Inlägg

Inlägg som Whippoorwill har skrivit i forumet
Av Whippoorwill
Skrivet av Drager:

Jag skulle inte vilja sälja en dator med en hårddiskar jag använt mig utav. Man kan på ett eller annat sätt återskapa datan och det vill man ju absolut inte. Så sälj datorn utan hårddisk eller sätt i någon annan som inte har haft någon känslig information.

Nej, man kan inte återskapa information efter överskrivning på en modern (mindre än femton år gammal) hårddisk.
Det har diskuterats om det vore teoretiskt möjligt att med elektronmikroskop läsa överskriven data från en hårddisk genom att läsa i kanten på spåret , men den rapporten skrevs -93 och redan då var det tveksamt och numera är det totalt omöjligt pga skrivningsalgoritmerna och att spåren ligger så tätt. En överskrivning räcker.

Av Whippoorwill
Skrivet av Atlas Tasume:

Förstår fortfarande dock inte varför man valt att kalla det för "appar" som är Apples påhitt. Mera logiskt är då "proggar" eller något i den stilen...

Jag tycker också det är larvigt ordval, men eftersom det kallas appar mobilt och tanken är att det ska vara exakt samma sak på PCn dvs huvudsakligen genvägar till molnbaserade tjänster så är det åtminstone logiskt konsekvent.

Av Whippoorwill
Skrivet av linuscool2:

Ja, Det kanske blir lättare med portar för det fattar jag i princip till 100%... Men kolla min EDIT på mitt förra inlägg.

EDIT: Det där med DNS... Skulle jag kunna använda en DNS-tjänst som tillexempel www.no-ip.org och så ansluter man till dom adresserna?

Ja, det är precis sån dynamisk IP som jag menade i min edit. Det brukar finnas inställningar för dynamisk IP i många routrar. Annars förklarar TimmyQ det bra

Av Whippoorwill
Skrivet av linuscool2:

Okej, så allt handlar igentligen om DNS?

Nja.. det beror på hur de kopplar upp sig mot sina virtuella servrar. Ansluter de mot namn så är det DNS, ansluter de mot IP-adress så spelar DNS ingen roll.
De kan också ansluta mot en kombination av IP och port tex, 192.168.10.3:8080 , om man ansluter mot olika portar kan man använda samma IP

EDIT Om du inte har fast IP från din ISP utan som vanligast är får tilldelat upp till typ fem IP-adresser via DHCP så kan du inte garantera att varje gång få samma IP-adress även om det är troligt. I sådana fall är det oftast lämpligt att ansluta via DNS-namn och uppdatera DNS via någon dynamisk DNS-tjänst , typ dyn-dns eller liknande.

Av Whippoorwill
Skrivet av linuscool2:

Tack! Du fattar vad jag menar Men ja, jag har både router och Windows brandväggen framför.

Då kan du förmodligen ställa in iroutern så att olika dns förfrågningar NAT:as till olika IP eller till samma IP men olika portar

Av Whippoorwill
Skrivet av linuscool2:

_________________________________________________________________________________
Jag har tänkt att hosta några Virtuella servrar. Hur gör man så att inte fel person kommer åt fel VPS? Te.x : Kalle hyr VPS1 och Karin hyr VPS2, Hur gör man så att Karin inte kommer åt VPS1, Bara VPS2 alltså. Och tvärtom för Kalle. Även om det går att få fler än 1 IP adress? alltså att VPS1 har te.x 123.45.678.911 och VPS2 har 119.87.654.321?

EDIT: Jag har Telia ADSL 8Mbit/s, Tänkt att köra VirtualBox

Det mest uppenbara är förstås att de har olika credentials, dvs kalle har ingen användare på Karins VPS och vice versa. Förslagsvis styrkt av PKI och certifikat så hjälper det inte ens att gissa lösenord.

I övrigt kan man låta olika dns-namn gå mot olika portar.

Du kan också låta ett och samma nätverkskort ha flera IP adresser , som det blir vid bridging i virtuella nät. då har varje virtuell maskin varsin publik IP. Det var förmodligen det du främst var ute efter när du frågade. Det hindrar dock inte vem som helst från att ansluta som vet eller gissar IP-adressen. Förutsatt förstås att man kan autentisera sig.

Har du brandvägg/router framför?

Av Whippoorwill
Skrivet av linuscool2:

Ja, Jag vill ha något liknande med din "Edit2". eller så att inte samma person kan komma åt fel server. Låt svårt att förklara... :/

Du hindrar ingen som vill från att komma åt fel server genom att separera IP-adresser. Möjligen kan du försvåra att någon av misstag råkar komma åt fel server.
I båda fallen går det att åstadkomma utan att nödvändigtvis separera IP.

Av Whippoorwill
Skrivet av MugiMugi:

Det handlar bara om brist på kunskap eller avsaknad av riktiga test miljöer ( läs inte utvecklings miljöer ) för sådant hade fångats upp där.

Många utvecklings verktyg kräver ganska så höga rättigheter beroende på vad du försöker göra. Speciellt i relation till att debugga applikationer. Det är inte precis något man burkar komma undan ifrån. Men har man riktiga test setup så är detta ett mindre problem.

Men ja nu vet jag också att testning inom utveckling oftast sker av samma utvecklare som gör produkten och att testare saknas till stor del, jobbar själv på ett företag där vi har 30% testare så inte precis normen.

Ja precis. Plus att testningen ofta fokuserar på slutanvänvändaren och den lider ju inte av att ha adminbehörigheter . Man kravställler dåligt, och glömmer hela lifecycle management-aspekten.

Skrivet av CyberVillain:

Det jag menade var att fasta priser förekommer inte när man sitter ute hos kund, du jobbar på löpande räkning. Fast pris förekommer när en kund beställer en helhetslösning tex ett affärssystem.

Aha -jag tolkade ditt svar som " [Har du] aldrig hört talas om..? " dvs att du just körde på fast pris. Jag har inte noterat den regeln på de firmor och kunder jag varit på angående 'alltid löpande ute hos kund'. Jag tycker kunden alltid försöker få fast pris oavsett var utvecklingen sker eftersom det ger dem omedelbar kontroll över kostnadstaket, medan tjänsteleverantören alltid vill köra på löpande just för osäkerheten i tillkommande faktorer -alternativt gardera sig med ett från början väldigt högt fastpris. Resultatet brukar nästan alltid sluta i löpande.

Det är klart man vill leverera, men om man förklarat läget, och ansvaret för den ökade kostnaden ligger helt hos kund så tänker jag inte få magsår för något som jag redan flaggat för och inte har kontroll över. Då lutar jag mig tillbaka och låter pengarna rulla in.

Av Whippoorwill
Skrivet av CyberVillain:

..aldrig hört om fasta priser när man sitter ute hos kund?

Om man bortser från att det kan kompliceras av ramavtal och interna eller externa krav på upphandling så är det oftast möjligt att även i fastprissammanhang förhandla om saker som uppenbart förändrar villkoren. Visst, man kan vara en jävel och hålla på varje bokstav i ett kontrakt så länge det gynnar en själv, men då blir det inte fler affärer med den partnern och en etablerad bra affärsrelation har ett värde som är relativt lätt att se att den även har ett ekonomiskt värde.

Skrivet av MugiMugi:

Det är två skilda problem, ett problem är att många utvecklingsverktyg kräver administratörs rättigheter för att fungera korrekt, detta är ett problem som inte alltid finns lösningar till förutom att vara Admin. T.ex. bland annat att koda mot Azure kräver detta. (Eller i alla fall krävde inte jobbat med Azure på ett bra tag )

Ett helt annat problem är att idioter skriver program som alltid kräver administratörsrättigheter. Men dessa är som sagt va två skilda problem.

Sedan rekommenderar jag inte ens att röra registret så länge du absolut inte har en bättre väg att spara inställningar.

Ja och nej.. jo i princip är det förstås två skilda problem, men det senare är mer eller mindre ett resultat av det förra. Om utvecklarna inte (av nödvändighet eller smidighet) vore administratörer så skulle de inte kunna göra program som kräver onödigt höga behörigheter utan att upptäcka problemet (och betrakta det som ett problem som de har ansvar för).

Av Whippoorwill

Kermit! modem/terminalprogram för 300/300 och 75/1200 baud! under DOS-eran i princip..

Av Whippoorwill
Skrivet av Nizzan:

Hejsan! Har ett underligt problem på en klient dator som får för sig att den inte kan flytta filer / mappar mot servern eftersom den är "öppen i ett annat program".

Scenario:
I nätverket finns det;
4 datorer(klient / arbetsstation) - Windows 7
1 Server (HP, <1månad gammal) - Windows Server 2012: Filserver & RDP
5 Skrivare - Nätverksbundna och 1 lokal skrivare till en av datorerna.

Problemet som uppstår är att det slumpmässigt slutar fungera när man skall flytta filer. Det kan funka under en lång stund och sedan så bara låser det sig. Enda sättet att komma förbi låsningen (som jag vet) är att;
Starta om datorn
Logga in som Administrator på servern och flytta runt mappen så att låsningen släpper.
Jag har kollat så att de andra som jobbar mot servern inte har den filen öppen på samma gång så det är inte problemet.

Detta händer bara på en dator, varav de andra 2 som också är i bruk inte verkar ha några problem.
Den verkar även krångla mest med .msg (Outlook exporterade) filer men det händer även att den låser sig på PDF och word dokument.
Om jag glömt något eller om ni har några frågor så svarar jag gärna på dom!
All hjälp är väldigt uppskattad!
- Martin

Testa förslagen i http://blogs.technet.com/b/the_microsoft_excel_support_team_b...

spåra vad som låser mha tex http://emcosoftware.com/unlock-it

Av Whippoorwill
Skrivet av mrqaffe:

Du menar att när katten tröttnat på gamla datorlådor och dvdfodral så lägger de sig i en kartong med nätverkskablar ?
http://forumbilder.se/CE9T8/dsc-1168krympt.jpg

Är det Cat5 eller Cat6 ?

Av Whippoorwill
Skrivet av Wall_ish:

är det svårt att montera vattenkylning till Processorn? och är det bättre än annan kylning?

Det vattenkylning huvudsakligen gör är det flyttar bort den verkliga kylningen till ett ställe i eller utanför chassit där den kan ta större plats. Den verkliga kylningen handlar fortfarande om att flytta värmen till luften i rummet. Det åstadkoms med stor yta mot luften, dvs stora radiatorer, och med ökad luftmängd dvs med fläktar och det gör man även vid vattenkylning.
Eftersom man bara kan få plats med en begränsad storlek på direktverkande luftkylning ovanför processorn inuti ett chassi så ger vattenkylning möjlighet att göra den effektivare och/eller tystare och kan vara en förutsättning för att överklocka hårt. Har man ett lågeffektssystem typ HTPC eller stor välventilerad låda och ingen överklockning så tillför vattenkylning ingenting och är därför inte 'bättre'.

Av Whippoorwill
Skrivet av LyriaBlack:

Jag kollade i system och det var Windows XP SP 2 Media center edition.

Jag har något som heter PID längst ner i systeminformationen, är det serie numret? I sånt fall borde jag ju lagligt kunna få tag i ett nytt OS?

/L

Ja du kan kalla det serienummer , eller licensnummer, men det är inte detsamma som licensnyckeln som behövs om du ska ominstallera. (förmodligen är det någon slags hash av licensnyckeln)

Av Whippoorwill

Kör nån utility för att få ut din XP-licensnyckel först innan du installerar om. Tex http://product-key-finder.softpedia.com/

Klart du inte ska ge upp datorn. En ominstallation av XP bara så är den som ny

Av Whippoorwill
Skrivet av ZaInT:

Jag menade dock OOB och utgår från att TS ska hålla sin server uppdaterad oavsett OS. Annat är dumt att anta, tycker jag.
Kör själv Windows Server men det hindrar mig inte från att medge att Linux är bättre ur säkerhetssynpunkt både OOB och full uppdaterat.

Jag håller inte med om det. Inte sen Server 2008. Numera är inte en massa tjänster igång från början tex. Jag är öppen för argument men jag ser inte vad som skulle göra linux säkrare i någon generell bemärkelse, vare sig OOB eller härdat

Av Whippoorwill
Skrivet av Esmat N:

Vad är det skillnad mellan större och mindre företag när det gäller nätverk, servrar, routrar och switchar?
Hjälp snälla

Främst komplexitet och budget. Prestandaskalning som att flera användare kräver mer bandbredd etc. Större företag får oftast kostsammare konsekvenser om något står stilla så det blir högre krav på redundans och säkerhet. Större vinster med centraliserad och automatiserad administration av klienter och användare

Av Whippoorwill
Skrivet av CyberVillain:

Problemet är att det krävs höga rättigheter för att tex installera programvara, ska du debugga IIS måste du köra VS2012 som admin, etc

Var glad istället att du kan debitera och pungslå kunden för två minuter varje bygge..

nej men seriöst - det borde vara ett ganska tungt argument gentemot kund att tiden drar iväg.. behövs inte så många konsulttimmar innan hårdvran är betald. Om det inte är ditt företag som dragit nitlott genom att köra fast pris..

Av Whippoorwill
Skrivet av CyberVillain:

@Whippoorwill du bara måste vara PC-admin, det går inte att jobba utan adminrättigheter på en utvecklarburk (Programmen vi skriver ska så klart inte kräva det men vi behöver det lokalt av massor med anledningar)

Och nej jag tänker inte säga kundens namn Men ni alla känner till bolaget

Nej , jag är värre än en PC-admin, jag jobbar med IT-säkerhet och gör mitt bästa för att övertyga PC-admins att vara jobbiga.. Jag vet att man måste ha ganska långtgående rättigheter som utvecklare, men jag vet också att man helst -inklusive mig själv- känner sig instängd bara för att man inte har fullt herravälde över sin egen burk. Jag vet också att det ofta är av ren lathet som man vill ha fulla admin-rättihgeter bara för att det är alltiför jobbigt att ta reda på vilka rättigheter man faktiskt behöver.

Av Whippoorwill
Skrivet av CyberVillain:

Måste bara skriva av mig för jag är så frustrerad.
På uppdraget jag sitter på har vi gått över från XP till W7, vilket borde vara glada nyheter.

Det är bara det att i all sin visdom valde någon att utvecklarna får inte vara admin på sin w7 datorer då det skapar ett säkerhetsproblem (Dö PC admins, dö!!!!!!!!!!) så vi har en VMware server där alla utvecklare har en virtuell dator med w7 och adminrättigheter (Vi kommer inte åt det vanliga Ad:et med dessa datorer vilket skapar stört mycket följdproblem).

Problemet är bara att vi sitter typ 500 pers på en Wmware server, så det går seeeeegt, mördande segt.. att bygga tar 2 minuter, två jävla minuter för ett hyfsat litet projekt..

Måste fan prata med min konsultchef om att byta uppdrag för jag orkar inte!

http://www.avecto.com/products/overview/

local admin-rights är en styggelse rent säkerhetsmässigt. Klart man måste ge en vettigt dimensionerad utvecklingsmiljö, men annars står jag helt på kundens sida. Jag kan dessutom sticka ut hakan och säga att utvecklare ska fasen lära sig att koda så behovet av admin rättigheter begränsas till ett minimum.