger enligt index ~13% mer prestanda för 19% högre kostnad. Det är lägre prestanda / krona men ärligt talat, när man ska stega upp till högre prisklasser förväntar jag mig lägre prestanda / krona, det är ok så länge man inte betalar tusenlappar för någon ynka procent.

Ska sova på saken men klipper nog till imorgon och sätter ihop bygget.

Any last words innan jag öppnar plånboken? Finns en annan modell av samma kort som kanske är tystare/bättre kyld för samma pris?
Eller får Radeon-korten en orättvis jämförelse för att referenskorten som är med i Swec's prestandaindex har en blowerkylare som drar ner prestandan?