Inlägg

Inlägg som ronnylov har skrivit i forumet
Av ronnylov

Köpte Realme 6 från Amazon i Tyskland nyligen. Nöjd med telefonen i förhållande till priset.

Tänker att Amazon kanske också kommer sälja Realme mot svenska marknaden när de etablerar sig här? De har väl ungefär samma utbud i alla nätbutikerna.

Av ronnylov

Testa att installera paketet rtl8812au-dkms som verkar finnas i ubuntu.
Då kompileras drivrutinen förhoppningsvis automatiskt när kärnan uppdateras.

Av ronnylov
Skrivet av tvelander:

Jag märker skillnad på 70Hz och 60Hz blindtest på skärmen

Ja det är säkert individuellt också. Någonstans blir det bara en siffra i marknadsföringen utan praktisk betydelse. Hade varit intressant med något medelvärde när folk slutar märka skillnad. Beror också på vad man visar på skärmen.

Jag var på en demo någonstans där man blinkade med stroboskop på en roterande skiva med en radiell linje. Där var det jättetydlig skillnad på olika frekvenser (det handlade mer om belysning och lysör i det fallet). Minns inte hur hög frekvens som behövdes innan rörelsen blev mjuk men tack vare att de stod intill varandra så blev ju skillnaden tydlig.

Av ronnylov

Hade varit intressant med en "blindtest" där folk får gissa uppdateringsfrekvens på skärmen. Kan folk se skillnad på 360 Hz och 120 Hz om de inte vet hur det är inställt?

Själv kan jag inte se skillnad på 60 Hz och 90 Hz på mobilen. Har ingen datorskärm över 60 Hz så jag vet inte om jag hade märkt det på en dator.

Av ronnylov
Skrivet av DanMicke:

Bara en senkommen följdfråga. Då jag för ett par år sedan installerade Linux var jag lite närmare hur man interagerar mot OS. Sedan dess har jag bara kört den. Har ändrat Boot-ordning i DOS/Win via uppstartsmeny, men hur kan jag kontrollera så USB blir Boot-disk från Linux OS? Gäran detaljerat för 'Dummies'

Ska man bara tillfälligt boota från USB brukar jag trycka F12 (eller vad du har i ditt BIOS) direkt när man startar datorn för att välja disk att starta. Mer permanent är att ställa prioritet i BIOS att försöka starta på USB först. Går även att lägga till ett startalternativ i bootliadern t.ex. i GRUB. Men jag gör normalt inte detta för USB-diskar eftersom de brukar vara tillfälligt inkopplade.

Av ronnylov

Finns något bäst-före datum på gamla kylpastor? Tänker om det är skillnad på någon gammal som kanske torkat lite.

Av ronnylov

NVMe 1000 GB i stationära datorn på en enhet var den jag röstade på.

Men har många datorer och ska fördela om SSD-diskarna lite. Köpte senast en 500 GB M.2 SATA SSD till laptopen som sedan innan har 500 GB 2,5-tums SATA så det blir två diskar där och 1000 GB totalt. Sedan gav dottern upp sin stationära mot en laptop istället så 250 GB därifrån kommer flyttas till stationära för att kunna köra dual boot enklare. Dual boot var också anledningen till två diskar i laptopen. Jag vet att man inte behöver fler diskar för dual boot men det blir som sagt var enklare om man vill slänga ut något av operativsystemen. Ska dualboota MacOS och Linux.

Av ronnylov
Skrivet av xxargs:

vaccin kommer inte vara lösningen för att utrota covid-19

Vi har bara en (1) enda sjukdom som anses utrotad med hjälp av vaccin och tack vare stora myndigheter oavsett politisk inriktning (demokrati, kommunism, diktaturer) som gjorde gemensam sak att vaccinera först och frågade sedan oavsett politisk och religiös åsikt i befolkningen - och det är smittkoppor.

Vi har inte den förutsättningen idag, myndigheter är inte tillräckligt hårt gående i den frågan med obligatorisk vaccinering - kanske tom. tvångsvaccinering krävs för vissa grupper då det finns rejäl motstånd mot vaccinering i olika grupper och därmed kommer covid-19 att hålla sig kvar i öar och aldrig bli utrotad.

Obligatorisk vaccinering låter både som slöseri samt maktmissbruk. Bättre ge vaccinet i första hand till de som är riskgrupper och de som vill bli vaccinerade. De får ju sitt skydd om vaccinet fungerar och då behöver de inte längre vara rädda. Man får väl anpassa vården så den klarar av en viss mängd covid-19 ungefär som man gör med influensorna som heller inte tvångsvaccineras emot. Det kan också finnas risker med vacciner så onödigt ge det till de som inte behöver eller vill. Säg att det finns en biverkning som drabbar en av 1000 då får vi plötsligt 10000 sjuka i Sverige om alla vaccineras. Många som inte är i riskgrupp kanske avvaktar lite och ser om de som vaccinerar sig får biverkningar. Visar sig vaccinet vara ofarligt och fungera så ökar nog viljan. Låt folk själva få bestämma över sina kroppar.

Av ronnylov
Skrivet av Sjorpha:

Kan tänka mig att en virtuell osx funkar bra för det ändamålet då det inte är så tungt för datorn.

Jag har testat det. Ja det fungerar men hela operativsystemet känns segt, särskilt i grafiken. Hur som helst jag har kommit en bra bit på vägen nu. USB-minnet bootar och installationsprogrammet för OSx startar. Så det löser sig nog.

Edit: Har installerat Catalina och det fungerar bra. Behöver fixa batterimätaren, wifi, knappar på trackpad och ljudet. Men ska nog lösa det, folk har gjort detta förut på denna datormodell. Mycket bättre prestanda än i virtuella maskinen. Grafikacceleration även om det bara är integrerad intelgrafik gör stor skillnad för upplevelsen. Trippelbootar med macos, debian linux och chromeos.

Av ronnylov

Proteser som en tappad hand borde man kunna koppla ihop med nerverna i armen istället för direkt in i hjärnan (har för mig man testat sådant redan). Hörsel kanske går att ansluta till en hörselnerv och synen till synnerv. Känns som att det borde finnas "anslutningsmöjligheter" till det mesta utanför själva hjärnan. Beror förstås på var skadan sitter.

Får delade känslor. Visst bra om man kan hjälpa handikappade. Men finns det inga risker?

Av ronnylov

Även personen i HongKong som de tror har smittats en andra gång verkar ha smittats av två olika varianter av viruset.
https://emanuelkarlsten.se/coronaforskaren-darfor-finns-ingen...

Nu blev han inte sjuk vid andra smittotillfället utan bara smittad. Om det hela utvecklar sig till en smitta där man inte blir allvarligt sjuk så känns det som att vi kan leva med den. Men så länge de farligare varianterna också finns kvar så är det lurigt. Kanske kan vi få ett visst skydd även mot de farligare varianterna om vi blir smittade av den mildare? Intressant utveckling.

Av ronnylov
Skrivet av snajk:

Man kan ju utveckla för IOS med Windows, det är väl bara typ kompilering som måste göras på en Mac vad jag förstår (de har till och med remote virtualisering för IOS inbyggt). Xamarin i VS är ju ganska trevligt i min mening.

Jag menar emuleringen av iphone samt kompilera så att man kan köra appen.

Av ronnylov

Jag tror det var en 80 GB intel G2. Kanske till och med var begagnad.

Av ronnylov

Verkar som att modellen stödjer upp till Core i7 8700 så om du har sämre CPU än denna kanske du kan byta CPU utan att byta moderkort.

Men det verkar också finnas en variant med AMD CPU
https://www.lenovo.com/us/en/consumer-desktop/lenovo-legion/g...
Den kanske går att uppgradera också, t.ex. en Ryzen 3600 om man inte behöver inbyggd grafik.
I så fall bör det ju finnas ett moderkort för AMD som passar.
Edit: Visstja Ryzen 3400G är förra generationen. Osäkert om 3000-serien utan grafik funkar.
2700X verkar funka: https://lenovojakarta.com/lenovo-legion-t530-gaming-pc-amd-ry...

Men är det värt uppgradera processorn? Verkar ju vara hyfsat modern generation ändå.

Edit: Ska man ändå uppgradera moderkort och CPU kan man väl köpa till ett passande chassi för standardformat på moderkort. Troligtvis bättre i så fall att sälja hela den gamla datorn istället för att stycka den och flytta över delar. Tänker att sälja ett sådant udda moderkort som ditt gamla som bara passar i detta chassi är nog svårare. Visst minnen, SSD och grafikort kan man ju flytta över men tänker också att kunder som köper begagnade färdiga datorer nog vill ha hela paketet liksom.

Av ronnylov

Häng upp den på väggen så behövs ingen fot alls.

Av ronnylov

Använder alltid hård tvål. Flytande känns ofta som att man inte blir ren och att det är omöjligt att skölja bort den flytande hala tvålen från huden. Jag vill åt den sträva rena känslan efter att ha tvättat min kropp med hård tvål. Brukar köra Barnängens då den inte stinker av parfym. Sambon gnäller att det blir smutsigt i duschen med hård tvål men hellre att smutsen lossnar från kroppen än stannar kvar där.

Av ronnylov

Ja det går åt en hel del tålamod märker jag. Har väl kommit halvvägs med att skapa USB-minnet som behövs för att boota in i installern Har fixat .efi filerna och .kext katalogerna. Sedan ska man visst skapa .aml filer och någon konfigurationsfil som länkar alltihopa.

Anledningen att jag vill ha OSX är för apputveckling till iOS med flutter. På Linux eller Windows går det bara att utveckla till Android. Har man OSX kan man utveckla till båda. Men det är bara hobby så jag ska försöka med hårdvara jag redan äger.

Av ronnylov

Snabbstart i Windows kan ställa till det. Tydligen kan Windows gå ner i viloläge istället för att stänga av sig för att snabba på nästa boot. Men har man dual boot kan det bli krångel.
https://wiki.archlinux.org/index.php/Dual_boot_with_Windows#W...

Av ronnylov

När grafikkortet drar mer ström än resten av hela datorn kanske det är dags att de börjar sälja "kompletteringsnätagg" avsedda att enbart driva grafikkortet? Jag har i och för sig kört dubbla vanliga nätagg i en miningrigg förut men man fick "tjuvkoppla" nätagget som bara gick till grafikkort så att det kunde starta.

Av ronnylov
Skrivet av adzer:

Så kallad "skatteplanering" är verkligen fult och borde inte vara lagligt i ett civilicerat samhälle. Låt arbetarna betala sin skatt, medans företag och dess ägare slipper undan. Fy!

Det är varje företags plikt mot aktieägarna att inte betala mer skatt än de behöver. Det är inte företagens fel om det finns lagar som tillåter detta och de företag som inte utnyttjar sina rättigheter enligt gällande lagar får skylla sig själva. Samma sak gäller individer. Man ska inte fuska och bryta mot de lagar som finns men så länge man följer gällande regler så har man inte begått något fel. Vare sig om man är företag eller privatperson.

Att sedan lagstiftningen gör att arbetare får betala mer skatt än företag är politik. Tycker man politiken är fel får man väl rösta därefter. Men skuldlägg inte de som följer de regler som politiker har beslutat om. Lägg skulden på de som röstat fram politikerna.