Inlägg

Inlägg som mrqaffe har skrivit i forumet
Av mrqaffe

varför var det inte flerval ?
Finns det verkligen de som bara använder en webbläsare då ingen är bäst på allt och en del är särskilt dåliga på en del saker ?

Jag röstade Firefox för det är den vanliga allmänsurfläsaren medans jag har Pale moon till vissa siter och streamar ofta i Edge även om det även sker i FF.
Chrome har jag mer eller mindre slutat använda men jag använder ibland även Chromium på Linux (utöver FF och PM)

Av mrqaffe

Texas som släpper en del videos på gamla låtar, så här lät det för 30 år sedan.

Av mrqaffe

Du behöver installera om och det bör man alltid göra om man byter moderkort.
skulle det fungera utan att installera om så kan man kanske se det som en bonus eller en missad chans att rensa datorn från mycket skit som inte längre behöv eller används.

Av mrqaffe

Har man bara lösen på inloggningen påverkar det inget utom när den specifika installationen körs men är disken krypterad så är det värre och man måste ha nyckeln.

Prova läsa disken i Linux för det bryr sig inget om filrättigheter satta i win utifall det beror på nått sånt problem.

Av mrqaffe

Du kanske ska priova win 10 eller linux och om det fungerar vänta på 11 drivers om det fungerar och är det problem i andra os är det nog reklamation som gäller.

Har du ett usbminne kan du skapa en livelinux för att testa utan att installera.

Av mrqaffe

Vi vet alla att budbolagen ibland tar på sig jobb de inte mäktar med.

https://i.imgur.com/fLohT51.png

Av mrqaffe
Skrivet av Camomille:

Någon som har tips på fullskärmar till en mountainbike med 29" hjul, 52mm bredd? Cykeln används endast på väg. Har hittat många bra alternativ från SKS men vill gärna inte lägga 500kr.

500 är inte så dyrt om det är en bra skärm men Biltema har upp till 50 mm för 130 kr.
https://www.biltema.se/cykel-elcykel/cykeltillbehor/stankskar...

Skrivet av Kakann:

Fattar, så gissar att något med hög A är att föredra för att orka trycka på ordentligt i uppförsbackar. Behöver absolut ingenting som går mer än 25 km/h som är max men den får gärna orka hålla hyfsad fart uppför.

Med 80 Nm mittmotor och låg växel och framförallt grepp så kan jag slå runt baklänges så mer vrid än det är nog inget man behöver för backar om man orkar växla.

Av mrqaffe
Skrivet av sniglom:

Min kommentar handlade om att Windows inte längre är för power users. Att office-paketet gör vad det kan för att döda filhanteraren ligger helt i linje med detta.

Ja MS vill att man inte ska ha filerna lokalt utan i molnet så att MS får kontrollen över dem.

Av mrqaffe
Skrivet av Skohyllan:

Man tycker ju att många borde ha haft exakt samma problem, så datorbutiker måste väl kunna vara förberedda och säga "Det är den här adapetern du behöver för att få ström till din 3.5 SATA-interna-hårddisk. Köp ingen annan för då kan din dator gå sönder". Hur svårt kan det vara?

Orignalkablarna är inga "adaptrar" utan en del av nätdelen och de seriösa datorbyggare skickar med alla delar du köpt så även om de pga design inte monterat kablarna så brukar de medfölja.

Adaptrar är om du tex skaffar molex till sata

https://www.netonnet.se/GetFile/ProductImagePrimary/datorkompone...

https://www.netonnet.se/art/datorkomponenter/installationstil...

Och så finns det förgreningar

https://www.netonnet.se/GetFile/ProductImagePrimary/datorkompone...

https://www.netonnet.se/art/datorkomponenter/installationstil...

Men när du köper en modulär nätdel så är kablarna alltså en del av nätdelen även om de är lösa och eftersom det inte finns nån standard för kontakterna som sitter i nätdelsänden kan du inte blanad kablar

Dessa är alltså en del av nätdelen och följer med den.

https://images.anandtech.com/doci/18679/MSI_MEG_Ai1300P_PCIE5_03...

Och de fyller upp alla kontakterna på nätdelen om man väljer att montera dem men en del väljer pga design att inte montera alla eftersom det är "fult"

https://images.anandtech.com/doci/18679/MSI_MEG_Ai1300P_PCIE5_09...

Av mrqaffe
Skrivet av walkir:

Hur är det inlåst i macOS menar du? Känns snarare betydligt öppnare i macOS enligt mig, då alla .app-mappar går att redigera. Gatekeeper är även betydligt snällare än Windows gisslantagande av DLL:er.

Inte många filer jag kan röra på i Windows-katalogen innan SFC sparkar bakut och uppdateringar fallerar.

macOS != iOS/iPadOS

Saknar tiden då det gick att byta ut filer mellan Windows-versioner utan att systemet kraschar.

Drömmer om att exempelvis kunna köra Notepad från Windows 10 1507 i 21H2 för att slippa kopplingen till Bing.

Genom att man inte fokuserar på det viktigaste, datafilerna.
Datan är det viktiga och det användarna bör hålla koll på typ var den lagras och liknade.
Att göra datafilerna "dolda och inbäddade" som en bisak till ett program gör det jobbigare för användaren att ha kontroll på sin data.

Av mrqaffe
Skrivet av Skohyllan:

Jo det är därför jag är här inne och frågar. Orkar verkligen inte förstöra datorn pga ett idiotmisstag. Jag kan en del om datorn i stort, men just el är jag dålig på.

Då skaffar du en docka eller en usb adapter och kopplar det externt via usb.
Ska du inte hålla på med att skruva och felsöka datorer är en docka enklare än adapters så det kanske passar dig bäst.

Av mrqaffe

De går mot Appleinlåsnnig, användaren ska inte ha nån kontroll över datafilerna utan bara använda dem som innehåll i ett program eller mer korrekt de försöker ju döda program också för att ersätta dem med appar.

Av mrqaffe
Skrivet av Skohyllan:

På mina tidigare platta kablar med ström i olika datorer har det funnits förgreningar där man kunde koppla in ström från hårddisken, men här saknas det konstigt nog. Vet inte hur de har tänkt. Det fanns med en del separat kablar att koppla mellan hårddisk och moderkort och mellan hårddisk och strömförgreningen, om den nu hade funnits.

På el-aggregatet finns ett uttag som heter typ "SATA" och "extern", men där har de snålat och inte bifogat någon kabel.

De flesta datorbyggare brukar skicka med alla kablar de inte monterar, alla kablar har i vart fall följt med nätdelen från början.
Det viktiga är att inte ta för givet att kabeln fungerar bara för att kontakten passar i nätdelen så har du inte fått med rätt kablar så måste du skaffa de som passar på den specifika nätdelen eller koppla externt, möjligen går det att använda en förgrening men var försiktig och förvissa dig om att det blir rätt för du riskerar at förstöra nått om du kopplar in fel kabel i en modulär nätdel.

Av mrqaffe
Skrivet av HiHiplay:

Tack för det utförliga svaret!

Jag tittade på pickupen, och det ser inte ut att vara original. Vet du (eller någon annan) vad man ska leta efter om man ska byta ut den?

https://imgur.com/lZY6YuW.jpg

Den vita delen där nålen är fäst är troligen utbytbar och nålen brukar gå att köpa separat och byter man bara nålen behöver man inte justera in positionen på den på nytt.
Men man måste välja en passande nål, samma modell eller nån som passar för det brukar finnas flera med olika slipningar och därigenom olika ljudkvalitet och pris.

Det är heller inga problem att byta hela pickupen för det är ett standardfäste med 2 skruvar som fäster den men vinklar, höjd och nåltryck måste justeras om man byter så man behöver rätt verktyg för det, åtminstone en protractor och en nålvåg utöver normala handverktyg som passar till skruvarna och en tång för att kunna hantera kablarna.

De hifihandlare som säljer pickuper brukar byta och justera in det om du tar med dig hela skivspelaren till dem.

På en gammal spelare i okänt skick hade jag i vart fall ändå kollat att den är rättjusterad och undersökt nålens skick med mikroskop eller lupp innan jag hade lagt på en skiva jag inte vill riskera att svarva sönder, om du tänker hålla på med vinyl som hobby så borde du nog skaffa en passande protractor och nålvåg (och lära dig använda dem) för det är specialverktyg som brukar bli välanvända av vinylfolk.

Det kan ju också vara bra att rengöra och smörja upp spelaren för det finns ett lager även i direktdrivna spelare och 50 år gammal olja med damm i är inte det bästa smörjmedlet.

Prylarna är standardprylar och inga specifikt eftersökta modeller och värdet på dem kan variera rätt kraftigt beroende på skicket och hur okunnig och desperat köparen är, lågt värde för hobbyfolk om prylarna ens fungerar ok, de behöver troligen en del nya gummidelar, rengöring och smörjning för att prestera som de en gång gjorde men apparaterna kan ibland också säljas för dyrt på allmänna annonssiter.
Ganska likt hur en del annonserar ut gamla datorer

Av mrqaffe

Fick du med några tillbehör till datorn typ alla kablarna som tillhör nätdelen ?

Skaffa inte nån kabel som "bara passar mekaniskt" för det finns ingen standard för hur modulära kablar kopplas så det måste vara kablarna som tillhör just den specifika nätdelen för annars riskerar du att nått går sönder.

Är du inte helt säker på att du får tag på rätt kablar måste du mäta upp kablarna så du vet at de fungerar elektriskt och kan du inte mäta upp dem så använder du dem inte utan skaffar en extern usblösning.

Av mrqaffe
Skrivet av jarker:

Ja, tyvärr verkar det inte hjälpa, märkligt att Fn + volym knapparna fungerar.

Borde ju vara någon knapp kombination som låser upp tangentbordet men hittar inget på nätet.

Men har du provat drivrutinerna från datorns hemsida ?

Av mrqaffe

Allt räknades som normalprylar när de var nya men idag vill en del ha vhs dvd brännare för att digitalisera videos och kassettdäck kan också vara eftertraktade av samma anledning.
Japanska högtalare är däremot med ett fåtal undantag inte särskilt nra.
Cd spelare i normalklassen har inte heller nått samlarvärde.
Sedan beror det också på om apparaterna fungerar eller behöver renoveras för jag misstänker att alla gummidetaljer är i dåligt skick på dem även om de fungerar åldras de oftast inte väl och kan behöva bytas och mekanikerna i allmänhet kan behöva rengöras och smorjas.
3000 är det värt men det är inga direkta guldkorrn som du visar på bilderna.
Och spela helst inga "finare" skivor på 3310an innan du bytt nål eller pickup på den eller undersökt nålen/pickupen på den så den inte är sliten eller upphängningen vulkat.

Av mrqaffe

Är den korrekt installerad så att den inte blåser ut varmluften i samma rum som du försöker kyla ?

Av mrqaffe
Skrivet av EddeG:

Är det möjligt att jag glömt koppla in någon powerkabel i moderkortet? Eller är det uteslutet då ljudet fungerar?

Kopplar du in headsetet i moderkortet så är det nog alal eller inget men kopplar du i lådan kan det kanske behövas nån kabel.

Av mrqaffe

Fortfarande tjockt, kan man inte göra dem tunna och böjda så de följer en anpassad lådas form eller kanske utgör lådan så man monterar allt annat inuti grafikkortet.