Inlägg

Inlägg som Whippoorwill har skrivit i forumet
Av Whippoorwill

Latensen går inte ens teoretiskt att få ner eftersom signalen ska gå stora avstånd och elektromagnetisk strålnings hastighet är i princip konstant. Annorlunda uttryckt kan man inte få lägre ping än tiden för ljusets hastighet t.o.r till satelliten.
Bandbredden däremot kan man få väldigt hög eftersom man kan skicka stora datamängder utan att vänta på att tidigare data kommit fram innan man skickar ny. Annorlunda uttryckt är det perfekt för streaming eller bra för udp men uselt för tcp.

Av Whippoorwill

Sammantaget är det som andra redan svarat men frågan är vad du egentligen menar och är ute efter.

Om du är administratör över själva LANet är det som BrusE och llrobbanll säger att du styr det genom att stänga portar eller ändra accesslistor (oftast tillåta endast vissa MAC-adresser)

Om du är administratör över windowsnätverk räcker det att datorerna du vill styra är med i domänen och du är domänadmin eller har motsvarande rättigheter, alternativt är lokal administratör på de burkar du ska stänga. Sistnämnda gäller även för unix och linux

Av Whippoorwill
Skrivet av Schackmannen:

Okej, men finns det något man kan göra för att förhindra det lite grann eller lätta trycket på servrarna förutom att öka kapaciteten hos serven och nätverket?

Inget att göra på förhand, men när en attack väl är igång så brukar man kunna fixa filter hos ISP:erna. Men det tar något dygn eller ett par och kostar ganska mycekt, både i mantimmar att fixa filtren och de avtal med ISP:erna som gör att man kan dirigera om trafiken.

Av Whippoorwill
Skrivet av Millejan:

Har en helt nyinstallerad burk med win 8.1 och battlefield 4 med premium tillägget. När jag ska joina en server så vägrar spelet starta!! Vad fasiken kan jag göra åt det?

Jag hade det problemet och det visade sig ha att göra med att jag inte valt default browser i windows så spelet inte visste om den skulle starta i chrome, ie eller firefox.

Av Whippoorwill
Skrivet av zlang:

Visst det fungerar men om man ändå funderat på ett nytt chassi skulle valet inte falla på R4, därav tips om andra chassin med bättre plats och layout för vattenkylning.

Eller så kör man extern vattenkylning

Av Whippoorwill
Skrivet av Skuggan74:

Men du sa att koppar och nickel inte gick ihop, nu pratar du om koppar nickel och alu vilket är en helt annan sak.
Koppar och nickel däremot fungerar utmärkt utan någon korrosionshämmare. Du har ju koppar, nickel och mässing i vattenslingan i dom flesta hemmen där du har både kall och varmvatten som utan problem håller 40år+.

Skickades från m.sweclockers.com

Det funkar ganska bra ja, eftersom de är nära varandra på skalan ädel/oädel metall men det finns alltid risk för viss korrosion när metaller av olika slag ligger an mot varandra med elektrolyt emellan så de bildar en slinga. Jordar man alla delar väl så minskar risken. Det jag kan tänka mig som gäller vattenledning är dels att de är väl jordade och att den korrosion som ändå blir inte spelar så stor roll i så 'grova' system. Det är dock inte samma finlir som inuti vattenblock och radiatorer där korrosionsslam sätter igen på ett annat sätt. Vattenledningar sköljer ju dessutom bort sådana rester till skillnad från i en sluten loop. Jag kan dessutom tillägga att man alltid brukar passa på att byta ut vattenledningarna i samband med stambyte som precis gjorts hemma hos mig. Stambyte räknar man med behöver göras ungefär vart 25:e år. Vore kopparrören helt opåverkade skulle man ju knappast kosta på ett byte.

De flesta verkar inte ha problem med korrosion. Jag har en kompis som kört ett slutet passivt system med alu-radiator i flera år på bara destvatten utan att han märkt några problem än. Störst risk lär de ha med jordfel eller ojordat.

Min enda poäng var att man inte kategoriskt kan säga att det inte blir någon korrosion alls med koppar och nickel. Så länge det är två olika metaller går den risken inte att utesluta men den blir lättare att hindra eller begränsa ju mindre galvanisk potential det är mellan metallerna.

Av Whippoorwill

Aceton löser cyanoakrylat på några timmar enligt erfarenhet på nätet. Det lär även lösa omkringliggande plast..

Av Whippoorwill
Skrivet av Skuggan74:

Koppar, Nickel och Mässing går bra ihop. Vet inte vart du fått din information ifrån men den är fel.

Skickades från m.sweclockers.com

mja.. de går inte uselt ihop som koppar och aluminium eller zink eftersom de du räknar upp är närmare varandra joniskt sett. Med de små skillnaderna så räcker det fysiska avståndet i slangarna om vattnet är rent utan en massa salter som leder galvanisk ström. Vill man gardera kan man ha korrosionshämmare tillsatt i vattnet.

Att blanda metaller är ett bekymmer främst om man (som jag) har externa kyltorn då dessa av kostnadsskäl nästan alltid är i aluminium. Då är det viktigare med korrosionshämmare i vattnet men också slanglängden mellan kopparen i blocken och aluminiumet i behållaren/radiatorn spelar roll. Det som brukar märkas är om nipplarna in i Alu-tornet är nickel då brukar det bli korrosion just där tex.

Av Whippoorwill

Jag märkte verkligen det TS skriver igår och i förrgår. Jag har inget emot att köra i underläge och förlora en match eller två ens när det är high ticket och jag har faktiskt inget att invända mot viss spawnrape när det är för att det effektivt skyddar egna baserna och det är aptråkigt att vara borta från fronten. Som nån annan sa så är camping inte heller mycket att invända emot (som motståndare) då det antingen är strategiskt vettigt sätt att skydda egna flaggor eller bara korkat som egna laget förlorar på. Däremot så suger det faktiskt enormt när det inte finns någon autoteambalance och dessa lowlifes dessutom byter sida till vinnande lag och det redan från början i flera matcher i rad är sjukt obalanserat, både med flera samspelta med klantags och alla med 100+ level är i samma. Det blir inte ens meningsfullt att fortsätta. Visst, passar det inte så kan man dra till annan server men så himla gott om servrar som både har låg ping och är befolkade utan att vara fulla är det trots allt inte, i synnerhet om man inte lirar primetime lagom sent på kvällen etc.

Av Whippoorwill

I praktiken spelar det ingen roll om du har grejorna i serie eller parallellt så länge du har tillräckligt med pumpkraft för att få flöde och tillräckligt med radiatoryta för allt det du ska kyla. Med parallellt vinner du möjligen det att om någon komponent i ena loopen strular så påverkas inte andra , men eftersom datorn knappast lär funka vare sig utan graffa eller cpu så spelar det ingen roll.

Av Whippoorwill

Jag tror att du går upp en del vätska som du går ner sen. Att vara vaken längre som nån sa tar kanske mer energi i teorin, men sömnbrist kan göra att man går upp , fast knappast på tre dar. Om du käkar lagom med kalorier i veckorna innan så kommer den tillfälligt ökade kaloriintaget att göra att förbränningen ökar över några dar , även efter LANet.
Vore jag du skulle jag ta och springa en timma och göra armhävningar etc även under LANdagarna så kommer du på köpet säkert prestera bättre för att du blir lite piggare också

Av Whippoorwill
Skrivet av Tob@X:

tack, jag har ett visa ung kort från swedbank. kan jag handla online med det?, jag ser inte att det står något om att man kan eller inte kan på deras hemsida..

Inte ens som vuxen med 'riktigt' VISA kan jag se vad som köpts, bara vilken butik, summa som dragits och datum, vilket kan vara lite besvärligt om man ska reklamera något man köpt som gått sönder och man inte har kvar kvittot.

Av Whippoorwill
Skrivet av charleyer:

Tack för alla era svar!

Det jag vill undvika är att en klient ligger kvar på den första accesspunkten som han ansluter till. Se skiss nedan.

### Byggnad - ytor ###
|AP 1 Entré |---30m---|AP 2 Lager|---30m--|AP 3 Verkstad|---30m---|AP 4 Kontor|

D.v.s när man går in genom Entré kommer man ansluta till lokalens wlan, men när man befinner sig på (exempelvis) kontoret (AP 4) vill jag att man ska få täckning ifrån AP 4 och inte ifrån AP 1. Därav vill jag ha flera APs men bara ett wlan, så ifall man konfigurerar som ni säger, flera APs med samma namn och på olika kanaler, så menar ni att jag åstadkommer det jag vill?

För idag har jag två accesspunkter, en på kontor och en i verkstad, med olika SSIDs. Går man in i verkstad loggas jag på verkstadens AP, men går jag till kontoret hänger jag kvar på verkstadens AP trots att täckningen blir väldigt låg. Detta resulterar i en väldigt instabil uppkoppling.

Men om vi ponerar att det ni har sagt stämmer, kan jag då köpa följande http://www.dustin.se/product/5010664781/ubiquiti-unifi-pro-80... och koppla in till min NETGEAR JGS524E, konfigurera med samma namn, olika kanaler och tuta och köra?

Eftersom jag har allt annat i Netgear hade jag egentligen velat köra på typ detta http://www.dustin.se/product/5010601254/netgear-2xwndap350-pr... och kanske en-två APs till (extra pris! http://www.dustin.se/product/5010371732/netgear-wndap350-pros...) men å andra sidan vet jag hur bra saker ubnt gör. Vad tycker ni?

En sista fråga, varför behöver jag en kontrollenhet? Är det lönt för 2-3-4 APs? Vad kan jag göra med den som jag inte kan göra själv manuellt?

Ja du bör kunna köpa som du föreslår och kunna köra med befintlig switch.

Controller behöver du inte för så små nät även om man som professionell har en stark känsla för fördelarna. Fördelar är att du bara behöver hålla reda på en konfig och man av erfarenhet vet hur väl det brukar dokumenteras alla ändringar, i synnerhet om man har mer än tio av nånting med lite olika konf och rätt som det är behöver nån bytas ut och så finns inte samma modell och så blir det en ny konf etc. Nästa fördel är att controllern kan sköta kanalplaneringen vilket kanske är största fördelen om man har många APs och det dessutom kommer till och ändras andra AP i grannskapet som man själv inte kan styra över alls.
Det finns för ditt behov inget med en controller som du inte kan göra manuellt, nej. Men då får du dokumentera noggrannt eller vara beredd på att göra om allt från början om nåt knasar.

Jag föreslår om du inte redan gjort det , att du har ett separat VLAN i switchen för all WIFI rent säkerhetsmässigt. Det är en generell rekommendation och har inget med din frågeställning att göra.

Roamingen , som det kallas när man hoppar mellan olika APs, är en funktionalitet hos klienterna. De känner av och jämför signalstyrkan på olika kanaler och hoppar till den med högre vid ett visst tröskelvärde. Om det funkar dåligt trots rätt kanalplanering (kanalerna 1,6 och 11 på vanligt b-nät) så beror det antingen på störkällor/andra AP eller på dålliga roamingalgoritmer i billiga klienter men det sistnämnda är mer sällan.

Av Whippoorwill
Skrivet av BrusE:

Det är inte "bara att sätta upp" massor med accesspunkter. Du behöver en mjukvara eller hårdvara som sköter romingen när du förflyttar dig mellan accesspunkter.

Till detta behöver du koppla ihop samtliga accesspunkter till kontrollpanelen. 5 stycken switchar + kabeldragning mellan våningar och till varje accesspunkt.

Visst har du rätt men man får kanske förutsätta att det inte är hela nätet som ska sättas upp eftersom det inte är vad TS ber om.
Om TS redan har färdig LAN-infrastruktur går det bra att köra genom de befintliga switcharna etc. Även om man säkerhetsmässigt helst vill att de åtminstone ska klara flera VLAN.

Av Whippoorwill
Skrivet av charleyer:

Hej,

Vill bygga en WLAN som täcker en yta på ungefär 1500 kvm på flera olika våningar. Hur bär man sig åt för att bygga ett WLAN och inte ett WLAN för varje accesspunkt man ansluter?

Gärna en liten beskrivning, behöver inte vara så detaljerat, kan nog lista ut det mesta om ni bara talar om vad det kallas för och kan rekommendera något bra att köpa. Har en budget på ungefär 10 000.

Det är bara att se till att prylarna har stöd för roaming och sen göra manuell kanalplanering så de inte råkar krocka när de startar om samtidigt efter ett strömavbrott om de har autokanal. Sen sätter du bara samma SSID och lösen på alla enheter, helst med RADIUS-autentisering eller liknande.
Osäker på om du kommer iland med 10 000 dock med professionella prylar. helst kör man med wireless controller också men den kostar ungefär så mycket bara den ensamt.

Av Whippoorwill

Huh? Nu plötsligt har jag bara 9 servrar i både favoriter och historik. Alla fanns där även efter uppdateringen tidigare idag.

Av Whippoorwill

Verkar funka för mig på gamla banorna men inte på nya trots nedladdning av nya banor, men det är väl för att jag inte har premium utan bara förbokningens och nån sa att premium får betatesta ett par veckor först. Lite dåligt att BF krashar med felmeddelande istället för bara en notifiering om varför man inte kommer in.

Av Whippoorwill

överhuvudtaget lira med någon squad där squadleadern ger vettiga order

Av Whippoorwill

HalfLife-serien! Men om du inte absolut vill ha retrokänslan i dåtidens grafik så rekommenderar jag att du istället för ettan kör BlackMesa som är en indie-remake med mycket bättre grafik , fast de inte släppt de sista banorna än

Av Whippoorwill
Skrivet av Tohges:

okej men jag har ett familje pack med windows man fick 3 aktiveringar och jag har aktiverat det 3 gånger så jag tror tyvärr inte att det kommer att gå.

Det är som Hersses säger. Tre aktiveringar är på tre olika datorer. Du har alltid rätt att installera om på samma dator hur många gånger som helst. Du kommer sannolikt inte ens behöva ringa microsoft för att aktivera, men om det strular är det bara att berätta precis som det är så hjälper de dig. Eftersom du har samma komponenter är det solklart. Se till att du har rätt licensnycklar och installationsmedia bara.