Inlägg

Inlägg som Alexandros har skrivit i forumet
Av Alexandros
Skrivet av Scuttle:

Ska du rsynca över internet så är det nog säkrast att göra det över en SSH-tunnel. Då är det port 22/TCP som du ska öppna i brandväggen.
Vad du ska skriva i ddclient är jag osäker på. Det beror ju på vad du har ditt domännamn. Här står det hur man gör det mot Loopia, är väl liknande hos andra.

Publika IPt till din NAS är ju samma som alla grejor som sitter bakom din router har. Gå in på www.mittip.se så får du fram det

Sen vad du ska regga med dyndns är ju ett domännamn bara, ett som kommer att peka på ditt publika IP-nummer

Jag har ett dynamiskt IP hemma. Det är det jag skall använda dyndns och ddclient till så de känner av vad mitt ip är...

Av Alexandros

Konfigurera rsync

Hejsan!

Det är så att jag har två stycken netgear readynas som jag vill spegla. Jag vill att allt som finns och ändras på nas 1 skall göras på nas 2.

När jag körde de på lan så funkade det utan problem, men nu har jag tagit hem den andra från kontoret och skall få upp den i hemmet så de
är på olika ställen.

Jag har installerat ddclient och förstått att jag behöver dyndns eller liknande för att slippa ändra IP hela tiden. Det som är främmande för mig är
att öppna portar etc. Så kanske kan någon hjälpa mig lite?

1. Vad exakt behöver jag göra i min router? Vilken port skall jag öppna, protokoll etc?
2. Vad skall jag skriva in i ddclients config-fil?
3. Hur tar jag reda på vad min publika IP är till min NAS?
4. Vad skall jag regga med dyndns?

Stort tack för all hjälp!

Av Alexandros

Disk dyker upp i skivkontroll men inte i finder

Hejsan!

Jag har stött på ett problem jag varit så rädd för under så många år och alltid varit så noggrann. Men nu var jag slarvig och inte hade backup. Har en disk med bilder, filmer etc från 2000. Disken i sig är 2 år gammal, en western digital my passport. Har alltid haft allt på min lokala disk samt på denna men har nyligen formaterat datorn så hade bara grejerna på disken.

Jag har mac men allting heter säkert likvärdigt på windows för er andra som har det. Disken är formaterad i HFS+(?). När jag kopplar in disken i datorn börjar den blinka och låter som den brukar. Dock dyker den ej upp i finder. Men går jag in på skivkontroll så finns både disken där och partitionen. Analyserade disken med programmet och den sa att den behövdes reparera. När jag trycker reparera så säger den att det inte går och att man måste formatera den.

Har tankat hem lite program som hittar alla filer och mappar men de står på i typ 9 timmar för att återskapa allt material men de kraschar.

Har ni några tips på vad jag kan göra, vilka program som funkar bra till detta eller liknande?
Finns det nånstans man kan lämna in?

Tack!

Av Alexandros
Skrivet av Dr.Mabuse:

Filöverföring i sig tar inte så mycket processorkraft i anspråk. Beroende på raid-lösning så belastas en server mer eller mindre med paritetsberäkningar, dvs mjukvaruraid och sk fakeraid.
Var gränser går för en "bra" processor är svår att säga utan veta mängden I/O och IOPS men tror inte det är något bekymmer oavsett vilken processor du väljer så länge den har två kärnor och så länge servern inte har andra "arbetsuppgifter" att ta hand om; skrivarserver, webhotell mm.

När det gäller produktionsarbete hade jag valt en OEM-lösning framför egenbyggt för driftsäkerhet, support och garantier om olyckan är framme. T.ex: Synology DS1813+ som kvalar in på dryga 7kkr utan diskar. Finns även för rackmontage.

Jag tror jag kör på den lösningen och köper Synology DS1813+ med snabba 2tb diskar samt en billig nas att ha på annat ställe än kontoret som tar backup på denna varje natt.

Av Alexandros
Skrivet av orig_rejser:

Kolla in hos sådana som t.ex. tnm.se som pysslar med just sådant här, dom arbetar med ibm tivoli, då behöver ni dessutom inte själva hålla 100% koll på backup-maskinen.

http://www.tnm.se/?p=863

Tycker något sådant låter mer passande för er än att bygga en egen maskin.

Backup-maskinen är inga problem. Det är servern som vi ska jobba direkt mot som ska stå här lokalt på kontoret.

Av Alexandros

Tack för hjälpen alla, en fråga gällande NAS och server.

Jobbar serverns processor mer beroende på hur tunga filer jag jobbar med ifrån min dator? Eller varför behöver man en bra processor i en server?

Av Alexandros
Skrivet av jocke92:

4 3tbytare (värsta modellen) i raid 10. Både prestanda och redundans och ger 6tb användbar data. Kanske ett dual/quadport nic och därmed en managerbar switch med stöd för LACP. Raidkort och en 2-kärnig intel xeon med ecc-ram minne.

Då tror jag inte nätverket är någon flaskhals.

Okej så då bygger jag alltså en burk med detta. Har du lust att länka produkterna samt vad för OS på denna?

Av Alexandros
Skrivet av jookeer:

Miljö?
OS X
Linux
Win
?

Principen e totalbackup å därefter differential eller incrementell.
http://www.backup4all.com/kb/differential-backup-117.html

Googla "backup methods".

Sen måste man testa backupbatchar noga, många glömmer testa återställningsscenariet, så när skiten-träffar-fläkten (WTSHTF) så står man där me brallorna nere. "Tänkte ju inte på det" brukar den ansvarige ursäkta sig med.

Skrivet av Tozzi:

En egenbyggd NAS skulle vara att föredra här då du kommer runt alla flaskhalsar på en "färdig NAS" av billigare slant, så kostnadsmässigt får du mest prestanda av och bygga eget.

Vad har ni för budgett? Skulle kunna knåpa ihop ett tänkvärt paket åt er annars.

Vi kör os x. Och det viktiga är att vi har någon typ av server att jobba mot. Som alltså är tillräckligt snabb eftersom att vi jobbar med filmredigering och inte bara behöver lagring. Backupen som skickas iväg på natten har vi koll på, vi behöver göra om här på kontoret bara.

Budgeten skulle nog vara runt 10 000 - 15 000 kr och vi behöver ca 4 - 6 tb i raid som vi kör.

Av Alexandros

Lagring för mindre produktionsbolag

Hejsan!

Jag driver ett mindre produktionsbolag som jobbar med filmproduktion. Vi har ett problem med hur vi ska sköta lagringen och backupen för projekt som vi jobbar med.

Just nu kör vi en thunderbolt disk som ena datorn är ansluten till, sedan ansluter sig den andra datorn till den datorn och båda jobbar samtidigt på disken. Det funkar relativt smidigt men det är inte hållbart i och med backup. Vi har en server på ett annat ställe som vi vill skicka all data till under natten ifall det skulle börja brinna eller bli inbrott på vårt kontor. Så hur löser jag detta? Vi vill att alla datorer på kontoret skall kunna ansluta och jobba mot denna disk/server samtidigt. Och att det skall gå ta backup under natten till en annan server.

För att uppnå det jag vill verkar det som att NAS/SAN är det jag skall ha. Men är detta för långsamt? Vi jobbar på otroligt stora filer och ett projekt kan vara upp till 100 gb.

Vi har kört från Firewire 800 diskar tidigare. Så den hastigheten räcker absolut! Är en NAS mycket långsammare än detta? Vad har ni för tips?

Av Alexandros

På bilden är det ena en iMac, ingen skärm.

Okej men då vet jag, tack för hjälpen! Skulle slagit på en server direkt då..

Av Alexandros

WD My book thunderbolt duo kopplad till flera datorer

Hejsan,

vi har precis inhandlat en Western Digital My Book Thunderbolt Duo som vi tänkt använda på två datorer samtidigt. Vad jag förstod enligt deras hemsida skulle den gå koppla ihop med två datorer. Men den nedre porten i hårddisken vill inte ansluta till en dator. Är den endast till för att koppla ihop till ytterligare en hårddisk?

Om vi köper en till hårddisk, går båda att ha anslutna till båda datorerna samtidigt?

http://www.wdc.com/global/images/products/mybookthunderbolt/g...

Denna bild finns på tillverkarens hemsida och jag förstår det som att båda datorerna är anslutna till diskarna.

Av Alexandros
Skrivet av tcntad:

Det tycker jag:)

Man ska bara behöva ändra sökväg för alla mappar i egenskaper, sen ska det vara klart.

Jag verkar ha lyckats nu Dock verkar delade mappar inte gå fixa samt Användar mappen på C: inte ta bort...

Av Alexandros
Skrivet av tcntad:

För alla mappar ?

Japp. Men får pröva göra om hela proceduren senare igen och se om de fungerar.

Av Alexandros

Två filmer jag gjort - Skjut scener osv

Alexandros Bakos Arkiv ”Skottdramat i örby”
Alexandros Bakos Arkiv Skolprojekt

Gjort två snabba lite halvt oseriösa filmer, vad tycks? Skotten ser inte så verkliga ut tyvärr...

Av Alexandros
Skrivet av tcntad:

Du har förstås högerklicka och valt att ändra plats i egenskaper då antar jag?

Japp.

Av Alexandros

Flytta användare till D:\

Hejsan,

har sökt som tusan på internet samt hittat någon tråd här. Det jag vill göra är att flytta hela min användare på Windows 7 till partion D:\. Jag följde någon guide där man ändrade i registret, det fungerade endast när man skapar en ny användare. Då skapas den användaren på den partionen. Jag vill flytta en befintlig användare då jag har anpassat den väldigt mycket. Någon som kan hjälpa mig?