Inlägg

Inlägg som suhrim har skrivit i forumet
Av suhrim
Skrivet av blunden:

Har deras VPN-endpoint inte en publik IP menar du? Låter lustigt. För mig som aldrig använt den tjänsten, kan du beskriva lite mer om hur den fungerar i praktiken rent tekniskt.

Har satt upp diverse VPN-lösningar själv samt jobbat med andras lösningar så jag känner att jag har väldigt bra koll på hur en VPN generellt funkar rent tekniskt. Har dock inte testat mer än några få av de där VPN-tjänsterna och definitivt inte Bahnhofs tjänst.

Man ligger bakom NAT och delar IP med andra på integrety skulle jag tippa på, OVPN har så man kan få publik IP sägs det i tråden och då kan man ju portforworda.

edit: Jag har heller inte använt Integrety.

Av suhrim
Skrivet av blunden:

Nej, du har vad jag förstår rätt. Med tanke på att varje VPN-endpoint mig veterligen har en IP-adress som delas med flera andra så måste den inkommande trafiken (som ej är svar på tidigare trafik initierad av VPN-kundens enhet) på en viss port mycket riktigt på något sätt forwardas till den specifika VPN-kunden om någon annan ska kunna initiera en anslutning direkt till en tjänst på den enheten.

Du får gärna förklara hur anslutningar som initieras från internet mot VPN-endpointen med delad IP ska nå VPN-kundens enhet utan någon form av port forward för att dirigera trafiken till rätt bakomliggande enhet?

När du satt upp en VPN-tunnel kommer ju inkommande trafik som inte är svar på anrop du gjort inifrån komma till den bortre änden av tunneln (VPN-endpointen). Då måste VPN-endpointen veta var denna trafik ska skickas om inte varje kund får sin egen IP som de kan mappa mot kunderna 1:1. Att man i så fall har en port forward-regel i sin egen routers brandvägg (om man använder sin router som VPN-klient, inte den specifika enheten) för att forwarda trafiken till rätt enhet på det lokala nätet hjälper ju inte så mycket om trafiken aldrig ens når ens egen router.

Det känns som att ni/vi kanske pratar om olika saker?

Vad yrar du om, för att portforworda genom sitt VPN krävs det givetvis att man får en publik ip, det är ju därför det INTE funkar med integrety.

edit: Jag har inte påstått att man kan portforworda om man går ut genom en delad ip, du har nog missuppfattat mig.

Av suhrim
Skrivet av Xelor77:

Hmm , den va jag inte riktigt med på. Trodde att torrentclient porten måste va "nåbar" för att folk skall kunna ansluta till mina torrents.

Det räcker att den ena sidan är nåbar.

Av suhrim
Skrivet av Boozfob:

Skönt att flera verkar tolka det så som jag gör. Jag är tillsvidareanställd med timlön, om det inte finns arbete så får vi garantilön på 124,79kr/timme. I Måndags och Tisdags så var jag hemma med garantilön, idag ringde de på morgonen och sa att det finns arbete i Linköping idag och resten av veckan. Jag sa att jag brukar cykla men de tyckte att jag skulle ta pendeln (vilket kostar 180kr/dag, 540kr för 3 dagar). Jag sa att jag avstår och då frågar han hur många semesterdagar jag har och tycker att jag ska ta mina 2 sista dagar idag och imorgon, jag sa då att jag vill spara en och bara ta en idag.

Men jag borde alltså kunna tacka nej till arbete i annan kommun och istället vara hemma med garantilön i väntan på arbete i Norrköpings kommun? Dvs vara hemma utan att behöva ta semester eller tjänstledigt.
Här är en bild på mitt anställningsavtal
https://i.imgur.com/MlvRfgp.png

Norrköping är ju en del av din adress i det fallet.

edit: Missade det andra stället glöm mig

Av suhrim
Skrivet av Xelor77:

Har public ip , som kostar extra hos bahnhof
Tänkte mest köra torrent och Qbittorrent porten låses helt ute vid aktiv vpn. Fungerar utmärkt utan vpn ansluten.
Vpn kör jag i routern och kör alternativet vpn fusion

Frågan är om du får ett publikt ip på ditt vpn, men som redan sagts i tråden går det inte att öppna portar med integrety.

https://integrity.st/ispsupport/

Citat:

Stödjer ni port forward?

Nej.

Av suhrim
Skrivet av RaidSoft:

Då har jag isf missförstått hur det fungerar med VPN, då även om man sitter på publikt IP så är det ju ändå ett extra lager ovanpå din ISP? Du sitter först på din IP från din ISP som sen tunnlar till din VPN's exit point. Du skippar ju inte bara din ISP's interna trafik och använder din VPN som ISP?

Måste inte all port forward ändå hanteras på VPN sidan? Eller menar du att det är integrerat i din router så den skickar port forward till VPN automatiskt också?

Ja det har du nog, det är enheten som har den publika ip'n som måste hantera portforwarding, det är inget VPN operatören kan göra. Det kräver ju såklart att routern klarar av att forworda portar från VPN anslutningen.

Av suhrim
Skrivet av RaidSoft:

Sant, men du skulle väl fortfarande inte bara göra din port forward lokalt i din router som han pratar om? Om VPN tjänsten erbjuder det så är det möjligt vilket jag nämnde (men jag antog att typ ingen VPN tjänst faktiskt erbjöd det, har faktiskt inte kollat det)

Ska editera min post så det är mer klart vad jag menade.

Eh jo det skulle man kunna, på samma sätt som du kan göra en portforward när du får en publik ip från din isp.

Av suhrim
Skrivet av RaidSoft:

Vad är det specifikt du försöker göra med din port forward? När du använder en VPN så kommer du att sitta på din VPN's IP adress vilket gör att port forward inte är nått du kan använda. För att port forward skulle fungera så skulle din VPN leverantör behöva göra det på deras sida vilket jag gissar ingen VPN tjänst skulle erbjuda.

Vad menar du? Om man kan göra en portforward eller inte beror på om man får en publik ip på sitt vpn.

edit: med just integrety funkar det inte.

Av suhrim
Skrivet av kajk:

Jo, men det betyder inte att det är OK för Klarna att ställa sig på skurkarnas sida.

Det menade jag inte, det är skämmigt att klarna ens befattar sig med en sån sida.

edit: Det borde ju såklart vara uppenbart även för klarna att det är en bluff.

Av suhrim
Skrivet av kajk:

Jag tänkte inte ta upp det, men eftersom du frågar: Jag köpte en "portabel SSD" från Luxaliva (kinesiskt). Det var ingen SSD inuti!
Klarna tycker inte att jag kan bevisa det, och vill nu ha betalt. Och Luxaliva hävdar att jag har fått vad jag beställde.

Jag skrev mitt inlägg mest för att det finns inlägg av typen "Klarna har alltid fungerat för mig".

https://luxaliva.se/products/snabb-extern-harddisk?variant=40...

Är det den sidan du menar? Är ju rätt uppenbart att man inte kommer få vad de lovar.

Av suhrim
Skrivet av Mademo:

Å där löste sig problemet
Trodde jag...

Det är bara den svarta kablen som generar ljud

var det inte den röda som funkade först?

om du byter plats på kablarna och det är samma högtalare som inte låter så är felet troligtvis i högtalaren.

edit: du ska alltså bara skifta kablarna på högtalarsidan.

Av suhrim
Skrivet av Mademo:

Har skiftat kablarna, Den högtalaren som inte låter, indikerar på att den är inkopplad , men får inte fram något ljud.

och det är samma högtalare som inte funkar när du skiftar?

edit: det va ju bra att det löste sig.

Av suhrim
Skrivet av Mademo:

Att den svarta kablen är sönder finner jag tämligen låg, så datorn samt högtalaren stått på samma ställe hela tiden.

Skulle ändå börja med att utesluta det, skifta kablarna och kolla om det är samma högtalare som inte låter.

Av suhrim
Skrivet av Bjirn:

Nej du har misuppfattat, hur ska din mobil på vanliga 4G frekvenser nå ut i rymden när de bara har en räckvidd på några kilometer?
<Uppladdad bildlänk>

Starlink har ett eget ground network for att prata med sateliterna, din vanliga mobiloperatörs nätverk behövs fortfarande.

Fast några kilometer är väl ändå att ta i? Jag har ingen 4g mast närmre än en mil bort och jag får täckning även om den är svag (och då ligger det högre mark mellan mig och masterna)

Av suhrim
Skrivet av zOlid:

Min bil är från 2014 och det ser ut som att nödrop osv kommer fortsätta fungera, men via 2g nätet? (Trodde det också skulle släcka ned?)
Som jag förstår dessa två poster från BMW, så kommer vissa saker fungera men via 2G nätet och slöare. Men vissa tjänster inte fungera.
Känns luddigt, och är svårt att få klarhet exakt vad som kommer sluta och inte, eftersom dom inte nämner alla funktioner.

Du kan fortsätta att använda funktionerna ”Intelligent nödsamtal” och ”Lagstadgat nödanrop” i din BMW utan begränsning. I ditt BMW iDrive-manöversystem med huvudmeny med ikonvy (ID6) eller senare och extrautrustningen ”Wi-Fi-hotspot” (6WD) eller ”Bluetooth-förberedelse Professional med trådlös laddning” (6NW) kan du fortsätta att använda alla BMW ConnectedDrive-tjänster utan begränsning. I din BMW med produktionsdatum före juli 2017 finns det begränsningar för användningen av tjänsten ”BMW Online”, ”Real Time Traffic Information”, ”Automatisk kartuppdatering” och ”BMW Online röststyrning”. Beroende på modell och utrustning kanske dessa tjänster inte längre kan användas.

Beroende på leveranslandet stöder din BMW med Operating System 8 och extrautrustningen ”Personal eSIM” (6PA) mobilradiostandarden 5G. Ett 4G (LTE)-kompatibelt SIM-kort är installerat i din BMW med tillverkningsdatum fr.o.m. juli 2017 (med undantag för BMW i8 och BMW i8 Roadster fr.o.m. november 2018). Din BMW med tillverkningsdatum före juli 2017 stöder 3G (UMTS). Om mobilleverantören i ditt land stänger av 3G-nätet (UMTS) kan du fortsätta använda följande BMW ConnectedDrive-tjänster i din BMW: eCall, BMW intelligent nödsamtal, BMW Teleservices, BMW Remote Services och BMW Online. Obs! Till följd av den lägre dataöverföringshastigheten med 2G finns det begränsningar till följ av längre svarstider vid användning av mer dataintensiva tjänster (t.ex. RTTI och väder).

Deras manual är ju inte specifik för sverige vad jag kan se, annars hade de inte skrivit "Beroende på leveranslandet" Det finns länder som kommer behålla 2g längre än 3g men inte här.

Av suhrim
Skrivet av keepAliveFree:

Nu närmar vi oss pudelns kärna. Myndigheter och organisationer skrämmer upp oss att göra dumheter för något som vi skall tro kommer att hända, men som det inte finns något officiellt beslut på utan på sin höjd någon ev. osäker överenskommelse operatörer emellan - och den kan ändras närsomhelst.

Följden blir oroliga medborgare, oroliga fastighetsägare, oroliga beslutsfattare i övrigt .... som drabbar hyresgäster, bostadsrättshavare, skattebetalare ....

Propagandan för att vi skall byta ut våra 2G- och 3G-prylar till andra som fungerar sämre eller inte alls för dyra pengar, i en tid när västvärldens eknomier krymper och går på knäna, måste upphöra och vi måste vakna och inte springa på alla hopplösa bollar!

vadå inte kommer att hända?

https://www.telia.se/privat/om/5g/nu-slacker-vi-3g-och-2g-nat...
https://www.tele2.se/foretag/tackning-nat/utfasning-2g-3g
https://www.tre.se/treforetag/inspiration/avveckling-2g-3g
https://www.telenor.se/om-telenor/digitalisering/varfor-stang...

edit: Det är ingen konspiration från PTS, ingen operatör kommer ha 2g/3g efter 2025.

Av suhrim
Skrivet av Maskarone:

Tack för tipset!

Men ja det såg ju inte bra ut. Den säger "Hälsostatus: Dålig". Ska ja lägga upp en bild på rapporten eller visar den någon känslig information?

Ta backup på det är rädd om omgående är mitt tips. Att det står "Hälsostatus: Dålig" kombinerat med dina problem låter som att disken är på väg att dö snart.

Av suhrim
Skrivet av Jackson75:

Du har rätt. Jag missade det.
Det går att pinga med 10.0.0.1 (med datorn på 10.0.0.2)
Nu verkar det ju trots allt gå att skicka från datorn till ljusbordet. Så det som inte funkar nu är kanske nåt annat med formatet på meddelandet och/eller andra inställningar som inte har med nätverksprylarna att göra.

Låter som det är nån inställning i programvaran då och det är inget jag kan tyvärr

Av suhrim
Skrivet av Jackson75:

Ta det lungt Inte ta för givet att jag vet hur man pingar en IP från datorn. Antar att jag ska in i kommandotolken och vad skriver jag där?

En observation först...

Jag anslöt ljusbordet till en Router. Då blev bordet tilldelat en IP adress som var 192.168.1.106 (Via DHCP)
Jag kunde dock inte ansluta till den IP adressen från datorn då jag fick felmeddelande att porten redan var använd (jag valde 192.168.1.108 på datorn)

EDIT: Skrev PING 10.0.0.1 i CMD o fick request timeout

Om jag ändrar IP på bordet till 2.0.0.1 så fick jag efter PING 2.0.0.1 Destination host unreachable

EDIT2: Stängde av windows brandväggen helt och hållet med IP 2.0.0.1 då fick jag respons från bordet
Men inte om jag väljer IP 10.0.0.1 då blir det fortfarande request timeout

Om du ändrar ip på ljusbordet måste också ändra ip på din dator.

Antar du hade 2.0.0.2 i datorn när bordet svarar på ping?
Ändrade till datorn till 10.0.0.2 när du ändrade bordet till 10.0.0.1 och försökte pinga?

Av suhrim
Skrivet av Jackson75:

Hej igen, Nu har jag ställt in enligt:
Dator: 10.0.0.2 Nätmask 255.0.0.0 statisk IP
Ljusbord: 10.0.0.1 Nätmask 255.0.0.0 statisk IP
Jag får ingen kommunikation till ljusbordet. Testat med två olika bord.

En fråga, är det skillnad på att ansluta dator och ljusbord via en switch?
Jag har testat båda utan framgång, men tänker om det är skillnad på hur man ställer in IP adresser

Kan du pinga 10.0.0.1 från din dator?
Hur ser status för kortet i Windows ut (länkhastighet)?
Har du ställt in brandsväggsprofil för kortet på Private?

Du ska inte behöva köra via en switch utan det räcker att koppla en kabel rakt mellan datorn och bordet.