Inlägg

Inlägg som goralux har skrivit i forumet
Av goralux
Skrivet av Leovinus:

Utan tvekan den minimala chipsetkylaren på min gamla Asus a8n från 05. Tog en vecka innan jag bytt till passiv kylare från zalman. En koll i bios visade 10500rpm utan möjlighet att sänka. Konstruktörerna måste varit fulla när de designade den biten.

Håller helt med, bytte ut min till en zalman med. Bild för de nyfikna.
http://www.ixbt.com/video2/images/nv41-2/asus-a8n-sli-cooler....

Av goralux

Jag brukar låta dammsugaren köra på utan munstycket nära den öppna lådan. (På intet vis nära någon komponent) så att mycket damm som sprayas loss blir att sugas upp av dammsugaren. Hjälper till för att verkligen avlägsna en större del av dammet, än att bara virvla runt det lite.

Av goralux

Om du är en riktig jävel på elektronik så kan du vålda in ett ATX PSU... Notera/skissa up pinsen, sen dra av 24 pins kontakten, sen leka med multimeter och tjuvkoppla in det hela till moderkortet. Att få det att funka är komplicerat, tidskrävande och att det funkar i slutändan är tveksamt.. Samt måste man helst kunna starta datorn på ett bättre sätt and tjuvkoppla från inuti lådan

Men som slutsatsen redan verkar vara: Din vän har varit dumsnål. Ett färdigt datorpaket från någon av de stora näthandlarnas egna små "märken" är alltid standard atx moderkort och chassin. Säkert lokalt finns någon datorbutik som bygger ihop ett helt ok bygge för den delen, eller så kunde han gett dig en låda öl så skulle säkert du gjort det

Om han måste byta moderkort.. Samt PSU. Själv skulle jag fundera på att även byta chassi. Det är ju inte som att inte finns piffiga och relativt billiga HTPC chassin.

Av goralux

Bra att tekniken marcherar framåt "Full-HD" har fått regera länge. Men som med Full-HD.. Köp en sån tv om två år, så kommer det finnas dugligt med material i den upplösningen om si sådär 6-7 år. Är teknikbög, så kör så klart full-hd och allt, men sanningen är ju att nästan allt material förrutom bluerays fortfarande är i max 720p för tv.

Av goralux

http://www.youtube.com/watch?v=-LHjJ8sPe_8

Är en review som jag tycker borde vara länkad. En del tycker att han ger för mycket kommentarer som är "smaksaker" men jag gillar det.
3dgameman ger ju en snabb ytlig genomgång men inte samma detalj, och tekniska smådetaljer som Tom.

Av goralux

NZXTs 810 är ju ett chassi som ligger relativt lågt i pris och har många sköna finesser. En hel del positiva reviews bland annat från TTL som är lite favorit för mig

Av goralux

Behöver bara borra lite nitar för att få bort hårdiskkburen, lätt fixat.
Kan till och med skruva tillbaks buren vid behov.

Av goralux

Komponenrerna är det som väsnas, inte chassit. Testa chassifläktarna däremot, stoppa dem och se till att ingen gnisslar på. Lätt att olja en chassifläkt vid behov. Sanningen är den att en gamingdator har svårt att konkurrera med en häldämpad surfdator ljudmässigt.

Grafik med tripleslot kylare tenderar att vara tystare, för framtida uppgraderingar. Finns tripleslotkylare att köpa till om du vill ha lite projekt.

Av goralux

När jag byggde ihop min senaste dator så köpte jag allt förrutom grafiken på min första beställning. Byggde ihop allt och sa "Wow! Mitt system är ljudlöst i min HAF X låda".. Sen la jag i mina 2x 6970 och ljudlösheten försvann. Med andra ord: Banditen när det kommer till ljudnivå nuförtiden är nästan alltid grafiken. Du kan se till att rengöra dammfiltret till psut däremot.

En sak att tänka på är att undvika att de två grafikkorten inte ligger precis vid varandra, så att du bara har en minimal luftspalt mellan de två, så att de undre kortet har lite tyngre att andas. Så har du lite mellanrum mellan PCI-express slotsen försök att hålla dem isär lite.

En sak till jag skulle fundera på är att lägga hårdisken på botten av buren, sen dra ut de oanvända hårdiskhållarna för att ge lite mer luft mot grafiken. Kan man lägga fast en fläkt på hårdiskburen förresten? Kanske vore värt att prova det. Sen så skulle jag eventuellt lura på att lägga fast en fläkt vid de understa 5,25 platserna för att hinka mer luft mot grafiken.

Som du kanske märkt går alla mina tankar runt att hiva så mycket luft som möjligt mot grafiken, så att ettriga GPU fläktarna skall hålla sig lugna.

Såg det här klippet:

http://www.youtube.com/watch?v=slcr3kxFxOQ

Du behöver ju inte göra ljusshow! Men han har typ gjort det jag skulle göra. Bort med slädar, och en fläkt till i fronten. SSD disken behöver inte ligga i nån hårdiskbur, har slängt SSDs med dubbelhäftande tejp bak på min moderkortsplåt

EDIT: Hepp! Du kan även fundera på att hänga upp dina snabbspinnande hårdiskar i 5,25 platser. Finns guides för det och då blir de tysta som fiskar. På det viset kan du eventuellt hiva ut hårdiskburen helt.

Av goralux
Skrivet av AbeS:

Blir kylningen inte bra i den? Kan ändå vara värt att iaf åka dit ( rätt nära där jag bor ) och ta en titt och se vad jag tycker

Det enda insuget som finns är väl i fronten, två 80 mms fläktar? Dessa verkar till på köpet lite strypta av hårdiskburen som är i vägen. Förvisso är priset riktigt lågt men det finns en anledning till det. Ytterligare en grej som saknas på detta chassi jämfört med modernare alternativ är cpu-cutout i plåten. Nyare chassin, a'la Define R3 och så har i regel två 120mms i fronten, och mera spacing mellan hårdiskarna än Chenmings.

Ditt nuvarande chassi har ändå en fläkslot på sidan, som hjälper till med grafiken, något som saknas med chenming

Nu tänker du byta chassi, men till ett chassi vars enda fördel är att det är större än ditt nuvarande. Gnid ihop en liten slant mer och köp något bättre, antingen nytt eller begagnat.

Av goralux
Skrivet av AbeS:

Tjena, undrar lite om den här lådan är något att bygga i. http://www.atxcases.com/products/productdetails.asp?main_cati...

I såna stora chassin så går det väl att ha vanliga ATX moderkort även trots att de är "gjora" för extended atx? Har problemet att mitt chassi ( står i signaturen ) har lite för lite utrymme + väldigt lite plats bakom moderkortet, eftersom nätagget inte är modulärt så är det ett helvete i chassit när det gäller kablar!

Går att lägga vanlig atx i chieftecs fulltower. Problemet däremot är att Chieftecs design för sina fulltowers är fast vid 2001. Utrymmet bakom moderkortsplåten är minimalt, och inte finns det några förskärda hål för att underlätta det dragandet heller. Har ett gammalt chieftec chassi själv, och det är inget fel med det.... Stora problemet är att mitt chassi från 2002 är i identiskt med deras chassi från 2012.

Som andra har påpekat så finns det gott om chassin som slår Chieftecs fulltower nu. Chassin där du får plats bakom moderkortsplåten, ljuddämpning, dammfilter... The list goes on. Allt detta finns att få för +900 kronor. Define XL och Antec blir man att tänka på.

Av goralux

En hel del SSDs har ju med ett mounts i lådan, så beroende på vilken ssd man köper så kan det fixa sig redan där. Eftersom SSDs varken vibrerar eller producerar någon egentlig värme så tycker jag att man glatt kan fuska lite. Sett rätt kuliga ghettomods där man helt kallts lagts dubbelhäftande tejp bak på moderkortsplåten och sen tryckt dit hårdsmisken.

Varför inte använda någon av de två hotswap platserna för din SSD? Själv kör jag helt utan hårdiskbur med bara hotswap bays.

Av goralux

Verkar lite suspekt att Båda fläktarna börjat väsnas samtidigt? Har du prövat att ha fläktarna urmonternde och igång, se om de låter så när de körs helt utan montering. Om de fortfarande väsnas så skulle jag öppna upp fläktarna och helt enkelt olja dem.

Av goralux

Finns gott om reviews att gå igenom, goggla!

Det kyler riktigt bra, och tyst eftersom det har massiva, rätt lågvarvade fläktar. Chassit har ju dammfilter, det är helt ok men det slinker in en aningen damm. Under året jag har haft det har det blivit en liten gnutta damm i chassit som jag blåst bort. Få chassin har tillräckligt finmaskiga filter för att helt få bort all dammuppbyggnad. Filtrena själva blir rätt dammiga på cirka två veckor i min stökiga lägenhet.

Är i stora drag riktigt nöjd med chassit, men avsaknaden av interna USB3 gör att om jag skulle vara på jakt efter nytt chassi just nu så skull jag välja bort det.

Av goralux

Fortress 02 finns ju att hitta på en del butiker på prisjakt så bör inte vara svårt att lägga vantarna på det så.

Temjin TJ11 är ett nyare chassi från Silverstone som har samma lösning. Det chassit är större, och har en saftig prislapp men verkar vara ett drömchassi.

Av goralux

Ett riktigt bra spel! Kritiken om FOV är däremot sann, men spelvärlden är skön. Diverse rätt orginella och sköna fiender finns även (Smula bisarra sådana). Voice actingen är rätt horribel så den kan ha ett gott skratt till nu och då.

Ett hett tips för många som spelar på PC är... Koppla in en XBox 360 controller. Körde med mus och keyboard ett tag, men sen insåg jag att spelat var lite uppbyggt som Dungeon Siege 3, d.v.s sätten man rullar och dodgar runt på gör spelet smidigare med en kontroller. Spelet är ju på många sätt lite av ett "old-skool" fighting spel. Med kombos, och chain attacks som man bygger upp genom att trycka på knappar i rätt ordning osv så en kontroller känns nog helt rätt.

Av goralux

Vad jag sett på de reviews jag sett så kör Cosmos 2 med en fläktkontroller som har en vanlig potentiometer i sig. Så vilken fläkt som helst bör funka. Cosmos 2 verkar vara ett extremt skönt chassi, en aning dyrt men en imponerade klump hårdvara!

Om jag skulle kunna justifiera ett chassibyte så skulle jag lätt hoppa på det direkt.

Av goralux

Cosmos 2 verkar som ett givet val. Med 800D så måste man se till att man får en uppdaterad version, eller köpa USB3 kit separat för att få det till sitt system.

En hel del andra posts talar för Cosmos 2 så jag tänker inte repetera dessa, bara säga detta:

Har Corsair släppt ett chassi sedan 800D/700D med samma sorts "kammarsystem" som deras första modell? Nej. De har släppt ett par olika chassin men inget av dessa har haft detta överkonstruerade system för ventilation. Frågan jag ställer är även: Kommer Corsair någonsin släppa ett nytt chassi med ett lika intrikat ventilationsystem? Min gissning är nej.

800/700D är utseendemässigt extremt tilltalande men sanningen är den att forumtråd efter forumtråd, på detta forum och andra är fulla med trick, modifikationer och fläktbytes tips för folk som vill luftkyla heta riggar i 800D. För en luftkylt bygge så är det stora problemet grafiken. Man kan köra en bra CPU-kylare på 12v och den kan spinna på tyst. Men ettriga små grafikort är det som drar upp ljudnivån. Så om chassit blåser på hårt över grafiken i sig så hjälper det bra med ljudnivån... En punkt som Corsair har haft problem med jämfört med konkurrenter som har fläktar som har intagsfläktar som blåser full fräs rakt på grafiken.

800D var Corsairs första chassi. Det såg apsexigt ut, och hade många sköna detaljer... Men rationella människor måste medge att det fanns många brister.

Priset på Cosmos 2 är lite avskräckande, men om man kan leva med det så skulle jag utan tvekan ta det.

Av goralux

När jag byggde mitt senaste system så lade jag i allt nytt, inklusive en DH-14 i en HAF X... Det enda som ej var nytt var ett gammalt grafikkort eftersom jag skulle köpa grafiken följande månad. La på datorn och... Wow, Den var typ helt ljudlös. Milt vindsus när man lutar sig ned och lyssnade. (Bara SSDs). Minns då att jag kör fläktarna på 12v, ej genom controller.

När jag kopplade in mina två 6970s däremot? Hå hå, då var det slut på tystnaden. Själva chassit är i min erfarenhet (två skilda chassin jag pillat på) riktigt jäkla tyst, de stora fläktarna låter knappt alls. Så som andra skrivit så är det komponenter såsom CPU-kylaren och grafiken som skapar oväsen.

Grafiken kan fixas genom vattenkylning, eller att köpa en bra tre-slots kylare. Med H100 så får du väl pröva ett par utbytesfläktar. De reviews jag sett på H100 säger väl att den väsnas rätt bra på "high setting".

Av goralux
Skrivet av isato:

Alltså jag är ingen gamer utan har ett grafikkort för 600 kr(ett år gammalt), men dom kanske också väsnas? Kan tänka mig att värstingarna låter.

Du skulle behöva skriva upp lite vad du har för en rigg så kan folk rekommendera bättre. Vad för chassi har du nu? Har du prövat att lokalisera det som skapar en massa ljud? (Använd något high-tech som kartongröret från en hushållspapperulle )

Min guesstimation är att du kör med en standard cpu-kylare, dessa är i regel inte världens tystaste så kanske cpu-kylarbyte vore bra. Om du kör ett 600 kronors grafikort som är ett år gammalt så antar jag att det är något low-profile så det bör inte vara en ljudbov.

Har fixat ljudproblem hos en kompis genom att helt enkelt öppna upp hans dator och totalt blåsa ur den från de massiva damm-mattorna som fanns i både PSU, samt flänsar. Utan dessa damm/hår mattor så behövde inte fläktarna dra upp i maxfart 100% av tiden.