Inlägg

Inlägg som Imbauser123 har skrivit i forumet
Av Imbauser123
Skrivet av Devildoll:

är det inte lättare att bara höja minnesmultipeln ett hack ?

samt varför är det intressant för dig höja frekvensen på minnena? det kommer inte ge någon märkvärdig prestandaökning.

Minnesmultipel är (vad jag vet) som max x 10 på mitt moderkort men kanske har fel...

Är det ingen praktisk förbättring mellan att köra minnena i 1333MHz eller 1600MHz alltså? Om svaret är ja, varför är det så? Jag menar om man höjer processorns frekvens med drygt 300MHz så är det ju en hyfsad skillnad i prestanda, vad är det som gör att det inte är så när det gäller minnen? Frågar mest för att jag är nyfiken

Av Imbauser123

XMP profile i BIOS gjorde mig nyfiken!

Jag var inne i BIOS och blev tillräckligt nyfiken på vad XMP (Extreme Memory Profile) gjorde att jag aktiverade denna och såg vad för grejer som ändrades i BIOS. När jag aktiverade profilen så höjde den BCLK till 160 (från 133) så att minnena gick upp till 1600 MHz samtidigt som den sänkte processorns multipel från 20 till 17 så att processorns frekvens mer eller mindre inte påverkades.

Nu till mina funderingar: Om jag nu följer XMP inställningarna och gör på detta viset betyder det att jag kan överklocka minnena utan att påverka något annat? Anledningen till att jag undrar är för jag vill inte gärna överklocka processorn då jag kör med standardkylare och vill inte riskera att processorn blir för varm.

Frågan är väl helt enkelt om jag påverkar många andra saker när jag höjer BCLK från 133 till 160 eller om det inte borde vara någon fara så länge jag sänker multipeln till processorn? Nu när jag tänker på det så måste jag kanske också stänga av Intel Turbo Boost för om jag inte gör det så går väl processorn upp till x 21 multipel via Turbo (x 21 är max på multipeln) och alltså 160 x 21 = 3360MHz vilket lär kunna medföra höga temperaturer med standardkylare...

Tacksam för era synpunkter på detta! Vad skulle ni göra om ni hade min dator framför er?

Av Imbauser123

Jag ber om ursäkt men det är jag som är en komplett idiot!

Jag hade glömt bort (men visste egentligen) att processorn och alla möjliga saker påverkas av vad man har för inställningar under Energialternativ. Nu är det så att jag nyligen fick för mig att ändra till "Hög prestanda" bland dessa inställningar vilket alltså var orsaken bakom varför processorn låg i 100% hela tiden...

Suck alltså

Av Imbauser123

Jo jag får väl erkänna att jag gjorde det... Det hela inträffade när jag stängde av Intel Turbo Boost vilket känns lite märkligt för vad har det att göra med att processorn klockar ner sig? När jag lade märke till att processorn inte längre gick ner i frekvens så gick jag in i BIOS och valde Load Optimized Defaults men det hjälpte inte av någon anledning =(

Av Imbauser123

Min Core i5 750 processor klockar inte ner sig i idle!

Vet inte varför men nu ligger processorn konstant i 2.8GHz (turbo). Innan så har den klockat ner sig och legat i 1.2GHz när den varit idle. Help bitte!

Av Imbauser123
Skrivet av kerbo:

1. Ja din processor vill inte att du går över 1.640V på minnena, men det är många som kör högre än 1.5V. Enligt intel skall de klara upp till 1.640V! Verkar vara en hel del som som antyder att 1.65V är helt ok!
2. Jag har faktiskt ingen aning om vad xms3 profilen gör! Menar du XMP (Extreme Memory Profile) så maxar det minnenas inställningar och ställer troligtvis upp volten till 1.65V?
3. Cmos återställning är inget farligt, och var för övrigt ett bra tips. Plocka ur strömkabeln till datorn och ta ut batteriet på moderkortet i en minut. Sätt tillbaka batteriet, koppla in elanslutningen till datorn igen. Klart! Detta återställer grundinställningar i Bios och kan rätta till fel som orsakar hängningar och annat.

Det är rätt av dig att beskriva dem med 1600MHz! Det hade varit bra om ddu skrev @1333MHz då en del verkar tro att du körde dem i 1600MHz. Alla DDR3 körs alltid standard som 1333Mhz per automatik, dina minnen är specade för att klara 1600MHz överklockning (förmodligen klarar de lite till).

Edit: Ska kanske lägga till att det är rätt många som haft liknande problem och blivit hjälpta av att höja volten lite till minnena, framförallt på Intelsystem. Det har funnits en och annan jag sett med AMDsystem också, men det verkar vara ett större problem hos Intel. Har även sett någon som skrev att de blivit rekommenderade av Inet att prova detta vid liknande problem med sockel 1156 och 1366.

Edit2: Lade till lite info en bit upp efter din fråga om XMS3, och lite annat om volt.!

Tack för alla svar!

Har ökat volten till minnena så att de körs i 1,60V nu. Får återkomma om det verkar ha fått problemet att försvinna eller ej...

Vad gäller XMS3 och XMP som du nämner så har jag nog förväxlat dessa... XMS3 har med kylningen på minnena att göra (några speciella kylflänsar som sitter på minnena om jag fattat rätt) och sen när jag varit i BIOS och fått syn på XMP profile så har jag fått det till XMS3 profile Så knäppt det kan bli...

Kommer jag behöva uppdatera mitt BIOS igen efter att jag resetat CMOS? Sen när jag googlade lite på det så fattade jag att man kanske måste skriva in nåt lösenord när man resetat CMOS... Vet ni vad för lösenord det är till Gigabytes moderkort om jag skulle behöva skriva in det? Det står också att man vid något tillfälle ska hålla inne power-knappen till datorn för att urladda systemet helt. Det bästa vore nog om någon av er kan skriva, steg för steg, vad jag ska göra för att reseta CMOS innan jag vågar ge mig på det...

En dum fråga i allt det här... Vad är det för skillnad mellan att välja "Load Optimized Defaults" i BIOS menyn och att reseta CMOS manuellt som ni föreslår?

En random sak som jag också har lagt märke till: Av någon konstig anledning så, när jag drar min mus precis i närheten av det övre, högra hörnet av skärmen så är det som att muspekaren glider i slow-motion. Det är vid området där "X" knappen i de flesta program hamnar som stänger ner det (om man har fönstret maximerat). Vad i hela friden kan detta bero på?

PS: Nu kan inte min signatur misstolkas vad gäller minnen och frekvens!

Av Imbauser123
Skrivet av Philippk:

Det du kan göra med ett snabbt fix är att ställa ner minnena till 1333mhz, hade exakt samma problem med ett par a-data minnen i 1600mhz. Och orkade aldrig ta tag i problemet efteråt..

Men snabbt gjort är att du ställer in minnena på 1333mhz och testar efteråt!

Nu är det faktiskt så att (och det är väl lite knäppt av mig att skriva 1600MHz i signaturen) men minnena körs i 1333MHz och har alltid gjort det. Kommer nog så småningom vilja klocka upp min processor och tänkte då också passa på att dra upp minnena men än så länge har jag inte pillat på några frekvenser.

Är det helt fel när jag säger att jag har Corsair 4GB bla bla 1600MHz minnen när de körs i 1333MHz? Skriver jag Corsair 4GB bla bla 1333MHz verkar det ju som att jag har minnen som inte ska/kan köras i mer än 1333Mhz! Det mest korrekta vore kanske att skriva Corsair 4GB bla bla 1600MHz (@1333MHz) för att vara tydlig! ^^

Av Imbauser123
Skrivet av vibrax:

Detta hände mig för några veckor sedan, jag råkade då sitta vid datorn och han läsa lite på bluescreen, och det ter sig som att när datorn går i energi sparläge så fick jag bluescreen ibland, lösta det på sådant vis att jag helt enkelt slog av det, sedan dess funkar det prima.

Nope stämmer inte för mig. För ca 10 min sen fick jag bluescreen mitt framför ögonen när jag satt och surfade. Allting på skärmen fryser i nån sekund och sen så kommer den blåa skärmen med en massa text som jag inte hinner att läsa för den visas i 2-3 sekunder och sen startas Windows om...

Vad tycker ni, ska jag börja med att höja volten till minnena och se om det hjälper? Tänker att jag börjar med att höja till 1,55V sen till 1,60V och sist till 1,65V beroende på om det hjälper eller ej. Finns det någon risk med detta (stor/liten)?

Fortfarande nyfiken på om någon vet vad XMS3 profilen till mina minnen gör?

Och vad är CMOS samt vad betyder det att göra en reset av CMOS? Om man resetar CMOS genom att plocka bort batteriet i några minuter betyder det att man resetar något som inte ens en omformatering gör? I och med att jag fortfarande får bluescreens efter att ha omformaterat datorn en gång så kanske det vore värt en chans om reset av CMOS är något som man bara kan göra genom att just plocka bort batteriet...

Av Imbauser123
Skrivet av kerbo:

Du kan börja med att testa höja volten till minnena lite, det är rätt vanligt problem! Jag skulle börja med att höja till 1.55V det brukar räcka, annars får du prova höja en liten aning till! Enligt vad jag förstått så ska din i5:a klara att minnet går i 1.64V, men håll det så lågt det går stabilt. Blir den inte stabil vid 1.64V så kör memtest86.

Kan processorn ta stryk om man kör med för hög volt till minnena alltså?

För övrigt, har du någon aning om vad det är som ändras om jag aktiverar XMS3 profilen? Bara lite allmänt nyfiken på den...

Skrivet av Insomni@c:

Har du provat att resetta CMOS?
Stäng av datorn, dra ur elkabeln, dra ur batteriet, vänta en halvminut, sätt i allt och starta igång igen.

Reset av CMOS löser förvånansvärt många problem.

Det låter inte som något jag vågar ge mig på... Vad är CMOS till att börja med? Det är inte ett annat ord för BIOS eller? Vad finns det för risker med ett sådant ingrepp? Vad exakt är det som återställs?

Av Imbauser123

Okej så problemet kvarstår...

En idé om vad som kan orsaka problemet som jag har är (eftersom många påpekar att man bör kontrollera minnena med memtest86) att jag bör höja minnenas volt nivå. Minnena som jag har till datorn är Corsair 4GB (2 x 2GB) DDR3 1600MHz/CL9/1,65V./XMS3 men om jag inte har kollat helt fel så tror jag de körs i 1,5V (har aldrig pillat på detta). Det finns ju någon förinställd profil med dessa minnen också genom XMS3 som jag kanske borde aktivera?

Frågan är vad jag ska börja med att göra och om ni överhuvudtaget tror att det kan vara detta som orsakar att jag får bluescreen?

Vilket ska jag göra först: Ska jag börja med att köra memtest86 och se om minnena är instabila, höja volten till minnena manuellt (sett att jag kan ställa in till 1,640V i BIOS) eller ska jag aktivera XMS3 profilen?

Av Imbauser123
Skrivet av Jilted82:

http://forums.whirlpool.net.au/archive/1620217

Folk som har samma fel där. Testa att avinstallera KB2454826 om du har den installerad.

Avinstallerade KB2454826 uppdateringen och har nu uppdaterat grafikdrivrutinerna till de senaste. Återkommer om problemet kvarstår (eller om det verkar ha försvunnit)!

Av Imbauser123
Skrivet av Jilted82:

Är kortet klockat? 5770 blir rätt varma. Testa att öppna lådan eller nått.

Nej det är inte klockat. Enligt HWMonitor går kortet som max upp till 60-62 grader vilket jag tror inte ska vara för högt?

För övrigt väldigt tacksam för att du tar dig tid med mitt problem!

Av Imbauser123
Skrivet av Jilted82:

Bucket-ID: X64_0x3B_atikmdag!DisplayManager2::NotifyModeChangeOccured+47

Vad har du för grafikkort? AMD? Uppdatera drivare.

Har konstant uppdaterat grafikdrivrutinerna till mitt ATI kort. Nu råkar det finnas en senare drivrutin ute som jag inte har uppdaterat till (har ATI Catalyst Driver 10.12 atm). Skulle dock bli väldigt förvånad om den senaste versionen 11.1 skulle få problemet att försvinna eftersom inga tidigare uppdateringar har gjort det!

http://www.filehippo.com/download_ati_catalyst_vista_64/

Av Imbauser123

Random bluescreens titt som tätt!

Får med jämna mellanrum bluescreens som startar om datorn. Det kan gå X antal timmar och ibland kan jag till och med ha använt datorn i 1-2 dagar innan det uppstår. Det verkar inte bero på något speciellt utan kan lika gärna komma när jag bara har datorn igång som när jag spelar spel eller surfar runt på Internet. Konstigt nog så händer det för det mesta när jag inte håller på med något utan går ifrån datorn och kommer tillbaks för att se att den startats om och visar följande felmeddelande:

Problemsignatur
Händelsenamn: BlueScreen
OS-version: 6.1.7600.2.0.0.256.48
Språkvariant-ID: 1053

Extra information om problemet
BCCode: 3b
BCP1: 00000000C0000005
BCP2: FFFFF88004AF0817
BCP3: FFFFF8800812D900
BCP4: 0000000000000000
OS Version: 6_1_7600
Service Pack: 0_0
Product: 256_1
Bucket-ID: X64_0x3B_atikmdag!DisplayManager2::NotifyModeChangeOccured+47
Serverinformation: 1804e7ef-e621-41d2-8b49-606f1eccd1cb

Tacksam för hjälp med att lista ut vad detta kan bero på!

Kan också passa på att säga att några månader efter att jag installerade systemet så började det dyka upp bluescreens och då var det framförallt när jag spelade WoW men de kunde även dyka upp som nu. Om jag inte minns fel så startade dock datorn sällan om sig under dessa bluescreens utan hängde istället upp sig så man fick stänga av den och trycka på den igen. Jag gjorde en ominstallation av Win 7 när dessa bluescreens dök upp men nu är de alltså åter tillbaka

Min dator:
Core i5 750
Corsair 1600MHZ DDR3 2 x 2GB minnen (körs i 1333MHZ)
ATI Radeon HD5770
Gigabyte P55M-UD2 (bios uppdaterat)

Processorn ligger i 40 grader i idle och max 60 när jag spelar spel (och det är som sagt oftast när den är idle som felet uppstår).

Av Imbauser123
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Henkezd
Uppdaterat ditt moderkorts bios?

Nope det har jag försvisso inte gjort men är det inte redan fakta att det är ATI's grafikkort som är bovarna?

PS: Min BIOS version till Gigabyte GA-P55M-UD2 är F6.

Av Imbauser123

När ska det komma en driver som fixar problemet med muspekaren? =(
Inte blev det bättre med 10.3b...

Av Imbauser123
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Rickard11
Du har tidigare troligtvis laddat ner drivrutinen för sig och CCC för sig. Då blir det så. Nu var det ett helt paket, dvs, du behöver bara extracta 1 ggr. Det spelar egentligen ingen roll var du extractar. Döp en mapp till ATI och extracta och installera allt i den mappen så brukar det fungera bra

Tackar och bockar för hjälpen!

Av Imbauser123
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Rickard11
Eftersom 10.3b är ett helt paket så ingår också senaste CCC i det paketet.

Där ser man. Jag avinstallerade allt som hade med CCC och göra inklusive den nuvarande drivrutinen som jag hade och installerade sedan 10.3b nu! Så då borde allt vara i sin ordning antar jag?

Något som jag reagerar på är att jag tidigare installerat i två omgångar... Dels CCC och sedan en drivrutin (tror jag i alla fall). Och jag har alltid fått extracta filer dels till "AMD" och även till "ATI/Support". Men nu när jag körde 10.3b så har jag bara extractat till "AMD"-mappen... Vad är dessa mappar och innehållet till för?

Av Imbauser123
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Rickard11
Det är ingen hotfix utan ett fullständigt drivrutinspaket. Kan inte säga om CCC är nyare än 10.3 WHQL, men drivrutinen är det.

Okej...

Men så det är 10.3b som gäller för grafikdrivrutinen och är det fortfarande CCC 10.2 som är den senaste? Länk till senaste CCC skulle uppskattas även det

Av Imbauser123
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Rickard11
Den du länkar till är den certifierade versionen btw. Här hittar du 10.3b preview: http://sites.amd.com/us/underground/tips/Pages/catalyst-10-3-...

Är du säker på att det inte är CCC 10.3? För jag laddade hem filen och den ser inte ut som en hotfix fil och väljer ATI/Support som installationsväg automatiskt...

http://www.nordichardware.se/forum/viewtopic.php?topic=183858...