Inlägg

Inlägg som Whippoorwill har skrivit i forumet
Av Whippoorwill
Skrivet av Cybertsen:

Tja, nu var det du som började med ordmästeriet utan att tillföra något till TS fråga...

En passivt kyllösning bygger på konvektion, om sedan konvektionen förstärks genom ett sekundär luftflöde från någon fläkt som inte är dedikerad till att kyla själva grafikkortet kan knappast göra att grafikkortet skall anses vara aktivt kylt.

Men måste du placera en fläkt som är dedikerad att kyla grafikkortet kvittar det ju ifall fläkten sitter monterad på kylflänsen eller en bit därifrån, då är kortet aktivt kylt.

Jag har föregångaren till det grafikkort jag länkade till tidigare (6850). Det finns inga fläktar i mitt system som är avsett att direkt kyla den eller processorn. Istället har jag två utsugsfläktar som skapar ett (måttligt) luftflöde i lådan och förhindrar att "hotspots" bildas. Jag anser härvid att både grafikkortet och processorn är passivt kyls då inga fläktar krävs för att aktivt kyla dem, däremot är inte systemet fläktlöst...det är en helt annan sak...

Och mitt system är tyst.

"Utan at tillföra något" är väl upp till TS att avgöra. Min avsikt var att peka på risken att lita på att enbart konvektion räcker när det gäller prestandakort. Det är väl högst relevant i sammanhanget.
Jag anänder också fläktlöst graffa och kommer att bygga ett system helt passivt litande på konvektion så jag ifrågasätter inte att det går, men det hänger på att man verkligen ser till systemet som helhet och det var min poäng. Om man är intresserad av helt knäpptyst system är det knappast oviktigt att ta med utsugsfläktar i beräkningen.

Av Whippoorwill
Skrivet av Cybertsen:

Vet inte om det är så mycket en "definitionsfråga"...
Har grafikkortet ingen egen aktiv kylning så är det passivt kylt, sedan om man förlitar sig på konventionskylning eller en vindtunnel för att kyla resten av datorn kvittat...själva grafikkortet är passivt...

Det snabbaste passiva grafikkort jag sett är denna 7850.

Tja.. det viktiga är väl vad man menar och vill ha svar på. Man kan ju se till datorn som helhet, eller man kan montera bort fläktarna från vilket grafikkort som helst och kalla det passivt kylt 'per definition' då och sen hänvisa till att man inte bryr sig om att man måste blåsa en sjuhelsikes massa nerkyld luft på med nån speciallösning för att det inte ska överhetta.
Personligen antar jag det väsentliga förmodligen är ljudnivån och då är det högst relevant..

Av Whippoorwill

alternativ lösning: skaffa IDE-USB-adapter och stoppa in hela gamla datordisken i och docka upp den mot mac:en
typ en sån här:http://www.cableworld.se/pc-kablar/sata-kabel/usb-2.0-till-sa...

Av Whippoorwill
Skrivet av JohanLM:

Toppeninfo., visste inte ens att ngt sådant fanns.
Finns det bättre "routers" med, alltså som har en mycket starkare grundsignal så det fungerar ännu bättre ihop med en/flera accesspunkter ?

Man får inte (utan amatörradiolicens etc) ha starkare sändare än 100 mW. Det man kan göra är att rikta signalen med riktantenn.

Av Whippoorwill
Skrivet av tjossanmannen:

Tack! utmärkt info

Precis.. det som oftast söks är en kombo virtualisering+ storage, nät , windows server eller linux.

Av Whippoorwill
Skrivet av Maxens8888:

Skulle någon vänlig skulle kolla om dessa passar ihop? Isåfall är det en väldigt bra dator för vara så billig.

http://www.inet.se/kundvagn/visa/3451710/2013-06-10

Du har inte med processorkylning och behöver nog helst (minst) en chassifläkt utöver den som kommer med

Edit Det medföljer kylare med proppen, den brukar inte vara tyst eller jätteeffektiv, men i princip klarar du dig med den om du inte överklockar

Av Whippoorwill
Skrivet av GFriberg:

Tjenare, jag satt bara och funderade och kom och tänka på det. Man ser ju inte speciellt många grafikkort som inte har nån typ av fläkt nuförtiden. Har ju sett en del kort i mellanklassen och oftast lägre, men inte på något värre kort liksom. Någon som har en teori om vilket grafikkort som är det snabbaste med passiv kylning?

Definitionsfråga vad man menar med passiv kylning.. i praktiken handlar det inte om fläktlöst utan att den inte har någon egen fläkt. De tyngre graffakorten behöver ju fortfarande leda bort samma mängd värme så det förutsätter att man har kraftigare chassifläktar istället.

Av Whippoorwill
Skrivet av SysGhost:

Trevligt. Då har inte bolaget försvunnit i alla fall. Sidan slutade svara redan igår eftermiddag. (I alla fall då vi kollade upp det)
Men då är frågan varför man inte kunde få tag på någon över telefon?

Aja. Vi provar att ringa igen om några timmar. Det har gått några dagar och inga som helst bekräftelser eller respons på att ordern kommit in. Normalt brukar ju systemet ge en bekräftelse på mottagen order direkt vid lagd beställning, men det har ej skett i det här fallet.

De gick den 7/6 ut med mail till tidigare kunder om planerat underhåll och flytt till ny e-plattform under helgen.

De kommer under början av veckan lägga ut så man kan se ordrar etc. Ev kan man behöva omregga sitt lösenord

Av Whippoorwill
Skrivet av pixelroom:

Vet inte om du läste mitt första inlägg så har jag inte fått ett sånt bra förstaintryck från coolingstuff

Colingstuff verkar vara ett enmansföretag. Han kanske inte alltid är så snabb men han är hygglig och kvalitetsmedveten och om nåt är knas så är han i allmänhet mån om att fixa det. Kort sagt inget fel att beställa från honom. Däremot så har jag som du varit med om att han inte är så intresserad att leka frågespalt.. kanske för att han får en rätt stor mängd frågor.

Vill du ha en annan site med bra sortiment så har jag bra erfarenhet av aquatuning.se . Det är inte så värst svenskt dock.. utan bara en rätt direkt portning till den tyska .de , hjälpligt översatt. Mailar man frågor via svenska portalen får man svar på engelska av tyskar. Dock bra service hittills även om vissa verkar använda sig av google translate för att förstå engelskan och svaren i enstaka fall kan bli lite goddag yxskaft beroende på vem som svarar.

Av Whippoorwill
Skrivet av Wixner:

Det är den tanken jag utgick från, men klustrade Storage Spaces funkar bara med SAS-enheter och inte mot iSCSI, därav är det enda alternativet jag har att bygga denna lösning med mjukvara är via ett SAS-DAS.

Btw -om din firma är Gold Partner (kanske Silver räcker?) med Microsoft så kan du få asgrym presale-support från dem. Jag nyttjade det i ett kundcase för några år sen och fick en egen liten indier som satte upp värsta testlabbet och grejade och ringde och hans boss mailade och frågade om jag var nöjd med hans arbete. Så avancerat behöver det ju inte bli i onödan , men de är ju verkligen måna om att man kan lösa det så bra som möjligt the pure MS-way..

Av Whippoorwill
Skrivet av Wixner:

Hej Swec,

Jag har fått ett uppdrag av en kund att ta fram prisexempel på en helt redundant virtualiseringsmiljö, vilket i normala fall inte är ett problem, men när kunden mitt i min presentation nämner "det vore bra om vi kunde få redundans på lagringen också..." blir jag lite överraskad. Vi snackar här om 100% upptid på lagringen: ingen LUN-spegling eller dubbelriktad RSYNC.

Den enda lösningen jag kommer att tänka på är DAS kopplat till ett Windows Storage Server HA-kluster med Storage Spaces för att därifrån skapa iSCSI-targets till Hyper-V HA-klustret. Industristandarden är ju annars ett SAN tillhandahållet av HP, Dell, NetApp, EMC eller andra leverantörer men då handlar det om summor som överskrider den budget jag har fått till det tiodubbla.

Finns det inget alternativ som jag i min enfald inte har tänkt på?

Nu vet jag inte vad det är för storlek på kundmiljön, vad det är för budget och vad det är för kompetens på kunden , men är de medvetna om att vanlig RAID (utom 0) är en slags redundant lagring i sig? och om du speglar två raid6 så kan i princip fem diskar paja innan datat försvinner. Då är iofs raidkortet inte redundant och inte lagrings-servern i övrigt heller, men själva lagringen som sådan... annars låter din lösning som rätt ok. Men 100 % upptid når man aldrig ..och varje bråkdel närmare 100 blir dyrare och dyrare att uppnå.

Av Whippoorwill
Skrivet av Zingo2000:

RDP funkar inte på min pc heller.
Det är en windows 7 dator men funkar.
På den tunna klienten får jag bara felmedelandet network error please try again

För att vara på den säkra sidan- vi menade RDP från PC till servern. Osäker på om du menar RDP från tunna klienten till PC:n. Det kan iofs vara intressant också men framförallt vill vi veta om lagget kvarstår om du kör RDP från (en väl fungerande vanlig) PC mot samma server som du får lagg när du kör mot från den tunna klienten

Av Whippoorwill
Skrivet av Zingo2000:

kan man pxe boota ett annat os på den tunna klienten typ Ubuntu

Möjligt. Den klenaste/första t5000 hade linux-OS. Det beror på om det finns drivrutiner för dess hårdvara till OS:et.
Frågan är bara varför? Det är en tunn klient och det OS som finns på är förmodligen optimerat för att den ska funka bra för terminalsessioner och citrix. Kolla om den har senaste firmware och patchar för OS:et bara.

Om du ska köra den som tunn klient är det förmodligen bäst att behålla det OS-som ligger på och om du inte ska köra den som tunn klient så har du bara en riktigt slö PC, sämre än dagens smartphones.. Hela idén med tunna klienter är att de ska vara mer eller mindre dumma terminaler. All processorkraft, allt minne , större delen av grafikprestandan tillochmed - ska finnas på servern och köras där.
När du PXE-bootar så kör du allt lokalt precis som en PC, med skillnaden att systemdisken ligger utdelad på en server.

Edit: t5000 bootar från USB by default (och är det ändrat kan du välja manuellt genom att trycka F10 under preboot) så enklare än att göra PXE-image är att skapa nån variant av linux-on-a-stick och boota från den och se om det funkar. Om det funkar dåligt eller inte alls är det ingen vits att skapa PXE -image, men om det funkar bra så kan du förmodligen få snabbare boot-tid om du konverterar till PXE-image och har en snabb disk på servern eftesom det inte är världens snabbaste USB..

Av Whippoorwill
Skrivet av ljo002:

Visst, ansvaret vilar tungt på mig. Tror ni förstorar upp detta med riskerna lite väl mycket, vi talar om ett hål på 3 cm i ett ventilationsrör. Rören är alltså i tunn plast avsedda för luft. När köks/badrumsfirmor renoverat i vårt hus har de bytt en del rör till smalare dimensioner tex. Om man av någon anledning vill byta ett röravsnitt köper man någon meter plaströr och 2 kopplingar tex på Bauhaus, kostar en hundring max. Sen tror jag att det blir komplicerat att bo i eget hus om man har en extremt ängslig läggning, klokare då att bo i hyresrätt eller kvar hemma hos mor och far.

Jag ser ingen större risk med själva 'ingreppet' men risken är att om du får problem med avloppet av helt andra orsaker så kan du få försäkringsersättningsproblem för att du modifierat på icke-fackmannamässigt vis.

Av Whippoorwill
Skrivet av Zingo2000:

Jag kan inte använda RDP efter som det laggar sjukt mycket när jag använder det på klienten och jag vill hellre att den bootar win 2003 från början.
Skulle vara mycket lättare då RDP bara krånglar när jag använder det

Du kan inte få en tunn klient att boota 2003. Det får helt enkelt inte plats.. det är det som är grejen med en tunn klient att den har ett mycket litet 'tunnt' eget OS som den bootar på och vars enda uppgift är att få igång en citrix- eller terminalsession.

Edit: Det är märkligt att det laggar när du kör RDP på det lokala nätverket. Du borde snarare felsöka vad det beror på. Kan du RDP:a med en vanlig 'tjockdator' utan lagg?

Edit2: Det är kanske åtta år sen jag höll på med HP:s tunna klienter senast, men då var det viktigt att matcha skärmupplösningen mot terminalsessionens. Fel inställningar där gav lagg minns jag. Det var också nåt fippel med tangentbords- och musinställningar att de skulle matcha.
Den förtjänar verkligen att kallas 'tunn klient' den har nästan obefintlig prestanda och varje extrasteg som innebär att den måste konvertera nånting i sessionen, som skärmupplösning eller mus-inställningar eller guvetvad gör att den tycker det är skitjobbigt.

Det är ganska uppenbart också om du kollar på specs:en på t5000:
128-512 meg RAM beroende på modell, 400 eller 800 Mhz propp, och 16 meg grafikminne - det är ingen einsteindator direkt
http://h71028.www7.hp.com/enterprise/downloads/t5000%20Thin%2...

Edit3: Rättelse - Specs:en är faktiskt precis inom minimum supported hardware för server 2003 så åtminstone hypotetiskt kan det gå att PXE-boota sånt OS om man lyckas hitta drivrutiner vilket jag betvivlar -men då missar man hela konceptet med tunn klient och det kommer förmodligen gå rent embarmligt segt och varför vill man köra serverOS överhuvudtaget på en klient?

Av Whippoorwill
Skrivet av boomhowler:

Kör "säker formatering", då kan du välja hur många varv disken ska skrivas över.

Kolla i programmet "disk utility"/skivverktyg så kan du nog hitta secure erase.

Det går säkert att få tillbaka filerna även då om man har tillgång till utrustning för ett par mille, vilket då inte inkluderar nämnda snorungar misstänker jag

Har man skrivit över alla sektorer på en mekanisk hårddisk så går det inte ens med elektronmikroskop att återskapa data även om den bara skrivits över en enda gång. I hårddiskarnas begynnelse när spåren låg lika glest som på floppydiskar fanns en teoretisk chans men nuförtiden är det omöjligt och räknas som säkert även av NSA.

Av Whippoorwill
Skrivet av Zingo2000:

Jag skulle behöva köpa en serevr till min hp compaq t5000.
ska helst kunna köra windows 2003 terminal server.
Så billig som möjligt ska även dra lite el.

Tack på förhand
/Zingo2000

Varför vill du ha en server? Dvs är du säker på att du behöver/vill ha en hårdvaruserver? De är i allmänhet dyrare och svåra att hitta lika strömsnåla som om du sätter upp serverOS på en HTPC eller liknande. Serverhårdvara har andra fördelar som redundans och möjlighet till serviceavtal, ILO-kort för övervakning etc som man som privatperson inte har nytta av eller råd med.

Ett tips är annars http://www.it-auktion.se/

Av Whippoorwill
Skrivet av Alex96:

Nej den spammar alla möjliga knappar, även saker jag tryckt på nyligen så som ctrl+v :/

Du råkar inte ha spillt rödvin i tangentbordet? Klassisikt symptom att den hakar sig på såna sätt

Av Whippoorwill
Skrivet av -8-DEAMON-8-:

Så man kan göra ljudet bättre genom att använda bandpass filtrering alltså? Ska kolla på det lite!

Det som är med dethär ljudet är att det är massa folk i bakgrunden och lite allmänt buller. Och det är nog bara en låt i grunden. Men det är rätt mycket distorsion (att det är för högt helt enkelt?) också.

Just det exemplet du länkade tror jag är tillräckligt bra för Shazam etc under senare halvan då bruset är mycket lägre. Däremot är det inte en tillräckligt känd låt/mix för att shazam ska lyckas få nån träff.

Men annars håller jag med om att bandpassfilter och kanske nån kompressor/delimiterfunktion skullle göra stor skillnad. Garanterat kan man med mer avancerad signalprocessing filtrera fram tonerna också eftersom musik är väldigt mycket redundant data så det är mycekt lättare att återskapa än om man skulle plocka en 'vanlig' datasignal ur samma brusnivå

Av Whippoorwill
Skrivet av Bort:

Det finns flera rapporter ute på nätet (från verifierade källor) att H100 och H80i bl. a har haft läckor redan ur förpackning. Inte så trevligt att behöva diskutera om en kompensation om hela ens dator ligger i ruiner efter att en sådan har läckt. Men visst, vill man chansa på en relativt ny teknik så visst!

Kör på bara.

Vattenkylning är inte 'relativt ny teknik'. Läckor kan uppstå, men i så fall nästan alltid vid hopbyggandet och av den anledningen ska man alltid köra loopen 'tjuvkopplad' några timmar utan att datorn är igång då läckor kan upptäckas utan att det skadar datorn. Jag har hittills inte läst om ett enda fall då det plötsligt börjat läcka i drift när det fungerat klanderfritt innan.