Inlägg

Inlägg som Brainfreeze har skrivit i forumet
Av Brainfreeze

Gaming-system totalt 15-20k inkl. allt

Hej kära Sweclockers!

Har fått uppdraget att hjälpa yngre släkting med första riktiga gaming-datorn. Som min signatur antyder ligger jag själv lite efter på hårdvarufronten, och söker därför hjälp hos expertforumet som en gång för många höstar sedan hjälpte mig bygga min första dator.

Budgeten är satt till 15-20k totalt och inom det skall både PC, skärm + kringutrustning rymmas, så kanske 14-16k för själva PC:n, eller nåt i den stilen?

Jag tänker mig att det är klokt att satsa på prebuilt (inte bygga själv, alltså), antingen från komplett/inet/liknande alt. märkesdator för att ha garanti på "hela paketet" om något skulle krångla.

På önskelistan för spel ligger bland annat Valorant, Roblox, Minecraft, GTA V.
Mitt egna önskemål är så mycket gaming-prestanda som möjligt inom budget och under rådande grafikkortsbrist (?).

Är det rimligt att satsa på 1440p-skärm och ett system som klarar detta inom satta budget, eller bättre att nöja sig med 1080p?

Tar med stor tacksamhet emot både allmäna råd i stil med "inom den budgeten borde du kunna klämma in ett RTX3060", "För dom pengarna kommer grabben få spela i 640*480 svartvitt med dagens grafikkortspriser" samt kanske framförallt konkreta köpråd! Har ni tips på prisvärd skärm också är det också uppskattat.

Av Brainfreeze

@Thesoxie

Ja, alltså, det viktigaste är ju att du inte upplever att den är trög! Kan inte tala av erfarenhet då det gäller Macbook Air men jag vågar gissa att den kommer klara av det du behöver den till i studierna väl. Står fast vid att jag tycker att om du ska köpa nytt ska du köpa det när du kommit en bit in i studierna.

Jag körde Surfacen för att jag ville testa att ta anteckningar digitalt. Tar inte 100% av mina anteckningar på datorn men i många kurser har det visat sig vara otroligt användbart. Väldigt smidigt att snabbt kunna skissa olika symboler, figurer och illustrationer och därmed göra anteckningar som man faktiskt förstår och har användning av inför tentamen. Med andra ord väldigt nöjd. Rekommenderar dock inte Surface om man inte har som avsikt att utnyttja just pennan/använda den som surfplatta. Då skulle jag kört på nån schyst 13 tums ultrabook istället.

Av Brainfreeze

Körde Macbook Pro (late 2011) tills i höstas, är fortfarande i princip i nyskick. Bytte då till Surface Pro 4.

Tänker man Macbook för ~4000 vs köpa nytt för ungefär samma pris så är min spontana tanke att det kommer vara en riktigt nedgradering i kvalitetskänslan. Jag skulle definitivt köpa ut Macen. Känner du att den känns för trög om några år är ju andrahandsvärdet på en Mac i ok skick förhållandevis väldigt bra. När du sedan börjat studera kan du på ett mycket bättre sätt avgöra vilka krav dina studier/vardag ställer på din dator.

Studerar själv till Civilingenjör i informationsteknik - Och det är en blandning av Mac/windows/diverse linux. Vet inte vad som gäller på skolan du tänkte söka men mina kurser är anpassade så att det inte spelar någon roll vilket operativsystem man kör.

Lycka till!

Av Brainfreeze

Först nämner du att det är deras sämsta lansering någonsin och sedan verkar du förvånad över att den är fullproppad med skit? Är väl ett typiskt Samsung-drag. Personligen tycker jag snarare att S6an är en av deras bättre telefoner. Största förbättringen mot tidigare lurar är onekligen byggkvaliteten. Som dag och natt om man jämför med tidigare plastsaker.

Sen kan jag hålla med mig om att Samsungs interface kan vara lite rörigt direkt ur lådan. Finns ju många sätt att mixtra och anpassa det till dina preferenser, något många skulle anse obligatoriskt med en Samsung-lur. Vill du ha en renare, mer straight-forward (men samtidigt mer begränsad upplevelse) utan att behöva mixtra med inställningar/launchers/custom roms är det nog iPhone som gäller, ja.

Av Brainfreeze

Varning för captain obvious meeen 200+ ner är riktigt nice om du ofta hämtar stora filer t. ex spel på steam (eller andra stora filer, vad det nu kan vara). Sen är ju 100 ner också ganska snabbt i det avseendet men med 200 ner går det ju i teorin dubbelt så snabbt! (om de aktuella nedladdningsservrarna kan erbjuda den hastigheten). Man når liksom en punkt där nedladdningstider i regel inte riktigt är ett dröjsmål längre. Mycket bekvämt

Av Brainfreeze

@r3mpuh:

Får hålla med om att du nog identifierat den mest effektiva uppgraderingen på budgeten 179 kr

Av Brainfreeze

3GB vram tyder på att det är antingen ett R9 280 eller 280x. I denna situation håller jag med andra i tråden som anser att det är läge för nytt moderkort + processor. i5 4690k/6600k förslagsvis + en schyst processorkylare, inte arctic freezer 7 som rekommenderats ovan (den må vara billig presterar halvtaskigt. Skulle endast överväga den om jag hade extremt pressad budget)

Av Brainfreeze

Sitter även jag på en i5 2500k. Utan överklock går den utan problem upp till 100% användning i vissa spel medan mitt gtx980 kanske ligger runt 70-80%. Man kan sägs att man då identifierat "flaskhalsen" även om jag ogillar det begreppet då det är omöjligt att ha ett grafikkort och processor som matchar varandra helt och hållet i alla situationer.

Slutsats: om du har kylning och nätaggregat som tillåter överklockning: kör hårt

Av Brainfreeze

Enkelt: Vill man spela moderna AAA-spel (inte endast ARMA3) på höga inställningar krävs generellt modern, högpresterande hårdvara. Detta som ofta efterfrågas i köprådstrådarna är i praktiken "bästa möjliga speldator för X tusen kronor".

Sedan håller jag inte med om att det endast rekommenderas det bästa från intel/nvidia.
För en speldator på rimlig budget brukar t.ex. R9 390 vara en vanlig rekommendation då det är ett prisvärt kort.

Räcker budgeten inte till för en ny speldator rekommenderas det ofta att kolla på begagnade grejer.

Sen antar jag att det ibland kan vara som du säger, men långt ifrån alltid.

Av Brainfreeze

@zENK95:

http://www.sweclockers.com/test/19516-msi-geforce-gtx-970-gam...

Här kan du se fps före och efter överklock med ditt kort

Av Brainfreeze

@zENK95:

Nä, när jag sa överklockning menade jag på grafikkortet Är betydligt lättare att överklocka grafikkortet än cpun och innebär i fallet gtx970 med en bra kylare (kortet du länkade har en rätt schyst kylare skulle jag säga) en hel del gratis extra fps. Kör tycker jag !!!!

Edit: sen skulle det självklart inte vara fel att överklocka processorn också du kan ju undersöka saken

Av Brainfreeze
Skrivet av zENK95:

Så du tycker jag kanske borde vänta till efter jul och kanske gå på ett 980 kort istället? just nu har jag ett gtx 770 och i7 4770k proccessor men måste köra dom flesta nya spelen på low/medium för att få 100-150 fps.

Ja, jo.. det är lite knepigt faktist. Eftersom du nämner 100-150 fps antar jag att du lirar på 144hz skärm? Kan ju säga att jag inte kommer i närheten av den fpsen i moderna grafiskt krävande spel vid 1080p+höga inställningar. Brukar själv tycka att strax över 60fps är ok trots min 144hz skärm annat än i cs go. Men då prioriterar jag normalt sett höga grafikinställningar över fps när det gäller typ Witcher 3 eller senaste Metal Gear Solid.

Såhär känner jag nog i slutändan: Vill du ha bättre prestanda NU och 970 är det din gräns rent ekonomiskt så kör. Kommer bli en ökning men knappast en chockartad sådan. Googla lite benchmarks för spelen du vill spela så kan du nog skapa dig en bild

Annars, om du kan tänka dig lägga mer pengar/vänta finns ju alternativ som GTX980, r9 390/390x och där beror det lite på vilken upplösning du kör i och sådär.

Fast hittar du en bra deal på 970 nu under black friday så hugg på den. Med en bra kylare kan ju 970 i princip nå 980-nivåer prestandamässigt

Av Brainfreeze

@ChipZ:

Skulle inte tveka i det fallet! Kommer bli en rejäl prestandaökning

Av Brainfreeze

Uppgraderade själv från gtx770 till 980. Skillnaden i spel var ok men kanske inte så stor som jag väntat mig. 770 är fortfarande okej till mycket, men det beror ju självklart på vad man förväntar sig. Tycker du ska fråga dig själv om det finns nåt spel du vill spela just nu som kräver ett starkare grafikkort för en (enligt dig) bra upplevelse. Ibland kan ju "ha-begäret" ta över men tycker att det i sådana situationer är bra att vara ärlig mot sig själv och fundera över om man verkligen måste ha nytt kort nu. Tycker nog egentligen du ska spara ihop lite mer pengar om möjligt och köpa nåt som är steget kraftfullare än 970.

Av Brainfreeze

@Fatomen123456:

Är möjligen för sent ute, men kan i värsta fall hjälpa andra som är i samma situation.
Min första intervju och första "riktiga jobb" var på Kjell. Några tips:

Var ärlig, var dig själv. Försök inte låtsas kunna mer än du faktiskt kan. Går i princip inte att vara expert på alla produkter som Kjell & Co har i sitt sortiment, men man lär sig mer och mer efterhand. Självklart är ett grundläggande teknikintresse en stor fördel, men intervjuaren värderar snarare din personlighet. Social kompetens, stresstålighet och förmåga att lösa problem på egen hand är viktiga egenskaper. Om de märker att du är en schyst person som kan samarbeta och kommunicera bra med andra människor så kommer det gå bra för dig.

Teknikprovet innefattar grundläggande teknikhårdvarukunskaper och ellära. Inte jättesvåra grejer om man är lite intresserad men skulle inte tro att det är jätteviktigt att få ett perfekt resultat.

Edit: och just det, för alla intervjuer är det bra att vara redo på frågan: "Beskriv tre bra samt tre dåliga egenskaper hos dig"

Av Brainfreeze

@AlvinG00:

Ja, den kommer att använda båda banden samtidigt och skapa två separata "nätverk", ett på 2,4Ghz och ett på 5Ghz.

Av Brainfreeze

Ang. "Internetstickan", är det ett trådlöst nätverkskort, dvs använder du den till att ansluta till wifi?
Datorn har ju redan detta inbyggt samt med all sannolikhet redan drivrutiner installerade. Testa att köra utan stickan och se om du uppnår tillfredställande hastighet.

Om det är så att du av någon anledning MÅSTE använda stickan får du prova att hitta och installera drivrutiner som funkar med Windows 8.

Av Brainfreeze

Vet ej om det är det enklaste sättet att ta reda på mängden minne, men du kan ladda ner GPU-Z, ett program som ger dig i princip all möjlig info om ditt grafikkort (https://www.techpowerup.com/gpuz/).

Angående SLI med ett 2gb och ett 4gb skulle jag tro att 4gb-kortet isåfall i praktiken kommer fungera som ett 2gb-kort.

Edit: Går tydligen också att se mängden grafikminne i Windows (i mitt fall windows 10 men säkerligen äldre versioner också) via kontrollpanelen > Utseende och anpassning > Bildskärm > Skärmupplösning > Avancerade inställningar, sen står det under "dedikerat grafikminne"

Edit 2: fortsätter hitta enklare sätt att finna informationen ju mer jag letar... Senaste (och möjligen enklaste sättet är att gå in i nVidias kontrollpanel och trycka på "systeminformation" nere till vänster. Där finns en lista med info, bl.a dedikerat grafikminne. over and out

Av Brainfreeze

Hej!

Om du skulle skaffa en så kraftfull router som nighthawken känns det synd att sätta den på vinden, då du redan genom att signalen ska passera genom taket kommer förlora en del signalstyrka. Nu vet inte jag hur stort huset är men jag rekommenderar detta (om möjligt): Dra nätverkskabel från fiberdosan till lämplig plats någonstans centralt i huset (kanske 1:a våningen?) och ställ routern där. Eventuellt är detta tillräckligt för att täcka hela huset (vet som sagt inte hur stort det är)

Att köra wifi-extender med syfte att signalen ska nå hela vägen till källaren från vinden kan fungera, men skulle tro att du kommer förlora mycket signalstyrka på det då signalen först ska gå till extendern (där sker en förlust) och sedan från extendern till din dator (där sker ytterligare än förlust).

Om du inte har möjlighet att dra kabel överhuvudtaget och routern måste stå fast på vinden så är det wifi-extender(s) som gäller. Du kan också kolla in Homeplug-lösningar som i princip funkar som nätverkskabel genom eluttagen. Det är väldigt olika hur just homeplugs fungerar beroende på huset/elnätet, men kan vara ett alternativ

Av Brainfreeze

Har du pengarna för en i5 är min åsikt att det är en klok investering att köra på den. AMD 8320 är som många andra nämnt väldigt prisvärd. Gällande fps-tester så är det ju i de flesta spel inte CPUn som är avgörande (åtminstone inte om man jämför moderna fyrkärniga modeller). Dessutom presterar i5an betydligt bättre i många CPU-tunga program.

i5 4690k kommer du troligen vara nöjd med en längre period än AMDn. Man kan se det som att man sparar in den där tusenlappen på att köpa en mer kompetent processor från början och därmed skjuta upp nästa uppgradering.

Därmed inte sagt att AMD 8320 är dålig på nåt sätt. Har man en fast budget som inte rymmer i5/i7 så ger den ju klockrent värde för pengarna