Inlägg

Inlägg som ronnylov har skrivit i forumet
Av ronnylov
Skrivet av Mazchi:

Ja, jag håller med. Men man säljer inte med förlust medvetet så man tar mindre betalt i den regionen med mindre köpkraft och mer betalt i regioner med mer köpkraft för att man kan.

Tänk om man skulle sälja produkter till ett högre pris till en konsument bara för att den skulle ha en högre köpkraft.

"-600kr?! Men min svåger köpte precis en sån här i den här butiken och han betalade 400kr."
"-Vi har ett högre pris för dig för att du har mer köpkraft än honom."

Du tänker som skattesystemet? Olika pris för samma vara beroende på inkomst.

Av ronnylov
Skrivet av Laxpudding:

Det brukar kallas falsk balans eller falsk ekvivalens. Om vi har två sidor av diskussionen där (A) är baserad på lögner, påhitt och en agenda (propaganda, snabba pengar, klicks etc.) – samt en andra sida (B) baserad på evidens, efterforskning och agendafritt tänkande kommer detta tillvägagångssätt innebära att man jämställer lögnen med det som faktiskt kan bevisas.

Lögnen (A) har alltid fördelen att det finns inga begränsningar. Lögnen har inget tak. Vem som helst kan hitta på vad som helst inom loppet av sekunder.

Evidensen (B) har alltid den svagare positionen eftersom ämnet alltid är komplext och inkomplett. Det finns alltid delar man inte kan ge svar på, tidigare evidens kräver ofta omvärdering när ny evidens nås och det hela tar lång tid. Kanske hundratals år.

Problemet är i de fall där media och våra politiker är de som kör med "etablerad sanning" och motverkar alla som påvisar faktiska bevis om motsatsen. Pandemin är ett exempel på detta där forskare som visade resultat som inte sammanföll med agendan snabbt blev tystade i alla kanaler. Så här i efterhand har det visat sig att många "konspirationsteorier" faktiskt var sanna. Det som kallades lögn var inte lögn utan en sanning som man inte ville skulle komma fram.

När bevis inte spelar någon roll om de inte sammanfaller med "etablerad sanning" då hamnar vi i att lögner blir till etablerade sanningar. Men med kritiskt tänkande kan man själv bilda sig en uppfattning om vilka man ska tro på.

Av ronnylov
Skrivet av kelthar:

Eller i vissa fall osanningar som någon kokat ihopa i sin foliehatt. I vissa fall skulle man behöva Ghostbusters för hjärnspöken.

Man behöver väga trolighet, sannolikhet, syfte och motiv. Vi har funktioner i hjärnan som letar efter bevis på det som vi har bestämt oss för, man måste alltid vara beredd att se det från båda sidor för att försöka hitta sanningen.

Problemet är att det bara är ena sidan som får komma till tals i media. Om någon faktiskt ifrågasätter något så måste det markeras som "opålitligt". Man får se det som det är, en alternativ åsikt som är värd att ta i beaktande när man försöker hitta det verkliga sanningen. Men för att ens kunna se det från båda sidor måste man tillåta att båda sidor får komma till tals.

Av ronnylov

Kanske går att 3D-printa legobitar i de färger som saknas?

Av ronnylov
Skrivet av Haziza:

Det är som tur är lätt att plocka bort dessa kontext rutor med Firefox och Brave i alla fall. Palla dessa så kallade fact-checkers.

Å andra sidan brukar jag tänka att om en video har fått på sig en sådan "faktaruta" så innehåller den obekväma sanningar. Jag ser det som en kvalitetsstämpel.

Av ronnylov

Prisvärdheten beror också på hur den presterar. Säg att intels modell med likvärdig prestanda kostar mera så kan det ändå vara OK.

Av ronnylov
Skrivet av jnsson:

Ja, de har ändrat, iallafall sedan förra året. Jag kan inte komma förbi det steget utan internet om man inte modifierat installationen via t.ex. Rufus.

Jag installerade Windows 11 Pro för ett par månader sedan med lokalt konto utan att ändra installationsmediat. Valde "för arbete och skola" istället för personlig användning, domänanslutning när de frågade om inloggningsmetod kunde jag välja lokalt konto. Det är en personlig dator och jag har ingen domän men detta fungerade ändå.

Edit: Jag kör windows 11 pro som virtuell maskin med libvirt på Arch Linux och GPU passthrough

Av ronnylov

Jag kände för att uppgradera mitt gamla system med X370 moderkort och Ryzen 3800X CPU. Det gamla systemet körs nu i min server som jag också ville uppgradera då den hade in intel Core i7 2600.

Jag valde en intel 13700K som var ganska ny då. En anledning var att jag ville ha DDR4 minne som var mer prisvärt och AM5 hade bara DDR5. En annan anledning är att jag ville ha intels iGPU som har bra hårdvarukomprimering samt avkodning av AV1 video. Jag gillar att videofilma och redigera mina filmer och kom fram till att en Core i7 13700K var ett bra val. Jag kör Linux och upplever att det fungerar bra med intels hårdvara.

Jag är nöjd med min CPU och tycker den har gett mig bra prestanda för pengarna. Är också nöjd med uppgraderingen av min hemmaserver.

Av ronnylov

Jag vill inte ha något microsoft-konto och då det inte gavs något annat alternativ för att kunna spela offline utan konto så blev det som det blev.

Av ronnylov

Kollades deras guide och de listade fördelarna med lokalt konto och nackdelarna med microsoft-konto så som jag läste det. Hur som helst är det ju bra att veta hur man ska byta om man råkat välja fel.

Av ronnylov

Äsch tog fel på mini-USB.

Funderande en del på om det spelar roll åt hållet man kopplar in USB-C. Om man försöker trycka in den på tvären så går det ju inte. Om det inte skulle spela någon roll så skulle den ha varit rund. Den går att koppla in åt två håll men inte alla håll.

Av ronnylov

Förr kallades det surround och var något man skulle ha kopplat till DVD-spelaren.

Av ronnylov

Visserligen tar en radiator plats oavsett var man placerar den men trist att blockera mer än 4 kortplatser i chassit. Hur många kortplatser tar ett luftkylt 4090 om man jämför?

Av ronnylov

Hade varit coolt om man kunde logga in med en fysisk nyckel och att datorn hade ett nyckelhål.

Av ronnylov

Då klarar jag mig för när jag var tonåring hade ingen hört talas om internet. Det närmaste man kom var text-tv.

Av ronnylov
Skrivet av joakim99:

eller att terminalen på linux fungerar ungefär som på macOS?

Ja det går åt båda hållen. Men känner mig mer hemma i Linux.

Av ronnylov

Ju mindre de sparar om mig desto bättre. För säkerhets skull försöker jag stänga av plats-funktionen i mobilen när jag inte använder den men det är lätt att glömma och vissa appar aktiverar plats för att använda bluetooth. Så jag stänger också av bluetooth när jag inte använder det. Om jag inte måste ha mobildata eller wifi så stänger jag av det också (flygplansläge).

Men loggarna skickas väl upp till google och andra så fort man sätter på nätverket igen...

Edit: För navigering använder jag Osmand+ med offlinekartor.

Av ronnylov

Svårt...

Av ronnylov

Lite kluven hur jag skulle svara. Även om jag vill ha det ganska minimalistiskt så är ju det också en sorts styling. Man vill ha det så som man vill ha det, alltså någon sorts stil. Men i första hand kommer funktion. Men visst bryr jag mig även om jag inte fokuserar jättemycket på utseendet.

Det kan även gälla skrivbordet som visas på bildskärmen. Ett tag körde jag enfärgad grå bakgrund men så kändes det lite tråkigt så numera är det något foto på naturen eller liknande. Det ska ge en sorts lugnande effekt för att jag ska känna mig nöjd. Om jag stör mig på hur det ser ut så kan jag inte fullt ut fokusera på funktion.

Av ronnylov

Det går ganska fort att vänja sig med användargränssnittet märker jag. Gillar också att terminalen funkar ungefär som på linux.