Inlägg

Inlägg som Mushroomcar har skrivit i forumet
Av Mushroomcar

Nån som kan tipsa om en riktigt bra, snabb och billig 1tb SSD som passar till B450-F?

Av Mushroomcar
Skrivet av Stan Carley:

Sorry för OT nu men det är nåt knas med dina länkar, dom leder till prisjakt men det går inte att sortera produkterna ever exempelvis pris eller rank, är det bara för mig sidan krånglar?

Oj då, testa dessa:

https://classic.prisjakt.nu/search.php?s=asus%20vivobook#t-pr...
https://classic.prisjakt.nu/search.php?s=asus+tuf+gaming&view...

Annars sök bara

Asus vivobook och asus tuf gaming på prisjakt för att se vilka jag menar, finns alla prisklasser.

Av Mushroomcar

Bra laptops för film o surfande inför black friday? 3000-5000kr - Asus VivoBook och Asus TUF gaming?

Kikar nämligen på dessa varianter just nu efter att jag kollat runt mycket; Asus VivoBook och Asus TUF gaming. Det ska nämligen inte gameas, men vill ha något bra för film o surfande.

https://classic.prisjakt.nu/search.php?s=asus+vivobook&view=m
https://classic.prisjakt.nu/search.php?s=asus+tuf+gaming&view... <- laptops här

Är dessa tillräckligt bra för att surfa och se film med genom hdmi (åtminstone 1920x1080 (eller 4k) på 4k TVn)?

Vill ändå ha ips skärm, så stor skärm som möjligt, hdmi för TV, snabb prestanda som inte blir seg över tid för surfande o film.

Är lite svårt att veta vilka av dessa i länkarna som är bra för ändamålet, de har olika processorer och grafikkort, lite tips och råd av vilka av dessa som är bäst för 3000-5000kr (ev 5000-7000 också ifall de sänks på black friday)? Så att man inte väljer någpn med dålig processor som inte orkar kolla film eller andra dåliga delar. Eller om ni har andra laptops som är bra för detta priset länka gärna! Söker något som håller länge och inte blir seg med tiden.

Tack för hjälpen!

Av Mushroomcar
Skrivet av mrqaffe:

Chromecast fungerar om datorn är i samma lan, den behöver inte ha wifi för du castar ju via lan och inte specifikt via wifi.
Min dator är kabelansluten och det fungerar att casta för mig, jag har provat. (Ett par snygga 802or i bakgrunden också )
https://i.imgur.com/KlDAqPC.png

Oooo Trevligt värre! Då kanske man får köpa sig en då! Är den vanliga tillräckligt bra eller behöver man ultra? Flyter det på bra när du ser film (full hd/4k?) samt om du spelar? Tack för hjälp!

Av Mushroomcar
Skrivet av mrqaffe:

Har du ingen Chreomecast är det väl inte underligt att det inte fungerar ? Jag tycker du ska skaffa en Chromecast i så fall för du kan ju inte casta till nått som inte existerar.

Hörde mig för i tråden för olika sätt att ansluta trådad dator till trådlös tv, och chromecast fungerar inte tror ja de andra sade om man har en endast trådad dator, eller så är hdmi bästa valet, men här har jag bra långt mellan tv och dator som står i varsitt rum. Har en hdmi kabel på 10 meter som dock gör att bilden flimrar när man ser film på TVn från datorn så det fungerade inte heller. Datorn väger 20kg + också så segt att flytta den varje gång. Riktigt i-lands problem alltså haha.

Av Mushroomcar
Skrivet av kheldan:

Skumt, jag har en chromecast som lätt har 3+ år på nacken som jag gav 400 spänn för och jag castar material från google chrome hela tiden utan problem. Klickar på tre punkterna i chrome > cast > sen fullscreenar jag innehållet, fungerar klockrent.

Datorn är trådansluten och chromecasten går på wifi. Får ut normalt sett ut ~470mbit/s trådlöst på telefonen så wifiet är stabilt men vetefan vad chromecasten har för standard så den går antagligen i betydligt lägre hastighet.

Edit: Castar alltid via tab!

Testade precis det Har ingen chromecast, men bör fungera ändå sägs det i tråden, måste vara någon windows 10 setting som blockerar då.

Skrivet av mrqaffe:

Du skriver först att du har en Chromecast men här att du inte har det ?
Datorn behöver inte ha wifi utan prylar på samma lan ser varandra.

Oh nej, menade inte det, har ingen chromecast. Hmmm då kanske det är någon windows setting som blockerar att jag inte kan ansluta till TV:n? Kör windows 10, några funderingar kring vad man ska kolla?

Av Mushroomcar
Skrivet av EyeNEye:

Ladda ner Chrome. Klicka på dom tre punkterna högst upp i högra hörnet. "Casta". Välj källa, exempelvis "Skrivbord" eller "Fil" och så slår du på filmen via VLC (eller vad du nu vill kolla på)

Länk för hur man gör

Tack för tips! Testade detta utan framgång, när jag klickade cast i chrome så stod det "source not supported" oavsett om jag valde tab, desktop eller file. Googlade lite på detta och verkar vara så att man behöver chromecast för denna funktion, och båda enheter ska vara kopplade över wifi. Tack ändå!

Av Mushroomcar

Om man köper en laptop, hur blir prisskillnaden då? Säg att den kostar 5000kr eller 10000kr nu innan förändringen.

Tack för svar!

Av Mushroomcar
Skrivet av UndaC:

Tidigare låg kostnaden på 40-80 kr ex moms, dvs 50-100 kr. Nu ligger den på 30 kr ex moms, dvs 37,5 kr ink moms.

Så 50-100 - 37,5 = extern lagring kommer att bli cirka 12,5 till 62,5 kronor billigare. Med tanke på att de flesta återförsäljare avrundar priser till närmsta 50 eller 100 tal kan man nog räkna med att det innebär att det blir 0-50 kr billigare för slutkonsumenterna. (I väldigt många fall kan jag tänka mig att priserna inte kommer att justeras alls, istället kommer återförsäljarna tjäna några kronor mer än vad de gjort tidigare. Ska hålla utkik när förändringen äger rum så kanske vi kan följa upp med en artikel om det)

Tack för svar alla, kanske blir några kronor man tjänar tillsammans med black friday då!

Ja, en artikel vore väldigt intressant, att se före och efter pris på de berörda kategorierna, kanske sett till de populäraste produkterna inom resp. kategori, om priserna går ner eller inte ner för oss konsumenter!

Av Mushroomcar

Hmmmm så vad blir prisskillnaden på tex en hårddisk?

Vill köpa en 1TB SSD som kanske kostar 1000kr just nu, hur ser dess pris ut efter förändringen?

Tack för svar!

Av Mushroomcar
Skrivet av mrqaffe:

Knappast, de flesta billiga bärbara har tn skärmar och inte ips och saknar belysta tangentbord och för att få sånt brukar man även behöva välja en mellanklass cpu som pressar upp priset, du bör leta kampanjdatorer om du ska ha nytt och kunna få en ips skärm och det är nog det viktigaste.
https://www.elgiganten.se/product/datorer-tillbehor/barbar-da...
17" tn >
https://www.elgiganten.se/product/datorer-tillbehor/barbar-da...

Hmm då kan det iofs vara värt att lägga mer (kan vänta på black friday eller julkampanjerna ja!) för att få något rejält, gillar ips rejält så det är nog ett måste. Mellanklass för bättre prestanda låter ju smart att satsa på. Tack för länkarna, ska kolla dessa!

Asus verkar vara ett bra märke nuförtiden, ser många Lenovos men vet inte om man kan lite på dessa? Vilka fler märken rekommenderar ni samt vilka ska man undvika?

Tack för hjälpen!

Av Mushroomcar

Tack för svar alla!

Vill undvika begagnat.

Vill tillägga att laptopen gärna ska kunna klara spela upp film som är i 4k på 4k-tvn utan att lagga, eller i alla fall full hd filmer som har en större storlek, typ filmer på 20gb eller större vilket gjorde att min förra stationära laggade som den.

Mindre hårddisk är väl ok då man kan köra extern hårddisk.

Vad för processor bör man kolla efter? Vilka märken, modeller och hur många Ghz? Grafikkort spelar ingen roll?

Får man något bra för 4000kr eller t.o.m. 5000kr då eftersom 3000kr låter sådär?

Av Mushroomcar
Skrivet av talonmas:

Alla laptops kunde spela upp film perfekt för tio år sedan så prestandan kan du ju ignorera idag.

Kolla Pricerunner och sortera på 17 tum, 8 gig ram, HDMI, hårddiskstorlek och IPS. Sen väljer du den billigaste som ploppar upp

Oh, har inte ägt en laptop på hur länge som helst, så detta låter ju bra! Tack tack!

Av Mushroomcar

Grym billig laptop för film och surfande?

Tjo!

Behöver en laptop pc (ej mac) som främst ska vara till för filmtittande (hdmi till tv) och surfande. Gärna en stor hårddisk (ssd inte viktigt) Inget fokus på spelande så inga superdyra komponenter behövs nog. Samsung och Asus kanske har bra laptops? Har superdålig koll på laptops. Kommer att använda en mus till laptopen.

Laptopen bör ha följande:

  • Fokus på stor skärm med bra färger för film och bild (IPS -skärm är bäst för detta?)

  • HDMI ett måste för film på TV:n (osäker på hur hdmi versioner påverkar)

  • Bra egenskaper och prestanda för att kunna se film via hdmi-kabel på TV:n utan att stora filmer laggar och är sega.

  • Minst 1TB HDD eller 2-3TB om priset tillåter det (ssd är dyrare så kan skippa det)

  • Trådlöst nätverk samt trådat.

  • 3-4 usb-uttag (annars 2 om det inte finns fler)

  • Win10 64bitar ingår i de flesta verkar det som? Detta fungerar givetvis bra. Om det är billigare att köpa utan operativsystem kan jag kanske fixa ett själv.

  • Gärna bra inbyggt ljud för när den inte är kopplad till TV:n

  • Lång batteritid är bra men inget måste, kommer främst ha den hemma, men kanske ibland med mig. Energisnål är alltid ett plus men inget måste

  • Upplyst tangentbord samt vikbar laptop kan vara najs, men inget måste.

  • Kamera behövs ej, ej pekskärm, optisk enhet ej ett måste heller.

Prestanda:

  • Är osäker på den här delen, har mest hållit på med stationära datorer.

  • Snabb dator med bra prestanda som inte blir seg med tiden(?)

  • Processorn bör var hur snabb? 8 gb ram minst för surfande med många flikar och film och flera program samtidigt tror jag behövs?

Så billig som möjligt, men prestandan får inte bli för dålig pga priset. Gärna 3000kr eller lite ovan om det går! Annars 4000 eller 5000kr om inga bra finns för 3000kr.

Tack för all hjälp!

Av Mushroomcar

@No_Jah:

Har en Samsung QE55Q60RA 55" Smart 4K Ultra HD LED.

Brukar spegla skärm med mobil o surfplatta till tv med den inbyggda funktionen "Smart View", dessa enheter är också samsung produkter.

Windows 10 har väl "project" som man ser nere till höger i verktygsfältet, men där dyker det dock inte upp några enheter där för mig. När jag googlat förut har det stått att man behöver ha trådlös dator för att se TV och andra enheter där. För mig syns endast "pc screen only, duplicate screen, extend, second screen only". Inget andra enheter under. Datorn är bara kopplad med kabel till routern, vet inte hur man fixar detta.

Tack för all hjälp.

Av Mushroomcar

@Printscreen: Whaat! Detta visste jag inte att det gick! Hur gör man? Har windows 10 o smart TV!

Datorn o TV:n är kopplade till samma router, trådat resp. trådlöst.

Har googlat på detta förut men svårt att hitta då bara annat kommer upp.

Av Mushroomcar

Bästa billiga USB-trådlösa nätverkskorten? Spegla dator till tv

Mitt moderkort saknar nämligen trådlöst nätverk så tänkte köpa ett sådant här trådlöst usb-nätverkskort. Ska främst/endast användas till att spegla datorn till TV:n. Vad ska kortet ha för egenskaper om man vill spela/se film etc mellan två rum med bra hastighet, kvalitet och minimal delay?

Kikar lite här på prisjakt, https://classic.prisjakt.nu/kategori.php?b=s452879371, men vet inte så mycket om dessa detaljer, vad bör dessa punkter nedan vara på för att uppnå bra prestanda?

  • dataöverföringshastighet?

  • datalänksprotokoll?

  • trådlössäkerhetsstandard?

  • extern antenn att föredra?

Av Mushroomcar

@Rouge of Darkness: Ok! Ska kika in dessa, tack för länk! Hur är batteriet på denna? inbyggd uppladdningsbart eller småbatterier? Hur länge håller batteriet?

Mvh
Martin

Av Mushroomcar

@evil penguin: Tack för infon! Jo det verkar som det måste bli en sådan och det är dessutom det enklaste valet om man inte hittar någon 360kontroller.

Av Mushroomcar

@lord_dubbdäck: Vill bara kunna se en film/spel/bilder på tvn från datorn, man kanske inte behöver en chromecast? Kan man spegla skärmen från datorn genom routern till tvn tro? Dålig på sånt här. Lite krångligt när datorn inte har trådlöst inbyggt bara.