Inlägg

Inlägg som Avuriel har skrivit i forumet
Av Avuriel

Sharkoon chassi fläktar

Jag undrar om någon har erfarenhet av Sharkoon fläktar, specifikt deras Silent Eagle serie.
Jag har sett ett test jag hittade av en slump där flera fläktar av mycket hög kvalitet och prestanda som exemplevis flera från Noctua och Scythe gentle typhoon. Silent Eagle 1000 120mm blev i detta test utnämnt som bäst.
SHARKOON Technologies GmbH
Review - What's the best 120mm case fan? | bit-tech.net

Jag är nyfiken om någon här på Sweclockers har personlig erfarenhet av någon av dessa och hur dom i verkligheten presterar.

Av Avuriel

Planering updatering:

Ändrat baksidan för att få plats med två 120mm fläktar för jag vill kunna styra luftflödet lite bättre, och dessutom gjort om hur fläktkontrollersen kommer sitta.

http://img526.imageshack.us/img526/6010/trldaupdate101.jpg

EDIT: Fixat trasig bild länk.

Av Avuriel
Skrivet av PiPe:

Nice med sånahär projekt, har själv byggt ett par med en polare och ett av dom finns att beskådas här på swec:
http://www.sweclockers.com/forum/5-modifikationer-och-egna-ko...

Hoppas det kan ge lite inspiration iaf. Hoppas du får ihop nått fint

WHAAA!!! Bilderna funkar ju inte, ett par här och där, det är inte acceptablet då dom som faktiskt gjorde det visade ett smärre mästerverk som måste kunna ses....

Av Avuriel

AMD Phenom II X6 1090T BE & Phenom II X6 1055T Review - TechSpot
Den visar båda AMD's Hexa core och jämför dessa mot bland annat i5 och flera i7

Av Avuriel
Skrivet av kakan86:

funderar på ny cpu nu när bios kommit för x6 till mitt moderkort

sitter på en x2 6000+ nu och ett radeon 5850. jag spelar i 1680 x 1050.

Kommer jag märka nån skillnad i spel och vanligt windows användande? använder en del virtuella datorer också.

AMD Phenom II X6 1055T 2,8GHz Socket AM3 Box - Hitta lägsta pris, omdömen och information om Processorer

Jag tror du kommer märka en del skillnad, men det beror nog en del på helheten av din dator också. Så det beror nog en hel del på ditt moderkort och minnen osv. Men för spel så är ju grafiken helt klart den mest avgörande faktorn. Beror nog också på vilka spel du spelar. Kan inte säga mer än så utan att veta mer om din dator.

Av Avuriel

Varför inte satsa på x6 core? Komplett.se - AMD Phenom II X6 1055T
2000 kronor för AMD's nya ''lilla'' x6 core. Den är bara snäppet under i7 930 i de flesta tester jag kollat, men det är ju baserat på rena prestanda tester, för en speldator är den helt klart mycket CPU för pengarna.

Av Avuriel
Skrivet av tyrenberg:

jajo, föreslår ni några andra minnen? bara de inte ligger över 2k

1600 blir jättebra. det finns igentligen ingen mening med att gå för högt, kan lätt bli ostabilt då. dessutom blir der exponentiellt dyrare över 1600

Av Avuriel

Be Cool: Ultimate 120/140 mm Fans Roundup (page 14) - X-bit labs

Enligt deras test så är faktisk GT bättre än dän Noctua NF-S12B ULN, FLX som dom i tesxten skriver fick ett bättre resultat än NF-P12

Citat:

The new fans turned out better than NF-P12 in airflow.

Så om man kollar diagrammen ser man att GT 1850 är definitivt med i fighten oavsett hur man vill se på saken så finns det ALTTID något som skiljer dom åt och naturligtvis får man ju själv bestämma hur man vill göra. MEN! om man kollar bara CFM+Db/krona är altså NF-P12 helt utklassad av ''många'' andra.

Av Avuriel
Skrivet av Cropsgrinder:

Glöm inte å klocka, vet inte om någon sagt det redan. men jag tror inte i7 930 kan köra dom minnena direkt, du måste typ klocka upp prollen tror jag

Absolut, den riggen kan pressa ut en hel del utan att förkorta livslängden, men man får ju alltid vara medveten att om grejerna väl går sönder under garantitid och är överklockat så gäller ju inte garantin.
Men i det stora hela så kan man faktisk få så mycket som 50% mer på CPU,n utan problem med vanlig luftkylning, (en bra kylare förutsatt). i7 kör minnen 1066 om på auto. Gäller bara att man stabilitets testar grejerna på auto, och om dom funkar i 2 veckor med slumpmässiga stresstester så är dom bra, kommer nog inte hända nåt med dom om man inte själv är vållande till skada vilket med dagens klockvänliga BIOS'ar inte är så lätt faktiskt med att bara vrida upp lite grann.

Jag är inte säker om det 5870 på listan, men jag tror alla ''icke'' referens har låst GPU Core volt. Om man ska klocka dom ordentligt kan det krävas att man flashar om dessa för att ge mer kräm till GPU'n.

Av Avuriel
Skrivet av tyrenberg:

Right jo, grejen är den att jag gärna skulle gilla att dra ner priset, men det ligger ju där det ligger verkar det som. :/ jo ja kanske, men kör på godiset först ^^ har en extern-hdd på 300gig som jag kan lägga film osv på. får snåla med program o ha ett spel i taget o så i början antar jag ;P

EDIT: liknande system? du råkar inte veta något om Corsair Cooling Hydro H50 CPU-kylaren? jag har inte kommit fram till om jag ska behålla kylpastan som kmr med eller köpa ny... när sweclockers recenserade den så stod det att den var enkel att torka bort? I was like; wtf, why would u do that? menar dom för att lägga dit annan, eller har du någon aning om detta? oO

Jag använder en H50 och kylpastan som är på funkar jättebra. Jag bytte bara senare för jag höll på och vela för mycket och ominstalation av systemet osv. (alltid byta kylpasta när man tar av kyldonet).
Altså om du monterar av kylaren så blir kylpastan som sitter där helt konstig och bubblig, och det är absolut inte bra för CPU med helt bubblig och messed up kylpasta. Därav menar dom att det är lätt att handskas med. kylpasta om du behöver senare måste du därimot köpa separat då den redan är förapplicerad på H50.

hehe, jag kör med en extern HDD på heltid. och en intern mindre för OS. Oturligt nog har jag inte köpt mig en SSD än, men den kommer snart.

Av Avuriel
Skrivet av emilhagelberg:

Läste inte så noga men funkar det inte med MDF eller vad det heter?
För playwood (stavning) har lätt för att spricka och som någon sa att kvisthålen och annat brukar synas. Sen har MDF en finare yta om du ska måla den är playwood

Emil

Hmm. Förlåt men jag tror jag inte utryckte mig riktigt tidigare. Jag ska använda Massiv furu och ek som i sin tur består av mindre brädor limmade till större skivor. Limträ är inte plywood, dessutom är jag inte säker om man kan köpa plywood liknanade material i furu eller ek för den delen heller, haha.

Lådan ska inte målas eller lackas. Den ska bara oljas, jag gillar den där naturliga ådringen i trä och vill hellre få den att synas ordentligt. Jag tror att furans ljusare nyans blir bra kontrast till ekens mörkare yta.

Skrivet av SueCia:

Nu har jag säkert uppfattat fel, men du ska väl inte fästa några radiatorer i den avtagbara chassisidan?

Jo du var mig på spåret där, Jag ska fästa den ena radiatorn med fläktar till den öppningsbara, den kommer därimot att ha endast en ''quick-connect'' som sitter fastinstallerad i sidan som i sin dur kopplas ur automatiskt när du tar av sidan. Inga sladdar att fiffla med där inte, tror inte det gör något för lådans vikt kommer ändå bli massiv. Dessutomt kommer tunneln sluta tätt med gummibussning eller liknanade när locket sluts, så den kommer vara helt oberoende från resten av lådan.

EDIT: eller så kommer jag bara montera ihop hela stycket till en enda stor klump och stödja med ljudämpningsmatta eller nåt sånt, vi får se.

Skrivet av Brantech:

Genialt! Älskar såna här projekt, keep it up!

Tack alla för bra respons

Av Avuriel
Skrivet av tyrenberg:

Detta är nu mitt nya ihopsatta system, några nya förslag eller ändringar? dock så gick den upp i 19964kr, men nu har jag då bytt till en 80gig SSD intel, 5870-grafkort och proccessor kylare
men nu hoppas jag verkligen den håller några år

Asus RAMPAGE III EXTREME

Corsair 6GB (3x2GB) 1600MHz PC3-12800

Intel Core i7 930, 2.80GHz

Corsair HX 850W 80+

Silverstone Fortress FT02B-W Window

Samsung 22X DL SH-S223C, Svart

80GB 2.5" SSD Intel X25-M G2 SATA

XFX Radeon HD5870 1GB XXX

Corsair Cooling Hydro H50 CPU-kylare

Ser riktigt bra ut, och dom kommer nog hålla ett bra tag, hehe. Men glöm nu inte att köpa till en större HDD så fort du får råd då 80GB är ganska lite, men funkar i ett tag innan du proppar burken full med massa spel och program som vanligtvis lägger sig på hög efter ett tag för dom flesta kan jag tro. Det är min åsikt iaf, men en del skulle nog köra tvärt om, en HDD och sen köpa en SSD senare.
Jag kör med ett väldigt liknanade system.

Av Avuriel

Update på planering. Ändrat lite dimensioner och lagt till lite utav de grejer jag lagt till i planeringen i tråden.
Yttermått är nästan alla oförändrade.

Lagt till dom där gallren som jag själv ritat upp i detalj för att få lite smak av helhetsintrycket. Dom kommer försänkas med 2mm för att ligga helt plant med yttersidan. Dom kommer även tjäna som permanent instalation för Radiatorer och fläktarna i frampartiet, men med skruvar, Gallrena därimor kommer limmas eller skruvas fast i sidorna och sitta fast. Respektive Framsidan.

http://img707.imageshack.us/img707/5663/trldaupdate001.jpg

Det är inte helt säkert att det kommer sitta 2x6 kontroller, annars är det mesta oförändrat i bakpartiet. Lagt till ett galler och ändrat från 140 till 120mm fläkt.

http://img707.imageshack.us/img707/4726/trldaupdate002.jpg

Här ser vi lite mer ändring, ville skilja av botten och mitten lite mer, Hålen i mitt och över bärlag är till för vattenslangar. Kommer nog som sagt tillverka egna hårdiskhållare.

http://img641.imageshack.us/img641/536/trldaupdate003.jpg

Lagt till en platta att fästa diskdriven. Fläktarna i Framsidan kommer monteras direkt i gallret som i sin tur blir själva monetringen och kommer sitta antingen limmat eller skruvat på framsidan.

http://img697.imageshack.us/img697/4511/trldaupdate004.jpg

För att demonstrera hur jag har tänkt med Radiatorerna i toppen så ska dom altså sitta fastmonterade i sidorna med en tunnel i mitten. Notera att den på den öppningsbara sidan kommer komma loss med sidan och kopplas alla fläktar med en ''quick-connect'' permanent instalerat mot bakpartiet för att lätt kunna öpnna utan att bröta för mycket med den. Altså luftflödet här kommer inte att påverkas av lådan eller tvärt om.

http://img641.imageshack.us/img641/7360/trldaupdate005radiatora....

Ska iväg och köpa virke i veckan eller helgen kommande. Ush vad min plånbok lider för detta, inte så billigt med högkvalitetsvirke och inte nämna Ek ovanpå detta. Riktigt bra kommer det bli i allafall.

EDIT: Fixat trasiga bild länkar.

Av Avuriel
Skrivet av Linqon:

Jag byggde ett chassi i trä (se sig) och tycker det är ett grymt material. Det är lätt att arbeta i och du får ganska bra ljuddämpning "på köpet" med trächassi. Jordning är inga problem. Har hört folk som snackat om att chassit måste vara av metall för att dämpa elektromagnetisk strålning, men jag tror det är mest tjafs. Börjar huskatten mutera och få tre ögon, så kanske det är läge att byta tillbaka

Tänk på skaffa material av bra kvalitet. Jag körde med billig byggplywood vilket straffade sig. Även om jag spacklade och målade så märks kvisthål och liknande lite här och var.

Jag körde med dom kontakter du länkade, en blå och en vit. Grymma kontakter, skönt ljus och bra känsla i dom. Jag hade iaf inga problem att få tag på dem, men det var nästan ett år sen.

Du skall väl vattenkyla CPU + GPU? Då känns det som lite overkill med 3 120 mm fläktar som inblås. Snygg sketchup ritning f ö.

Tjena, Tack för bra respons. Jo jag har kollat runt en del på material och jag ska köra med limträpressad Furu till stommen och Limträpressad Ek till den tjockare fram och top del. Det är riktigt bra kvalitet och nära nog perfekt dimensioner av det jag behöver. Jag har även bestämt att köra med dom där lysande knapparna till både on/off och reset för PWR_LED och HDD_LED på varsin.
Apropå Vattenkylningen så ska jag kyla the whole nine yards. NB, SB, VRM 1&2, GPU och CPU. kommer mycket troligt bli 2x GPU senare och att jag dessutom dimensionerat allt för att med totalt 6 fläktar och 2x 360 radiatorer skapa en ''tunnel'' från sida till sida så att de 1850 GTx6 kommer verkligen tvinga luften att gå igenom och inte in i chassit eller liknanade som kan dra ner på luftflödet. kommer med exempel bild på det snart samt en updatering på hur jag dimensionerat och gjort lite ändringar i min ritning.

Men för en sista note, Hur har du kopplat dina knappar? Pol 1 eller pol 2? eller har du använt båda i omvänd riktning? altså Från- (till) eller Till- (från)

Jag skaffade just idag 2 gamla chassin för att kanibalisera för lite sladdar och skruvar och lite annat smått och gott. Men moderkortsplåtarna kan jag inte använda så resten får hedern att hamna på tippen. Jag har också lagt till med den där speakern som brukligt finns i alla chassi för att det ska kännas lite mer orginellt, den är riktgit diskret också det var ett plus. Kommer därav hålla mig till den Lian Li plåt som finns att köpa lös för 250 SEK lite överallt.

Av Avuriel

CPU - i7 930
Chassi - Cooler Master MyTique 632 moddat
CPU Kylning - H50
Kylpasta - Arctic Silver 5
Klockfrekvens CPU - 3.895
CPU voltage - 1.275
QPI/DRAM voltage - 1.82
Hyperthreading On/Off - On
Stabilitetstest (Program & tid) - OCCT 3 tim/ Prime95 11 tim
Temp program - Coretemp/HWmonitor/Speedfan (körde alla 3 för att få så exakta siffror som möjligt)
Temperatur Idle - ca 38C
Temperatur peak Load - 76-78
Puch/pull Ja/Nej - Ja
Radiatorfläktar - 2 st Scythe GT 1850
Inblås/Utblås vid radiator - Inblås
Övrigt: Jag kör med 205 FSB @ x19. Mitt chassi är moddat för att få plats med fler chassifläktar bland attant en GT 1850 utblås i taket och en likadan som insug i sidan vid GPU och 2 i fronten. Kommer byta allt detta till ett nytt hemmagjort chassi och vattenkylning succesivt under sommar halvåret.

Av Avuriel

wow! Riktigt snyggt. Mycket bra kvalitet på utförande.

Av Avuriel
Skrivet av jocke92:

Det är svårt att få tag på sådana kontakter, det var varit uppe innan.

Så, om jag vill ha sånna regelrätta kontakter måste jag egentligen strippa ner ett annat gammalt chassi?

EDIT: Jag kommer nog köpa ett billigt begagnat chassi någonstans så kan jag få tag på lite andra bra att ha grejer tillsammans med sladdar osv.

Av Avuriel
Skrivet av tyrenberg:

Jävlar, tack för alla bra svar mycket uppskattat! Jag ska kolla in hårddiskarna, 300g kanske är lite overkill för bara program/spel, kanske räcker med en 150? har inte så himla bra koll på just det orådet faktiskt.

Så jag borde ta snabbare minnen om jag ska klocka? hade tänkt att göra det, möjligen senare, så jag inte har råd med en extra kylare atm, så kan kanske skjuta upp det minnes problemet också? själv tyckte jag att 6gb för 1,7 var rätt fint.

Som sagt vet jag att moderkortet o dess komponenter inte är det billigaste, jag vill ha det lågt, men jag vill fortfarande ha bra, o det stödjer ju tex. usb 3.0 alltid något för framtiden så de pengarna tycker jag är värda att offra

Angående chassiet så jo jag vet, jag kollade först på antec three hundred, som kostar runt 500 spänn, väldigt fint, men tror nog att det blir lite litet, tror inte ni? sen gillar jag hela idén med 90 graders-vridningen på insidan, då det ger bättre luft-kylning (som sagt inte råd med vatten atm)

5830 är alltså att rekommendera framför 5770? ska jag kolla vidare på, tackar för tipset!

Jag vet inte om du vet, men vad jag menade med hårddisken var altså inte en hårddisk i det avseendet, utan en SSD unit, som är typ en ''flash-hårddisk'' dom är grymt mycket snabbare att processera data än vanliga hårddiskar. Dom är dyrare med mycket mindre utrymme. Men att köra Windows och dina spel på en SSD och ha annat på en vanlig med mer utrymme ger dig en i överlag mycket snabbare dator.
Kolla in den här Komplett.se - Intel X25-M SSD 80GB 2,5", Bland dom bästa ute just nu.

Minnena du hade visat Corsair GT @1600 är mycket bra minnen även för klockning, men se bara till att dom inte kör något stora mängder över 1600 kanske med några enstaka Mhz är ok, men inte 1650+. Prisvära tycker jag. Och att se köpet som en investering för framtiden är mycket bra om man inte har råd att uppgradera ofta, och i överlag så har du valt ut en ganska stark dator som kommer tjäna dig väl i flera år om du skulle vilja ha den så länge.
Men som sagt, om du inte har några stora mängder data på hårdiskar så är en SSD att föredra och att kanske kompletera den med en stor HDD senare. Det skulle jag göra iaf, eller bara köpa en SSD och HDD samtidigt.
Chassi't du har valt är bra, och där tänker jag inte komentera då inte ens jag själv tycks kunna bestämma mig. Tills jag kom fram till att bara bygga ett eget i trä. Men om du tänkte i framtiden skaffa vattenkylning men inte vid det läget vill byta chassi, kolla då upp vilka som passar och har dom dimensioner för att helst få plats med grejerna inuti lådan

Angående klockning, se till att kolla upp information om hur man gör och vad man ska tänka på. Intel i7 är ganska bra processorer att klocka med men det finns en hel del tips och råd här på sweclockers om vad man bör tänka på och lite mer basic om vad man faktiskt tvingar komponenterna att göra vid en klockning i lite mer fysik om hur dom fungerar och hur klockning påverkar dina komponenter både i prestanda och livslängd osv... Bästa tips på det är att bara kolla runt en hel del på forumet.

Sorry, ifall du redan viste allt det där

Av Avuriel

Någon som vet var jag kan få tag på kopplingar till sladdar som jag skulle vilja själv fixa i ordning för on/off, reset, och de andra LED belysningarna då jag verkligen inte vill totalt ta död på ett annat chassi. Mitt nuvarande ska skickas vidare i familje ranken, hehe...
Altså dom där pinsen som jag kopplar till mobo, sladdarna med förhoppningsvis. Jag vill ha custom knappar istället för att som sagt ta från något annat chassi.

Kjell & Company - Nordens bredaste sortiment av tillbehr fr hemelektronik (> Elektronik / Elektromekanik / Strömbrytare / Tryckströmbrytare / 36143 ) - Strömbrytare 2-pol återfjäd.
Blå belysning, 5A/250VAC

http://www.kjell.com/content/media/images/items/36143.jpg

Tyvärr funkar inte kjell & kompany länken så direktiv på var den knappen finns som jag tänkt mig. Den ska fungera för 12V och även LED belysningen är 12V.

För Reset hade jag tänkt en lite mer diskret knapp.
Kjell & Company - Nordens bredaste sortiment av tillbehr fr hemelektronik (> Elektronik / Elektromekanik / Strömbrytare / Tryckströmbrytare / 36134 ) - Strömbrytare 1-pol från-(till)
12V/20A metall

http://www.kjell.com/content/media/images/items/36134.jpg

Av Avuriel

Jag lägger detta på is då jag bestämt att bygga min egen låda istället för att köra med en Tj-07 som dessutom är ganska svår att få tag på i sverige just nu.
http://www.sweclockers.com/forum/5-modifikationer-och-egna-ko...