Inlägg

Inlägg som buddaz har skrivit i forumet
Av buddaz
Skrivet av Petterk:

Firefox för iOS stödjer inte tillägg och kör inte Gecko. Största fördelen när WebExtensions börjar bli klart (det är det absolut inte i 57) är ju att det blir enklare att bygga extensions/tillägg som fungerar över flera webbläsare utan att man behöver göra två (eller fler) helt separata versioner. WebExtensions är ju en egen variant av Chromes APIer för tillägg, och då det mesta bygger på Blink/Chromium och t.o.m. Edge tilläggsstöd bygger delvis på Chromes APIer så blir det enklare att skriva och underhålla tilläggen. De arbetar mot att standardisera mer, även om det fortfarande finns massor skillnader mellan webbläsarna.

Det är vad jag ville mena att tanken är att göra det enklare. Tror budskapet gick fram.

Borde inte Mozilla kunna komma runt webkit eller är den allt för låst. För det är ju Linux om jag förstått det hela rätt.
Aldrig använt Mac så jag vet inte hur det ligger till där.

Skickades från m.sweclockers.com

Av buddaz
Skrivet av KraDox:

Personligen så kör jag inte så många tillägg, har bara sex stycken, men inget av tilläggen har haft några problem med att uppdatera. Jag tror inte att Firefox kommer att dö efter "kvantum" uppdateringen, utan tvärtemot kanske till och med få fler användare.

Bara det att föregående person inte förstår att det är en tillfällig övergång eftersom den gamla platformen för tillägg inte fungerar för de nya idéerna. Tanken är att tillägg i Firefox skall fungera på alla system från datorn till plattan vare sig det är android eller ios. Foxen finns numera även på iOS sedan Apple godkände appen. Samtidigt om man ser på vad som verkligen händer som är nytt så är MS fortfarande efter även fast MS har introducerat sin Edge. Chrome har inte heller den förändrats utan många står stilla med nytt även fast det är mycket kvar innan det finns en perfekt webbläsare.

Skickades från m.sweclockers.com

Av buddaz

DAC med fjärrkontroll växer nog inte på träd. Råder dig istället att köpa ett bättre försteg när du redan har ett fint slutsteg och kör enbart Sonos separat. Dacmagic må vara en billig lösning däremot inget vidare om målet är seriös 2 kanal. Ett bra försteg tycker jag är lika viktigt som bra slutsteg. Det kanske är dyrt fast faktiskt värt om man gillar bra ljud. Javisst är det viktigt med bra högtalare. Befinner mig själv i sådan situation att köpa ett bättre försteg fast det man vill ha känns dyrt.
Skickades från m.sweclockers.com

Av buddaz
Skrivet av Agustavsson:

Ja jag skulle verkligen rekommendera att prova först, kanske flera gånger om det är möjligt. Om man bortser från grados fruktansvärda mätvärden så kan det bli en fin gemenskap. Visst distar dom vid djup bas om man lyssnar noga men det är något speciellt med grados ljud.

Skickades från m.sweclockers.com

Musik är mest pop, country och rock så djup bas är inte det viktigaste. för min del viktigare med bra helhet.

Av buddaz
Skrivet av Agustavsson:

Tycker grados lurar är väldigt bekväma. Dom väger ju ingenting samtidigt som man enkelt kan justera tycket då bågen är lätt att böja. Tycker dom vanliga skumkuddarna är skönast samt låter bäst. Sämst är nog bowlsen då det försvinner på tok för mycket bas. HD414 är sköna också men färgen är ju något extrem.

Skickades från m.sweclockers.com

Blir fasiken nya hörlurar. Sådan djungel. Satt en ny budget på max 7k. Denna gång skall jag bli nöjd. De jag tycker ser fina är Grado rs2e. Hoppas bara butiken behåller det nersatta priset när jag skall köpa. Finns nu till 6,5k står att de kostar nästan 9k. Måste prova. Har en butik som jag tycker är väldigt bra där man kan sitta i lugn och ro så länge man bara kommer i tid.

Av buddaz
Skrivet av n4ight:

Komfortmässigt är Sennheiser lurarna de enda som riktigt funkat för mig iaf. Aldrig haft problem med värme runt öronen heller med just deras lurar, värre med nästan samtliga andra lurar, stängda eller öppna.
Sen kan jag hålla med om att dom ser väldigt tråkiga ut och är "plastiga" men det bidrar ju till komforten eftersom plast är lätt.

Funderar att prova Grado, gillade ett par jag provade i butik fast modellen var lite för dyr just då. Deras modeller verkar se fina ut. Gillar bra ljud samtidigt som jag vill det skall se bra ut och vara bekvämt. Det tråkiga är bara att man måste ge lurar en längre tid innan man kan säga bu eller bä.

Sennheiser HD569 är det jag kan tänka mig. Ser sköna ut.

Samtidigt har jag planer på att byta högtalare i hemmet.
Skickades från m.sweclockers.com

Av buddaz
Skrivet av ggustavsson:

Innan man då testar..kan vanliga plugins användas tex adblock osv i quantum? om inte får det vara för min del..

Adblock plus finns inte längre utan man får välja en annan

Skickades från m.sweclockers.com

Av buddaz
Skrivet av oatp1b1:

@buddaz: Kan du inte byta kuddarna mot velour då?

Verkar vara limmad .
Tittar lite på Sennheiser som har en billig med velour. Är inget fan. Denna gång är jag ute efter komfort. Får spana vidare

Skickades från m.sweclockers.com

Av buddaz

Skulle behöva lite tips. Har ett par KEF Space One. Ljudet är bra däremot blir lurarna äckligt varma runt öronen, sladden hatar jag för den är bara i vägen när man rör på sig och NC är ingen funktion jag använder. Funderar på att kanske köpa nya och dessa lurar var nog lite fel köp även fast jag har gett lurarna en ärlig chans. De lurar som jag har haft och som jag tycker har haft bäst komfort har varit Beyerdynamic T70p. Orkar bara inte slanta upp så mycket mer för ett par Beyer däremot tror jag dessa KEF lurar kommer ge mig en oerhörd plåga framöver. Det jag använder mina hörlurar är som sagt till pendling och lite andra utomhusaktiviteter. Tror det är velour eller annat material som andas som jag letar efter och sedan om de är stängda eller öppna spelar inte så stor roll. Föredrar at kunna höra omgivningen samtidigt som jag har musik på och helst passa en Ipod. Ja jag vet att Ipod inte är det bästa. Jag tycker Ipoden fungerar för mina behov. Runt 3k tror jag smärtgränsen går denna gång. finns budget till högre pris om det skulle behövas. Kommer köpa via lokal butik alternativt om det måste går beställning från utlandet. Bor ej i Sverige, har ändå likvärdigt utbud som i Sverige.

Av buddaz

Efter några timmar på developer som det numera heter tycker jag som sådan att det är lika snabbt som innan på vissa sidor medan andra laddar lite fortare vilket jag tror har mer med anslutningen. Så länge man inte tittar på UI:et så är det exakt som vanligt. Råkat ut för för 2 krascher när jag hade mer en flik öppen. Vissa tillägg finns inte längre, man får vara lite uppmärksam på den biten. Den som hittar Australis temat får gärna länka.

Av buddaz

UI:et kan Mozilla kasta rätt i papperskorgen. Värsta skräpet någonsin.

Av buddaz
Skrivet av Petterk:

Quantum DOM är pågående och de har inte kommit särskilt långt https://wiki.mozilla.org/Quantum/DOM, sen är varken Quantum DOM, Flow eller Compositor från Servo eller i Rust. Pocket? Pocket har varit inbyggt i Firefox i flera år och är inte skrivit i Rust utan Java/Ecmascript. Finns gott om öppna buggar i lägre prio när det gäller Flow, och det är bara ett förbättringsprojekt, inte några nya komponenter. Det du har från Servo är i dagsläget Stylo/Quantum CSS. Non sequitur.

Försökte ta reda på mer info däremot inte det enklaste. De flesta sidor pratar bara runt varandra. Pocket köptes från extern part. DOM förstod jag att den ligger som grund för dess multi process för flikar och för att komprimera mera junk så en liten bit kan man säga involverar Quantum. Rendern såg jag var knappt ens något vidare. Utan det stod att allt krut läggs på Stylo. Var inne på de diverse utvecklar sidorna och där förklarades det hela mer ingående. Såg det att Adblock plus var borta och fick lägga in en annan. UI:et kändes som att Mozilla kunde behållit Australis istället. Det nya UI känns som Google Chrome, helt jäkla ofärdigt amatörmässigt. Hoppas de inte tar väck så att man kan styla om skiten. På android/iOS känns det mer som gamla bettan och hoppas någon inser att det som är nu fungerar. Problemet med Foxen är inte UI utan att det inte kan slå lika stort som Chrome för webbläsaren är bra. Tyvärr är det pengar som talar.

Skickades från m.sweclockers.com

Av buddaz
Skrivet av Petterk:

Quantum DOM är inte i FF än.

Det finns flera saker i Firefox som är skrivna i Rust, inte bara saker som kommer från Servo och Rust har varit krav för att bygga Firefox sedan Firefox 54. Med Stylo/Quantum CSS, WebRender/Quantum Render, Quantum Compositor, Quantum DOM och Quantum Flow integrerat med Gecko så har du fortfarande Gecko kvar och layoutmotorn är Gecko. Det är WebRender/Quantum Renderer som är nya gpu-accelererade renderaren och den är definitivt inte användbar i det skick som finns i 57an, du behöver också Quantum Compositor för att få ihop hela bilden där, det är en bit bort innan allt är på plats och Gecko är redan gpu-accelererat, så det är bara en del av motorn som ersätts med ny teknik, med en komponent som kunde skrivas om från grunden utanför Firefox-projektet för att sen integreras med det. Det är precis detta jag har beskrivit i flera inlägg, att de integrerar teknik från Servo i Gecko, steg för steg, det är detta som är Quantum Project, att ersätta motorn (i sig) är en senare fråga däremot. Nu ger de motorn ny teknik istället.

Vad jag vet? Jag har bara läst vad Servo-projektet, vad Quantum-projektet och Buggzilla har att säga. Alltså det utvecklarna säger på olika ställen. Jag använder Nightly dessutom. Kan kolla källkoden/kommentarerna på commits:en när det behövs för att reda ut oklarheter, om det är något oklart även om jag inte är bekant nog för att förstå hur allt är uppbyggt, att kolla vad som förändrats mellan olika versioner är inte så svårt däremot. Det finns massor som de inte är redo att integrera i Firefox/Gecko än, eller tom inte utvecklats till något användbart än. Varför göra kryptiska antydningar och varför inte rätta dig själv när du sagt konstiga saker? Rust är som sagt ett krav för att bygga Firefox idag, men det är kompilatorn för språket det handlar om, i slutändan har du bara din binär, det är inte som att Rust eller en rustmiljö byggs in i produkten. Rust är definitivt inte ett Mozilla-projekt bara för att det är sponsrat av dem och språket är ju egentligen inte mer kraftfullt. Rust-kompilatorn är fortfarande ett av de större projekten skrivet i Rust, Servo-teamet valde språket och driver nu det absolut största projektet som är skrivet i Rust-språket. Just för att det är sponsrat och delvis utvecklat av Mozilla är ju varför de använder det, vi får se om det är så lyckat att använda det, just nu är fortfarande det mesta skrivet i C++ och WebExtensions implementeras inte i Rust.

Edit: Quantum DOM är definitivt inte skrivet än, och är ju inget de hämtar från Servo heller, ser inte ut som det blir något av Rust där, vill du se en beskrivning av hela Quantum-projektet och lite om DOM av en av de ansvariga så kolla in https://billmccloskey.wordpress.com/2016/10/27/mozillas-quant... och https://hacks.mozilla.org/2017/06/an-inside-look-at-quantum-d...

Det som finns i v57 är Quantum DOM, Quantum Flow, Stylo, Quantum Compositor och rendern är på gång. Allt är väldigt otydligt. Man får googla lite så hittar man det hela. Jag är med på vad du menar. Vissa utav delmålen kommer finnas med när det lanseras i november medan andra är halvvägs. Blev lite otydligt från min sida igår. Det jag menar är att v57 är helt ny för de användare som är van vid det gamla Firefox. Provade lite igår och tyckte UI: et kändes sådär får se hur Foxen reagerar på de olika sidorna.
Skickades från m.sweclockers.com

Av buddaz
Skrivet av Petterk:

Stylo är skrivet i Rust, Rust härstammar inte från Mozilla. Stylo i form av Quantum CSS är även ett gäng C++-filer som integrerar och implementerar stöd för Stylo i Gecko. Det enda som körs i FF57 är Stylo, och det är på som default, och det går att stänga av i about:config (Geckos CSS-motor finns fortfarande kvar och byggs fortfarande) men du har ingen anledning att göra det. WebRender kan du redan slå på i Nightly sedan ett tag, men det börjar precis bli lite stabilare och mer användbart och är inget som skeppar med 57an som Stylo, iaf inte påslaget och har fortfarande massor buggrapporter med saker som hindrar de att köra det än. När det väl börjar fungera vettigt så kommer det in också.

Om du läser vad som skrivs så står det att det är mer än Stylo som har kommit in även DOM bygger utifrån Rust. Nya GPU rendern är på ingång. Det är inte bara motorn. Det kommer även nya verktyg för stabilitet och säkerhet. Mozilla gör en hel omvändning och rullar ut det som finns. Javisst är det utveckling enligt din utsago. Mozilla har hunnit mer än vad du vet.

Skickades från m.sweclockers.com

Av buddaz
Skrivet av Petterk:

Oläsligt.

Version 57 kommer i november och kör med Gecko som layout-motor. Gecko är här för att stanna under överskådlig tid, Quantum handlar om att ta komponenter från Servo/Quantum (Servo är inget mer än experimenterande och forskning/utveckling på en ny motor, där väldigt många delar inte är användbara för en fullfjädrad webbläsare än) och integrera med Gecko och komponenten det rör sig om i dagsläget (källkoden till FF har inkluderat den länge) är CSS-motorn i Gecko. Finns en rad C++-filer i Gecko/FF för att integrera Stylo (Quantum CSS) och det är enda komponenten från Servo/Quantum du kan köra i FF i dagsläget. Att integrera ny teknik i Gecko och att ersätta Gecko är lite olika saker. Servo-projektet i sig innehåller varken Gecko eller någon kod i C++. Quantum-projektet och Servo har därför lite olika mål.

Vet inte om vi läser olika ting. Version 57 använder mer än bara stylo. Innehåller även Quantum projektets rust.
Skickades från m.sweclockers.com

Av buddaz
Skrivet av Petterk:

Fortfarande Gecko. Bara CSS-motorn som kommer från Servo/Quantum. Har nämnts i tråden så undrar vad du ville säga.

Målet är att få ut med version 57. Med andra ord fram mot våren. Stora delar finns redan i motorn däremot är Gecko kvar

Skickades från m.sweclockers.com

Av buddaz

Version 57 utav Firefox innehåller Quantum motorn och Photon UI:et

Av buddaz
Skrivet av mpat:

FLAC stöds i iOS 11. Ännu mer intressant är att det också stödjer Opus, efterföljaren till Ogg Vorbis:

https://wiki.xiph.org/OpusFAQ

Att kalla VP9 fri är att töja begreppet till bristningsgränsen. VP9 är Googles format som de inte tar ut licensavgifter för, men det var allt annat än öppet under utvecklingstiden, och alla relevanta patent ägs av Google. Efterföljaren AV1 kan möjligen kallas öppen när den är klar, men det är den inte.

Att VP9 inte stödjs har sannolikt med utvecklingstider att göra. Apple gör sina egna chip, vilket tar några år. VP9 fanns inte på kartan som något intressant innan HEVC Advance började jävlas, så man byggde inte in stöd för att koda av VP9 helt i fixed function-hårdvaran. Utan det stödet äter VP9 batteri. Som jag skrev tidigare skulle man säkert kunna koda av VP9 på ett mer ineffektivt sätt i AppleTV, där batteritid inte är viktigt (genom att köra det i grafikkortets shader array, som Intel gör i Skylake), men det är inte gjort än. AppleTV är nånstans runt prioritet 5 hos Apple, och att få någon att utveckla en dekoder som inte kan användas av iPhone kommer att bli svårt.

Som vanligt tror jag många inte har en susning om varför den inte stödjer det ena och det andra. Det är som du säger. Mozilla hade en artikel om det hela där de tog upp att boven är licenser. Har för mig VP10 är runt hörnet medan de andra vill hellre pusha för H265 man får se vad det slutar med.

Skickades från m.sweclockers.com

Av buddaz
Skrivet av Dreijer:

Ja, jag personligen använder mig aldrig av min SMART-TV:s funktioner. Extremt klen CPU och dåliga menyer.

Jag har android på min tv, tycker det är rörigt så därför kör jag istället med en ATV som är guld med iTunes inbakat så att man kan bara hyra en film eller bara köra lite Netflix eller musik fast musik har jag på CD. Hade det varit enklare så hade ATV försvunnit, tydligen inte.

Är inte intresserad utav 4k förrän det verkligen fungerar på fullt allvar. Istället fokusera på ordentlig kvalitet, riktig högupplöst HD.
Skickades från m.sweclockers.com

Av buddaz
Skrivet av matnojje:

Jag förstår inte meningen med Youtube och netflix I 4k på Apple TV då alla 4k TV apparater är smart tv.

Skickades från m.sweclockers.com

För att UI:et är hemskt på en smart tv. ATV är ljusår enklare att hantera däremot tycker jag den senaste kontrollen för ATV är sådär.

Problemet därefter ligger i själva mjukvaran eftersom Google envisas att alla skall följa deras system. Till exempel Mozilla har tagit upp problematiken över hur Google styr med sina video bibliotek. TV apparater som stödjer android kommer kunna hantera Google egna video standard medan övriga kommer få problem