Inlägg

Inlägg som Nygards har skrivit i forumet
Av Nygards

Hade kollat på denna istället: https://www.dustin.se/product/5011192578/one-a100
Verkar prestera bättre än en 9900K då den har 4 mer kärnor enligt detta test: https://www.pugetsystems.com/recommended/Recommended-Systems-...
Alternativt kan du välja delar på t.ex inet eller webhallen och låta de bygga ihop datorn åt dig, då får du betydligt bättre pris.

Av Nygards
Av Nygards

Grattis till vinsten! Om du vill maxxa:

https://komponentkoll.se/bild/UDZjB.png

Men det är inte prisvärt någonstans. Här är ett bygge som är 20 000:- billigare och har nästan identisk spelprestanda.

https://komponentkoll.se/bild/MtWuA.png

Av Nygards

https://komponentkoll.se/bild/qoQdM.png

Förstår att det är lockande att "maxxa" alla delar när du ska köpa monsterdator men många delar du har valt är överdrivet dyra och kommer ge noll realistisk skillnad. Jag ändrade ditt bygge lite, uppgradera till snabbare minnen, uppgradera nätagget, tog billigare moderkort, billigare AIO (Finns t.ex Arctic Liquid Freezer II som kostar ungefär ~1150kr och presterar bättre än den vald nu), tog även en billigare SSD även om den är onödigt snabb och du skulle kunna ta 2x1TB ssd för 1000kr billigare som kommer prestera identiskt utanför syntetiska tester (https://www.youtube.com/watch?v=4DKLA7w9eeA). Efter jag ändrade fick jag istället plats med ett 3090 i din budget som kommer ge en faktiskt prestandaskillnad även om det inte är speciellt prisvärt.

Av Nygards

Du har väldigt dyra SSD'er som inte kommer ge någon skillnad i realistiska scenarion: https://www.youtube.com/watch?v=4DKLA7w9eeA
Hade kollat på t.ex denna disk istället https://komponentkoll.se/produkt/107528-kingston-a2000-1tb-nv...
Om du ändå ska bygga själv hade jag rekommenderat att kolla på https://komponentkoll.se/ för bättre priser.
Hade även bytt ut till en betydligt bättre processorkylare som kommer vara mycket tystare och svalare, t.ex: https://komponentkoll.se/produkt/20052-noctua-nh-d15-cpu-kyla...

Av Nygards
Skrivet av Ca1P3:

vad tror du om detta läste och kollade lite angående chassi och cpu kylare så har lagt in dem som är bäst i min prisklass och fått bygga om lite med processorn.

https://komponentkoll.se/bild/QiJcD.png

Hade tagit ett lite bättre moderkort, typ:
https://komponentkoll.se/produkt/119496-msi-mpg-b550-gaming-p...
Annars ser det bra ut!

Av Nygards
Skrivet av Ca1P3:

vad tycker du om denna vagnen som sagt max 17k på dator 2 medräknat gpu eller man ska ta ryzen 9 3900x och köpa bättre kylare typ aio kylare

https://komponentkoll.se/bild/ciVwg.png

Svårt att säga då jag inte vet hur mycket prestanda du behöver. En 5900X kommer prestera väldigt bra men då hade jag nog tagit ett bättre moderkort och en bättre kylare också.

Av Nygards

@Ca1P3: Okej, så du menar att din dator då ska kosta ungefär 8.5k utan grafikkort? Hade då isf kört på detta, det är dock lite över din budget men:

https://komponentkoll.se/bild/yxAdx.png

Du kan ta bort processorkylaren, den som följer med är helt okej men lite högljudd. Till din tjej hade jag köpt datorn jag länkade högre upp.

Av Nygards

@Ca1P3: Fattade inte riktigt vad du menade med budgeten men kanske något sånt här:

https://komponentkoll.se/bild/LuZjP.png

Mer ram och snabbare processor. AMD släpper dock sina nya processorer nästa månad men de kommer också vara dyrare.

Av Nygards

https://komponentkoll.se/bild/QjjfG.png

Chassit har 3 RGB fläktar i fronten.

Av Nygards

https://komponentkoll.se/bild/yiZcp.png

Om du tar ett billigare moderkort (Fortfarande med RGB) och en billigare SSD som du inte kommer märka någon skillnad i prestanda i verkliga scenarion så kan du klämma in en 10850K (Presterar identiskt till en 10900K) och snabbare och enligt mig snyggare minnen. Vattenkylningen kan du ta vilken som, det kvittar. Alternativt kan du spara ~2000:- om du inte uppgraderar processor och minnen:

https://komponentkoll.se/bild/peNas.png

Av Nygards
Skrivet av Pcjanne:

Behövs kylaren eller är det mest av estetiska skäl?
Jag är på jakt att köpa en dator och tar jag bort fläkten och ändrar till mindre ssd så är jag inom budget.

En annan fråga: Förlorar man mycket uppgraderingspotential (i den här prisklassen) i framtiden om man kör på en mAtx-build istället för Atx?

Du får med en kylare som är helt okej. Den var på bra rea när jag skrev det inlägget men den behövs inte, gör bara så att datorn går svalare/tystare. Nej du förlorar ingen uppgraderingpotential med mATX gentemot ATX, om du inte tänkt installera massa extra pci-e kort.

Av Nygards
Av Nygards
Skrivet av wiickz:

Det låter ju fint! Ska man köra samma moderkort då?

Ja, det spelar inte så stor roll.

Av Nygards
Skrivet av wiickz:

Det där såg ut som ett mycket trevligt bygge!

Kan det kanske vara värt att kika på 10700k? Tänkte på prestanda mot peng

Ja absolut, vill du spara 1000:- so go for it, inte mycket skillnad i prestanda i spel i dagsläget.

Av Nygards

Går att klämma in 10850K som är 0.1GHz lägre klockad än en 10900K och presterar i princip identiskt:

https://komponentkoll.se/bild/AUjfg.png

Av Nygards

Beror på mycket, din budget, vilken upplösning du spelar i, resten av komponenterna, ska du göra något annat än att bara spela, hur länge du vill att datorn ska hålla osv...

Av Nygards

Hade personligen ändrat till ett modernare chassi, billigare moderkort, en tystare RGB processorkylare och snabbare minnen:

https://komponentkoll.se/bild/NJwzA.png

Av Nygards
Skrivet av Aresiel:

På moderkortets sida står det Supports DDR4 4400+(OC) ... 3200(OC) / 2933 / 2800 / ...
Vad byter de (OC) där och kan det hindra mig från att använda 3200MHz ram minne? På processorns sida står det även bara "DDR4-2666" under Memory Types, kan man fortfarande använda 3200MHz då? Och sist men inte minst får man med alla sladdar man behöver för att koppla ihop allting med delarna eller behöver man köpa det separat?

OC betyder overclock för du kör raminnena över standardhastigheten, minnena kommer dock klocka ner sig automatiskt till standardhastighet först så du måste gå in i bios och aktivera XMP profil för att få ut mer prestanda, väldigt enkelt. Du får med alla sladdar.

Av Nygards

Ser bra ut men hade uppgraderat ramminnena till https://komponentkoll.se/produkt/119519-kingston-hyperx-fury-...
Samt lagt ut lite mer pengar på ett välkänt bra nätagg https://komponentkoll.se/produkt/105690-corsair-rm750-750w-20... alternativt lite billigare https://komponentkoll.se/produkt/1127-fractal-design-edison-m...