Inlägg

Inlägg som Whippoorwill har skrivit i forumet
Av Whippoorwill
Skrivet av ZaInT:

Nej lättare är det inte, men säkrare på alla sätt och vis. Vad gäller distributioner kanske du borde testa Ubuntu Server eftersom du inte är så van vid Linux.
Tyvärr har jag aldrig gjort det du försöker göra så några rekommendationer av programvara kan jag inte bistå med.

Det går inte att generalisera och påstå att det är mer eller mindre säkert. Båda går att göra säkra ,båda har sårbarheter som rapporteras då och då, och för linux är det dessutom olika beroende på distribution. Patchar man inte regelbundet är inget OS säkert , gör man det så är Windows inte värre än andra..snarare tvärtom eftersom de har ögonen på sig och måste ha högt säkerhetsfokus.

tex.. http://www.zdnet.com/linux-trailed-windows-in-patching-zero-d...

Av Whippoorwill
Av Whippoorwill
Skrivet av Mattia-SS:

Vad betyder symbolerna högst upp som ser ut som en resväska med en play symbol i mitten?

Det ser du om du drar ner listen i överkant. Det betyder att det finns uppdateringar att hämta i play store för nån app du har installerad

Av Whippoorwill
Skrivet av jonatan80:

100mW för vanligt folk, 1Watts Usb donglar finns att köpa från kina ''Wokfi'' kan lösa problemet med räckvidden

flera tusen watt går att sända ut men då är det bara tillåtet att sända ut från jorden..

yrkesfolk/radioamatörer (certifikat) man kan använda månstuds på 2.4Ghz för att få kontakt med andra men man lär ju inte kunna använda den till att surfa på

lär bli rätt kass ping på månstuds...

Av Whippoorwill
Skrivet av Saxn:

Kanske kan höra med någon.
Men skulle t.ex. denna sak fungera?

Räckvidden skulle nog fuingera om du har fri sikt. I allamänhet tänker man sig montering på tak eller liknande på höga byggnader. Om det är byggnader eller berg eller liknande i vä'gen skulle jag vara ytterst förvånad om det funkade. Skog..möjligen men klart tveksamt.

Som andra säger så skulle jag satsa på i första hand låna nät av någon i huset , i andra hand 3G eller 4 G.
Rent tekniskt för det avståndet vore fiber rätt lösning, men det skulle bli en för privatpersoner rätt saftig initialkostnad på mellan 10 och 20 tusen

Av Whippoorwill
Skrivet av Ottoguy:

Kan man installera windows 7 på en dator, uppgradera den datorn till Windows 8 och sen använda Windows 7-skivan för att installera Win7 på en annan dator?
Jag vill veta då jag ska köpa Windows 7, och det är billigare begagnat och ska kolla om det är lagligt och om det funkar.

(Jag pratar inte om en OEM-licens/skiva/nyckel)

Det lär funka som du beskriver förutsatt att det är retail, men jag förutsätter att microsoft vill att du betalar för två w7-licenser (en per dator du har installerad samtidigt)

Av Whippoorwill

Lokalisera grafkrelaterat fel

MIn trogna gamla surfburk beter sig till och från lite skumt. Texten ser bitvis ut som väldigt dåligt skalad non-nativ upplösning eller vad man ska säga. Knaset följer med om man scrollar, men försvinner om man scrollar det utanför fönstret och tillbaka.
Felet gäller bara text, hittills ingen störning i bilder eller i grafik i spel.

Vad är troligast? Minnesfel, grafikkortsfel, moderkakan eller skärmen? Det känns som osannolikt att det är skärmen eller vanliga RAM och troligast att det är grafikkortet - eller vad säger ni ? Jag kan tänka mig att köpa ett nytt billigt graffa om det löser problemet, men är det nåt annat känns det ovärt att kosta på den gamle trotjänaren.

Av Whippoorwill
Skrivet av xamber:

MOD får gärna flytta tråden där hen tycker det passar ifall denna kategorin är fel.

Hej! Jag får snart flytta in i min lägenhet och jag har massa drömmar och funderingar på vad jag ska göra, bygga, ha och köpa.
Jag hade tänkt att göra min lägenhet till ett galleri här på swec.

Men jag vet inte riktigt vad exakt jag ska börja med, förutom en sak, jag är på jakt efter ett 12U skåp som ska stå på golvet.
Har ni några tips på 12U skåp, helst begagnade då nya är så förbaskat dyra, så säg gärna till.

Lägenheten är inte stor, 27 kvadrat, men jag skulle vilja ha så mycket som möjligt automatiserat och kopplat till en central dator, som ett "smart house" om ni förstår vad jag menar. Så har ni några idéer hojta!

Citera för snabbast svar

http://www.nordichardware.se/Arkiv/vdens-billigaste-19q-rack-...

Av Whippoorwill
Skrivet av Zer0x:

Dubbla budgeten är inget alternativ i nuläget. Saken är den att jag inte är ute efter att pressa ur så mycket som möjligt ur processorn. Jag har tänkt klocka upp den lite, men jag är inte ute efter några otroliga siffror samtidigt som jag vill ha ner ljudvolymen. Det här med vattenkylning ser jag som en kul grej, jag tycker det är kul att pilla lite med sånt här (när orken finns för det) samtidigt som det ger bra kylning och ljud.

Något mer jag funderade på var kylning till grafikkort. Vad jag har hört så gäller inte garantin längre om man byter kylare, stämmer det?

Satsa på nåt beggat då..
typ http://www.blocket.se/malmo/Vattenkylning__27__skarm__AM3__mo... ,saknas bara pump.
Eller vänta in en Zalman Reserator eller Reserator2 som säljs beggade för 500-1000 inkl block här på Swec marknad eller blocket. Pasiva och tysta

Av Whippoorwill
Skrivet av yzoon:

var här för inte allt länge sedan, och han gjorde det på vissa datorer.

Han la till någonstand något med /doman.

Han ändrade inget i servern, det enda han gjorde var något i själva klient datorerna.

Vad kan det ha varit.

Som andra sagt så la han säkert med domänanvändaren till lokala administratorsgruppen på respektive dator. Det är generellt ingat att rekommendera för då kan de installera vad de vill, inklusive skadlig kod av misstag

Av Whippoorwill

D-Link har även prylar i företagssegmentet upp till medelstora företag. Lågbudget säger vissa.. prisvärt säger andra.

Av Whippoorwill
Skrivet av EBTS:

Fortfarande ingen som berättat varför Melodifestivalen är så samhällssuperkritisk att den måste finansieras med stöd av speciallagstiftning...

Jag har för mig att Eva Hamilton i nån intervju förklarade att man har Melodifestivalen och några andra publikmagneter som egentligen inte behöver finansieras av PS därför att folk ska känna att de får något för licenspengen. Det egentliga är uppdraget är nyheterna och smalare särintressen som teckenspråks-tv, UR, religionsradion etc

Av Whippoorwill
Skrivet av mrqaffe:

Använd en ramdisk till page och tempfiler, inte för att kopiera upp ett spel, det är bortkastat utrymme, man kan även lägga webläsarnas cacheer där och 4Gbyte räcker mer än väl för de flesta, enda anledningen att ha större är om man skulle lägga upp databaser eller liknade men då bör man ha ecc minnen om det är känsliga saker.

Har man mycket Ram kan man lägga upp en virtuell maskin på ramdisken , då går det undan...

Av Whippoorwill
Skrivet av Donkey:

mja men ramdisk töms ändå varje gång du startar om datorn!
däremot om du har något automatiserat som laddar in program i ramdisk vid start så är det än smart lösning!
Vet att AMD har en auto-save funktion i sin mjukvara dock

http://www.amd.com/us/products/desktop/radeon-memory/Pages/ra...

Den funktionaliteten tror jag finns i alla Ramdiskvarianter.
Min har det i alla fall, med olika varianter på periodisk skrivning eller manuell eller vid nedstängning etc..

Av Whippoorwill
Skrivet av zZerf:

gratis versonen kan bara använda 4 gb känns lite lite då man inte ens kan ha ett spel på det

Nejdå, jag körde en 32GBdisk utan problem innan jag köpte full version. Eller så är det kanske olika på 32bitarsversionen. Jag kör 64bitars.

Edit Nej så här är det: det finns en gratisversion som är begränsad som du beskriver , men som är obegränsad i tid. Däremot Evaluation version är identisk med den skarpa versionen men funkar bara en begränsad tid så man måste tanka ner på nytt med jämna mellanrum

Av Whippoorwill
Skrivet av zZerf:

Tjena fick nyss veta om ramdisk då jag har 16 gb ram och vill nu använda det, men snål som man är så vill jag inte betala så något gratis som inte är för dåligt

http://qsoftramdisk.net84.net/RAMDriv/ramdriv.htm är den som fått bäst recensioner och jag tycker den är värd pengarna.. 18 Euro är inte mycket, men man kan köra gratis genom att ladda ner en ny gratisversion typ var tredje månad ( och det är helt ok med utvecklaren som verkar vara en rätt skön snubbe)

Av Whippoorwill
Skrivet av hannesboey:

Telefonen. Samsung ger dig 50 gig om man köper en galaxy s4

ja 48 GB fick jag om man ska vara petig men det är inte illa ändå.. dock är det inte en gåva, det är ett lån eller vad man ska säga , eftersom det inte är permanent utan gäller 24 månader. Sen räknar de väl med att man är fast och inte kan rensa ner till de ursprungliga fem GB och alltså börjar betala istället..

Av Whippoorwill
Skrivet av upr0426:

Har alltid undrat varför folk kallar sin dator för hårddisken.
Jag tycker det är okej att säga data man förstår vad folk menar därmed burk, PC, Mac m.m.
En hårddisk är en lite komponent i datorn om man tänker på storlek så är den i genomsnitt 1/15 av datorn.
Folk som "leker" sig eller tror de är smarta säger oftast hårddisk (besserwissrar).
Kan ni nämna var det begreppet kan kanske kan tänkas komma ifrån hör liksom inte folk kalla sin dator för "nätagget"
Såg också i ett annat forum där någon nämde att IKEA kallar datorn för CPU "Köp ett rött eller blått ställ för din CPU" känner ni igen det?
Folk kallar också skärmern för dator och själva datorn för hårddisken.
Ska man förklara för dem att det heter dator eller undvika striden?

När jag började i branchen -95 sa alla kontorstjänstemän 'hårddisken'. Det kommer dels av att många trodde de satte på datorn när de tryckte på onknappen på skärmen och det uppmuntrades att folk förstod vad man pratade om när man ville att de skulle flytta fokus till lådan bredvid. Det var ganska konkret också därför att man ganska tydligt kunde höra hårddisken spinna upp och knattra när man satte på datorn.
Men framförallt tror jag det kommer från tidigare än så. Från början var kontorsdatorer bara terminaler mot stordatorer, men senare när PC-n kom så blev det plötsligt viktigt att skilja på om man arbetade mot stordatorn/servern eller den egna hårddisken.

Av Whippoorwill
Skrivet av Yorg:

... en grundlagsskyddad skattesats vore helt klart att föredra då man slipper Radiotjänst och det svarta hål för pengar som den organisationen tillför. På så sätt skulle avgiften sänkas för nästan alla.

Skickades från m.sweclockers.com

Tyvärr , även om jag håller med dig och innerligt avskyr dem så är Radiotjänst i sig inget stort svart hål- de tar ungefär 2,5 % av avgiften.
(enligt http://sv.wikipedia.org/wiki/TV-avgift_i_Sverige och med siffror från 2004 men jag antar att förhållandet inte ändrats drastiskt sen dess)

Enligt Radiotjänst har jag för mig att ungefär 11% av hushållen inte betalar. Om det istället skulle gå på skatten så innebär det grovt sett att den som nu betalar avgift skulle betala 13% mindre än man gör idag, möjligen fördelat lite olika om man skattar per person och inte per hushåll och också om skatten vore fast eller beroende på inkomst.

(Också förutsatt att staten inte skulle falla för frestelsen att låta årskostnaden per hushåll vara oförändrad och på så sätt smyghöja och få in 13% mer till PS att leka med)

Av Whippoorwill
Skrivet av nanananaBatman:

Men snälla söta rara människa läs lagtext och berätta för mig var i lagen - du vet de styrande dokumenten som hela vårt samhälle förväntas följa "by the book" utan undantag vare sig för TS eller Radiotjänst - var däri du finner att det endast gäller företag? Det du berättar om är en regel som SVT hittat på helt själva precis som sin nytolkning nämligen att allt internet skulle vara TV-sändning. Emellertid kan du inte dömas enligt SVT's egen domstol, om de skulle ha någon. Det skulle vara helt verkningslöst. Svensk rätt följer Svea Rikes Lag och därför är det viktigt att den här debatten börjar titta till just svensk lag.

Om man genom särskilt vidtagen åtgärd inte kan se TV-program (enligt den rätt som SVT påstår gäller endast företag, men som enligt LAG också gäller den enskilde givet samma villkor) och om TV'n dessutom finns i fortskaffningsmedel eller i lokaler avsedda för annat än "bostadsändamål", då gäller inte avgiftsskyldigheten. Detta står, som jag tydliggjort tidigare, i lag och det gäller inte näringsidkare exklusivt -- det handlar om VAR artefakten finns.

Vi kan låtsas för ett ögonblick att en stationär dator med internetuppkoppling i ett vardagsrum gills som TV-mottagare. Då är alltså innehållet i SVT's databas en TV-sändning. Då är alltså innehållet från alla TV-kanalers databaser också TV-sändningar, ja faktiskt varenda liten bloggare och deras dagböcker blir enligt samma princip TV-sändning. Du menar att då måste man i princip klippa ALL internetmöjlighet för att vara säker på att inte råka kunna få in varken SVT, CNN, BBC, MTV eller andra TV-program. Enligt denna princip har du tillskrivit att internet är likställt med TV-sändning, per automatik. Men, sagt och gjort, lek då att vi klipper internettillgången helt och hållet och bara sitter med en dator. Offline. Du kan ju då fortfarande nå åtkomst till samma innehåll, om du skulle ha någon DVD-skiva någonstans. Många handlar t.ex TV-serier och sparar dem i hyllan, men skulle då inte ens offline vara skyddade enligt din princip, eftersom det är samma innehåll som ett utvalt fragment av hela världens lista av "program som någonsin förekommit på någon TV i hela världen", som ju delar av finns på internet. Om det hämtas från en databas på internet eller läses från en DVD-skiva gör ingen skillnad mer än att DVD läses med laser. Hade jag sagt USB-lagringsenhet istället för DVD så hade det inte varit någon skillnad alls. I båda fallen läses de från ett lagringsutrymme på en given vilja och i inget utav fallen handlar det alls om att ta emot en TV-utsändning eller vidaresändning av TV. Eller ska vi utvidga TV-avgiftsbegreppet till att innefatta (utöver TV-mottagare) också internetsignal, DVD-skivor, 3,5" floppy discs, handdukar, durkslag och potatis också? Då får du eller SVT försöka göra det genom lagtext. I dagsläget finns endast text som genom grov missuppfattning kan tolkas till att gälla internet och potatis.

Tillåt mig att medelst enklaste matematik möjlig uttrycka detta:
Internetsignal != TV-sändning.

Du behöver inte var nedlåtande som om jag vore ett barn. Jag har bestämt för mig att jag kollat upp stödet för att det bara gäller företag även om jag inte hittar det nu.

Edit Det verkar som jag tänkte på §4 som nu är borttagen enligt lag (2005:537).
Sen verkar det som Radiotjänst något vårslöst sätter likhetstecken mellan privatperson och innehavare av lokal för bostadsändamål. Sen -utan att vara jurist- är jag tämligen säker på att formuleringen i §5 .." lokaler som är avsedda för annat än bostadsändamål" på juristspråk betyder att det utesluter att lokalen används för bostadsändamål och man därför inte kan hävda att man har näringsverksamhet i lägenheten. /Edit

Vad gäller din utläggning om bloggar och hela internet som tv-program så är det helt irrelevant och eftersom du är så förtjust i att platta till folk med lagparagrafer har jag plockat fram följande:

Radio- och tv-lag (2010:696) , 3 kap. Definitioner, 1 §

6. leverantör av medietjänster: den som
a) har det redaktionella ansvaret för valet av innehåll i en ljudradio- eller tv-sändning, beställ-tv eller sökbar text-tv, och
b) avgör hur innehållet struktureras;
15. sändning som är riktad till allmänheten: en sändning som samtidigt och utan särskild begäran är tillgänglig för vem som helst som vill ta emot den;
17. tv-program: program som huvudsakligen består av rörliga bilder med eller utan ljud;
18. tv-sändning: en sändning av eller att sända tv-program med hjälp av elektroniska kommunikationsnät där sändningen
a) tillhandahålls av en leverantör av medietjänster,
b) är riktad till allmänheten, och
c) är avsedd att tas emot med tekniska hjälpmedel;

Edit2 Intressant för övrigt att det handlar om en cirkeldefinition:
tv-sändning definieras som .. blabla.. tillhandahålls av en leverantör av medietjänster samtidigt som leverantör av medietjänster definieras som en som har det redaktionella ansvaret för valet av innehåll i en.. tv-sändning.
Kort sagt: tv-sändning definieras som nåt som tillhandahålls av en som har det redaktionella ansvaret för innehållet i en tv-sändning