Inlägg

Inlägg som Deodric har skrivit i forumet
Av Deodric

Köpråd allt-i-allo laptop, buget ~5k.

Hallå gott folk!

Kort och gott så har det blivit dags att införskaffa en ny laptop i och med att jag befinner mig allt oftare hemifrån.

Ett par kandidater jag trillat över finns i denna prisjakt jämförelse, men med begränsad budget så står jag nu och undrar ifall någon här har erfarenhet utav dessa eller kan rekommendera likvärdiga system?

Planen är att den bör klara av viss beräkning/simulering och rendering (tänk enklare Matlab och Blender) samt kunna extraknäcka som ett tidsfördriv i form utav spel, e.g. testa det kommande WoW:WoD. Högsta upplösning är absolut inget måste, men ett dedikerat grafikkort är dock att föredra.

I övrigt är jag inte så kräsen, utan det kommer snarare vara ett komplement till stationär dator.

Tack på förhand!

Av Deodric

Intressant. Det här med en SSD lyckades missa mig totalt <.<

Då dessa till och med är något nytt för mig så måste jag passa på att fråga; någonting speciellt att tänka på vid hanterandet av dessa? Eller behandlas dem precis som en gammal hederlig HDD?

Sist men inte minst angående SSD diskarna; vågar man kämpa sig upp mot en galet hög read/write såsom Corsair SSD Force Series 3 / Corsair SSD Force Series GT eller ta sig en av de lite smärre Samsung SSD 830 Series / Crucial m4 SSD?

Hastigheterna skrämmer mig

Av Deodric

Ut i komponentträsket igen - förslag på uppgradering mycket uppskattat

God första Maj allihop.

Jag satt en kväll nyligen och lirade bl.a. D3 betan, men ve och fasa! Det laggade till när alla specialeffekter från 4 spelare kickade igång. Så kan vi ju inte ha det när releasen står bakom hörnet, så nu har det minsann blivit så dags att uppgradera min kära lilla dator.

Ursprungligen hoppades jag på att det räckte att trycka i lite mer minne, men insikten av att jag sitter med DDR2 minnen i min burk gjorde mig ledsen i själen. När det gäller uppgraderingar blir det tyvärr lätt hänt att en sak leder till en annan, varpå jag nu står med lite kluvna åsikter om vad som faktiskt är värt pengarna.

Eftersom jag försöker dra ner på mängden komponenter att byta ut, står jag nu med följande inköpslista:

  • ASUS Sabertooth P67, Socket-1155
    Jag blev smygkär i detta moderkort direkt, båda utseendemässigt och komponentmässigt. Så vitt jag förstått håller det måttet även om jag är lite småskeptiskt till om dess Thermal Shield verkligen hjälper eller bara riskerar att samla mer damm inuti själva skalet. En garanti på 5 år är dock inte fy skam alls.

  • Corsair Vengeance DDR3 1600MHz 16GB
    Ordentligt med minne till ett bra pris?

  • Intel® Core i5-3570K Processor eller Intel® Core i5-3550 Processor
    Jag har alltid haft en svag sida för Intel, så det är nog vad jag tänker fortsätta med. Däremot känner jag inget behov att gå upp till i7-serien eftersom min dator inte kommer användas till något tyngre än att spela de senaste titlarna. Deras nya chip med Ivy Bridge ska väl ha sparkats upp i prestandan tillräckligt också?

  • Sist men inte minst återstår det eviga bekymret om grafikkort. I dagsläget sitter jag på ett GeForce GTX 260 896MB, och ifrågasätter lite om det är dags att byta ut det också eller låta det kämpa vidare ett år till eller dylikt.

I övrigt behåller jag ett Corsair Powersupply 750W ATX/EPS att hålla liv i allting.

Som det kanske märks försöker jag inte lägga ut alldeles för mycket, av den enkla anledningen att saker och ting utvecklas allt för fort. Har väl haft min nuvarande burk i en 3½ år och den har aldrig svikit mig. Eftersom jag tyvärr inte är den absolut klokaste när det gäller hårdvaran tar jag hemskt gärna emot all kritik eller tips man skulle kunna hitta här!

Cheers.

Av Deodric

Tack för förslaget skutte, men tyvärr är både grafikkortets drivrutiner samt BIOS uppdaterade.

I övrigt kan jag uppdatera om att sitta intill en bordsfläkt sänker temperaturen med upp till 20-22 grader <.<

Så.. jag letade runt lite om olika laptopkylare och fann till slut tre möjliga kandidater;

NZXT Cryo LX

Lapworks Attache

Antec Notebook Cooler 200

Finns det möjligtvis någon här med personlig erfarenhet eller åsikter om någon av dessa?

Av Deodric

Temperaturbekymmer?

God afton alla ni som råkar vara vakna så här dags.

Jag köpte ganska nyligen en HP Pavilion Dv6-1128eo (say 3 veckor sedan) och märkte ganska snabbt att den kunde uppnå temperaturer som gjorde mig lite kluven.

Det slutade med att jag nyligen experimenterade lite om hur varm den egentligen blev, och resultatet finns nedan.

http://img9.imageshack.us/img9/4919/loadc.th.png

Under Idle ligger CPU och GPU på cirkus 60-63 grader celcius, med 55 grader som minst när det blev är lite mysigt tvärdrag genom mitt rum.

Under Load lyckades jag strax överskryda 90 grader för både CPU och GPU andra gången jag stressade datorn, dessa temperaturer nås också ganska fort när jag spelar något på datorn.

Och ja, jag är medveten om att en del personer här på forumet är lite kritiska till temperaturerna bl.a. SpeedFan visar, men jag testade med 4-5 olika program och alla visade praktiskt taget samma värden.

Kammeth

Citat:

CUP eller GUP, inget bör ligga över 80 grader celcius i load(belastning/spelande) då är det enligt mig oroväckande och risken finns att laptopen skadar sig själv.

So far:
Jag har inte använt någon luft på burk som tycks vara så ytterst dyrkad, men samtidigt tvivlar jag på att den kommer kunna göra någon nytta då jag till 90% använt datorn på en kraftig gammal skärbräda i trä som lyckades ha perfekta mått för min laptop (där jag också använt mig av en bunt ihoptejpade mynt för höja datorn och ge den lite extra utrymme att suga in luft, inspiration fick jag från en gammal post här på forumet jag tyvärr inte hittar just nu.)

Jag hittade den här tråden om att undervolta processorn, men tydligen var programmet RightMark CPU inte tillräckligt uppdaterat för nyare datorers processorer och tyvärr hittade jag heller inget annat program som kunde ersätta detta.

Min nästa tanke var att köpa en laptop-kylare, men även här är det besvärligt att hitta en i antingen rätt storlek eller med fläktarna placerade på rätt plats. Jag har känt överallt på datorn under full Load och det enda stället som alstrar märkbar utvändig värme är vid fläkten, varpå de laptop-kylares fläktar som jag hittat brukar vara placerade rakt i mitten eller dylikt.

Skulle det kunna vara att det helt enkelt är ett fabriksfel eller att det är konstruktionen på min laptops utblås som ställer till det?

http://img11.imageshack.us/img11/4469/bild1655.th.jpg

Som det förhoppningsvis syns på bilden så är insugen möjligtvis en aning förtäckta, samt att trots att det finns två utblås (dock är det bara det på vänster sida av laptopen som blåser ut någolunda med luft) så är dem väldigt vinklade, vilket jag tycker medför att inte alls lika mycket luft kan lämna datorn på samma gång.

Så.. det känns som att jag gjort vad jag är kapabel till just nu. Vad bör jag göra härnäst? ;< Annars slutar det med att jag sitter med en bordsfläkt i skrevet.

Det blev kanske lite mycket text men med dagens allt kraftigare laptops är det mycket kylning som inte riktigt hänger med, och förhoppningsvis kanske fler personer kan dra nytta av möjliga följddiskussioner i denna tråd.

Tack på förhand.

PS. Att sätta datorns batterialternativ i "energisparläge" sänker såklart temperaturen en aning, men den sänker också datorns prestanda en rejäl bit, vilket inte riktigt är det jag är ute efter.

Av Deodric

@trollhattan: Acer Aspire 6930G Vista Premium ser minsann väldigt läcker ut, men ja, den ligger också på en till två extra tusenlappar. ;<

@Skutte007: Tackar så hjärtligt för din åsikt D: ska se om jag kan hitta några fler reviews om dem tre.

Av Deodric

Laptopöverflöd och beslutsångest.

God afton alla här på SweClockers.

Nu har minsann tiden även kommit för mig att ge sig ut på jakt efter ett vackert litet maskineri som förhoppningsvis ska kunna uppfylla mina "krav", men det tycks finnas en mindre insjö av olika laptops och just därför vänder jag mig slutligen, likt så många andra, till lite önskemål om åsikter här på forumet.

Nå, vad ska jag nu använda datorn till? Man skulle kunna säga allting, men för att göra det hela lite klarare: jag är en person som ofta råkar befinna mig på andra ställen än hemma vid min stationära dator samt att jag har ett visst intresse i att spela, och därför letar jag efter en laptop jag kan ha med mig som ska kunna klara av en del. Kriterierna jag försöker uppfylla är:

* Minst 15 tums skärm, vilket dock inte tycks vara särskilt svårt att uppnå i dagsläget.
* 4gb RAM, inte heller allt för besvärligt och datorer med mindre kan man alltid uppgradera lite.
* Grafikkort och Processor som åtminstone bör klara av lite kommande titlar som BF 1943, Diablo 3 och Star Craft 2 samt inte heller svika med dagens titlar som WoW etc. Dock är jag heller inte så ruskigt kräsen att allt ska köras på max grafik, det är sånt stationära datorer finns för.
* HDMI-uttag är verkligen ett plus.

Jag utgick ifrån en budget på cirkus 6-8k kronor för att se hur långt man kunde komma, och efter en del möda och besvär hittade jag följande datorer som jag på ett eller annat sätt tycker uppfylla lite av det jag söker efter. Och nu kommer hela poängen med denna forumpost; är jag på rätt spår?

Jag tog mig även friheten att kolla upp vardera laptops processor och grafikkort på Notebookchecks benchmark-lista, varpå deras position i listan tas upp nedan.

HP DV6-1100.SO
Processor: Turion X2 Dual Core RM-75 (plats 83)
Grafikkort: ATI Mobility Radeon HD 4530 (plats 85)

Acer Aspire 5738G
Processor: Intel Core 2 Duo Mobile T6400 (plats 63)
Grafikkort: nVidia GeForce G105M (plats 102)

HP DV6-1128EO
Processor: Turion64 RM-74 (plats 84)
Grafikkort: ATI HD4530 (plats 85)

Toshiba Satellite P300D -215
Processor: AMD Athlon X2 Dual-Core QL-64 (plats 88)
Grafikkort: ATI Mobility Radeon HD 3650 Hypermemory (plats 71)

Dell Vostro 1720
Processor: Intel Core 2 Duo P8600 (plats 31)
Grafikkort: NVIDIA GeForce 9600M GS (plats 67)

Acer Aspire 5930G
Processor: Intel Core 2 Duo P7350 (plats 51)
Grafikkort: NVIDIA GeForce 9600M GT TurboCache (plats 56)

Hum.. ja. Förhoppningsvis kan kanske någon lite mer datorkunnig urskilja vad jag är ute efter samt ifall någon av de ovannämna bör undvikas likt pesten. Eller helt enkelt om det finns några egna åsikter där ute om bra datorer, möjligtvis i min prisklass.

Vad skulle möjligtvis kunna saknas.. hmm.. jag tror inte jag lär vara i behov av något dunderbatteri då eluttag nästan alltid brukar finnas till hands. Någorlunda stryktålig bör den väl också vara trots att jag försöker vara hur försiktig som helst vid transport etc. Snitsiga färger och former är heller inte världens största krav, men kanske ett litet plus i kanten.

Ursäkta om det blev en lite lång post, jag försökte bara ge så mycket imformation som skulle kunna tänkas behövas. D:

Tack på förhand.