Inlägg

Inlägg som Mushroomcar har skrivit i forumet
Av Mushroomcar

Noobfrågor: 5G telefon klarar 4G?

Tjo, snabba noobfrågor!

Kikar på Samsung Galaxy A22 som finns med både 5G och 4G samt utan något G verkar det som - vad innebär det sistnämnda? 5G ser ut att kosta cirka 300kr extra - onödigt? Klarar 5G varianten 4G också? 4G lär väl finnas kvar ett tag också? Behöver man skaffa specifikt simkort för 5g och 4g hos operatören?

Tack för hjälpen!

Av Mushroomcar
Skrivet av xxargs:

koppla ur disken med den gamla windows (dvs koppla loss SATA-sladden eller ta bort M.2-disken helt) under installation med den nya windows

- det är aldrig bra med en giltig window-OS disk när du skall formatera och installera en ny windows OS-disk då det tenderar att pilla i den gamla diskens GPT och UEFI-partitioner inklusive bootning - vilket kan bli ett problem senare när du tar bort den gamla OS-disken eller att den gått sönder senare kan göra att det inte vill boota på den nya OS-disken eftersom den fortfarande använder den gamla OS-disken UEFI och boot-partition.

Att det krånglar/spärra för dig just nu kanske är för att förhindra den situationen.

Tusen tack! Detta löste problemet!

Av Mushroomcar

GPT/MBR problem - Installera Windows 10 på ny SSD

Hejsan!

Skaffade precis en Kingston A2000 1TB SSD, initierade den i disk management och den ser ut att må bra. Jag har försökt använda samma USB-bootable drive som jag har använt på nuvarande HDD för att installera windows 10. Det udda är att på den nuvarande HDDn kör jag Windows och disken är GPT enligt CMDs list disk kommando, för det står en * vid den - och den nya SSDn är också GPT där. Jag försökte använda samma oförändrade USB bootable nu för SSDn men nu fungerar det inte att installera Windows på den då den säger att den inte passar GPT. Så det fungerade alltså när jag installerade Win10 på HDDn förut men inte på SSDn nu - förstår inte problemet när båda är GPT?

Behöver jag göra om min USB bootable till GPT (gör man ens detta?) - och hur/vart hittar jag det isåfall? Kollade Windows sidorna för att ladda ner installation till USB men fanns inget om GPT variant. För man bör väl inte formatera SSDn till MBR då det ska vara sämre?

Så är lite förvirrad av hur jag ska lösa detta. :/

Edit: USBn är MBR

Tack för hjälpen!

Av Mushroomcar

Tack för svar alla, superhjälpsamt!

Skrivet av SpaceAce:

Jag har två datorer med nästan identisk prestanda även om den ena är AMD-baserad och den andra Intel-baserad. Jag hade Kingston A2000 i båda, men bytte den ena nu när det går att köpa 970 Evo Plus 1TB för 940:- och jag måste medge att det blev en jäkla skillnad. Det bara smäller till så har Win 10 laddat färdigt innan jag hunnit trycka på ”Del” för att komma in i BIOS 😊

Oj! Intressant att höra! Kan du ge fler exempel på vilka skillnader du sett och hur passa stora skillnaderna är? Tack!

Skrivet av MeSaber:

Japp för sekventiella skrivningar, precis som SN550 ligger på 2GB/s tills den fyllt ~8GB sen ~500MB/s.

Edit: Gör du skrivningar 5 minuter i sträck så är de lika snabb om inte SN550 hanterar mindre filer bättre till och med. Större filer än 12GB så är A2000 snabbare upp till 5 min sträcket.

Hugget som stucket vilken SSD du väljer, de presterar i stora hela lika bra. Enligt recensionen så ligger faktiskt SN550 på ~900MB/s när cachen är slut och återfår full cache redan efter 30 sec. Så har du en paus mellan skrivningarna på 30 sec så går den på full fräs igen.
https://i.imgur.com/rFsAAtV.png

Gäller dessa grafer och prestanda för SN550 även den "nya nedgraderade varianten" som fick sämre delar i somras? Är det skillnad på hur snabbt SSDerna återfår sin chache för att sedan fortsätta på hög fart - är kingston snabbare än 30 sec? Tack för hjälpen!

Skrivet av MeSaber:

Den enda gången du kanske vill ha bättre SSD än dessa är i produktions syfte, där du överför stora filer och det är tidskänsligt.

Skulle du överföra större filer med SN550 och du får vänta säg 5 minuter extra, det är inte hela världen kanske för hobbyisten.

På 600MB/s är man drygt nere på SATA3 prestanda, och ja jag håller med, äger själv MX500 och det är mer än nog för de överföringar jag gör.

https://i.imgur.com/RsAOM29.png

SN550 låter mycket bättre även för mig, sällan jag för över enorma filer, är nog bättre med en SSD som klarar många fler småfiler och vardagsanvändning samt är smått snabbare efter taket är nått. Tack för hjälp!

Av Mushroomcar

Kingston A2000 eller WD SN550?

Tjo!

Kikar på dessa två 1TB SSDs som är billiga på webhallen just nu, WD SN500 för 700kr och Kingston A2000 för 800kr. Dessa två verkar vara de bästa SSDs med 1TB för maxpriset 800kr just nu.

Men har funnit lite tveksamheter kring båda när jag googlat runt och tänkte fråga lite om detta.

Kingston A2000 verkar ha vissa problem för en del - att den går i "sleep" och att datorn inte hittar den sedan etc och en del andra hittar den inte från början när den är installerad. Sedan ska det finns firmwire uppdatering som åtgärdar detta - men där det stod att warranty inte gäller om man testar det så det låter surt att uppgradera och sedan bli av med garantin. Läs här: https://www.kingston.com/sweden/en/support/technical/ksm-firm... Verkar i övrigt vara superbra.

WD SN550
- Tydligen har det skett en nedgradering av delarna för denna nyligen. Vad jag läst runt verkar det finnas ett tak för SN550s kapacitet på 12gb som då när det fyllts sedan gör disken långsam - hur långsam då? - tar det evigheter att slutföra resterande flytt/installation då? Blir det en noterbar bottleneck som sabbar allt vad man gör - måste man starta om datorn sedan eller hur åtgärdas detta?
Är den lika snabb som vanligt för det mesta annars? - när man inte flyttar megafiler/installerar stora saker? Är den för dålig i sin helhet? En del skriver att detta inte är en big deal men andra skriver att det är det, så är lite kluven här.

Vilken bör jag köpa? Vilken är bäst? Eller är båda dåliga?

Tack för svar!

{{ Gå till inlägget för att se omröstningen }}

Av Mushroomcar
Skrivet av Dan_89:

Vi använder den till motorer på jobbet. Har inte prova dränka den jättemycket men för priset så är det inget att prata om för oss iaf.

Ok, tack för all hjälp och ha en bra dag!

Mvh

Av Mushroomcar
Skrivet av Dan_89:

Den går över wifi. Man kopplar upp sig ad-hoc mellan mobilen och kameran. Fullt duglig bild. Tror den är på 1080p?
Vad har du för användningsområde?

Ok vad bra! Hur vattentät är den (för motor/avlopp etc)? Tänkte mest till bilen/underhåll av hem/allt möjligt/hitta småsaker man tappar etc då jag såg att krok/magnet ingår! Dessutom som en smart julklapp till andra. Tack igen!

Av Mushroomcar
Skrivet av KeVVa:

Det borde ju finnas för iPhone med lightning kan man tycka eftersom Flir har iOS moduler.
Men annars borde väl en wifi-variant fungera med tillhörande companion app?

Ja det var lite svårt att hitta sådana. Juste! Wifi! Hade bara kablar i huvudet, smart, tack!

Skrivet av Dan_89:

https://sonic-equipment.com/en/products/2-megapixels-wifi-end...

Den där har vi på jobbet. billig och fungerar bra . Köps på valfri Mekononen butik

Bra tips! Är bilden bra/högupplöst? Hur ansluts den trådlöst till mobilen? Sänder kameran ut en wifi signal eller går det genom ens operatör/mobildata? (noobfråga hehe) Tack!

Av Mushroomcar

Inspektionskameror för Iphones med lightningport?

Hejsan!

Kikar runt på inspektionskameror (kamera med lång kabel till mobil), men verkar svårt att finna några kompatibla med Iphone 6s plus. När man finner dem som är för iphones kräver dem oftast "OTG kompabilitet" eller usb/miniusb vilket min telefon inte har, tyvärr endast lightningport på den. Går det att ansluta inspektionskameror till iphones med endast lightningport med adapter eller överhuvudtaget?

Här är några exempel:
https://www.teknikdelar.se/sok?q=inspektionskamera&search=

Tack för all hjälp!

Av Mushroomcar
Skrivet av anon36896:

Momsen beräknas på totalpriset, inklusive frakten.
Tullen kan vara allt från 0 % och uppåt, men du betalar ingen tull för varor med ett värde under 1 600 kr.
https://www.tullverket.se/sv/foretag/importeravaror/tullfriav...

Köper du från en privatperson eller ett företag?
Om det är ett företag ska de dra av den ukrainska momsen (20 %) när de exporterar varor.

Det är från ett företag, nätbutik, hobbygrejor! Siktar på under 1600kr inkl frakt. Jasså? Då får jag fråga företaget om de drar av 20% moms, detta skulle göra köpet supervärt. Tack för svar alla!

Av Mushroomcar

Tack för svaret!

Av Mushroomcar

Tull på att beställa från ukraina?

Tjo!

Är det tull på att beställa saker från Ukraina? Blir det 25% + 125kr i adminavgifter? Eller blir det inga extra avgifter som från andra EU-länder som en beställning från Tyskland? Har sökt runt men hittar faktiskt inget om detta, finns en tullräknare men där var ukraina inte med i listan över olika länder.

Tack för svar.

Av Mushroomcar
Skrivet av MP-Jan:

Köp någon av dessa. Samtliga har DRAM/cache-minne. Tro mig: du vill ha en NVMe SSD med DRAM.

Tack för tips och länkar! Väldigt hjälpsamt när det finns så många.

Av Mushroomcar

Bästa/billigaste/största hdd:n samt SSD:n? (extern eller intern)

Tjo!

HDD: Är på jakt efter den bästa, billigaste och största hddn som kostar runt 1000-2000kr. Gärna så pålitlig som möjligt, har bra erfarenheter från Western Digital som alltid funkat för mig så kör gärna det märket! Intern eller extern spelar ingen roll direkt. På black friday brukar någon extern hdd från WD på Amazon på 14tb kosta cirka 2000kr. Finns det hdds på 8-10tb eller större för 1000kr som är bra?

SSD: vilken är den billigaste bra/snabba SSDn på 1 tb respektive 2 tb? 1tb får gärna kosta under 1000kr. 2tb gärna 1500kr eller mindre om det finns?

Tack för hjälpen!

Av Mushroomcar
Skrivet av Bläckman:

Den fungerade bra när jag förde över mina videos från VHS till datorn.

Den saknade sladden är en sådan här:
https://www.jula.se/catalog/hem-och-hushall/hemelektronik/kab...

Kul att höra! Då blir det en sådan!

Tack tack!

Av Mushroomcar
Skrivet av Nissling:

Vad har du för budget?

Hane till hane är med all sannolikhet RCA-kabel i denna kontext.

300-500kr

Ok!

Av Mushroomcar
Skrivet av Lifooz:

Verkar bra! tack!

Några skriver i recensionerna där att någon "hane-till-hane" kabel saknas, vad är det för kabel tro? (är dålig på kablar )

Av Mushroomcar

Bästa "VHS till dator"-produkten? ca 300-500kr?

Tjo!

Vill digitalisera mina gamla vhs-band! Har en vhs spelare som funkar men har ingen mojäng för att föra över allt till dator!

Vad är bäst för denna summa?

Länka gärna produkter som ger hög kvalitet!

Tack tack!

Av Mushroomcar
Skrivet av Djungeluffe:

Kolla på Kingston A2000. Det är en bra och prisvärd hårddisk.
Den passar på ditt moderkort, dock så försvinner Sata 5 och 6. Använder du många Sataplatser kommer det bli problem.

Jag tycker utöver en m.2 att en mekanisk räcker gott och väl. Om du inte är jättekräsen med laddtider i spel osv.

Hört mycket om A2000, bra tips tack! Oj då, försvinner SATA platser oavsett vilken SSD man väljer tro? Har några hårddiskar, får dubbelkolla, men borde inte vara ett problem. Hur bör man installera på en SSD? Aldrig haft en, bör man installera spelen på den eller en annan hårddisk?

Skrivet av Alling:

Det är faktiskt aningen svårt att uttyda vad du menar här. Det finns inga mekaniska SSD:er, och det finns i princip inga 3,5-tums-SSD:er att köpa i detaljhandeln.

M.2 säger vidare ingenting om prestanda, utan är bara en fysisk formfaktor. Det finns, som du är inne på, M.2-SSD:er som kör PCIe/NVMe och sådana som kör SATA. De sistnämnda är precis lika snabba som ”vanliga” klassiska 2,5-tums-SSD:er, och därmed såklart mycket snabbare än mekaniska hårddiskar. Det som gör en SSD extra snabb är om den använder PCIe/NVMe (i kontrast till SATA); M.2 säger bara att den har formen av ett litet kretskort som ska in i en M.2-sockel på moderkortet.

Oj då, jag skrev lite dåligt ja då jag är lite osäker. Men bra att du upplyser, tack! PCIe/NVMe - det är alltså dessa man ska leta efter, men här är frågan vilken typ? På prisjakt när man kollar "gränssnitt" finns det 4 varianter - PCIe Gen 3 x4 NVMe, PCIe Gen 3 x2 NVMe, PCIe Gen 4 x4 NVMe och PCIe Gen 3 x8 NVMe - vad väljer man här?

Skrivet av _niko_:

Mekanisk disk kör man till cold storage, färdigt.
M.2 är en formfaktor som _inte_ har med överföringshastighet att göra.
En konsumentdisk kan köra sata eller nvme (generellt) men det är relativt få applikationer som drar nytta av nvme, dock köper man ju det om man har plats.

https://www.tomshardware.com/reviews/best-ssds,3891.html

Tack för att du upplyser! Ska kolla in länken!

Av Mushroomcar

Bästa m.2 1TB SSD som passar Asus B450-F? Runt 1000kr

Hejsan!

Nuvarande HDD har knasat till sig och verkar behöva formateras då den inte går in i windows, kan fortfarande komma åt filerna så det är lugnt! Behöver dock en ny hårddisk så tänkte ta en SSD som jag kan lägga över allt på!

  • Jag ska ha OS och spel och program på SSDn, den ska alltså användas som en primär hårddisk.

  • Kostnad gärna runt 1000kr på 1TB med bästa möjliga prestanda och livslängd!

  • Vill gärna ha ett m.2 nvme kort då jag förstått att dessa är snabbast och bäst? 3.5 tums SSDs som är mekaniska är långsamare som jag förtstått, m.2 är alltid att föredra eller?

  • Något särskilt man ska tanka på med SSDs, eller är det bara att använda som en vanlig hårddisk?

Lista gärna de bästa SSDarna, har lite dålig koll! är osäker på vad som passar mitt moderkort, Asus Rog Strix B450-F Gaming. Här är länk till manualen https://rog.asus.com/se/motherboards/rog-strix/rog-strix-b450... Finns det inga bra SSDs på 2TB vid 1000/1500krs-klassen?

Eller är det mer värt att skaffa en vanlig HDD, t.ex. 2TB Western digital Black? Samma pris ungefär, men hela 2TB.

Tack för hjälpen!