Inlägg

Inlägg som goralux har skrivit i forumet
Av goralux
Skrivet av Gunner357:

Men gosse vad säger du.

Då kan ni som vill ha en tyst dator skaffa surfplatta istället o en icapåse öronproppar. Så slipper ni problem med att undervolta o greja.

Ja det låter rimligt. Kanske vi kan kriminalisera vissa chassityper eftersom de användningsområden och nicher dessa uppfyller är onödiga! Eller.

Folk har olika prioriteringar, själv när det gäller min spel/arbetsdator så har jag valt rå prestanda och kylning över tystnad. Den är inte överdrivet högljudd men knappast tyst.

Sen har jag däremot min filserver/surf/tv-tittardator. Den står på 24/7, i mitt sovrum. Den är milt nedklockad, med en tyst lågsnurrande cpu fläkt. Ett passivt grafikort, hårdiskar i okej vaggor, samt tysta chassifläktar som går långsamt med fancontroller. Skumgummi block, och rikligt med dämpmatta... Så den datorn är ljudlös. .En prioritet i det fallet.

Folk har olika syn på vad som är viktigt, och hur viktigt t.e.x tysthet är. Måste hålla med om att din post känns... Ja väldigt udda och malplacerad.

Av goralux

i vanlig ordning så är det extremt tveksamt att kunna seriöst motivera ett chassibyte. I såna här lägen så är det mest en fråga om hur mycket man vill ha ett nytt chassi och hur mycket inkomst man har.

Att limma och förstärka existerande dämpning kommer säkerligen ta mindre tid än att flytta över systemet till ett nytt. Om ljudnivån är ett problem i din dator så skulle jag mer fokusera mer på attt få den syndande komponenten.

Olja högljudda fläktar, samt få bättre luftström till gpus. Slänga in ett stort stadigt skummgummiblock i de oanvända 5,25 platserna är även ett simpelt gratisknep. Står inte i din specc vad för cpu fläkt du kör med! Så kanske det även är en bov.

Att få en dator med högljudda formulet komponenter att vara tyst med dämpning är ett rätt hopplöst projekt, försök tukta komponenterna.

Av goralux
Skrivet av Svensktiger:

Ett alternativ är ju att sköta tempen via en thermostat (eller en vanlig ventil) med 2 kyl-loopar.
En utomhus och en inomhus.

Ja termostater är ju varke särskilt dyra eller komplicerade så det vore en lösning på en del av problemen. Är själv relativt orolig för vad som händer om temperaturen dalar till -25 någon gång när jag är borta någon vecka. De tunna radiatorkanalerna i en traditionell datorradiator kan ju lätt börja frysa igen om man inte kör med extremt lite vatten i blandingen.

Är ju främst inte intresserad av den här lösningen för ubermaxade klockningar, bara för att skippa värmedumpning i rummet samt göra systemet riktigt ljudlöst, så är lite inne på isoleringstänkandet.

Vid hur stora temperatursvängningar behöver man isolera moderkort/komponenter? 10 grader? 15? 20? Från inne till ute så att säga.

Av goralux

Hmm! Det låter ju som att det kanske borde vara genomförbart. Att lägga till 3vägs ventil och så blir ju onekeligen lite väl mycket trubbel. Vad skulle hända om man skulle försöka att dra en slanglänga extra inne i lägenheten. Jämnt mot väggen så finns det ju ett värmeelement, om man vid vintertid låter den extra slanglängden gå relativt nära värmeelementet, borde inte det hjälpa till att hålla temperaturen lite högre?

Om an har en pump nedsänkt i kylmedlet, och med den har en relativt stor reservoir, kan inte det även göra att vätskemängden får mer "inomhus" tid nog för att hålla sig flytande och unvika att temperaturerna når de mer extrema minusgraderna.

Isoleringstipsen för moderkortet var även riktigt intressanta! Problemet med det här systemet däremot är att jag även måste oroa mig för att de kanalerna i radiatorn eventuellt skulle frysa till. Jag är ibland sugen på low-tech lösningar.. Så, om jag skulle skruva ihop en större spånskivslåda, isolera den lite men fortfarande låta ett visst luftflöde att ta sig igenom, sedan lägga "radiatorstugan" över.. Borde inte det hjälpa att hålla temperaturen i radiatorn uppe?

Måste nog försöka isolera moderkortet och komponenter, trots olika små lösningar kommer säkert vattnet vara kallare än luften vid vintertid.

Ett väldigt udda problem detta, att radiatorn och systemet blir för kallt! Är nu i funderingerna på om man skulle kunna bygga ett "radiatorchassi" i trä och sioleringsmaterial som kan trädas över radiatorn för att förhindra att temperaturerna skall sjunka för lågt. Kanske i kombination med att jag gör någon form av "slangsocka" som jag vrida runt och fästa runt den slangbit som finns utomhus.

Av goralux

Externt vattenkylning, såsom.. Utomhus

Har börjat pilla med vattenkylning igen, främst för få tystare grafik, det som jag tänker mer och mer på är problemet med att vattenkylningen precis som luftkylningen dumpar ut en hel del värme i rummet. Nu på sommaren så är det.. Varmt.

Har ju funderat på att skaffa luftkonditionering, det skulle ju hjälpa bra. Rumsfläkt och konditionering är en plan.

Men sen har jag börjat fundera på det faktum att jag har en inglasad veranda.. Om jag skulle köpa en massiv extern radiator och ha den ute på verandan, sen dra slangen och kablar in (Med tätning och allt). Avståndet till datorn skulle inte vara stort, kanske behov av 1,5 meter slang. På sommaren ser jag inget problem alls, inget regn når den, och allt borde funka bra.

Våren och höstens borde även funka. Frågan blir vad som händer när vintern och minusgraderna börjar komma. Datorfläktar verkar inte riktigt ge några siffror på vad som är deras temperaturgränser så att säga? Någon form av tillsats/kylarvätska i vattnet, samt att man kanske låter pumpen stå på 24/7 så att vattnet kommer in i varma rummet och förhindra en förfrysning.

Så har någon en aningen på hur det är med datorfläktar och temperaturer? Eller andra problem som kan tänkas finnas med den här form av bygge. Har sett att Pabst fläktar finns som har värmespeccar och de borde funka, men de är fan inte billiga.

Allt det här är lite av en fundering, nyfiken på om det skulle funka. Om det gör det så skulle det hjälpa med temperaturer, ljudnivå samt dumpa värmen utomhus.

Av goralux

På vintern kan jag stänga av värmen, för en crossfire rigg+överklockad processor-3 skärmar, reciver, samt en mer strömsnål filserver pressar ut all värme jag behöver. På sommaren däremot.. Tja då kör jag med fönstrena öppna typ hela tiden, ordentlig luftkonditionering skulle inte vara fel.

Bra kylare och vattenkylare för bort värmen från komponenterna men den dumpas ju i rummet.

Varm grafik kräver fetare kylare.. Tripleslot? Kanske vi ser 4-6 slot? Alternativet är mindre slots men ettrigare, högvarvade och högljuda fläktar.

Edit:
Inte att förglömma, laptops, även gaminglaptops är en marknad. Samt grafikretsar i alla möjliga pads, mobiler och så som är en växande gamingplatform.

Av goralux

Har HAF X och har inget egentligen ont att säga om det. Det är lite daterat nu i och med att det inte har ordentliga interna USB3 kontakter.

Switch 810 är lite mer uppdaterat och verkar ha lite smartare lösningar när det gäller filter. Det finns olika färgval, samt så är chassit i sig lite mer elegant och stilrent än HAF X. De lätt bortagbara hårdiskburarna är ett stort plus (Borrade bort min Bur från HAF X. Även om man har burarna kvar så kan man lägga in de där piffiga "repeaterfläktarna".

Så skulle jag välja nu idag så skulle jag valt NZXT över den nu lite åldrade HAF Xen. Skulle de släppa en milt uppdaterad HAF X, med lite smärre förbättringar skulle det vara ett bra val, men inte som det ser ut nu.

Av goralux

Brukar ofta vara att man ska hålla in någon mikroskopisk pigg. Vid riktigt lura jäklar brukar jag gå in med en smal, lång näbbtång och ta ett stadigt tag med den, sedan hålla in, pröva att dra bara, men om det inte gåra så bara vicka från sida till sida och dra lite så brukar det ploppa ut.

Av goralux
Skrivet av Bananas2thebeat:

Större låda = lättare kyla. Så det blir inget mini för mig.

Hur fungerar det i huvudtaget? Ett mindre chassi, kan ha två fläktar i fronten som blåser luft rakt in från fronten, utan diskbur rakt mot grafiken. Ett större chassi har en fet diskbur, som behöver hivas bort, eller ha fläktar efter buren för att upprätthålla kylningen.

En stor låda är lättare att kyla med vatten. Men ett mindre chassi gör det i princip lättare att hinka luft in, så länge konstruktionen är sund.

Varför en större låda skulle vara bättre för luft är för mig ett mysterium. Den behöver vara stor nog för en tornkylare, men det är allt, kan ha en riktigt tajt låda med plats för det.

Av goralux
Skrivet av TheDaemon:

Tycker personligen 690 är lite väl lik HAF, och lite fulare ^^

Tycker fn. utseendet på stor-Shinobin är mest tilltalande men känns som att ett lite mindre chassi nog skulle vara lämpligare.
Just nu känns trots allt Arc mest aktuell.

Något att tänka på är ju Fortress 2 och Raven 3. Väldigt annorlunda utseende och hela utseendet och uppläget är både uppfriskande och smart. Bör finnas plats för allt du behöver!

Av goralux
Skrivet av rektor:

Jag har tänkt samma sak.
Men om man eliminerar 5.25-tums platserna, så kommer chassit ändå inte bli smalare (om det ska finna plats för expansionsplatser).

Ska man eliminera 5.25-tums platserna helt, eller byta ut dem till 3.25-tums platser?
Eller kanske man borde byta 3.25-tums platserna till 5.25-tums platser?
Då kan man ha massa HDD bays. Men HDD är döende, SSD är på väg in, dom är mindre än 3.25-tum, så då kan man ha SSD bays i 3.25-tums platserna.

Inte smalare nej, men kortare. I mitt huvud så ser jag mig med en vinkelslip... Kapandes bort hela fronten av en traditionell låda. Alla 5,25s platser, samt den hårrdiskbur som finns i de mer traditionella lådorna idag. En sådan låda skulle behöva det djup som behövs för att få plats med lång grafik, om man kör inverterat moderkort så till och med kortare än det.

Kikar man på chassin som Fortress 2 så ser man ju att vissa tillverkare har börjat med SSD mounts bak på moderkortsplåten, med en sån uppläggning behöver man inte ett enda 5,25 eller 3,25s plats. Ett Fortress 2 med 5,25/3,5 biten bortsågad från fronten skulle vara ett litet, lättarbetat system med stöd för SLI/Crossfire samt fulltornskylare.

Det enda som lite blir lur i många av de "nya generationens" lådor är var man kan hitta plats för PSU på ett snyggt sätt.

Av goralux

Cooler Master CM 690 II Advanced, USB3 versionen vore kanske något. Priset är inte så farligt och det finns i vitt och svart. Lite samma uppbyggnad som HAF X men mer stilrent. Släckbar LED och så.

http://www.youtube.com/watch?v=6tyJ7VGuoq4&feature=relmfu

Behöver ju inte se hela videon, men kan ju klicka fram lite och se lite hur det ser ut.

Av goralux

Ja FT03 var ett riktigt intressant chassi. När man såg lite reviews när det kom ut så fanns det ju lite småproblem med det, men om jag skulle köpa dator nu när FT03 kommit ut så skulle jag nog satsa på det. Har försökt rationalisera att bygga ett Mini-ITX, mediadator bygge... Men det är så onödigt så jag får hålla mig... Kanske flickvän eller någon släkting behöver en liten burk Skulle då glatt bygga in något i den.

Av goralux

Ett Chieftec BA01, eller motsvarande Chieftec fulltower borde fungera rätt bra. Priset är lågt, däremot så ryms det "bara" 8 hårdiskar. Men det är en småsak att montera in fler hårdiskar i de 6st 5,25 platserna. Kör du stacker kan du kanske bara trycka in Coolermasters burar in i chieftec och expandera upp det hela på det viset.

Chieftec BA01 kan du hitta för typ 900 kronor, sen om du kan trycka in stacker-burarna så har du ju en hel del kapacitet för en rätt liten peng.

Av goralux

En sak som chassitillverkarna skulle börja gå hårdare mot är att eliminera 5,25 platserna, det har redan varit på väg länge. En slot brukar de fortfarande ha för en optisk enhet. Men allt fler kör Steam/etc... För spel. Sen så kan man glatt köpa många andra vitala programpaket online nu. För lagring/backup kör folk USB/Usb hårdiskar.

Det verkar som att många verkar lite sega på att gå in i NAS världen däremot. Något som jag finner underligt, bygg en fusiondator eller motsvarande.. Ha den på 24/7, ljudlös, strömsnål och alltid på och har alla tabs uppe man kikar på mest. SSDs behöver hoppa upp lite i storlek däremot, storlek med rimligt pris. Med 500GB så börjar man få plats för program och en lite större mängd spel.

NAS känns även obligatoriskt så fort det finns familj/flickvän med i bilden. Är du på jobbet.. Och så skall tjejen glo på cougartown? Nå din gaming/jobb dator är avstängd... Skall du köra din monsterigg igång 24/7? Även fast den idlar ner sig och försöker dra mindre så är det faktum att dens 850w drar mer från väggen än -300W i en NAS.

Kör själv Crossfire i mitt senaste bygge och själv blir jag lite att ifrågasätta det hela. Ett kort skulle räcka rätt bra länge, och att sen lägga den andra högen pengar 3 år senare på ett nytt kort kanske skulle vara mer värt. Speciellt som det varierar ganska bra på hur väl Crossfire funkar med en del spel.

Mitt drömchassi vore ett designat utan hårdiskbur, och 5,25. Lite av ett skyskrapschassi.

Av goralux

Tror inte att det är något större fel på Corsair fläktarna som kommer med, så mitt tips vore att helt enkel avlägsna de två hårdsmisk burarna. Kör du ssd så kan du gömma bort den lite varsomhelst, till och med bakom moderkortsplåten ibland. Mekaniska diskar kan du suspenda med gummiband i 5,25 platser, eller köpa något liknande Coolermaster 3-4 så att du lätt kan montera hårdiskar i 5,25.

Av goralux
Skrivet av oskar321:

Det lutar mot ett 650d för min del. Det ser väldigt bra ut och har bra luftflöde om man fixar hyfsade fläktar. Är det ett bra val tycker ni ?

Edit: Funderar också starkt på en h100 alt h80 kylare, kanske gör att jag inte behöver riktigt lika kraftig luftflöde för att kyla processorn?

Med en stor luftkylare a'la Noctua DH-14 så klarar sig processorkylaren utan.. något flöde alls i princip. I min HAF X, om jag skulle blocka av nedre delen av lådan helt, så skulle DH-14 utan problem hinka in den luft den behöver genom de filtrerade, tomma 5,25s platserna.

Det som verkligen behöver luftflöde är grafiken, och för den delen så känns vattenkylning något som bör fokuseras på GPUs, inte CPUs. Kommer få motstånd från vissa, men testmässigt så ligger tornkylarna steget före H100. Men ser inget fel med 650D och tycker du om H100 kör på det.

Av goralux

Vad jag förstått så kan man milt modda, borra i taket på R3 så att man kan montera H100 utan större problem, men tydligen finns det inte plats för push-pull. Det som många verkar ha gjort är att ta bort hårdiskburarna och monterat h100an i fronten.. Sen lägga hårdiskarna i 5,25 platser.

Välja H100 för tysthet är lite suspekt, men lycka till ändå. Behöver du inte många hårdiskar kan du pröva ta bort burarna.

Av goralux

HAF X, FD XL, samt ett Chieftec dragon som har blivit så moddat, borrat och ombyggt att det ser lite horribelt ut! Men gör vad det ska.

Av goralux

En anledning för mig att köra XL är att.. det är större. Bredare och allt. Systemet jag har i chassit är fusion, en always on filserver/surfdator. Även fast systemet redan var tyst så har jag utnyttjat utrymmet som finns över, lagt fast ytterligare dämpmaterial på sidorna, samt feta block som totalt boxar in de oanvända 5,25.

Känns bra att veta att man möjlighet att expandera hårdiskmängden till obcena höjder