Inlägg

Inlägg som mrqaffe har skrivit i forumet
Av mrqaffe

Jag orkar inte leta reda på alla åt dig men kolla produktsidans uppgifter om laddare typ https://www.dell.com/support/manuals/sv-se/latitude-15-5580-l...
stämmer det mot din universalladdare och kontakten passar så funkar den troligen om du orkar byta kontakt om den skulle skilja mellan modellerna.
brukar även finnas begagnade laddare på typ Ebay och hos en del som säljer neg laptops.

Av mrqaffe

Det beror nog på hur hårt det sitter, använd det största verktyg du har och som får plats för att göra minsta skada på plasten, kanterna på en smal mejsel lär deformera plasten.
ett pat polygriper kanske passar bättre

Av mrqaffe
Skrivet av KAD:

Dom har nog bara ett pissigt system rent allmänt. Något i min plånbok triggar deras grindar.

De har "bra" system, superkänsliga och läser av ditt betalkort

Av mrqaffe

Ska man använda kinakondingar och/eller hålla på med saker som innehåller gamla kondingar kan det också vara värt att skaffa en esrmätare, de billiga mätarna brukar mäta skapligt bra och det som gör dem billiga är ett de är lite ömtåliga om man inte bygger in dem i en låda. Typ >
https://www.amazon.se/Transistor-Detection-Inductor-Capacitor...

Av mrqaffe

Vi behöver lite vikingamusik så här till midsommar.

Av mrqaffe

Libreoffice innehåller ett ritprogram, Draw.

Av mrqaffe

Går det att maila åt andra hållet och har ni sparat varandras adresserna som kontakter för att minska risken att de autoblockeras av ett spamfilter ?

Av mrqaffe
Skrivet av Alling:

Kan du utveckla?

Skrivet av CreativeX:

Snälla har aldrig påstått att det hade varit bättre att ignorera säkerhetshål. Tack. Sen la jag tydligt "Kappa" i slutet. Alltså en twitch grej som menas "Just kiddi'n / troll".

Skrivet av Kyraal:

Förstår vad Kappa innebär och att man också använder det lite som en "fallskärm" när man kommer med äkta kritik och eventuella förolämpningar så man kan säga, "men jag la ju till Kappa så varför är du så lättkränkt?". Man borde kanske inte trolla om man samtidigt inte kan ta lite mothugg?

Ni har både hört och stavat fel för det heter Qapla'
https://en.wiktionary.org/wiki/Qapla%27
För annars blir det inte lika ironiskt.

Av mrqaffe

Det går ju även att täcka över prylarna när de inte används om det inte går att minska daminträngningen i lokalen.

Av mrqaffe
Skrivet av PelleP38:

Det var just det jag misstänkte, undrade över. Inteno kallar det "Wireless interfaces". Så min fundering var just den, Har jag skapat ett "gästnätverk" 🤣

Det finns en funktion som heter "AP Isolation", är det den du menar ska vara påslagen för att isolera enheterna?

Den funktionen kan ha med det att göra såvida den inte gör om routern till en ren accesspunkt.
Kan du länka manualen ? Annars får du nog testa exakt vad funktionen innebär om den inte förklaras i manualen.

Av mrqaffe
Skrivet av Don_Tool:

Okey så nu sitter jag och tittar på en Ubuntu skärm och skriver random grejer i terminalen. Hur kollar jag nu om mitt nätverkskort syns? Detta är okänt vatten för mig hahaha

Prova att surfa i en webbläsare är ju det enklaste.
Annars kan du väl skriva ifconfig som är motsvarigheten till ipconfig i win.

Av mrqaffe

Den går säkert att byta om du kan lösa och få tag på en så demontera och kolla hur kontakten ser ut och börja sedan leta hos komponentförsäljarna.
Ett alternativ kan vara att löda fast en kabel för då är det bara att skaffa en kabel, klippa av kontakten och löda fast den och fixa en dragavlastning.

Av mrqaffe
Skrivet av PelleP38:

Hej,

Efter att ha läst på lite insåg jag i helgen att jag kanske borde skapa ett separat nätverk för mina smarta prylar som är uppkopplade i hemmet.

Har läst att man, ur ett säkerhetsperspektiv, bör ha ett separat närverk som är "frikopplat" från det vanliga, exempelvis ett gästnätverk.

Nu till min fråga. Jag har en Inteno-router via OwnIt. I routern har jag skapat ett nytt nätverk som jag har döpt, satt kryptering på mm. Är detta då ett "gästnätverk som är frikopplat" från min vanliga nät, eller behöver jag göra på något annat vis?

Är novis på detta.

Skapat ett nät är en mycket vag beskrivning, det brukar normalt finnas en specifik funktion för gästnät annars är det troligen ingen klientisolering.

Skrivet av Bjirn:

Den biten har jag aldrig fattat, mina smarta prylar behöver ju nå internet för uppdateringar, möjlighet att styras utifrån när man inte är hemma etc.
De behöver ju också nå mitt interna nätverk då jag behöver kunna styra dem när jag är hemma, från enheter uppkopplade på mitt interna nät.
Så... ?

Mycket behöver du inte nå via lanet utan prylen behöver bara nå internet typ talstyrda enheter eller de med fjärr som ska strömma nått.
Och smarta prylar ska inte behöva en massa styrning för då är det ännu dummare prylar än osmarta och att behöva nå saker hela tiden via telefonen för att styra dem är bland det allra dummaste som finns.
En del prylar fungerar också att nå via internet om man isolerar dem från lanet.

Man får prova sig fram lite för att märka vad som måste nå lanet och vad som klarar sig med internet.

Av mrqaffe

Du skriver otydligt om du vet var ljudet uppstår, har du testat mer systematiskt så du vet det eller inte ?
Typ koppla bort signalkablarna ur basen och lyssna, är den tyst eller inte ?
Koppla bort alla signalkällor ur Denonen och lyssna.
Koppla endast in Oppon som signalkälla och lyssna.

Av mrqaffe
Skrivet av anders190:

Framförallt Mt Washington, första låten. Härlig spelning överlag.

https://www.youtube.com/watch?v=4gG0QUTbD10

Gitarren påminde lite om Texas.
Nåväl, en annan av mina gamla popfavoriter är tydligen ute och spelar, konsertsässongen är i full gång när de släpper livevideos och det var ju ett tag sedan nån sjöng på franska i den här tråden och här är det många tusen som gör det, Mylene ska uppträda på Stade de France igen 30de juni och 1a juli om nån har möjlighet att åka dit.

Av mrqaffe

Det finns inga teknisk krav på att du måste ha dac och hörlursförstärkare hopbyggda, jag hade börjat med att kolla vad som finns på begmarknaden i närheten av där du bor för jag tror inte det kan gå särskilt fel oavsett vad du hittar beg i den prisklassen jämfört med nya prylar så länge allt fungerar och det går ju bra att testa det om man handlar lokalt. Tex börja med att bevaka Hifitorget och lokala annonsgrupper.
https://hifitorget.se/?k=10&t=1

Dessutom är det ofta hörlursförstärkaren som är den obefintliga eller dåliga biten i datorn om man kopplar mot ljudet på moderkortet så att prova att koppla in en förstärkare kan räcka långt om det inte uppstår några störningar och man vill hålla budgeten låg.
Och det går ju även att skaffa en dac eller externt ljudkort senare om man börjar med en ren hörlursförstärkare. Om ljud-ut funkar bra så lär tex https://hifitorget.se/visa_annons.php/musical_fidelity_horlur... ge dig mycket välljud inom budgeten och lite växel över.

Av mrqaffe
Skrivet av Don_Tool:

Japp jag har bytt moderkort, jag har också gjort flertalet ominstallationer som jag kan räkna på båda händerna. Jag har alltså inte flyttat hårddisk till nytt system, jag gör alltid en clean installation av windows.

Ok, har du också kollat efter biosuppdateringar ?

Av mrqaffe

De har 1-3
https://www.inet.se/produkt/6912170/ek-cable-y-splitter-3-fla...

1-2 finns hos andra om du inte vill lämna en tom kontakt.
eller ta bort en om du absolut måste handla på inet och inte accepterar en ledig kontakt.

Av mrqaffe
Skrivet av Don_Tool:

Jag har misstänkt hårdvarufel på moderkortet (har inget löst nätverkskort) Moderkortet är dock tillräckligt gammalt att inte kan skicka tillbaka den igen.
Nej jag har inte testat med någon annat nätverkskort, jag har kört med WIFI 6 rätt länge och hastigheten på det har gjort att jag inte varit behövlig med en tpkabel, jag hade det innan tills jag bytte router och moderkort. Nu är det bara irriterande att veta att grejerna inte fungerar fullt ut, ibland har jag velat köra tpklabel om jag kör match för att få bästa ping men annars inte.
Jag kör med WIN11, jag håller den färskt uppdaterad hela tiden, drivrutiner byts ut allt eftersom dom kommer så där känner jag mig lugn att det inte är det.

Men det är ju ett sånt konstigt fel! Gogglar man lite så kommer man till sidor där man ska stänga av allt som har med power managment och skrämsläckare etc men allt sådant är avstängt hos mig och datorn står på hela dagarna.
Jag får väll krypa till korset och byta upp mig på moderkortet, fick jagh en ursökt för att köpa nytt
Jag ville mest ha lite tips om det är någon hä'r saom har stött på just detta och har en lösning

Ovan antyder du att du bytt moderko men du skriver inget om huruvida du installerat om efter det eller inte, en del försöker flytta en win installtion och får skumma fel för win är inte gjort för att vara flyttbart även om det ibland går att flytta så bör man alltid installera om det om man byter moderkort.

Av mrqaffe
Skrivet av dsa1979:

Kunde inte hålla mig utan laddade ner Ubuntu på ett ledigt USB-minne och brände det med Etcher.

Alla filer finns under USER\Mail_

Stort tack alla för input och hjälp.

Allt gott.

Spännande sökväg, där hamnar de inte av sig självt
Bra att det löst sig och se också till att ordna en fungerande backup på datorn hädanefter.