Inlägg

Inlägg som dr slizer har skrivit i forumet
Av dr slizer

Ja den kommer dra mer ström i viloläget så det blir inga 30 dagar standby om man inaktiverar funktionen Jag gissar på att datorn tar ca 5—10% batteri per dygn med funktionen inaktiverad.

Av dr slizer

Testa att Googla på ACL, Access Control Lists.

Av dr slizer

Det har med "deep sleep" att göra. När den har stått utan laddning i strax över en timme så går den in i ett djupare sömnläge där minnets innehåll skrivs till ssdn. Sedan måste detta läsas tillbaka vilket tar några sekunder. Du kan inaktivera detta med pmset (man pmset).

Av dr slizer

Datorns skärmupplösning är oberoende av upplösningen på projektorn.

Av dr slizer
Skrivet av Josasp:

Är det inte VLC som gör något halvdant fulscreenläge i stället för att nyttja os:et ?

Det är när ett program utnyttjar OSets fullskärmsläge som de andra skärmarna släcks. En del program som har egen FS-funktion släcker också ned, men detta är inställbart i vissa fall.

Åtminstone gamla VLC-versioner hade alternativet "Svärta skärmar vid fullskärmsläge". Men personligen kör jag MPlayer Extended och den släcker inte skärmarna.

Av dr slizer
Skrivet av Wishie:

* Återigen fönsterhanteringen, men en annan aspekt: i Windows tabbar du mellan fönster. I OS X tabbar du mellan applikationer. Om du har flera fönster öppna i en och samma applikation så blir det lite bökigt. Jag saknar alltså ett sätt att snabbt byta mellan olika fönster i en och samma applikation.

cmd + <

Dock cyklar det bara mellan fönster inom samma space, och i en del program används kombinationen till någon annan funktion. Vill man hoppa mellan fönster på olika spaces går det bra att klicka på programmets ikon i dockan.

Sen finns ju alltid exposé också.

Av dr slizer

Ska försöka svara så gott jag kan.

Skrivet av jookeer:

3. En annan sak som skiljer e att en resync i zfs endast hanterar datat medans i Win syncas hela arrayen oavsett hur mycket data som finns.

En annan möjlig skillnad är också att om du kör en resilver på raidz2 så kontrollerar ZFS också om datan som återställs är korrekt, genom att kontrollera mot den extra pariteten. Vad jag vet görs också denna kontrollen om man har copies=2 aktiverat och det finns en extra kopia av datan. Vet inte riktigt hur HW-RAID och Windows SW-RAID fungerar på denna punkten.

Skrivet av jookeer:

4. Ytterligare en fundering är hur zfs hanterar 2 diskar i en femma (raidz1) som tex. pga glappkontakt trillar ur arrayen? I Win RAID5 är det per definition failed, dvs. allt är borta enligt Intels support, vilket är FEL. Allt data finns ju där oskadat men status för arrayen är inhuggen i sten som FAILED och det finns inget progg från Intel att resetta statusen. Trots det har jag hittat ett sätt att fixa detta. Hur gör man detta i zfs? Finns det nåt sätt att komma ur ett sådant dilemma?

Jag tror att ZFS klarar av detta efter man har satt diskarna online igen. Men jag har aldrig testat så jag är inte säker på hur det reagerar. Men egentligen ganska enkelt att testa eftersom man kan skapa en ZPOOL på några vanliga filer som man kan labba med lite hur man vill. Skulle vara intressant att testa.

Skrivet av jookeer:

5. Avseende resilver så e väl den funktionen till för 2 saker, den ena att läsa och konsistenskontrollera datat, den andra att återskriva data mot bakgrunden att magnetiskt lagrad data med åren försvagas, jfr gamla disketter som efter 20 år blir oläsbara?

Resilver kallas den process då du bygger om arrayen efter en diskcrash eller diskbyte. Vet inte om man kan göra en resilver i syfte av att skriva om datan på disken. För att konsistenskontrollera datan kör man en scrub (denna konsistenskontroll görs också on-the-fly när filer läses för att säkerställa att korrekt data returneras).

Skrivet av jookeer:

8. Finns funktioner i zfs för att fysiskt testa/analysera diskar? Liknande CrystalDiskInfo och HD Tune i Win?

Vad jag vet innehåller ZFS inga funktioner för detta, men det finns andra verktyg. T.ex. badblocks för att göra en ytkontroll och se om det finns skadade block på disken. Men värt att påpeka är att ZFS aldrig litar på en hårddisk utan förutstätter att diskar går sönder och har andra hyss för sig.

Skrivet av jookeer:

9. Defraggar man zfs?

Nej det gör man inte, inte för tillfället i alla fall. Jag har för mig att jag läst något om att det kan implementeras i framtiden då ZFS, jämfört med andra *nixfilsystem, blir fragmenterat p.g.a. CopyOnWrite. Men rent allmänt så är behovet av defragmentering på *nix väldigt litet. Dock bör man aldrig fylla ett filsystem helt då detta ökar på fragmentering och minskar prestandan.

Skrivet av jookeer:

10. I Win kör man chkdsk för test av filstrukturen, är det samma som resilver eller ...?

fschk finns inte till ZFS och är inte heller något som behövs, det är alltid konsistent p.g.a. copy on write. Vill du kontrollera datan och metadatan så kör du en scrub, som har den stora fördelen mot fschk att det går att göra med filsystemet online.

Skrivet av jookeer:

11. Finns SMART-klient till zfs?

smarttools (smartctl) kan läsa ut all SMART-data.

Av dr slizer

Ett par kompisar testade detta för många år sedan på en moppe. Resultatet om jag minns rätt var att motorn varvade upp lite snabbare utan växel i men ingen som helst skillnad med last på motorn.

Av dr slizer
Skrivet av Layon:

"Interminnet är bara ett slags temporärt minne som används för att kunna köra programmet men jag skulle gissa att BF3 på Ultra med 3 st 3D skärmar tar ungefär 8Gb eller lite mer."
Skriv inte att det BARA då...

Fast det är ju bara ett temporärt minne, arbetsminne. Vill du använda delar av det till RAM-disk så är du ju tvungen att skapa om disken och fylla den med data vid varje boot.

Skrivet av Worstever:

Du har alldeles rätt, det går att använda sina ramminnen som hårddiskar, ungefär lika snabba som en ssdhårddisk

Flera gånger snabbare än SSD. DDR3-1333 har ju en bandbredd på >10GB/s.

Av dr slizer

Det låter lite skumt, har aldrig hört det själv någon gång. Men det kan också vara så att läshuvudet parkeras då det sitter accelerometrar i datorn som upptäcker stötar och hastiga rörelser. Detta för att undvika HDD-crash om du skulle tappa datorn i golvet. Jag vet inte om detta loggas någonstans, men du kan testa att köra dmesg efter att du har framkallat klickandet.

Av dr slizer
Skrivet av som99:

Du har halvrätt. I trådskaparens fall kommer han inte alls kunna använda diskarna, då han vill kladda med raid vägrar raidkontrollern använda de större diskarna, då det är raidkontrollerns bios som begränsar så går det inte initisera större diskar och lägga i ett array. har själv erfarenhet från detta särskills på äldre SIL kontrollers, oftast går det inte hantera i raid bios och i vissa fall visas inte ens diskarna.

Trådskaparen ville leka med raid och kommer säkerligen få införskaffa ett raid kontrollerkort.

Fast den integrerade SATA-kontrollern verkar ju inte vara något speciellt, så då kan man lika väl köra med mjukvaru-RAID. Speciellt när det gäller 0/1 som det är i fråga om här.

Edit: Enklaste är ju bara att testa vad som händer (eftersom du redan verkar ha hårdvaran), släng in diskarna och boota med en live-cd och se om diskarna detekteras av OSet.

Av dr slizer

Alla moderna OS struntar i BIOS när det gäller diskaccess, så jag kan inte se några andra problem än att du kanske behöver en mindre disk som du bootar ifrån. Sedan kanske specen säger så för att det inte fanns större än 500G när maskinen släpptes.

Av dr slizer

Localen är inte problemet, däremot får gparted inte tillgång till din X-display. Testa giglis förslag.

Av dr slizer

Tycker allt att freddyfresh borde få ett hedersomnämnade efter att ha bumpat en tråd på datumet tio år efter att den skapades. Synd att han inte väntade ytterligare tolv timmar så att även klockslaget blev rätt

Av dr slizer
Skrivet av MarcusW:

Även om du kör utan DE?

368MB ska en grundinstallation ta utan några extra paket tillagda, så 512MB räcker tyvärr inte speciellt långt.

http://www.debian.org/releases/stable/i386/apds02.html.en

Av dr slizer
Skrivet av Dava:

Till alla er som är så nöjda med era Mac-datorer, hur gör ni för att inte ramminnet ska ta slut och kräva omstart?

Jag har tre OSX-baserade datorer; en Macbook Pro på jobbet, en Macbook hemma och en stationär Hackingtosh i sign. Alla har egenheten att minnet för eller senare tar slut och kräver att man startar om datorn för att allt ska flyta. De datorer med lite mer ram 4 resp 8 GB ram fungerar ju längre innan de kräver omstart, men problemet är ändå galet irriterande. Efter en vecka eller två sitter man på växelfiler på 3-4 GB.

Se separat tråd: http://www.sweclockers.com/forum/100-apple-mac/1112845-hur-re...

Testat att köra purge?

Av dr slizer

Daemon och Freedom av Daniel Suarez kanske kan vara något.

Av dr slizer

Avicii på tredjeplats tycker jag är en överraskning, men det kanske bara är för att jag inte direkt har gillat det han producerat i år eller för att jag inte tycker att han imponerade på den spelningen jag har sett med honom. Annars är det kul att Dada Life ligger ganska högt, deras attityd är ju underbar

I övrigt så har jag inte hunnit gå igenom listan så noga.

Av dr slizer
Skrivet av Needlefeast:

Har en 1TB extern men då den är pcanvänd sen tidigare är den formaterad i NTFS. Har förstått att det filsystemet icke funkar med Mac? Cheers

Skickades från m.sweclockers.com

Det går att läsa native och med tredjepartsdrivrutin så får du även skrivstöd.

Av dr slizer

Egentligen är valet ganska enkelt om du anser att du behöver en CD-läsare, eftersom enbart Pro har det så är det absolut den du ska välja. Air är väldigt mobil och lätt att ta med sig men det betyder inte att Pro är klumpig på något sätt.

Skrivet av Json_81:

Som vanlig dödlig som inte håller på med fotoredigering etc måste jag säga att jag knappt ser någon skillnad på skärmarna.

Titta lite från sidan så är det en väldigt tydlig skillnad. Sen ska man även tillägga att inte heller Pro har någon exceptionell skärm, det må vara en bra TN-panel men det är fortfarande en TN-panel.