Inlägg

Inlägg som Tumnus har skrivit i forumet
Av Tumnus
Skrivet av wereaz:

Jag skrev att jag vill kvitta min studieskuld idag, inte vänta tills den skrivs av vid 65 års ålder. Jag vill kunna göra det som en pensionsplacering. Kapa min fordran mot min skuld. Hellre betala min egen skuld med min fordran än att köpa andras räntebärande papper eller spekulera på börsen.

Tyvärr finns inte detta val idag, utan vi är tvungna att placera våra pensionspengar på ett låst sätt. Det är billigare för mig i tid att slippa administrera min studieskuld och billigare än att betala fondavgifterna i PPM-systemet. Jag vill lägga min tid på annat än fippla runt administrativt trams som skulle kunnat fixas pang bom på tre sekunder och ett BankID direkt på pensionsmyndighetens fondvals-sida.

Problemet med det idag är att folk har miljonbelopp i studieskulder. Visst gäller det tio-femton personer är det en sak men här snackar vi om tiotusentals om inte hundratusentals personer som har studieskulder. Med andra ord är det enorma belopp..

Skrivet av Aktsu:

Dock är min egen och vänners erfarenheter att statliga aktiebolag, myndigheter och kommuner har många fler tomtar som sitter med teflonkostym på än i de privata bolagen vi arbetat i. De kan alltid skylla på något dumt beslut uppåt som skapat ineffektiviteten eller slöseriet, de brukar dock inte vara så pigga på att faktiskt larma om att det inte kommer fungera, för då kanske de måste ta ansvar. Det kan vara allt ifrån köpa helt ny kontorsutrustning till alla arbetsplatser och slänga in i källaren för att glömmas bort (för att inte mista budget inför nästa år) till att inte göra något i ett visst projekt under ett halvårs tid så det självdör lite trevligt för att slippa implementera något som ändå inte skulle fungera.

Du har rätt i det och det har och göra med att mer lämpat folk inte har tid att agera kommunpolitiker eftersom arvodet är ekonomiskt försvarbart för fem öre. Därför är det oftast äldre folk som sitter i kommunerna alt. unga personer som inte riktigt har skapat en karriär ännu. Med andra ord är det väldigt mycket flum. Vilket man märker så fort man har med kommunerna att göra...

Av Tumnus
Skrivet av shelter:

Butiker som har sin huvudsakliga försäljning på webben kommer alltid kunna ha lägre priser.
De har inte något behov att ha lokaler på flera tusen kvadrat runt om i landet, och behöver inte heller ha hundratals/tusentals anställda.

Och Elgiganten behöver det inte? Power ligger en hundring över Elgigantens priser.

Av Tumnus
Skrivet av Mimematis:

På talan om små röda män.. Lägg ner du har så löjlig låg nivå nu att jag börjar undra ifall du är blind eller ha som mål i livet att förvara AMD till det yttersta.
Bevisligen så tycker du ju inte att jag ska få ha min egen personliga åsikt kring detta för annars så hade du inte fortsatt skriva inlägg utan låtit det stå fast vid vad det alltid handlat om, skilda åsikter.

Att du inte tycker att ett energiläge har med ett annat att göra när ämnet är att kräma ut prestanda från Ryzen är skrattretande.
Men fortsätt du yra runt galen och hes.

På återseende.

Verkar som en diskussion med dig är helt överflödig eftersom du verkar envisas med att försöka köra huvudet genom väggen. Så jag ger mig här och nu.

Ha en bra dag.

Av Tumnus
Skrivet av Friterad:

Tvivlar på att det var så han menade. Anser att självklart skall folk som inte kan arbeta få stöd, men kan man och väljer att inte arbeta pga lathet och väljer att leva på bidrag istället. Nej tack till att mina skattepengar går till dessa typer. Nu är det ingen enorm börda för samhället precis utan förmodligen är det relativt låga kostnader så där är det nog mera utav en moralfråga om man kan kalla det så.

Det är nästan omöjligt att särskilja dessa från de som faktiskt försöker men inte hittar jobb dock. Det är min poäng med det hela. Ibland måste man acceptera att vissa kommer att utnyttja systemet eller iallafall försöka (och motverka det så gott som det går) för att nå en så bra säkerhetsnivå inom välfärden för de som faktiskt behöver den.

Av Tumnus
Skrivet av Mimematis:

Acceptera att vi ser det från olika synvinklar istället för att ramla ner från in häst i ditt försök att tillrättavisa mig.
AMDs egna läge är fortfarande sämre än High Performance sen kan du hålla händerna för öronen medans du hoppar runt skrikandes att det inte är relevant och att man inte får säga det.

Men det är ju irrelevant fortfarande. AMD vill inte mäta sig mot high performance utan mot balance. Förstår inte riktigt vad du har och vinna på att förvränga artikeln till den grad att det ska vara negativt för AMD. För just nu låter det mer som du bara är ute att basha AMD oberoende vad artikeln egentligen handlar om..

Självfallet får du sitta och klaga på att AMD inte lyckats med saker de inte ens försökt sig på men du får för tusan inse att folk kommer att kritisera dig för det. Den enda som hoppar omkring här med händerna för öronen är du själv ironiskt nog.

Av Tumnus
Skrivet av abki:

När försvann skatten från datorer ?

Vi har moms, minst 25%
Vi har privatkopieringsersättning + moms på datorer sen ganska nyligen. Så den har höjts, inte slopats.

"Vi" behöver inte betala TV-licens för datorer och konsoler. Vad du tar upp är bara irrelevant eftersom det inte inkluderas i TV-licensen.

Skrivet av Dockland:

Det finns inget som heter TV-Licens, det heter TV-avgift. Licens är något annat. Kanske finns, men inte i Sverige.

Semantik. Kalla det avgift om du så vill..

Av Tumnus
Skrivet av serdyllon:

Diskuterade medborgarlön med ett par nationalekonomer för ett par år sedan. Enligt dem skulle en nedrustning av vårt nuvarande bidragssystem för alla som är indisponibla för arbete (av olika skäl), samt en omfördelning av de resurser som äts upp av Arbetsförmedlingen och olika satsningar på vuxendagis för att dölja den öppna arbetslöshetens reella nivåer, kunna finanisera en medborgarlön i storleksordningen 10-12000 kr per månad.

Jag har inga egna beräkningar som kan styrka deras utsago, men det vore intressant att göra en beräkning av de faktiska kostnaderna för det nuvarande systemet och jämföra med vad en grundnivå skulle kunna hamna på. För trots flödet av olika obskyra bidragsformer till både med- och motborgare tycks gemene man i genomsnitt bli olyckligare.

Vill man på allvar få ut folk i arbete är det inte svårare än att fragmentisera hur mycket sociala avgifter ett företag med <20 anställda måste betala för en nyanställd, jämfört med storföretagen. De stora jättarna kan kompensera med skatteplanering, så dagens utgifter leder till färre jobb eftersom det helt enkelt är för dyrt (i relation till risk) för småföretagen att anställa.

Det är siffror enbart och ingen praktik. Problemet är att om man ger 10-12000:- i medborgarlön. Vem ska då jobba? Var är moroten? Allt fler kommer att välja den summan än att söka jobb bara för att de har rätt till det.

Av den orsaken är jag starkt emot medborgarlöner.. De är nästan alltid kontraproduktiva.

Skrivet av Yorg:

Någon annan som har svårt att förstå hur samma människor som säger; "Det var bättre förr!!!111" också hävdar att det är bra med privatisering och sänka skatter?

Jag har svårt att få ihop den logiken.

Det är mestadels gnäll. Börjar man rada upp saker som blivit bättre sedan "deras tid" så blir de oftast tysta.

Av Tumnus
Skrivet av dussin:

Det som nämnt kostsamt med välfärdsstat, och det är vidare extremt kostsamt att utöver det vara en humanitär stormakt av sådant snitt som utvecklat sig under senare årtionden. Hur politikerna skall lösa alla tillkomna livstids Välfärdsåtaganden återstår att se men vi vet redan att privata och offentliga skulder spinner för hastigt, kostnader för ordningsmakt och rättsväsende skenar med upprepade tillskott, totala skatter kan inte höjas, statliga bolag och fastigheter har redan sålts, kassakossan Försvaret har redan styckats, osv.

Men ännu är det inte alltför mörkt eftersom det finns så ofattbart mycket skattefinansierat trams som kunde avslutas.

Jag gillar hur "trams" verkar bli någon subjektiv åsikt enbart baserad på personliga preferenser som grund. Trams för dig kan vara livsviktigt för många andra. Armén håller på att upprustas allt eftersom. Ordningsmakt och rättsväsende likaså.

Av Tumnus
Skrivet av wereaz:

Stödjer ni då mitt förslag om att man skall kunna kvitta sin pensionsfordran mot sin studieskuld? Jag har skickat förslaget till departement, regeringen och partierna utan någon respons.
På så sätt blir det då lättare att nolla sin position mot svenska staten direkt istället för att dra ut på spektaklet tills efter pensionen. Speciellt om man lämnar EU och pensionen fryser inne.

Jag skrev till dem att man lätt kan hantera en sådan kvittning på pensionsmyndigheten.se när man väljer fonder. När man väljer kvittning skrivs värdet direkt ned på noll varefter en automatisk försäljning av "fonden" genomförs. Du har då minus noll hos CSN och plus noll hos pensionsmyndigheten, medan staten har minus noll hos pensionsmyndigheten och plus noll hos CSN.

Studieskulder gäller bara tills den dagen man fyller 65. Alltså kan man inte kvittera av en studieskuld gentemot sin pension efter efter 65 års ålder så är den lika med noll.

https://kundservice.csn.se/fragor--svar/skrivs-lanet-av-vid-e...

Skrivet av Lodisen:

I statistiken från 2012 som jag länkade så hade nederländerna ett par tusen till och kollar du på statistik från 2017 så har Sverige fler. Givetvis så går det att smussla i statistiken och dölja det faktumet.

"Även Österrike som du också tog som exempel har både fler invandrare i direkta tal och fler antal födda utanför EU."

Har ingenting med saken att göra. Det var du som började rabbla om nederländerna.

"Procent av befolkningsmängden är irreleveant så varför tar du upp det?"
Så du hade inte haft något mot att 99,9% av Sveriges befolkning var födda i Sudan?
Dummaste jag hört.

Du började rabla om befolkningsmängder och invandringen från ingenstans som ett jävla vänsterflumm.

Nej. Diskussionen sattes igång med att man jämförde med Nederländerna och Österrike. Samma diskussion du valde att delta i men som när det inte talar för din åsikt så väljer du att skita i.

Av Tumnus
Skrivet av kaya:

Av vad som finns i mediasveriges elit så är han rätt ensam på toppen, visst Nya Tider har väldigt bra journalister men pga det goda hatet så finns det inget folkligt förtroende för dom.

Så mycket floskel i en och samma kommentar. Men vi säger så..

Skrivet av anon246659:

@Tumnus: Ungefär 3.5m betalar licens nu och årsavgiften är 2 340kr. Så 3500000x2340=8190000000. Så de lyckas inte sända bättre TV med 8 miljarder i budget?
Ja du har rätt i att ju mindre budget ju sämre show.. Men 8 miljarder!?
Personligen tycker jag de ska släcka ena kanalen och lägga upp allt på deras stört dyra servrar så folk kan kolla när de vill. Då kan jag överväga att betala.

http://www.svt.se/kultur/rekordmanga-betalar-tv-licens-1
https://www.radiotjanst.se/sv/Avgiften/

Uppenbarligen inte.

Av Tumnus
Skrivet av anon246659:

Strunsamma. Slutade kolla på TV för 24 år sedan. Det är lite lustigt hur förvånade de blir när man säger att man hellre kollar på kodynga svalna än på SVT. Vet de ens vad det de säljer?

Ska vi vara riktigt ärlig så säljer de vad de har råd med. Alltså..

Färre som betalar TV-licens = sämre utbud.

Skrivet av kaya:

Sparka Helin och Stjärne och gör Janne Josefsson till VD så vi får lite sunt förnuft i ledningen, nått som är nästan fullständigt utrotat i Sverige idag.

Den dagen man kan kalla Janne Josefsson för förnuftig.. kommer nog aldrig att inträffa.

Av Tumnus
Skrivet av kent2:

En dag kommer ni förstå. Bortskämda spolingar.

Hur är man bortskämd om man inte ser på TV huh?

Ska jag behöva betala skatt för något jag inte använder?

Skrivet av Svensktiger:

Klart dom vill höja skatten, det är ju det enda sättet vänsterkanten kan ordna en budget på.
Att minska ner på sina utgifter är nog ingenting dom ens övervägt.

Och att Eva Hamilton fick en näsbränna av högsta förvaltningsdomstolen för sin skatt på allt med en skärm måste ha varit ett enormt bakslag.

J*kligt nöjd att jag slängde ut TV'n för en sisådär 15 år sedan.

Och där blev tråden ännu en gång ett försök att skapa en vänster-höger argumentation som inte leder till något annat än sandlåda. Suck..

Skrivet av Svensktiger:

En medveten felskrivning.
Och jag kan garantera att det snart är en riktig skatt.
Som du måste betala även om du bor i en kåta på ett berg utan el.
För i teorin så skulle du ju kunna släpa dit en dator och batterier och nå någon satellit som kan ge dig internet och därmed "stjäla" deras utbud.

Radiotjänst kan inte i sin vildaste fantasi föreställa sig att de som inte betalar licensen faktiskt inte är intresserade av deras utbud.
I deras ögon är man en ekonomisk brottsling nästan i klass med Posener.

Skatten för dator och konsoler slopades för över ett år sedan.

Skrivet av Svensktiger:

Ja ?
Och hur länge tror du det varar ?
Den blivande skatten kommer garanteras formuleras så att du inte kan slippa från den.

Som det ser ut nu? Till världens undergång. Det du håller på med är så kallade sluttande plan.

Av Tumnus
Skrivet av ClintBeastwood:

Man tjänar just nu på att köpa ett dyrare grafikkort och skära ner på cpun. Men många som rekommenderar r7 som spelprocessor gör det för att den ska vara just framtidssäker. En bra processor överlever många grafikkortsbyten så i längden gissar jag på att det blir billigare att satsa på en maffig cpu och ett billigare grafikkort för det brukar man ändå uppgradera efter ett par år.

För att vara riktigt ärlig. På pappret är den framtidssäker. Mer än i7 7700K. Däremot i praktiken så kan det inte visa sig vara riktigt så. Allt beror på hur fort marknaden och spelutvecklarna influeras av varandra. Om många köper Ryzen så är det ett incitament för spelutvecklare att försöka utveckla mot fler kärnor och trådar som i sin tur kan leda till att Ryzen blir mer framtidssäker. Detta förutsätter att det görs inom tid innan CPUn inte helt enkelt orkar med..

Av Tumnus
Skrivet av Vesh:

I den klassen spelar det mindre roll, jag hade kört den som var billigast för tilfället i valet mellan RX 480/ GTX 1060.

När det gäller "problemet" med nvidia så känns det återigen som att man så gärna vill att Ryzen ska vara störst bäst och vackrast på allt så man letar efter corner case till absurda nivåer. Spontant skulle jag gissa på att fallet DX12 i ROTR på nvidia lägger en större last på CPUn kontra AMD. Jag skulle även gissa på att denna last inte går att parallellisera vilket ger en fördel till intels snabbare kärnor.

Allt tyder fortfarande på att Intel med sin 7700K har den snabbaste CPUn för spel, däremot lär AMD ta tronen för bästa köp med R5 nästa vecka eftersom ingen lär köra så låga grafikinställningar att skillnaden blir speciellt signifikant mellan CPUerna.

Hade så varit fallet så borde resultaten replikeras hos AMDs produkter.. vilket de inte gör. Problemet ligger alltså antagligen hos Nvidia. Medvetet eller inte vill jag lämna osagt dock. Däremot är 7700K en bättre processor i dagsläget om man bara ska spela. Ska man varva det med annat så kan nog Ryzen vara ett bra inköp. Sitter man på en stram budget och måste välja mellan en bra GPU och en billigare CPU eller mellan en billigare GPU och en bra CPU så är nog Ryzens R5 betydligt bättre lämpad än Intels motsvarighet eller ens 7700K med tanke på att i 95% av fallen så kommer GPUn ge bättre prestanda än en bättre CPU.

Så det beror på budget och användning egentligen..

Skrivet av tEan:

Ett test av Amd vs Nvidia gpu:er med Ryzen http://www.techspot.com/article/1374-amd-ryzen-with-amd-gpu/ Testaren där stöder Yoshman`s uppfattning. Verkar som om allt är en storm i ett vattenglas som vanligt.

Så det faktum att man använt inbyggda benchmarks istället för real-situationer med en riktig spelsekvens ska alltså på något sätt vara produktivt? Just ROTTRs Benchmark är värdelös. Det är därför många sidor slutat använda den.

Av Tumnus
Skrivet av Mimematis:

Om dom båda lägena inte var menade att jämföras hade inte AMD inkluderat det till att börja med sen att ni andra inte förstår får ni själva stå för. Bara löjligt att kalla det för äpplen och päron när det handlade om att få ut så mycket kraft det gick från sina CPUer.

Inte direkt förvånad för säger man något negativt om AMD så hoppar det snabbt fram små röda män och ska rätta en och se det från ett annat (korrekt) håll..

Ditt argument håller inte. Hade AMD velat ersätta "High Performance" så hade man gjort det. Men nu gjorde man inte det utan man ersatte Balance mode med sin egna profil. Det är snarare du som försöker komma undan det faktum att du hade fel med att försöka komma med undanflykter. Sedan röda män? Bara för att man ifrågasätter dina påståenden så betyder det inte att man är ett fanboy.

Acceptera att du hade fel och ta det som en vuxen individ istället för att tjurigt försöka påstå att andra har fel trots att det är uppenbart att det snarare du som läst eller tolkat artikeln dåligt.

Av Tumnus
Skrivet av oouhdawg:

Vi ska inte gå för OT så moderatorerna behöver ta bort allt.

Att Reinfeldt pratade om att öppna upp sig och att det fanns plats, det var PK och det är vad jag menar att ge vika. Man säger det man tycker och slutar spela ett spel.

Genomskådat av fler och fler ju mer tiden går.

Borg var bra på det han gjorde. Väldigt kvalificerad för sitt jobb, visade det sig. Men att chansa på så viktiga platser i politiken är vad som förstör allt. Det är ingen lekstuga.
Kolla FI's nya ledare. Men vad ska man säga?

Viktigaste jobbet i Sverige kräver dom bäst utbildade personerna. Dom absolut bäst kvalificerade. För en bra politik är liv och död för ett land. Och då spelar inga 4 miljarder någon roll.

Vad har FI med saken att göra? De sitter inte i riksdagen. Fyra miljarder spelar all roll i världen med tanke på att politiker blir mer överbetalda och de fyra miljarderna måste komma någonstans ifrån.. Du sitter och sprider pengar runt dig utan att ha nog under fötterna för att inse vad du håller på med. Din glorifiering av politiker återspeglas i dina argument.

Av Tumnus
Skrivet av oouhdawg:

Ekonomi startar du första året i gymnasiet förhoppningsvis. du är alltså 65 år med 50 års erfarenhet. En utbildning är erfarenhet. Om än inte praktisk och applicerad i verkligheten.

Löfven, utbildning? Hans engelska är snudd på sämre än en 13 åring i dagläget. Bara det skickar dåliga signaler.

Nej. Ekonomi börjar du med först på andra året i gymnasiet om du väljer t.ex. Samhällsvetarlinjen. Det är dessutom inte erfarenhet i den bemärkelsen du tror.

Farsan har en högskoleexamen i ekonomi. Hans engelska är hemsk. Blanda inte ihop engelskakunskaper med utbildningsnivå.. framförallt inte från personer som är födda före 1980. Engelska har inte varit obligatorisk speciellt länge i svensk skola.

Skrivet av Maho:

wow...
Bra koll du har.
Och du tycker så klart att dom ska 1 mille i lön? DU måste däremot skämta, ska dom ha ännu mer pengar
för ett jobb dom inte ens sköter menar du?
Eller är du politiker kanske?
Varför är deras jobb så jävla mycket viktigare än en polis eller brandman?
Riskerar sina liv och vad fan får dom för det?

Beror på vilken form av politiker man är. Är man statsminister ska man självfallet ha en riktigt hög lön. Sett till arbetstimmar så ligger brandmän och polis miltals ifrån med tanke på att en statsminister är i tjänst 24 timmar om dygnet x 365 dagar x 4 år. Det är t.ex. inte polis eller brandmän. En annan sak är den form av klassificering och den bördan som läggs på ledande politiker. De behandlar information som ligger på en väldigt hög nivå. Därför ska de ha betalt och bra betalt även om de självfallet inte ska vara i miljonklassen och skattefritt.

Av Tumnus
Skrivet av oouhdawg:

Det var raka exempel. Jag hoppas du förstår vad jag menar med dom. Man tillsätter folk med erfarenhet, som vill göra det med hela sitt hjärta och lyssnar på vad folket vill.

1. Smarta politiker. Reinfeldt och Borg var på bra väg, men saknade collones.
2. Agera, titta inte på.
3. Erfarenhet
4. Släpp jämställdhetssnacket. Det ska inte kosta, det kommer med tiden. (Sverige idag är redan 99% jämställt, det kommer ta tid för det att visa sig bara).
5. Täpp igen tidningarnas för stora påverkan på det blinda folket.

Så du vet väl att nummer fem betyder censur va? Du vet.. det som strider mot demokratiska värderingar? Sedan vem ska bestämma vad som är fel och vad som är rätt? Staten? Du?

Släppa jämställdhetssnacket? Så du menar att man ska ignorera problem? Smarta Politiker? Reinfeldt? Kom igen nu? Mannen som menade att det fanns enormt med plats i Sverige när han flög över Norrland? Borg var inte kvalificerad om man ska ta dina kriterier. Agera? Vad tror du politiker gör? Sitter på sina arslen och inte gör något?

Ska man kolla på erfarenhet så har Löfven en hel del. Samma gäller majoriteten av regeringen.

Av Tumnus
Skrivet av oouhdawg:

4,1 miljard i löner för hela riksdagen. Det är ju knappt 5% av vad migrationsverket spenderar varje år. Är det inte rimligt tycker du?

Förslagsvis kan du kanske sätta en armegeneral med 50 års erfarenhet att jobba mot våldbejakande extremism. Istället för en flicka på 22 år eller vad dom nu tillsätter.

Ekonom med 50 års erfarenhet med X antal miljarder på kontot kan nog göra gott i politiken han också.

Men idag sitter den folk under 30-35 utan livserfarenhet med en aftonbladet-medial syn på vårat land.

En sak har jag dock fått ut av dina kommentarer. Du verkar inte ha något ekonomiskt vett i huvud taget. Vilket bevisar att det inte är bara de med "Aftonbladet-medial syn" på vårat samhälle som har en skev syn på saker och ting. En Armegeneral? Nu har jag nog hört allt. En ekonom med 50 års erfarenhet? Ska han alltså vara 78 år gammal (förutsatt att han har en högskoleutbildning) minst? Faktum är att majoriteten av Sveriges ministrar idag har en högskoleutbildning. Magdalena Andersson (finansminister) har över 23 års erfarenhet inom nationalekonomi samt suttit fyra år som chef för finansdepartementet. Hon har även en doktorand från Handelshögskolan.

Av Tumnus
Skrivet av Lobocut:

Det ni bör fråga er är varför Sverige drar på sig mer utgifter hela tiden, och lösningen är alltid att höja skatter. Den enskilt största posten i budgeten är invandringen, den kosta 70 miljarder 2016. Våra grannländer Norge och Finland lägger en bråkdel av det. Vi ger varje år 24 miljarder i bistånd till olika projekt. Som en jämförelse, för ca 7 miljarder varje år så skulle vi vi helt gratis tandvård i Sverige för alla.

Hela rättsväsendet inklusive polis kostade 2016: 42 miljarder
Hela försvaret och samhällets krisberedskap kostade 2016: 48 miljarder

Man skulle med lätthet kunna ta pengar från invandringen och biståndet för att fylla våra egna hål.

7 miljarder per år? Nu sitter du bara och fabulerar ihop siffror här.

Skrivet av oouhdawg:

Ta en vända till Kista på torget. Kolla om du hittar nyanlända afghanska killar runt 15-18 år. Oftast stickade kläder med asiatiska drag.

Iphone, airmax och adidaskläder. Icke svensktalande och oftast ensamkommande. Ja, dessa kläder är faktiskt dyra.

Rimligt?

Har en nyanländ person råd till annat än vård, mat, boende utan att jobba så är det något fel. Kläder skänkes gratis från vartenda hörn i stockholm numera.

Ska du ha mer så ska du jobba för det. Kan du inte jobba för att du är sjukskriven för livet, då tycker jag att personen kan erbjudas mer för en duglig livsgång. Men att personer som framöver är kapabla till att jobba ska inhandla sånt för att Sverige generöst slänger bort pengar, är helt fel i min mening.

Du sitter alltså och baserar folks ekonomiska situation på deras kläder? Ännu en gång.. Nackdelarna med ett välfärdssamhälle i den grad som Sverige har är att folk kan utnyttja det felaktigt. Visst är det fel men det är tyvärr något man inte kommer ifrån. Vad ensamkommande får i bidrag är inte i närheten av vad du verkar tro. Faktum är att maxbidragen de har rätt till är fortfarande inte i närheten av det du sitter och försöker antyda om. En Iphone kan man skaffa enkelt antingen begagnad eller via avbetalning. Adidaskläder ser man varje gång man jobbar med kläder som skänkts bort. Hur vet du att de var ensamkommande? Många frågor kommer upp på dina kommentarer som inte är mycket bättre än hörsägen.