Inlägg

Inlägg som metalkiller78 har skrivit i forumet
Av metalkiller78

Dator kraschar med svarta skärmar

Hej!

De senaste veckorna har jag försökt felsöka ett problem med min gamla stationära dator som inte tycks må så bra. Helst plötsligt blir samtliga skärmarna svarta(de har signal, men ingen bild). Ibland blir skärmarna även vita, gröna, eller grön/vitrandiga. Problemet dyker upp vid tillfällen som jag inte lyckas knyta till något mönster(d.v.s de händer titt som tätt, oavsett belastning). När problemet väl uppstått, och datorn startats om tenderar problemet att dyka upp kort därpå igen.

Min första gissning är problem med temperaturer, då problemet ofta återkommer efter första händelsen. Har därför stresstestat både CPU och GPU, vilket gick bra, och temperaturerna höll sig inom rimliga gränser. CPU har varit överklockad enligt signatur i över 3 års tid, men testade trots detta att återställa dess inställningar, men problemet kvarstår. Har även återställt datorn från scratch, så det borde inte vara ett mjukvaruproblem heller. Har även tagit en vända inuti datorn och blåst bort de (små) damansamlingar som fanns.

Någon som har ett förslag på vidare felsökning, eller har hårdvaran gett upp?

Tack på förhand

Av metalkiller78
Skrivet av Evercast:

Hejsan. Vi bor i villa och fick erbjudande att ansluta bostaden till fiber via Öppna stadsnät. Med installationen följde med gratis internet i 2 år och ett fördelaktigt paket från Viasat vilket vi använder. Nu till problemet.

Tyvärr så hamnade tjänstefördelaren i ena änden av huset och vardagsrummet är i den andra änden av huset. Vi införskaffade en ASUS Lyra mesh WiFi för att täcka hela huset med access via 3 enheter (kök där tjänstefördelaren Inteno Switch sitter, källare/gillestuga, vardagsrum). Lyra fungerar bra men vi kan inte köra IPTV via den. Supporten via Viasat är totalt obefintlig gällande detta utan hänvisar endast till nätverkskabel och Homeplug. Homeplug har vi provat men det gick inte alls så idag så har vi den längsta nätverkskabeln som går att uppbringa som slingrar sig som en orm genom hela huset. Att den har fått ta stryk är en underdrift och vi har problem med bildkvalitén med pixlar.

Jag ser nu att ASUS Lyra har möjlighet att konfigurera IPTV men jag hittar inte all den information jag behöver för att lösa detta. Jag hoppas att ni här på Sweclockers kan hjälpa mig med detta. Inställningarna ser ut i stort som det ser ut i andra ASUS routers.

Vi börjar med WAN och extern/intern IP. Lyra upplyser mig att WAN IP är inte detsamma som extern IP. "External IP-Services will not work". Jag gissar att detta är något som måste korrigeras med? Detta behöver jag också hjälp med. Vidare till IPTV inställningarna...

Om jag sätter ISP profile till MANUAL SETTING i inställningarna för IPTV i Lyra så kan jag skriva in dessa värden:

Internet: VID [ ] PRIO [0]
Primary Node LAN Port: VID [ ] PRIO [0]

Om jag sätter ISP profile til NONE så byts Primary Node LAN Port till:

Choose IPTV STB Port; (None/Primary Node LAN Port)

Under så finns det ytterligare inställningar:

Special Applications
Use DHCP routes: (Disable/Microsoft/RFC3442/RFC3442 & Microsoft)
Enable multicast routing (IGMP Proxy): (Disable/Enable)
UDP Proxy (Udpxy): [0]

Slutligen så undrar jag hur arkitekturen hårdvarumässigt ska se ut. Räcker det med mesh WiFi? Det blir problem med att dra nätverkskablar runt om i huset och målet är att allt går via WiFi, har dock en 8 portars switch att tillgå även om den är till för att fördela nätverk i gillestugan (spelrum/kontor).

Tack för all hjälp!

Fick du någon ordning på detta? Försöker hjälpa en vän med exakt samma problem

Av metalkiller78
Skrivet av waxxy13374:

@mrqaffe: Hej hur klonade man sin mac adress till sin router? för den länken han skickade innan den funkade inte :/ så vet inte helt hur man gör?

På min Asus router(RT N66U) väljer man WAN, nästan längst ner på den sidan kan man fylla i MAC-adress. Om jag har förstått tråden rätt, så fyller du i samma MAC-adress som din dator har i det fältet. Misstänker dock att man måste välja en ny MAC på datorn också för att undvika konflikter, någon kunnigare kanske kan svara på det!

EDIT @mrqaffe hann före!

Av metalkiller78

Apple Time Capsule problem

Hej!

Håller på att hjälpa en vän med hans nätverk som består av en föreningsfiber uppkopplad till en Apple Time Capsule (modell äldre). Han använder endast Mac datorer. Problemet är att internetanslutningen tycks försvinna, eller vara extremt långsamt. Var där idag och mätte hastighet och ping över en längre tid, och mycket riktigt, uppkopplingen är extremt instabil(cirka 50% packet loss mellan varven). Kopplar man datorn direkt till nätverkskontakten är uppkopplingen mycket stabil. Detta måste ju innebära att det är Time Capsule som spökar. Vi prövade återställa den, men ingen förbättring. Misstänker att Time Capsule är trasig, och bara att byta ut? Är själv ingen inbiten Apple-användare, så tänkte bara bekräfta min teori med någon mer kunnig!

Tack på förhand

Av metalkiller78

Vilken dator för studier

Hej!

Jag behöver köpa en dator till studier. Är dock lite kluven vad jag behöver då det i dagsläget var länge sedan jag köpte en bärbar. Studierna pågår i 5 år, så utgår från att man "bör" uppgradera någon gång under tiden, men ser helst att den jag köper nu håller prestandamässigt i åtminstone 3 år. Budget är högst 10000 kr, men det skadar inte om den blir billigare än så, högre än 10000 är inte aktuellt. Den kommer användas en del till programmering, och andra datororienterade kurser.

Det är väl främst valet av processor som gör min kluven, i5 eller i7? Hur stor är egentligen prestandaskillnaden, och inom vilka områden lämpar sig i7 bättre? Utgå från att båda modeller ligger i 8000 serien. Kommer en i5 hänga med till ovan nämnda användningsområde om säg 3 år?

Storleksmässigt tänker jag omkring 13", 15" blir för stort, och 11" för litet. Minst full HD display. Datorn får gärna vara byggt i aluminium, tycker om den premiumkänsla som det utstrålar . Den bör klara en heldag på batterikraft, men det verkar som flesta nya datorer göra? Någon form av videoutgång är också ett krav, HDMI är väl smidigast, men även USB-C/Displayport är tänkbart.

Både konkreta tips och resonemang välkomnas!

Tack på förhand
Artur

Av metalkiller78

Känns ju ganska allvarligt det här.. som många andra tycker jag man bör ha gått hela vägen med "faran över", och ordentlig information via dom informationskanaler man ska vända sig till. Att det tog över 30 minuter för krisinformation.se att publicera en liten "nyhet" på sin hemsida känns ju näst intill skandalöst. Sommarjobbare? Sen att alla berörda myndighetshemsidor gick ner är ju under all kritik, MSB borde ju ha bandbredd förberedd för just dessa ändamål. Tänk om något sker på riktigt, och hundratusentals, kanske miljontals människor vill nå dessa informationskanaler..

Av metalkiller78
Skrivet av MakeCoke:

Fast hur har de rätt att ge böter till personer som de inte har några bevis för att de begått brott eller brutit kontrakt?

Fast det är väl inte tal om några böter ur brottslig synvinkel? Är väl snarare en uppmaning att betala, om det tas till domstol antar jag att det är civilrättsligt, eller blir det ett brottsmål? Sjukt i vilket fall.

Av metalkiller78

Testade första gången på Willy:s idag. MST fungerade långt över förväntan. Kortet registrerades på nolltid(betydligt fortare än chipp), och köpet gick igenom utan trassel med varken plånbok eller plastkort!

Av metalkiller78

Excel räkna rader inom tidsintervall

Hej!

Jag sitter med stora mängder data, ca 25000 rader som jag måste behandla på ett visst sätt. Jag är inte sugen på att göra detta manuellt, men besitter tyvärr inte den korrekta kunskapen när det kommer till excel.
Jag har en tabell som har följande upplägg:

A B
1: 0 10:08:33
2: 1 10:09:38
3: 2 10:11:04
4: 3 10:11:14
5: 4 10:11:21
6: 5 10:12:36
7: 6 10:15:12
8: 7 10:16:14

A är alltså ett index, medans B är en tidstämpel. Jag behöver nu räkna 'antalet index/rader' som förekommer inom ett intervall på 2 minuter. Alltså, två-minutersintervallet 10:08:33 - 10:10:33 måste ge 2 (alltså två rader, 1 och 2). Vidare ska nästa tvåminutersintervall, 10:10:33 - 10:12:33 ge 3 (rad 3,4,5). Detta ska sedan presenteras i en ny tabell enligt följande:

A B
1: 2 2
2: 4 3

Där A är antalet minuter sedan start, och B hur många rader som finns inom det intervallet.

Jag har försökt vara så tydlig som jag kan, men tyvärr är det svårt att beskriva sånt här i text :/ , fråga gärna som jag varit otydlig.

Vore hemskt tacksam ifall någon kunde ta sin tid och hjälpa mig med detta!
Tack på förhand
Artur

Av metalkiller78

Har en S7 Edge(samma batteristorlek?). Drog ur telefonen vid 08 i morse, nu återstår 38%. Har haft 1 timme och 23 minuter "screen on time" idag, varvat med snapchat, sms och slösurf.
Aldrig upplevt problem med Facebook appen(inte snapchat heller), kan det vara någon inställning?

Av metalkiller78

Har haft BBB fiber i cirka 1 år nu. Hastigheten har alltid levt upp till mina förväntningar, och vad jag minns har det bara vart nere en gång. Deras router är helt värdelös, särskillt då man inte kan ändra några parametrar själv (inte ens nätverksnamn och lösenord...), så rekommenderar att köra med en egen. Kundtjänsten vill man däremot inte befatta sig med, när TVn inte fungerade hemma tog det 8 samtal (med omkring 30 minuters kö), och 2 tekniker för att lösa problemet. Detta var förvisso knappt ett år sedan, men tvivlar på att det ändrats.

Av metalkiller78
Skrivet av Grönahunden:

@metalkiller78: allvarligt ja har ingen aning men kan en del uteslutas så vore det en bra ide ?
det behöver inte vara en ssd räcker med en begagnad hdd så länge den fungerat förut & inte suttit i datorn innan.

Okej, då förstår jag vad ni menar!
Kan plocka ut en HDD från min gamla laptop, återkommer efter jag testat ett tag.

Skrivet av wow_jon:

Testa köra med det inbyggda grafikkortet ett tag. Då kan du utesluta ssdproblem.

Tack för tipset, ska pröva ifall problemet uppstår igen!

Skrivet av chipw00t:

Ser ut som VRAM problem. När mitt 4850 gav upp för länge sen så fick jag gröna linjer på skärmen.

Skickades från m.sweclockers.com

Ska köra ett VRAM stresstestet som @grönahunden länkade
Återkommer!

Av metalkiller78
Skrivet av Grönahunden:

du råkar inte ha någon hdd/ssd som du bara kan slänga in nån version av Windows i och slippa V300 clusterfuck ?

Du tror alltså SSDn kan vara boven i dramat? Tyvärr har jag ingen annan SSD, men tänkt köpa ny i mellandagsrean

Av metalkiller78
Skrivet av Grönahunden:

Video Memory stress Test
https://www.raymond.cc/blog/having-problems-with-video-card-s...

sen vanligt Memtest gärna ett minne i taget.
köp ett ESD-armband om du inte redan har ett, så slipper du skapa mer problem

vad har du för hdd/ssd i datorn, ta ut alla diskar som inte behövs för att köra dom olika testen.

Tack för svaret!

Ska köra testerna senare ikväll, återkommer med resultat.
Använder alltid ESD-armband vid hantering av datorer, så problemet ligger nog inte där iallafall

SSDn är (tyvärr) en Kingston V300 på 120 GB.
HDDn är en Western Digital, osäker på modell på 500 GB.

Av metalkiller78

Ett 280X som får "whitescreen"

Tjenare!

De senaste veckorna har min dator mellan varven börjat uppföra sig konstigt. Problemet är att alla skärmar (3 stycken) blir helt vita, och får linjer, på skärm 1 och 2 är dessa vertikala, medans skärm 3 får horisontala linjer. Tycker onekligen detta låter som ett grafikkortsrelaterat problem. Problemet uppstår oftast under hög belastning, men även ganska ofta när man ändrar till fullscreen på t.ex. Youtube eller Netflix. Har felsökt för fullt. Temperaturerna är helt normala, och kortet presterar normalt. Värt att nämna är att kortet till en början använts till s.k. "mining" av diverse kryptovalutor, vilket innebär att kortet snurrat på 100% belastning under cirka 4 månader. Under denna tid körde jag kortet på något lägre spänning, samt justerade clock och minnesfrekvenser. Spänningen är normalt låst, och fick ändras genom att modda firmware. Självklart är allt återställt till orginal, och jag tror inte problemet ligger där.
Här är en bild på problemet, tyvärr inte min egen, mer ser ut exakt så här

Har testat allt möjligt, nya drivrutiner, sänkta klockfrekvenser, you name it.

När nu i behov av råd hur jag ska gå tillväga.
Detta gäller ett Sapphire Radeon R9 280X Toxic Edition, mitt övriga system finner ni i sign.

Tack på förhand!
Artur

Av metalkiller78

Kors i taket, nu ändrades statusen till Postad och ett tracking nummer finns.

Av metalkiller78

Förtroendet för CDON faller som en sten för varje dag som går. Har sedan i måndags fått samma standardsvar x4 om att varorna skickas samma kväll. Pengarna har dragits, men inte sett röken av några varor. Några dagar extra tycker även jag är rimligt, men att paketet inte ens skickats än är snudd på inte okej, särskilt inte med den bristande information kundservice ger.

Av metalkiller78

La två separata ordrar under BF. Ett minneskort som beställdes under småtimmarna, samt en skärm och en telefon precis vid 00-slaget till lördag. Minneskortet har redan kommit fram, men de andra produkterna har fortfarande status "behandlas". Kundservice get endast samma standardsvar att produkten kommer lämna lagret ikväll(vilket de sagt varje dag sedan i måndags). @CDON.COM Kan jag räkna med produkterna denna vecka?

Av metalkiller78

Om man hade en order i kungvagnen som gick igenom klockan 00:05 för "rätt pris", kommer den då makuleras av CDON eller tror ni de skickar ut dem ändå. De måste ju varit medvetna om att deras sida fått spader?

Av metalkiller78

CDON bara krånglar... 23:30 bestämde jag mig för att slå till på en skärm samt LG G3. Efter ca 10 minuter ligger allt i kundvagnen. Efter ytterligare 5 minuter är kortuppgifter inslagna och jag tas till en sida där det står: "Payment Error, your browser does not accept cookie"(har aldrig haft problem med cookies förut och självklart är dessa tillåtna). Hursomhelst har CDON dragit pengar, utan att ge en bekräftelse på köpet. Bestämmde mig då att göra om köpet och faktiskt få en bekräftelse(då jag inte visste att pengarna dragits), vilket jag denna gång fick! Den gick dock igenom 00:05, men priset stämmde i betalningen iallafall. Hoppas CDON löser detta på något smidigt sätt och betalar tillbaka första betalningen..