Inlägg

Inlägg som Mushroomcar har skrivit i forumet
Av Mushroomcar

@ggustavsson: Tack för svar! Förlåt om jag var otydlig, jag tänker inte direkt använda någon mikrofon, ska inte sjunga eller så, men om det följer med en så gör det inget så kan jag snacka med den hehe ^^.

Det är främst musikskapande/mixing/mastering jag kommer använda headsetet till, dvs. endast lyssnande under musikproduktionen.

Ah tredje punkten om solo mk3/2i2, det hade jag inte ens tänkt på, tack för tanken! Helt klart sant då ska jag skippa trådlösa. Man tror man tänker på alla saker men men.

Har sparat några jag tittat på,

Bose QuietComfort 35 II
Beyerdynamic DT 770 Pro 250 Ohm (finns med olika mängd ohm 80 eller 250 = ?)
Sennheiser Momentum Wireless M2

Dessa är de jag hittills sett många rekommenderar, många vanliga ska ha extra bas eller inte helt flat sound/response.

Av Mushroomcar

Absolut bästa headseten för musikproduktion 2019? Ca. 1000-2000kr

Tjo!

Funderar på att köpa ett headset anpassade för musikproduktion i datorn. Söker det som låter absolut "bäst/sannast" som det brukar kallas så man får ett så korrekt ljud som möjligt? Söker högsta kvalitén för 1-2 tusen. Har kollat runt en del men känns svårt att jämföra olika headsets då det finns så enormt många och när man är noob!

Vilka är absolut bäst just nu om ni listar några? Är de headsets ni har för nuvarande något att rekommendera?

Vilka egenskaper är viktigast och vilka värden bör dessa ha när man letar headset?

Egenskaper jag gärna söker:
Söker ett headset som kan köras utan sladd också (gärna lång uppladdningsbar batteritid), som helt täcker öronen, bekvämt material, kunna kopplas till ljudkort jag inte har ännu (focusrite solo mk3/2i2),lätta att ha på sig.

För övrigt, fungerar sådana här producer/studio headsets även bra att lyssna på vanlig musik eller se film med?

Tack för svar!

Av Mushroomcar

Uppgradera dator från 2011 för att få BFV att flyta på bättre?

Hejsan!

Byggde min dator 2011 och har kunnat spela spel utan problem fram tills nu, mina specs:

Intel i5-2500k 3,3ghz cpu (ej överklockad)
Nvidia Geforce 970 Strix 4gb (köpte för ett par år sedan)
8 gb ram
1TB WD Black HDD
Win 7

I Battlefield V får jag oftast runt 40 fps med en hel del lagspikes, stuttering och man märker att datorn inte helt pallar köra på så väl som i äldre spel utan att det saktar ner då och då, laddningstiderna är långa dessutom. Kör allt på lägsta men med 1920x1080 upplösning, och det ser fortfarande riktigt snyggt ut för att vara lägsta settings måste jag säga!

Men jag vill ha lite bättre prestanda i det här spelet, minst 60 fps och gärna höja grafikinställningarna något! Spelar gärna på 1920x1080 och behöver inte spela på högre upplösning.

Vad är det enklaste/billigaste jag kan göra för att höja prestandan till spelbart skick (och gärna snyggare grafik)? Detta är vad jag gissar, är lite okunnig då jag inte har koll på dagens datorkomponenter.

-Överklocka CPU - är detta tillräckligt?
-Ger 8gb ram till stor effekt för spel som bfv?
-Dubbla asus 970 strix 4gb? Är detta värt nog? (köpa ett till begagnat på tradera)
-Skaffa en SSD - hur bra är detta för ett spel som bfv?

Eller bör jag göra flera av dessa + annat? Tack för all hjälp!

Mvh
Martin

Av Mushroomcar
Skrivet av elBenko:

Jepp, teleplugg är väldigt vanligt för instrument, gitarrer, syntar osv. Men notera att de oftast säljs i mono-utförande (enbart en svart plastring på pluggen, det man kallar TS utomlands), vilket innebär att de inte kan bära en balanserad signal. Du behöver pluggar med två plastringar, dvs TRS. Se bild nedan

https://d2r1vs3d9006ap.cloudfront.net/s3_images/1227337/TRSvsTScable.PNG?1435345849

Lycka till med köpet!

Ahh! Smart bild, tack!

Fick denna kabel (med 2 ringar) som respons när jag mejlade 4sound.se https://www.4sound.se/tilbehor/kablar/supreme-lcxm2 Denna ser ut att uppfylla kraven! Verkar kallas stereotele till xlr, 2 meter, läst att väldigt långa kablar kan ge störningar i signal eller liknande också.

Av Mushroomcar
Skrivet av elBenko:

Precis, det är TRS-kontakter (kallas ofta "tele" här i sverige) för monitorerna på 2i2. Kunde faktiskt inte hitta någon balanserad rak trs->vinklad trs i någon svensk butik, kollade emusic, djservice och 4sound. Men i värsta fall så får du väl köra på balanserad trs->xlr, vilket alla butiker har hemma i alla möjliga längder - maila butiken du köper högtalarna från och be om hjälp att få med rätt kablar om du känner dig osäker.

Efter en snabb titt hittar jag bara ett interface som har balanserade utgångar till billigare peng, men det har i stället 4(!) ingångar framtill för mic/instrument. Kan dock inte uttala mig huruvida behringers interface är bra.
https://classic.prisjakt.nu/produkt.php?e=3012974

Kan du tänka dig att skippa balanserade utgångar och inte bryr dig om preampen på mikrofoningången så har ju behringer även denna
https://classic.prisjakt.nu/produkt.php?p=2270157
Visserligen 48khz max, men som sovrumsproducent klarar man sig bra med 48khz på interfacet, jag kör själv aldrig högre på mitt focusrite trots att det löser betydligt högre.

Aha, såg tele överallt men antog att det var något helt annat! Mejla butiker var en bra tanke! Rörande ljudkort, kanske 2i2 är bäst ändå, hmm då man trots allt för allt i den som krävs, får fundera lite över de olika alternativen, men nu vet jag allt jag behöver veta tack vare din hjälp! Tusen tack! :):)

Av Mushroomcar
Skrivet av elBenko:

@Mushroomcar: Skillnaden mellan anslutningarna är precis som evirob nämner ovan, den fysiska skillnaden. Sen kan de finnas i både obalanserad och balanserad variant av kabel, och då är det antalet ledare som skiljer (2 vs 3).

Tycker helt klart du ska ta 2i2 över solo, skiljer bara 300 spänn vilket kan vara värt. Även om balanserade utgångar i sig kanske inte gör det värt så har du fler ingångar på 2i2 och lite bättre gain på mikrofoningångarna, plus lite andra småskillnader.
Och tänker du i framtiden uppgradera till större monitorer som du vill ha lite längre ifrån varandra så blir balanserade utgångar mer och mer användbart ju längre kablage man använder.

Exempel på kablage för 2i2 (har själv 6i6 och den kör samma utgångar baktill):

trs -> trs (i detta fallet en vinklad, finns givetvis raka också)
https://www.thomann.de/se/pro_snake_trs_audio_cable_15m.htm

alternativt

trs -> xlr
https://www.thomann.de/se/cae_1756215_audiokabel.htm

Ok, så alltid balanserade kablar, och förlåt om jag är trög, men menar du med detta att 2i2 endast tar TRS och att jag sedan sätter in en TRS eller XLR i andra änden i högtalaren? Hade svårt att hitta vilken kontakt 2i2 hade haha.

Oavsett om jag tar rokkit eller någon annan högtalare så blir det 2i2 och balanserade kablar då detta ljudkort och kablar inte skiljer så mycket i pris från solo! Vinklad trs > trs känns nog bäst med det begränsade utrymmet bakom datorbordet! Tack för all hjälp och länkar! Du råkar inte ha en länk till en kabel i en svensk butik, så man slipper frakten på 100kr? ^^

En kort fråga bara, finns det billigare lika bra ljudkort som tar xlr/trs och har headset ingång, men som inte har de andra ingångarna gitarr och mikrofon (därmed lite billigare)? Kommer inte använda dem ingångarna nämligen. När jag kollade på prisjakt såg mycket ut att ligga på samma nivå och dyrare än 2i2, så kanske inte finns?

Av Mushroomcar
Skrivet av evirob:

@Mushroomcar: XLR och TRS är bara kontakten. Båda kablarna har 3 ledare + eventuell jord. Jag föredrar XLR i kontakter man inte drar in/ut särskilt ofta, de glappar sällan. Dock bygger de lite mer på längden, så ska du ha prompt ha monitorerna mot en vägg så är det dumt (Men det borde du inte hur som helst).

Jag plusettar Yamaha HS5, tycker inte att avsaknaden av bas är en dealbreaker förutsatt att man kan provlyssna i något annat med ok bas. Man vänjer sig dock vid det mesta, så i början kokar det nog ner till personlig preferens.

Jaha, så då spelar de ingen roll vilken jag köper av xlr och trs om rokit och hs5 tar båda typerna? Focusrite 2i2 var jag lite osäker på vilken kontakt den tar dock, om det bara är xlr eller trs. Kommer inte ha monitorerna mot väggen, en liten bit ifrån, på datorbordet på varsin sida av skärmen tänkte jag, kan möblera om ifall behov finns för förändrat upplägg också. Tänker att jag sätter mig in i deras möblemang när jag skaffat dem, har en grov bild av hur man ska sätta upp dem, riktade mot sig i huvudhöjd, en bit ifrån skärmen och väggen. Yamaha Hs5, är dem bra för "everyday use" tycker du - inte bara producerande? Nackdelen med Rokits är att de automatiskt stänger av sig efter 30min inaktivitet vilket många säger är bra jobbigt. Får ta och kolla in dessa ännu mer haha.

Av Mushroomcar
Skrivet av elBenko:

Gå upp något steg i prisklass på ljudinterfacet så du får balanserade utgångar. Inte för att du kommer höra någon skillnad mellan balanserad xlr/trs och obalanserad rca dock, poängen med balanserat är att neutralisera brus på kabeln, ljudsignalen är i övrigt densamma.
Ingen större kostnad att gå upp i prisklass för att få balanserat, och då får du även lite fler in/ut-gångar på interfacet för dem extra hundralapparna.

Sen kan jag även tipsa om att spana lite på Adam T5V som ett alternativ till RP5:orna. I mitt tycke bättre högtalare om man ska pyssla med musikproduktion, de är inte riktigt lika hypade i basen som RP-serien och deras x-art diskant är kanon för långa sessions då den inte tröttar ut öronen på samma vis som den vanliga diskanten i RP-serien.
Ett annat alternativ många kör med är yamahas HS5, de har rätt platt frekvenskurva, men personligen tycker jag dem har för tunn bas. men beroende på vilken typ av musik man ska göra/lyssna på så kan de vara ett alternativ.
KRK är dock väldigt vettiga för sitt pris om man ska ha dem för att lyssna på lite musik (framförallt elektronisk musik) eller glo film. Sitter du dessutom trångt, med högtalarna tätt mot en vägg, så kan RP5:orna vara det bättre alternativet tack vare basreflexporten i fronten.

Ja, det kan vara värt att byta till XLR/TRS, (vad är skillnaden på XLR o TRS? Förstått att båda är bättre än RCA och typ lika bra?), kikar också på Focusrite 2i2 som jag postade i förra inlägget ovan. Högtalare har jag kikat en del på, rokits ligger i rätt prisklass för mig, hs5orna är smått dyrare, och det är elektronisk musik jag sysslar med, så låter ganska bra än så länge! Ska kika in Adam T5V, tack för tips! Rokits verkar som du säger och som många andra sagt vara bra för mycket annat än bara musikproduktion, vilket jag har som mål att använda till högtalarna också!

Av Mushroomcar
Skrivet av evirob:

Riktlinjen brukar vara att kör du balanserat så ska alla kablar vara balanserade för att undvika problem.

XLR är lite mer rejäla, vi snackar ju en prisskillnad på max några hundralappar så varför snåla?

Skickades från m.sweclockers.com

Tack för svar alla! Har kikat smått på detta med XLR också, ser att Focusrite har en modell för 300kr mer som kallas "2i2" som ska ha XLR eller TRS som uttag, Rokit 5orna har båda uttagen. Står "Två balanserade utgångar" på olika butikssidor, lite svårt att veta vilka kablar man ska köpa där. På prisjakt står det "Övriga anslutningar Balanserad in (digital/AES/EBU) XLR". Sedan på hemsidan står det TRS; https://focusrite.com/usb-audio-interface/scarlett/scarlett-2... så blir lite smått förvirrad här. ^^ Någon som vet om det är XLR eller TRS som gäller för att koppla högtalare till Focusrite 2i2?

Av Mushroomcar

RCA-kablar för Rokit rp5 & Focusrite Solo (musikproduktion)

Tjo!

Tänker inom snar framtid köpa Rokit rp5 och Focusrite solo, men har kablarna kvar att välja. Är bra okunnig när det kommer till RCA-kablar, finns det olika typer/varianter och vilka bör man välja? Är billiga RCA-kablar bra? Länka gärna någon billig som passar från prisjakt, skulle uppskatta det, tack!

Såhär ser uttagen ut:
https://d1aeri3ty3izns.cloudfront.net/media/19/193708/1200/pr...
https://www.djservice.se/bilder/produkter/5/IDS0050354_3.png

Obs! Är det bättre att satsa på annat interface och köra XLR/TRS balanserade istället för obalanserade RCA? Är skillnaden enorm nog för att byta kablar?

Tack för hjälp!

Av Mushroomcar

En andra skärm, avsedd för arbete och underhållning

Hejsan!

Letar efter en till datorskärm som främst ska användas till arbete, spel och film. Då jag alltid varit nöjd med Samsung har jag just kollat på deras skärmar, men det är inget måste. Det jag vill är att skärmen ska kunna kopplas till äldre spelkonsoler (om det nu går(Scart, Playstation 2)). Ett annat krav är nästan att skärmen även skall ha inbyggt ljud och den bör dessutom ha ingångar för hörlurar. Skärmen är främst tänkt att vara kopplad till min dator (Radeon 6970, dvi/hdmi) och till min ps3:a (hdmi), men jag vill ha möjlighet att koppla in andra konsoler och apparater. Jag vill tillägga att jag nu använder Samsung SyncMaster XL2370.

Specifikationer jag letar efter:

  • 24" till 27"

  • Inbyggt ljud + hörlursutgångar

  • Minst 100hz (ev. 120hz), den andra skärmen jag har är bara på 60hz!

  • 2ms (fast har märkt att många över 25" har 5ms som lägsta, skärmen jag har nu är på 2ms)

  • LED, HD 1080p, 1920x1080 (eller högre upplösning?)

  • Hdmi x2

  • DVI x1

  • Bra svärta

  • Bra fot att stå på (höja, sänka)

  • (Displayport)

  • (Scart)

  • Ingång för ps2 (vad det nu heter)

Om det är något annat jag bör tänka på så säg bara till.

Pris: ca. 2000kr-3500kr

Skärmar jag har tittat på:

Samsung 24" LED-skärm SC550
Har inbyggt ljud, men få uttag.
http://www.samsung.com/se/consumer/it-products/monitors/monit...

Samsung 27" LED S27B550V - VGA/2xHDMI/Högtalare
http://www.webhallen.com/se-sv/hardvara/150660-samsung_27_led...

Tack på förhand!

Shroom

Av Mushroomcar

Chassi - Fractal Design Define XL, Svart - 1 199 kr
http://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=715056

Hårddisk - Western Digital Caviar® Black 1,5TB - 865kr
http://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=769359

CPU - Intel® Core i5 2500K, 3.3GHz, 6MB - 1699kr
http://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=771837

CPU-kylare - Noctua NH-D14 - 649kr
http://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=516316

Moderkort - Asus P8Z68-V Pro - 1490kr
http://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=871638

RAM - Corsair XMS3 DDR3 PC12800/1600MHz CL9 2x4GB - ~450kr
http://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=703642

Grafikkort - Asus Radeon EAH6970 DC II/2DI4S/2GD5 2GB ~ 3000kr - möjligen två st. nu när jag gått ner i pris så pass!
http://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=813903

Nätagg. - Corsair AX 850W 80+ GOLD (modulärt) - 1 525 kr
http://www.inet.se/artikel/6909558/c...x-850w-80-gold

DVD-brännare - Samsung DVD±RW Samsung 22X SATA Bulk Svart - 189 kr
http://www.webhallen.com/hardvara/13...ata_bulk_svart

Totalt ca. 11066kr utan övrigt.

Övrigt:

Logitech MX518 Optical Mouse - 249 kr
http://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=38926

Nu har jag kommit ner i pris en hel del! Vad tycks? Detta börjar bli den slutgiltiga listan, är ganska säker på att det blir dessa delar! Allt som återstår är att dubbelkolla lite! Några synpunkter om delar ej passar/är undermåliga?

Av Mushroomcar

@omygien - Gillade ej designen på chassit (tyvärr) + att jag valde tillbaks XL chassit sedan innan vilken även är några kronor billigare. Ska kika på flera andra, anledningen till att byta tillbaks var att om jag skaffar det jag nämnt i "övrigt" nedan behöver jag två optiska enhetsplatser till, vilket Fractal Design Define R3 inte har samt att XL endast är några hundralappar dyrare. Grafikkort är jag fortfarande inte helt insatt i, men har resonerat att jag kan köpa ett likadant som jag valt i framtiden för att köra dubbla grafikkort i framtiden om så behövs.

@w00kiE - Bytte ner moderkortet till en billigare men bra variant utan raid, vilket sparade nästan en tusing! Har kommit på en sak med SSD, för att spara pengar tills vidare kan jag nog köra på hårddisken jag valt och skaffa en SSD i framtiden! CPU-prisskillnaden har kollats uoo och jag bytte ner mig till en i5:a! Inte värt prisskillnaden om jag främst ska spela på datorn.

Uppdaterad lista:

Chassi - Fractal Design Define XL, Svart - 1 199 kr
http://www.inet.se/artikel/6900440/fractal-design-define-xl-s...

Hårddisk - Western Digital Caviar® Black 1,5TB - 865kr
http://www.komplett.se/k/ki.aspx?sku=638907

CPU - Intel® Core i5 2500K, 3.3GHz, 6MB - 1714 kr
http://cdon.se/hemelektronik/intel%C2%AE_core_i5_2500k%2c_3.3...

CPU-kylare - Noctua NH-D14 - 726 kr
http://www.inet.se/artikel/5321472/noctua-nh-d14

Moderkort - Asus P8Z68-V Pro - 1499kr
http://www.komplett.se/k/ki.aspx?sku=633060

RAM - 2x4gb Corsair Dominator GT DDR3 2000Mhz - 1599 kr
http://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=743475

Grafikkort - Gigabyte GeForce GTX 580 OC 1536MB - ~4000kr
http://www.inet.se/artikel/5409113/gigabyte-geforce-gtx-580-o...

Nätagg. - Corsair AX 850W 80+ GOLD (modulärt) - 1 525 kr
http://www.inet.se/artikel/6909558/corsair-ax-850w-80-gold

DVD-brännare - Samsung DVD±RW Samsung 22X SATA Bulk Svart - 189 kr
http://www.webhallen.com/hardvara/136517-samsung_dvdrw_samsun...

13316 kr utan övrigt inräknat.

Övrigt

Fläktkontroller - NZXT Sentry LX (kräver 2 optiska enhetsplatser) - 521 kr
http://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=350501

Multiportspanel - Icy Box IB-863 - 293 kr
http://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=803643

Det jag klurar på nu är vilket sorts RAM-minne jag bör välja. Det jag kollat lite på är 2x4gb Corsair Dominator GT DDR3 2000Mhz: http://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=743475. Passar dessa bra med min lista tro? Samt tror ni jag kommer att behöva extra fläktar som kan monteras i det valda chassit (front/sida)?

Edit: Bytt CPU

Återigen, tack för all hjälp. ^^

Av Mushroomcar

Tack för svaret! ^^

Ska ta och kolla in den där SSD:n till att börja med! Hårddisken har jag nog hittat en snabbare sort av (nedan). Vattenkylning har jag aldrig ägt, så kanske kör på en vanlig cpu-fläkt. Tog DVD-brännaren från din lista i alla fall! Även andra delar har jag fått hjälp med nu sen igår till lite starkare grejor.

Fick precis lite tips på annat håll också samt kollat runt lite!

Chassi - Fractal Design Define R3, Svart - 790kr
http://www.inet.se/artikel/6900680/fractal-design-define-r3-s...

Hårddisk - Western Digital Caviar® Black 1,5TB - 865kr
http://www.komplett.se/k/ki.aspx?sku=638907

CPU - Intel Core i7 2600K 3,4GHz ~2500kr
http://www.inet.se/artikel/5309988/intel-core-i7-2600k-3-4ghz

CPU-kylare - Noctua NH-D14 - 726 kr
http://www.inet.se/artikel/5321472/noctua-nh-d14

Moderkort - Asus P8P67 WS Revolution B3 - 2228 kr
http://www.inet.se/artikel/1901986/asus-p8p67-ws-revolution-b...

RAM - Corsair Dominator GT i7 12GB PC3-16000, 2000MHz, 3x240 DIMM - ~2200kr (Ska bytas mot 2 st 4gb stickor istället för 3st 4gb)
http://cdon.se/hemelektronik/corsair_dominator_gt_i7_12gb_pc3...

Grafikkort - Gigabyte GeForce GTX 580 OC 1536MB - ~4000kr
http://www.inet.se/artikel/5409113/gigabyte-geforce-gtx-580-o...

Nätagg. - Corsair AX 850W 80+ GOLD (modulärt) - 1 525 kr
http://www.inet.se/artikel/6909558/corsair-ax-850w-80-gold

DVD-brännare - Samsung DVD±RW Samsung 22X SATA Bulk Svart - 189 kr
http://www.webhallen.com/hardvara/136517-samsung_dvdrw_samsun...

15023 kr utan ljudkort vilket jag kan avvakta med. Obs! har inte kollat billigaste priset för varje del, utan detta är på ett ungefär.

Ljudkort - Asus Xonar Essence STX - 1500kr
http://www.inet.se/artikel/6303370/asus-xonar-essence-stx

Synpunkter på dessa delar? Speciellt på moderkortet och chassit tack! Bör kanske dra ner till 8gb RAM också, men än så länge ligger det inom min prisram någorlunda.

EDIT: Ändrade chassi, dvd-brännare och pris

Av Mushroomcar

Intel/ATI Speldator ~14-15k (nybörjare)

Hejsan!

Nu är det dags att införskaffa en ny dator efter 5 år. Bad Company 2 körs i ~25 fps och Battlefield 3 lär inte köras alls. Kan direkt säga att jag inte kan så mycket om hårdvara, vad som är bra och vad som passar ihop samt att jag inte har en lista på specifika delar. Funderar eventuellt på att bygga ihop datorn själv för att spara pengar till hårdvara, har aldrig gjort detta tidigare dock.

Några mål för min dator:
1. Få så mycket speldator som möjligt för pengarna. (i första hand Battlefield 3, Skyrim och Saints Row 3) + kommande spel de närmaste åren.
2. Framtidssäker - Går det att med den här budgetnivån få en dator som kör spel riktigt bra i framtiden (2-5 år)?
3. Uppgraderingsbar - En dator som jag kan uppgradera effektivt för framtida behov (ej behöva byta många delar/alla)
4. Tyst - inte väsnas så mycket.

Datorkomponenter (med märken och egenskaper jag gärna vill ha):

Chassi - två lättåtkomliga ingångar för hörlurar (3,5mm på ovan eller framsidan), flera lättåtkomliga USB-uttag. Mid- eller Fulltower?

Moderkort - ASUS, uppgraderbar - plats för en del ram.

Ljudkort - integrerat eller ej? Vill gärna ha riktigt bra ljud!

Grafikkort - ATI Gigabyte Radeon, hdmi utgång (har skärmen Samsung XL2370).

RAM - Corsair - minst 8gb men hellre mer.

CPU - Intel - Så bra som möjligt. Quad-core för kommande titlar?

CPU-kylare - Ingen susning vad det kan vara.

DVD-enhet - 2st.

Diskettenhet

Intern hårddisk - WD, minst 2TB. Nöjer mig med en hårddisk (har en extern på 1,5TB).

Powersupply - hur många W krävs för min dator? Hur mycket kan förbrukningen kosta per år?

Extra fläktar - om så behövs?

Övrigt:

(SSD hårddisk) - Kan inte mycket om SSD:s, men hört att de är dyrare och inte håller lika länge som vanliga hårddiskar(myt?). Väljer hellre bra övrig prestanda för pengarna än en SSD.

Kablar/skruvar/pasta - följer sådant som behövs för att sätta ihop datorn med hårdvarudelarna eller ska dessa köpas separat?

Utrustning så man inte får stötar?

Windows 7 - inte säker på vilken version ännu, bör kunna omanvändas till andra datorer (om jag måste byta dator). Hört att vissa versioner av
windows 7 endast tillåter en att installera OS:et på ETT moderkort - detta gäller inte alla versioner?

Behöver ej ny mus, tangentbord, skärm eller högtalarsystem.

Hoppas jag inte glömt något nu bara!

Tack på förhand!