Inlägg

Inlägg som Derrelique har skrivit i forumet
Av Derrelique

Fråga till Er som sålt/köpt begagnade speldatorer

Ser ofta annonserar här och på blocket.se för datorer som uppenbarligen var mycket bra då de inhandlades men som nu är 2-3 år gamla. Fungerar det verkligen? Finns det en marknad för hela datorpaket? Vad har ni för erfarenheter?

Vem köper egentligen sånt - vilka slags människor är det? Är det universitetsstuderande som vill pilla på gammal elektronik eller är det en familj som letar efter ett billigt klipp?

Vart går gränsen till vad som kan säljas enligt er erfarenhet? Ser även datorer från 2002 som säljs osv...

Av Derrelique

Hur lång tid håller ett Seasonic 850W? Kommer den börja låta efter 4-5 år???

Av Derrelique

Tack Vattendroppe! Jag har några frågor dock.

Om du nu ändå var beredd på att byta ut samtliga fläktar i chassit, varför valde du en chassi med intag ovanpå. Det luftintaget på P182 lär ju släpa ut väsentligt mer ljud än till exempel en Lian Li med tjock plåt där i stället.

Också, du kör med två Noctua S1200 - en där framme och en där uppe för att blåsa in luft? Vad hette Nexus fläkten? Är det även dessa du hade rekommenderat idag om jag nu vill byta ut fläktarna? Finns där bättre?

Och finns inte en fläktkontroll redan på P182? Vart sitter din fläktkontroll?

Och varför valde du inte en chassi med "starta/slå av/reset" knapp överst på burken.

Kanske du kan plocka ihop en dator som DU anser vara tyst (för 13-15K) åt mig? Jag kommer inte ha några gamla diskar utan satsar på en ny liten samsung hårddisk som jag hört ska vara tyst.

Vore intressant att se hur ditt paket skiljer sig från mitt. Tyvärr är jag nog lite rädd på att byta fläktar själv men tvingas nog dit då jag hade tänkt mig ett passivt kylt grafikkort. Samtidigt behöver jag ett MINIMUM av luftflöde då jag tänkte överklocka en Core i7 till typ 3.6 GHz med en Noctua NH-U12P. Men jag KAN dock acceptera en +20 grader på CPUn i idle bara för att få skitet tyst!

Övriga frågor: kör du med extra ljuddämpningskit? har du vibrationsdämpningsmatta åt din PSU? Hur har du löst problemet med hårddiskarna.

Ni andra får gärna hoppa in! Till exempel vill jag höra åsikter på BigTowers/FullTowers - om de lönar sig.

Mitt tysta paket just nu ser ut så här: (chassin oklar egentligen)

Samsung SH-S223F/RSMN DVD±RW Dual-Layer 22X * 273 kronor

Antec Sonata SOLO Quiet Mini Tower Case * 980

Corsair HX Series CMPSU-620HXEU PSU 620W 120mm Fan ATX2.2 20/24-pin 4/8-pins 12V Modular * 1290

Xilence Vibrationsdämpare Gummi för ATX-nätdel * 119

Gigabyte GA-EX58-UD4P iX58 2PCI 5PCIe *3095

Intel Core i7 920 2.66GHz 8MB Boxed * 3220

Kylare Noctua NH-U12PSE1366 *895

Corsair Dominator Triple Channel 3x2GB (Tot. 6GB) DDR3 1600MHz PC3-12800 8-8-8-24 *2160

Gigabyte ATI HD4850 MC 1GB GDDR3 Heat pipe * 2090

Samsung SpinPoint F1 HD322HJ 320GB 7200rpm * 516

Totalpris: 14 638 kronor

Av Derrelique

Antec Solo har fått bra kritik men är säkert den tråkigaste burken jag sett - ser ut som något farfar hade ägt.

Däremot kanske det blir en sån. Den har ju fått otroligt bra kritik vad gäller ljudnivå och det är ju *snyft* viktigast.

Det var nån som sa att P182n inte hade separat plats för PSUn, men enligt LSDboys inlägg verkar det ju som om den har det.

Frågan är bara om en passiv Corsair HX620 620W även duger år 2011 då min nästa dator skall inhandlas. Själva chassin kommer väl det eller vad säger ni?

Känns som om allt under 750W kommer ha problem när det blir standard med en fyrakärnig CPU och en fyrakärnig GPU, och överklockning blir vanligare.

Av Derrelique

Många säger ju att Antec P182 inte alls är så tyst. Vart kommer luften ur - BARA där bak??

Vart placeras nätaggregatet för den?

Har den någon inbyggd möjlighet att hänga upp hårddiskarna?

Av Derrelique

Detta paket är helt SJUKT likt det datorpaket jag nu planerar med Core i7! Helt sjukt!! Du gör 100% rätt - köp!!!

Av Derrelique

Tack för alla era (eniga) svar. Jag är numera helt vattenfrånvänd

Ska köra luftkylning för hela slanten!

Av Derrelique

Nästintill ljudlösa chassin

Vilka finns i MidiTower/FullTower klassen??

Om man nu inte är så intresserad i kylning eller utrymme utan bara vill ha

* supertysta fläktar
* ljuddämpningskuddar
* gummiupphängda hårddiskar
* extern fläktkontroll
* nätaggregatet installerat längst ner
* allmänt inga vibrationer eller störiga ljud
* relativt snygg

... vad väljer man då?? Detta för ett Core i7 system. Kan tänka mig lägga ner några tusen men problemet är att de flesta chassin i högprisklassen inte har mer än ETT omdöme på sidor såsom prisjakt.

Av Derrelique

Om man vrider ner fläktarna en del, går det att få den tyst??

Går det att totalt kontrollera fläktarnas RPM från utsidan av chassin??

Av Derrelique

Antec Three Hundred är fanboys mest överskattade burk - jämförbat med en burk som är 5 år gammal. Dessutom valde du en mycket billigare HD4850 som har fläkt - så kommer låta en hel del mer. Så det går helt enkelt inte att göra om man vill ha en tyst dator.

Däremot så lutar jag lite mer åt Core i7-hållet för närvarande - efter att ha läst artiklarna här på SweC om dess överklockningsförmåga.

Av Derrelique

Men just ljudnivån - är vattenkylning fortfarande riktigt överlägsen (dvs nästintill ljudlös) eller har vanliga fläktar kommit ikapp?

Av Derrelique

Varför blev aldrig vattenkylning större?

Varför inkluderar inte alla high-end PC idag vattenkylning? Det kom ju för flera år sedan - är det inte tyst tillräckligt??

Av Derrelique
Citat:

Ursprungligen inskrivet av j0h4nN
men om man lägger ut ca 1000kr mer så har man ju ett bra i7-system.

Det där är väl överdrift. En Core i7 kostar 3000 och moderkorten är ju minst 1500 kronor dyrare än den jag har OCH så tvingas man köpa de dyra DDR3 minnen. DDR3 är ju inte en stor uppgradering då Core i7 tvingar dem att köra 1066 MHz om de inte ska överklockas.

Av Derrelique

Jag trodde tanken var att man faktiskt FICK en tystare burk om man pungade ut rejält för en chassi med stora fläktar som går på lågvarv och som behöver mindre luftflöde pga smart design. Sen måste man ju också ha vibrationsdämpare för diskarna osv.

Vilka chassin är rankad högst nuförtiden???

Av Derrelique

Hur framtidssäkert är dyr chassi+dyr nätdel?

Jag funderar på att köpa en riktigt FIN chassi (typ för 2400 kronor) och en nätdel på kanske 800-1000 kronor. Tänkte mig en Lian Li chassi och en Corsair 750W nätdel.

Men hur framtidssäkert är detta? Jag vill i framtiden ha en knäpptyst dator som jag kan köpa uppgraderingspaket till. Till exempel har min förra dator 430W som visade sig inte vara så framtidssäkert. Däremot så kommenterar många som köpt dyra chassi att de inte ångrar sig - att de 'aldrig' kommer köpa en ny. Frågan är bara om det är nått man automatiskt säger när man pungat ut 2000-3000 kronor för en chassi utan nätdel.

Tacksam för råd!

Av Derrelique

Så vad är svaret då? Vissa säger AMD och vissa Intel? Antar att frågan är vad som ger mest prestanda i det spelet PER KRONA?

Av Derrelique

Om jag köper en Q9550 så går den att överklocka precis som en Phenom II 940 BE, så frågan är vilken som blir snabbast/jämnast i spel vid överklockning. Oavsett vad jag köper så blir det överklockning ju. Talar här inte om någon fenomenal överklockning då jag inte vill att fläkten ska behöva gå upp för mycket.

Varför är alla här så sjukt förtjusta i Antec Three Hundred? Riktig dammsugar-budget chassi....

Jag ser att många av er också valt 650W nätagg - behövs mer än 500W?

Av Derrelique

Ny Speldator för 10K ska spela CPU-intensivt spel

Hej!

Jag hade tänkt köpa en ny dator för att spela spelet "Supreme Commander: Forged Alliance" med så bra 'simspeed' som möjligt: det vill säga möjlighet att ha tusentals krigande enheter och AI-styrda enheter på stora kartor. För er som inte är bekanta med spelets otroligt höga CPU-krav så rekommenderar jag att ni fullständigt ignorerar de påstådda "rekommenderade" hårdvarukraven som listas. En Intel E4400 klarar inte av spelet alls förutom i de mest patetiska små striderna. Jag vill även kunna spela Empire: Total War, Dawn of War 2 och Diablo 3.

För övrigt så vill jag ha en jätteTYST dator.

Annars ville jag mest hålla ned kostnaderna vilket är varför grafikkortets kostnad inte är i vanlig proportion till CPUn. Datorn plockade jag ihop på www.datorbutiken.com. Speldatorn ska användas med 19" widescreen TFT-skärmar med upplösning 1440x900. Jag vill ha ungefär 60 FPS i Forged Alliance. FPS säger dock inget om Simspeed för spelet i fråga.

Vill gärna ha åsikter på eventuella flaskhalsar, tipps på CPUn (är den bra? hur står den sig mot AMDs konkurrenter?), mitt val av moderkort, mitt val av DDR2 i stället för DDR3 (vilket jag anser har för högt CL-latens i den rimliga prisklassen), möjligheter till överklockning, förmodad tystnad (hur tyst kommer den va egentligen?), livslängd (håller en passivt kylld 4850 i en så sluten burk som Antec?), samt allmänna upplysning om delarnas synergiska kvalitet. Även övriga synpunkter välkommnas!

Övrigt: jag hade tänkt köra Windows Vista Basic 64-bit Sp1, jag har inte brottom så kan tänka mig vänta nån månad osv, dessutom är jag positiv till överklockning OM det är mycket säkert.

Så här har vi henne:

Intel Core 2 QUAD Q9550 2.83GHz 12MB FSB1333 Boxed (with cpu-cooler!) Socket 775

Asus P5Q iP45 4DDR2-DIMM 3PCI 3PCIe SATA Raid Audio GB-LAN Firewire Socket775 ATX

Corsair DOMINATOR TWIN2X4096-8500C5D 2x2GB (tot. 4GB) DDR2 PC2-8500 1066MHz DHX Heat Spreader CL5-5-5-15

Gigabyte ATI HD4850 MC 1GB GDDR3, 2xDVI, HDMI, HDTV, DX10, 16x PCIe Heat Pipe

Samsung SH-S223F/BEBE DVD±RW Dual-Layer 22X BLACK bulk SATA

Antec Sonata III 500 Quiet Super Mini Tower BLACK EarthWatts 500W ATX

Samsung SpinPoint F1 HD322HJ 320GB 7200rpm 16MB cache SATA2