Inlägg

Inlägg som Klimpen2 har skrivit i forumet
Av Klimpen2
Skrivet av deejay max:

Varför kan inte alla som tillverkar enas om en standard som mobiltillverkarna nu har lyckats med? Okej det tog väl dom drygt 20 år men Laptops har väl varit ungefär lika länge dom med... :-S

Misstar jag mej nu eller har dem inte gjort det ganska nyligen?

Av Klimpen2
Skrivet av Finess:

vad innebär arm?

Det är en speciell processorarkitektur, ungefär som x86 bortsätt från att det inte är x86. Processorerna vi använder i våra mobiltelefoner är inte x86-processorer utan ARM-processorer.

Av Klimpen2
Skrivet av Kilroy:

Jag tycker man ska räkna prestanda.

+1

Av Klimpen2
Skrivet av Nompario:

Personligen fastnade nog jag som många andra på faktumet att 6 kärnor skulle vara automatiskt bättre än 4 och att det är en ny generation på g. Bulldozer är väl mer eller mindre flexibel i informationen tills man ser hard-facts så att säga, men med alla förseningar samt beryktade priser så blir det svårt att riktigt besluta något.

Lite surt just nu att ha 11000 liggande till nya datorn men man flackar mellan processorvalen 3 ggr om dagen. Snart blir det att antingen lita på gissningar eller se på existerande fakta och överväga det mot ens personliga krav.

Jag tror i vilket fall som helt inte att du blir missnöjd hur du än gör. Och båda processorerna är nog bra val som bör klara sej ett tag framöver.

Av Klimpen2

Det beror helt på vad du spelar. Sen tror jag faktiskt inte att du maxade Crysis 2 med 8800GT. Du kör väl inte med full AA och AF aktiverad då?

Jag tror absolut att Bulldozer kan göra en märkbar skillnad mot en Phenom II X6 även i spel. Bl.a. pga. turboläget. Men som sagt så beror det som på vad för spel du har tänkt att köra. Men om man vill vara säker för framtiden ocskå så är det inte dåligt att vänta på bulldozer.

Av Klimpen2
Skrivet av KanelBullen1:

Förlåt men vad är L3-cache?

L3-cache är ett minne som sitter i processorns kisel. Det är både betydligt mindre och betydligt snabbare än RAM-minnet. Där sparas det saker från minnet som används ofta så att processorn slipper vänta på att den ska hinna få informationen från RAM-minnet.

Av Klimpen2
Skrivet av nisse3d:

Dessa skulle passa vanliga AM3 mb också va?

Nej, inte officiellt. Men vissa tillverkare har gjort så att man ska kunna uppdatera BIOS på moderkortet och det ska fungera med Bulldozer då. Phenom II passar däremot i AM3+.

Av Klimpen2
Skrivet av Chris_Kadaver:

8 kärnor som ska konkurrera med 4 kärnor från intel. Konkurrens är bra, men AMD skyltar verkligen med att man ligger steget efter när det gäller arkitektur. Lite som att fästa penisatrapp på magen som komplement för en för övrigt dåligt utrustad kropp. Dock kan jag tänka mig att ligga steget efter med en penisatrapp på magen med förutsättning att jag kommer billigt undan

Jag tror att för svensson så skyltar dem säkert med att de är bättre än Intel. Vill du ha 8 eller 4 kärnor i din dator för samma pris? De flesta skulle nog tro att den med 8 kärnor skulle vara bättre, även om det inte är säkert att det är så.

Av Klimpen2
Skrivet av Andre_H:

4,2 ghz på fyra kärnor låter ju förvisso också extremt men jag hoppas den siffran inte stämmer, jag har aldrig sett amd lansera någon processor över 140w. Hoppas på högst 125w för toppmodellen.
2600K har ju bara 95w tdp, och även fast man inte kan jämföra amd mot intel rakt av så känns det som att intel har hållit igen på 2600k för att inte konkurera med sina egna värstingar. Intel kontrar nog med högre klockadade modeller typ 2700k 2800k och 2900k.

vad synd man inte får se kylaren för den brukar ju skvallra om processorn värmeutveckling

Ni får rätta mej om jag har fel nu. Men visst är "Max TDP" och den verkliga TDP:n något helt olika? Sen enligt några pressbilder jag har sett tidigare så skulle 8-kärniga Bulldozer komma med både 95W och 125W TDP beroende på modell(klockfrekvens).

Av Klimpen2
Skrivet av AtreX:

bara jag som inte är det minsta imponerad av att amd lyckas åstadkomma ett resultat som är ~4% bättre med 25% fler kärnor..? Orkar inte räkna på det, men i mina ögon tyder det på betydligt sämre prestanda per kärna, men har visserligen inte tagit hänsyn till klockfrekvensen vilket man ju naturligtvis bör göra.. Jämförelse produkt vs produkt är dock ett misslyckande i mina ögon, vilket är synd.. konkurrens hade inte skadat.
Känns knappast troligt att det sker några drastiska förändringar till produktionsexemplaren, men sluta hoppas kan man ju inte..

Hur får du det till 25%? 2500 och 2600 har ju 4 riktiga kärnor. Medans Bulldozer har 8(eller 4, beroende på hur man räknar). Det blir 100% fler kärnor.

Men sen om den verkligen presterar bättre, men har fler kärnor. Gör det den till en sämre produkt bara för att den har många kärnor?

Av Klimpen2
Skrivet av Luxor ABC80:

Och intels svar ? Jag GISSAR på något till 1366 (om de behåller den socketen), med samma prestandard höjning som 1156 vs 1155. Och framför allt prissänkningar.

Men du behöver inte gissa, för svaren finns redan, Intels svar är Socket 2011 och Sandy Bridge E.

Av Klimpen2

Är det så billigt/dåligt som möjligt så kommer det förmodligen ändå inte att gå sönder på 6 månader, annars finns det ju något som heter garanti.

Skulle jag vilja ha ett så billigt kort som möjligt, bara det håller och passar processorn skulle jag ha köpt en http://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=508289. MSI gör bra grejer, det är väl inget jättenytt moderkort och har inte så jättemycket. Men det verkar ju inte vara någonting du kommer sakna. Det har 3 års garanti. Lägg till någon liten sak och du får det fraktfritt på Inet.

Av Klimpen2
Skrivet av MarkSix:

När blir NDA släppt? Är väldigt intresserad av vad denna kan prestera då jag är i färd med att skaffa en ny maskin.

Förmodligen samma dag som Bulldozer släpps. Och det finns inget satt releasedatum, förutom någon gång i Augusti eller September då. De sa 60-90 dagar från nu någon gång, minns inte riktigt när det var.

Av Klimpen2
Skrivet av Devildoll:

men minns nått snack om att ena laget pröjsade per wafer medans det andra pröjsade per fungerande krets.
kanske var det du menade ( om jag inte drömt det )

Joo, så är det, Nvidia betalar per wafer och AMD per fungerande krets.

Av Klimpen2
Skrivet av spel565:

är det 40nm dom har för tillfället? hur länge har dom haft den dom har nu?
Intel verkar väl satsa på mindre "nanometer", på vilken ligger dom som kommer ut nästa gång? Dom hög prestanda socket 1155?

Jepp, nuvarande Brasoz är tillverkad i 40nm. De har ju inte tillverkat CPU:er på 40nm innan Brazos. De tillverkade istället deras processorer i 45nm. Grafikkorten har de dock tillverkat i 40nm väldigt länge. Sen våren 2009 när de släppte HD4770.

Intel ligger ju före i utvecklingen på den fronten. Men sen har de ju mycket större resurser också. Högpresterande Sandy Bridge kommer ju inte att komma till LGA1155, utan till LGA2011. Och Ivy Bridge som kommer till LGA1155, som bara är en krympning av Sandy Bridge tillverkas då i 22nm istället. Men prestandanskillnaden kommer förmodligen inte att vara så stor mellan den och Sandy Bridge.

Skrivet av Lordsqueak:

"DX11-redo" ?? betyder det att den inte kommer att klara av dx11 på riktigt sen när den väl kommer? (som HD-ready märkningen)

Det betyder bara att den har Direct X 11 helt enkelt. Och Radeon HD6250 finns redan i Brazos som släpptes i början av året.

Av Klimpen2
Skrivet av spel565:

Borde det inte gå att göra strömsnålare om man ändrade tekniken från 40nm? :l
Om man hade 28nm och samma prestanda = strömsnålare (=kallare), eller har jag fått något om bakfoten? (:

Troligtvis räknar de med att de kommer att måsta använda alla wafers dem kan få från TSMC till nästa generation Radeon. Men synd är det ju helt klart. Man tycker ju att det borde gå att köra på 32 nm i alla fall. Den har ju ändå varit igång sen sent 2010.

Av Klimpen2
Skrivet av RazerBlader:

Bulldozern kommer defenetivt att hamna i mitt nästa system, så länge inte TDPn blir för hög =/ Kör Intel Core 2 Duo och ett AMD/ATi 5750 på ett noname 300W nätagg så jag hoppas inte TDPn blir alltför hög då TDPn på min nuvarande CPU ligger på 35W och rekommenderad effekt för ett 5750 är på 450W =/

Du lär inte få en bulldozer på 35W TDP eller nära det. Vad jag vet så kommer de att ha ett TDP på 95W och 125W beroende på modell. Det kommer dock att finnas åttakärniga på 95W TDP. Men jag tror att det kommer att gå bra med ditt nätagg. När Sweclockers testade 5750 med en i7:a så drog systemet 222W vid full last.

Skrivet av vikham:

Trodde att bulldozern skulle kunna ha högre klockfrekvenser än 5.1ghz. Då skulle man ju lika gärna kunna köpt en i7 SB för ett halvår sen och fått samma prestanda. Kanske valde fel att vänta på bulldozer om det inte är någon större skillnad. Hoppas det kommer lite mer info om klockfrekvenser senare.

Klockfrekvensen säger inte allt. Processor A i 5 GHz behöver inte vara snabbare än processor B i 3 GHz.

Av Klimpen2

Det känns ju som om de borde kunna ha möjligheten att gå vidare till 32 nm eller till och med 28 nm om dem inte ska släppas förrän en bit in i 2012. Men det kanske är pågrund av kostnadsskäl eller liknande?

Av Klimpen2
Skrivet av Bacon:

Vilket ju bara bevisar att prestanda/strömförbrukning kanske inte är någonting vi ska fokusera på...

Jag tycker helt klart att prestanda/strömförbrukning är väldigt viktigt. Om man jämför baserat på ungefär samma prestanda och/eller strömförbrukning. Att jämföra Atom och Bulldozer går inte då de inte kommer i närheten av varandra i varken prestanda eller strömförbrukning. Men däremot om vi tar som exempel att Bulldozer och SB skulle prestera ungefär likvärdigt, men den ena skulle dra 20% mer ström. Vilken skulle du välja? Sen beror det ju på hur man testar också. Sen om man testar båda i orginalfrekvens eller inte höjer båda så mycket man kan och kollar prestanda/strömförbrukning så kommer ju den som har bättre sådan i de flesta fall att gå att klocka högre.

Ta HD5870 och GTX480 som ett exempel. Nu kommer jag inte ihåg på rak arm alla siffror. Men jag har för mej att GTX480 presterade ungefär 10% bättre än HD5870. Men däremot drog det nästan dubbelt så mycket ström. Frågan är ju om det är värt det?

Av Klimpen2
Skrivet av Minimupp:

Atom kan spöa skiten ur det mesta när det kommer till prestanda/strömförbrukning. Så det kan bli lite missvisande >.<

...

Atom och Bulldozer spelar i ganska olika ligor och är inte alls tänkta till samma segment. Att på något sätt jämföra dem med varandra blir bara konstigt...