Inlägg

Inlägg som Chromatic har skrivit i forumet
Av Chromatic

Denna snubben är en legend!

Av Chromatic
Skrivet av ztenlund:

En del telefoner tar en hög exponeringar i snabb följd och slår ihop dem och/eller justerar bilden automatiskt. Det ser inte nödvändigtvis alltid naturligt ut, eller bra ut i större storlek, men fungerar för att minska effekten av den lilla sensorn och hur bilderna ofta visas. Konceptet som sådant är dock knappast nytt. Det här gjorde man med bl a HDR-bilder för minst femton år sedan, fast halvmanuellt på datorn i efterhand. Många använde det dock för att få det att se maximalt hemskt ut... Idag är behovet inte riktigt lika stort eftersom man kan ta en enda råfil (från en stor sensor) och dra väldigt mycket i den innan det ser dåligt ut. Man kan förstås få ut ännu mer med flera exponeringar, men då brusade sensorerna hemskt i skuggorna och hade mycket mer begränsat omfång, så de såg trista ut när man lyfte skuggorna mycket och det fanns inte lika mycket att hämta heller.

Tillägg: Det bör kanske påpekas att telefonerna idag har större sensor och högre ljusstyrka än vad de hade när de började få kameror som standard, vilket också har bidragit till utvecklingen. Sensorerna ligger ofta i storlek, åtminstone på huvudkameran, ungefär som vanliga kompaktkameror hade upp till dåtidens premiumkompakt, dvs kring det som kallas 1/2,3" och 1/1,7". Undantag kan förstås finnas och observera att de inte faktiskt är i den storleken. Den typen av angivelse syftar på gamla videorör och den faktiskt ytan är mindre.

Ah väldigt intressant!
Det är också lätt för saker att se fina ut på en mobil tills man slår upp dom på skärmen och det blir lite grynigt, speciellt på dom mörka bilderna.

Hur som helst, jag är inte så insatt. Men mobilkameror måste väl nå någon sorts fysisk gräns förr eller senare, optik kräver väl storlek och djup. AI kanske kommer vara det enda som förbättrar till sist? Men då uppfinner den ju pixlar antar jag...

Av Chromatic

Det är ändå imponerande just hur bra bilder en mobilkamera kan ta med tanke på hur små dom är. Även exponeringen är ju sinnes på vissa mobiler, min kompis tog lite bilder på norrsken, man såg det nästan inte alls med blotta ögat, men såg helt fantastiskt ut i mobilen! How!?

Av Chromatic

Here we go again!

Av Chromatic

Dom gör alltid samma sak för mig varje år... man får ringa och gnälla och säga alla andra alternativ som finns, så går dom ner till 299 igen...

Av Chromatic
Skrivet av Nissling:

@liten_lemmel: 400R låter riktigt krökt så jag antar att det bara är en typo. Annars vill jag väldigt gärna veta vad det är för modell och tillverkare.

@Alling: Nej jag köpte tangentbordet på Tradera för ett gäng år sedan. Har dock kvar farfars tangentbord från ICL som han jobbade hos från 70-talet fram ca 1995.

Model M är det enda tangentbordet jag använder till vardags. Otroligt bra tryckkänsla i tangenterna, rejäl vikt och lagom stort för mig som gillar mycket yta. Har testat mekaniska tangentbord men det fungerar aldrig lika bra för mig. Enda nackdelen är att den inte passar särskilt bra med macOS då Windows-knappar (motsv CMD) inte finns.

Aldrig förstått detta med att tangentborden tar upp för mycket plats!?
Jag har kört Model M hela mitt liv och man håller väl inte musen så långt innåt att den skulle slå i ett full size tangentbord? Det måste ju göra jätteont i axlarna att vinkla armarna mot mitten sådär.

Beror väl helt på hur bred-axlad man är kanske.

Av Chromatic
Skrivet av Kyraal:

Fast rätt verktyg för rätt jobb är väl ändå viktigare? Man köper vanligtvis inte en 27-tummare istället för att man inte har råd med något större, utan för att 42” är på tok för stort och 27” är precis tillräckligt på ett vanligt skrivbord.

Lite som mitt svar ovan, och det är subjektivt i högsta grad. 4k i 27” känns bara meningslöst och helt onödigt att kasta bort prestanda på det viset i spel. 1440p är den optimala upplösningen. Snackar vi 32” istället blir det fort en helt annan femma.

Ja absolut, men många spel jag spelar skulle dra stor nytta av 4k även på en 27 tummare, mest pga dålig anti aliasing-alternativ.
Dessutom sitter jag lite för nära när jag fokuserar, den där pixeln blir lite finare i 4k

Av Chromatic

4k på det så har vi väl den bästa spelskärmen på marknaden

Av Chromatic
Skrivet av qnorsten:

tar den gärna om ingen tagit den redan.

absolut!! PM

Av Chromatic

Någon med LG som vill ha den här? För att få gigabit connection.
Helt gratis. Helt ny.

Av Chromatic

Blev definitivt chockad när jag skulle testa mitt barndomsspel Spyro Year of the Dragon.
Dock var det mest anti-aliasingen som var sjukt dålig. Men man såg det ju inte på det sättet när man satt framför en halv-kass CRT TV som barn.

https://gamefabrique.com/screenshots2/psx/spyro-year-of-the-drag...

Av Chromatic

En sån där Auris är väl helt ok?
Toyota, inte för gammal, borde väl vara ett säkert kort!

Av Chromatic
Av Chromatic
Av Chromatic
Skrivet av SuperSverker:

Den som enbart har råd att köpa billiga skor måste byta skor varje säsong.
Den som kan köra kvalitetsskor från början har ett par dojjor som med lite omtanke räcker genom hela livet...

Stämmer INTE med mina fötter

Skrivet av SuperSverker:

Ja det var ett snyggare sätt att säga det på

Jag vill gärna gnälla över pianolack i bilar. Eller någostans egentligen.
Den som förespråkar pianolack på något annat än ett piano bör tas till en gränd och få i uppgift att hålla denna satans yta ren från fingeravtryck eller annat krafs tills den går bort av näringsbrist...

Det heter gubbgnäll, jag förväntar mig rost på en 20 år gammal bil

Av Chromatic
Skrivet av Överklockad_gasklocka:

Gillar alla format/"uppspelningsmetoder" utom CD och streamingtjänster. Formaten i "närmast till hjärtat"-ordning:

1. Vinyl
2. Kassettband
3. Mp3-spelare
4. Uppspelning på datorn utifrån mp3:or från hårddisk eller på Youtube

I "hur jag faktiskt lyssnar"-ordning (ledsen smiley):

1. Uppspelning på datorn utifrån mp3:or från hårddisk eller på Youtube
2. Mp3-spelare
3. Vinyl
4. Kassettband

Det jag inte gillar med CD är att det saknar både charm och några särskilda funktionella fördelar. Det känns som att äga en CD är lika ihåligt som att ha musiken i fråga nerladdad. Vinylskivor är roligare att äga och titta på, utöver den braiga ljudkvalitén.

Älskar mp3-spelare eftersom de, tillsammans med LR20-batteridrivna bergsprängare, fortfarande är kungen av flerdagarsfestivaler där man inte direkt sysslar med eluttag.

Det dåliga med streamingtjänster är att utbudet är oerhört skralt jämfört med Youtube. Hittar kanske bara 5 % av det jag (som ett fan av obskyr tidig 80-tals-heavy metal) söker på. Och så känslan av att man är utlämnad till interwebbens nycker i alla lägen, som onlinekrav i ett spel.

Var 8-track någonsin en grej i Sverige? Hade den tekniken sämre kvalitet jämfört med kassettbanden? Sjukt intressant att det ändå försöktes göra lite olika standarder

Av Chromatic
Skrivet av Wh1spY:

Helt tyst blir det aldrig, när det inte spelas någon musik och nålen ligger på skivan.
Lyssnar man uteslutande på klassisk musik med partier som är praktiskt taget tysta bör man kanske köra helt digitalt istället.
Att du skulle märka av något knaster som stör när pop/rock/jazz osv osv spelas skulle jag säga är skitsnack ja.

Edit* Men jag skulle då också säga att du får spela ganska högt.

Intressant!
Med risk för att gå off-topic, på tiden man spelade in LPs, hur fasen sparade man masters?
Idag finns ju även jättegamla låtar helt knasterfria online (Tidal lossless etc) Var det på kasettband?

Lite svårt att googla mig fram, men visst är det sjukt intressant?

Av Chromatic
Skrivet av Wh1spY:

Lyssnat på vinyl sedan 2007. När jag var liten lyssnade jag även på föräldrarnas skivor. Jag har säkerligen upp emot 400 vinylskivor, lycka till att ”slita ut” dessa haha.

Vinyl är kung, det är inbjudande med sin stora artwork och lämpar sig bra när man får gäster.
Ang ljudkvaliten så är det skitsnack att det knastrar och har sig, då har man en dålig rigg eller skitiga skivor. Självklart är det inget felfritt system och defekta skivor finns med högt brus från dålig pressning.

Det passar inte alla i denna digitala ålder.
Tyvärr köper jag inte lika mycket vinyl längre, det har blivit svindyrt tyvärr så man blir mer selektiv.

Stämmer det verkligen? Jag har fått lyssna på lite finare modeller på ljudbutiker och jag har aldrig varit med om en enda demonstration som HELT saknar brus / knaster... Man kan få bort det mesta, men inte allt.

Sen så är det väl det som vissa tycker om såklart, det är ju ett intresse och för många även nostalgi! Respekterar det fullt ut. Det är en charmig teknik.

Av Chromatic

Tycker inte dom låter så bra, är ju hela tiden något irriterande knaster, även på välskötta med fina skivor...

Av Chromatic

Bläckindustrin måste ju vara en utav dom största scamsen som finns. Måste finnas miljarder och miljarder med vinster. Tillverkningskostnaden för dom där patronerna måste ju vara under 20-lappen.