Inlägg

Inlägg som vikkx har skrivit i forumet
Av vikkx
Skrivet av Agonotheta:

Jag hoppas att anledningen till att du inte besvarar våra "påhopp" om säkerheten är för att du är upptagen med att bygga om det

Hehe, ja jag har faktiskt ett C14-intag från ett trasigt nätagg liggandes här som jag funderar på att montera. Jag får ta det efter att övriga skolarbeten har lämnats in

Av vikkx
Skrivet av ASUSG15:

Men om det brinner utanför, då lär väl skåpet blir varmt som satan inuti? Då lär väl komponenterna dö... :S

Ja meningen med betongisoleringen i skåpet är att så lite värme som möjligt ska komma in, det är lite vad det hela handlar om.

Skrivet av wonderman247:

Nu kommer jag vara tråkig och vara lite allvarlig. Tänkte på den där elanslutningen, att bara skriva att du vet att den är livsfarlig duger inte som ursäkt. I stället ska du ju montera en riktig anslutning, antingen en sådan som sitter på chassit till nätagget. Men det är klart då blir det lite borra och fila. Eller så kör du på ett ce-don, sådana som sitter på husvagnar.

http://www.clasohlson.se/Product/Product.aspx?id=158755592 Sedan bör du också jorda skåpet eftersom du drar 230v i det.

Skåpet är ett relativt permanent inslag, det är inte så att den kommer kopplas in och ur så ofta så jag tror riskerna är ganska små.

Skåpet blir indirekt jordat via kontakt med jordade komponenter :).

Skrivet av Gramner:

Tänk på att dokument klarar betydligt högre temperaturer än en hårddisk utan att förstöras så det är nog inte allt för länge som din data är säker vid en brand.

Nej jag vet inte exakt hur bra den skulle egentligen klara sig i en brand, självklart klarar den inte allt. Men jag tror att oddsen för att den ska klara sig förbättras markant.

Av vikkx
Skrivet av ManBearPig:

Påverkar det någonting att du borrat hål i skåpet? tänker på brandsäkerheten.

Precis som hurrai skriver. Det är tre hål med en diameter stor nog för att precis få igenom varje kabeln. Därefter är hålen tätade med brandsäker fogmassa. Jag tror inte det äventyrar säkerheten så mycket.

Skrivet av Henrikfotograf:

Kan väll aldrig bli brandsäkert när det är el?

Nej det finns ju en risk att den magiska blå röken släpps ut :). Skåpet är däremot garanterat att motstå bränder med temperaturer upp mot 950 grader under en timme utan att temperaturen inuti skåpet stiger tillräckligt för att förstöra dokument. Så det är då bättre än ingenting.

Skrivet av Asheileon:

Med tanke på ventilationen i "chassit" så skulle jag nog inte oroa mig för brandrisk utifrån

Temperaturerna inuti chassit är lugna, ingenting går varmt. Som sagt är komponenterna snåla och under last är hela datorns effekt runt 30 watt.

Av vikkx

Jag blev nyss färdig med mitt bygge som faller gott in under beskrivningen "skottsäkra backupplösningar" som nämns i artikeln. Hårdvaran huserar i ett brandsäkert dokumentskåp, titta gärna in i mitt galleri.

Av vikkx

Brandsäker NAS

Som mitt projektarbete i skolan byggde jag en säker NAS. Säker i hänsyn till datahaveri, intrång, stöld och brand.

Resultatet blev ett bygge inuti ett brandsäkert dokumentskåp. Energisnåla komponenter var viktigt för att hålla värmen nere då ingen luft kan ventileras. Idag har servern gått i några dagar och temperaturerna klarar sig galant och servern fungerar utmärkt.

Servern består av:
Supermicro X7SPA-HF. Mini-ITX kort med Intel Atom D510, 6 SATA-portar och dubbla gigabitnätverkskort.
4GB Corsair DDR2 SO-DIMM 667 MHz
2x 2TB Western Digital Caviar Green i spegling (ZFS)
Corsair CX 400W
Och jag kör FreeNAS 8.0 RC5 för tillfället.

Brandsäker NAS