Inlägg

Inlägg som Klimpen2 har skrivit i forumet
Av Klimpen2

På tiden att de bryter bakåtkompabliteten tycker jag. Så att sockeln kan ta ett rejält kliv frammåt.

EDIT:

Skrivet av exroz:

Nu är de härliga tiderna över där man inte behövde byta moderkort en gång i halvåret :/

Jag tror att AMD kommer att fortsätta mer bakåtkompatibiliteten med FMx istället. Alltså från FM2 till FM3 kanske.

Av Klimpen2
Skrivet av Typhonos:

Riktigt tråkigt med 4 olika mid-highend varianter, kan ju inte bli mer förvirring. Dessutom är XL sämre än Pro denna gång? Tycker det verkar vara ett dåligt försök att få in grafikkortsvarianter som täcker precis varje 100-lapps skillnad.

Jag tycker att det är ganska bra som de har de. Skulle de ta bort någon så skulle det ju bli ett stort hål i deras produktföljd där Nvidia(kanske) får övertaget.

Av Klimpen2
Skrivet av IceDread:

En prestanda förbättring på 60-80% vore enormt och helt grymt! Jag är dock högst tveksam till det då jag inte kan komma ihåg om eller när något sådant sedan inträffade.

Det hände när AMD gick från 55nm till 40nm med deras 5000-serie. 5870 fick då dubbelt så mycket av allt som 4870/4890. Vad jag vet så slog HD5870 AMDs föregående flaggskepp 4870X2. Samma sak skulle kunna hända nu när de går från 40nm till 28nm som är ett ännu större hopp. Men som jag sa tidigare så tror jag att de kommer att satsa på att minska storleken på dem också.

Av Klimpen2
Skrivet av IceDread:

Om det blir 20-30% bättre prestanda på dessa kort så är det ett rätt bra framsteg men för att kunna byta ut mitt 5970 (2 gpu) mot ett nytt grafikkort med en gpu är jag tveksam på om denna serie klarar av.
Vissa problem tillkommer alltid med sli och xfire så det hade varit trevligt med ett enda grafikkort med en enda gpu, å andra sidan så kan man slå av xfire och sli.

Med ny generation grafikkort och mindre tillverkningsteknik så hoppas jag på att både nvidia och amd slår de rätt förbättringen på vanliga 20-30% med marginal men jag är tveksam på om de lyckas med det.

Jag tror att vi kan räkna med en prestandaökning på minst 50%. Grafikchippen i 28nm blir ju mindre än hälften än samma chip i 40nm.

Det skulle ju kunna vara möjligt att AMD och Nvidia dubblar antalet shaders. Ungefär som AMD gjorde från 4000 till 5000-serien. Men jag tvivlar på att de kommer att göra det. Både AMD och speciellt Nvidia(som brukar ha större kretsar) har ganska stora grafikkretsar idag. Jag tror att de kommer att satsa på att få ner storleken på dem en bit. Men jag skulle gissa på att vi får se en prestandaförbättring på mellan 60-80%.

Av Klimpen2
Skrivet av Dentoid:

det ser ut att bli en rolig vinter för mig, uppdaterar hela systemet när det kommer (och ber samtidigt till alla gudar jag tycker om att det int är småbarnsproblem med någondera!)

Lika bra att sikta in sej på de stora problemen

Av Klimpen2
Skrivet av Zotamedu:

Det är inte bara CUDA som används. En del funktioner är OpenGL. Vad Adobe kommer hitta på i framtiden är oklart men det är inte alltför många kort från Nvidia som stöds officiellt. Det är framförallt Quadro och ett par av de dyraste spelkorten (285, 470, 570 och 580). Vad som händer i nästa version vet vi inte än. Jag har inte hört något om de tänker fortsätta köra på CUDA eller om det blir en övergång till OpenGL eller OpenCL. Det är dock dumt att köpa grafikkort nu baserat på vad Adobe hittar på i framtiden.

Okej, det visste jag inte. Det gäller bara att hålla tummarna för att det blir en hel del mer OpeCL oxh OpenGL snart då.

Skrivet av AMD_PERA:

Kanske den har Pci-E 3.0

http://www.sweclockers.com/nyhet/14245-radeon-hd-7000-serien-...

Av Klimpen2
Skrivet av gibson700:

Witcher 2 ser mycket fint ut på HIGH med ett GTX 570, flyter på fint. det är rätt mycket billigare än två 580. Förstår inte varför man behöver så mycket prestanda för att spela.

Det handlar helt enkelt hur man prioriterar.

Av Klimpen2
Skrivet av hurtone:

1. Jag hoppas att det blir ett rejält uppsving i GPGPU, så att Nvidia får lite konkurrens. I dagsläget är man ju tvungen att köra det gröna laget om man gillar Adobe.

Det har bara att göra med att Adobe har använt sej av CUDA. Så det är egentligen inte mycket AMD kan göra åt den saken. Det ligger i Adobes händer om de vill ha grafikkortsaccelaration med grafikkort från AMD.

Skrivet av upl8447:

menade såklart på singel gpu. sen så ligger nivida förre med 580 i 4way-sli

Och vi tänkte på ett grafikkort.

Av Klimpen2
Skrivet av Rickard11:

Och vilka spel spelar du som kräver mer än vad dagens grafikkort klarar? Personligen ser jag hellre att de nya grafikkorten blir svalare och mindre strömtörstiga, vilket också borde bli fallet i och med övergången till 28nm.

De kommer ju garanterat att bli strömsnålare till samma prestanda. Så vill man ha lägre strömförbrukning är det ju bara att köpa 7850 istället för 7950 eller liknande.

Jag har hört att de på DICE inte hade kunnat maxa BF3 på någon av deras datorer. Och jag tror inte att det är dåligt med kräm i dem.

Av Klimpen2
Skrivet av Iwar:

Frågan är om grafikkorten kommer bli energisnålare och kräva mindre kylning nu när det blir 28nm ist för 40nm...

(Tänker på vattenkylning och hur kraftigt det behöver dimensioneras)

Vore kul om prestandan ökade utan att man behöver bygga ett chassi i eldfast tegel för att kunna köra Xfire

Kommer hem i början av februari, säljer min nuvarande dator nu, köper nytt när jag kommer hem, blir nice med nya intel processorer OCH nya grafikort!! Cant wait!!!!

Det lär väl bli som det alltid blir. Lägre strömförbrukning för samma prestanda. Men alla modeller kommer att ersättas av nya som presterar bättre och drar ungefär lika mycket energi som de gamla.

Av Klimpen2
Skrivet av Kraeshok:

1. Som m1ntos säger, Tri-gate (står sannolikt för större delen av prestanda vinsten) http://en.wikipedia.org/wiki/Multigate_device#Tri-gate_transi...
2. http://vr-zone.com/articles/ivy-bridge-to-have-20-percent-per...
3. Sandy Bridge 2500k är 10-50% snabbare än sina motsvarigheter från Nehalem (http://www.anandtech.com/bench/Product/191?vs=288) Förvänta samma för Ivy Bridge då det blir utökning av special instruktioner och Tri-Gate (37% högre hastigheter i transistorerna med 50% mindre strömförbrukning).
4. Är ungefär lika snabb som i7 980x, för nästan (i dagsläget) 1/5 av priset. Och har du inget större behov av HT (vilket inte så många har) så finns det ingen vettig förklaring att välja 2600k över 2500k i nuläget.
980x vs 2500k http://www.anandtech.com/bench/Product/142?vs=288
2500k vs 2600k http://www.anandtech.com/bench/Product/287?vs=288

Visst, det kanske blir mer prestanda i Ivy Bridge än i Sandy Bridge. Men inget som kommer sopa mattan av Sandy Bridge-E.

Av Klimpen2
Skrivet av Kraeshok:

Ivy-bridge är 1155 och kommer nästa år, och ser ut att kunna sopa mattan med Sandy Bridge-E.

Ivy Bridge kommer inte att sopa mattan med Sandy Bridge-E. Ivy Bridge är för mainstream, Sandy Bridge-E för entusiaster.

Skrivet av alibababert:

är socket 2011gjord för dubbla eller quadrupla proccessorer? känns ju ganska overkill att göra en plattform med fyra kanaler minne och en enda processorplats. då kommer inte fortfarande inte ha en chans mot amd i enklare renderingsdatorer, där amd kan leverera 4 st 16 kärniga opterons på en bräda.

Sockel 2011 är inte gjord för att agera server, utan den kommer att ersätta LGA1366. Det kanske kommer något specialkort från någon tillverkare(EVGA?), men som standard kommer det bara finnas en processorplats.

Skrivet av Oldvikingschool:

i7-990x kostar 1100USD, FX-8150 270USD, i7-3960x borde väl hamna på 1400USD.

Räkna med att priserna sänks när Sandy Brige-E dyker upp. Toppmodellen lär(ungefär) ta över priset från i7 990X.

Av Klimpen2
Skrivet av Thompe0:

Någon som har koll på hur länge AM3+ socklarna kommer funka till AMDs framtida CPU:er? Är i uppgraderartagen och funderar på om det är värt att lägga pengar på en +-sockel eller om man ändå kommer vilja ha nytt mobo när det är dags att byta CPU nästa gång.

AM3+ fungerar med föregående generation processorer(Phenom II) samt Bulldozer som kommer nu snart. Men vill du uppgradera till Komodo som släpps nästa år kommer med all sannolikhet AM3+ inte att fungera så bra. Då kommer istället en FMx-sockel.

Av Klimpen2
Skrivet av AmiDonk:

Tycker de har gjort bra, GPU har de lyckas med samt APU...bara CPU som väntar o drar ner dem...men BD är på väg och jag tror den kan bli riktigt bra...så kanske man kan jissa på slutet av 2012 kan bli ett bra vinst kvartal...

Slutet av 2012?

Av Klimpen2
Skrivet av SuperSverker:

Tror det har att göra med Fusion = Mindre diskreta grafikkort.

Iofs...så borde väl grafiken i processorerna räknas dit..?

Jag tror inte att det räknas till Radeon-divisionen.

Av Klimpen2
Skrivet av fluffmajster:

yay, hoppas det vänder nu, förra vinsten var ju intel böter vilket inte riktigt räknas...

Men det hade blivit vinst även utan den bötern.

Av Klimpen2
Skrivet av Ibymafayhas:

Hela 600 MHz enligt bilden!!
Är spekulationen då att "standardfrekvensen" är 3.6 GHz och turbo ändå upp till 4.6?

Den snabbaste som ska släppas till att börja med kommer att ha en klockfrekvens på 3,6 GHz. Sen när bara fyra kärnor används kommer det att köra i 4,2 GHz.

Av Klimpen2
Skrivet av jens:

Mac OS X v10.0 "Cheetah" - March 24, 2001
Mac OS X v10.1 "Puma" - September 25, 2001 (6 months)
Mac OS X v10.2 "Jaguar" - August 24, 2002 (11 months)
Mac OS X v10.3 "Panther" - October 24, 2003 (13 months)
Mac OS X v10.4 "Tiger" - April 29, 2005 (18 months)
Mac OS X v10.5 "Leopard" - October 26, 2007 (30 months)
Mac OS X v10.6 "Snow Leopard" - August 28, 2009 (22 months)
Mac OS X v10.7 "Lion" - July 20, 2011 (22 Months)

verkar hyffsat likt microsoft i år imellan. men visst, microsoft har hoppat runt mer mellan olika grafiska utseénden.

Om man tar Windows sen ungefär samma tid.

Windows XP - October 25, 2001
Windows Vista - January 30, 2007 (63 månader)
Windows 7 - October 22, 2009 (32 månader)

Och nästa blir ju då Windows 8 förmodligen någon gång mellan mitten av 2012 till början av 2013. (kanske mellan 30 och 38 månader)

Av Klimpen2
Skrivet av cat_fish_1:

229:- ? M$ borde nog lära sig ett och annat,, lägre pris på windows hade nog hjälp mot pirater också.

Om jag inte misstar mej så har väl Microsofts olika operativsystem större förändringar och kommer mer sällan än nya versioner av OS X?

Av Klimpen2

Själv tycker jag att Expert brukar ha rätt så bra och kunnig personal. Men då kan jag ju bara säga hur det är där jag bor, i Skellefteå.