Inlägg

Inlägg som TObbeSkatt har skrivit i forumet
Av TObbeSkatt

Asså laptops brukar vara "prisvärda" eller du brukar få samma saker för priset, skillnaden är vad dom är designade för.. denna tex har en ganska vass i7-a men ingen grafik, annan dator för liknande pris kanske har en i5a men en riktig nvida krets till grafik (typ 920-940m) osv osv, så det beror helt på vad du skall använda den till, surfa, excel? eller lite lättare spel som csgo, HoN, Dota?

Av TObbeSkatt
Skrivet av hakd:

Mycket mysko då tösens burk aldrig har haft windows förut, den har rullat Ubuntu sen vi byggde den.
Skapade Installations usb-minnet på min vanliga dator som är en w10 köpt och inmatad cdkey.
Installerade på tösens dator (tomma diskar och "clean" install) och valde vi båda fallen att hoppa över att skriva in CDKEY

Jag har alltså inte matat in CDkeyn för w10 på hennes dator ännu. Har ett oöppnat fodral här hemma.

Jag får bara inte ihop det

Jaha! nä då vet jag inte... och inget ms-konto sa du?.... Skumt

Av TObbeSkatt

Din key ligger i UEFI:n och Windows 10 löser det själv. Snabb beskrivet ;D

Av TObbeSkatt

Kör proxmox i grunden, väldigt smidigt, mycket funktioner och det är gratis, sen kan du köra det virtuella maskiner du vill i den, du kan även ha virtuella switchar och lite annat skoj.

Av TObbeSkatt

Har du klockat något? Vet att musen och Windows kan få en liten hjärnblödning ibland när man överklockar ram-minnena.. körs dom i 1333 eller 1600mhz?

Av TObbeSkatt

Inte så att den ligger bakom någon port? Min där hemma (pfsense) ligger ju bakom https://pfsense:8080

Av TObbeSkatt

Fråga någon här på forumet som kanske har någon "testrigg" hemma som du bara skulle kunna posta den till? Bästa är la om ni till och med bor i samma stad så man inte blir lurad

Av TObbeSkatt

Nu vet jag inte men är du säker på att den har 192.168.0.50? Och om du ansluter dig på wifi:t kommer du åt world wide då? kör någon ipscan när inga andra enheter är anslutna lär du få svar från routern..

Lycka till!

Av TObbeSkatt
Skrivet av Parika:

Har beställt en NUC nu och väntar med spänning

Blev en i5 med 8GB minne och 120 GB m.2 disk.

Testade bara för skoj att installera Plex på en gammal dual core laptop. Klarade att streama en rätt tung 1080p mkv film. Men så fort jag valde att ha med den svenska texten (separat srt) så började det hacka. Har förstått att Plex måste transcoda när det är fristående textfiler. Det jag undrar över....är det processorn, grafikkortet eller nätverket som är den största flaskhalsen och orsaken till att det börjar hacka vid transcoding?

Hade nog rekommenderat en G3220 eller liknande (nya P4 serien) Ja plex kan bli tungdrivet om den behöver transcoda till fler än en som vill kolla... dock klarar nyare processorer det ganska lätt!

Av TObbeSkatt
Skrivet av Parika:

Nja jag vill ha både och kan man säga. Prio 1 och där de flesta filmer ses och där kraven är högst är biorummet i källaren. Och där kommer NUC stå kopplad direkt till förstärkaren via HDMI...och vidare till projjen såklart. Alltså oberoende av nätverk och transcoding. Men sen har vi åtminstone tre tv-apparater till i huset som jag vill kunna streama till, via Chromecast.

Så...jag vill alltså kunna spela upp "direkt" via projektorn och streama till tv-apparaterna. Då låter det som att Plex server i kombo med Plex Home Theater fixar det. Och plex apparna på mobilen såklart för att kunna streama till tv-apparaterna.

Okej då är jag med.. Hemma kör jag såhär.. Har en server som sköter allt i hemmet, även plexservern men mappen som plex läser filmerna ifrån är även utdelad i en smb-delning dvs alla mina enheter som är i samma sub-nät som delningen kommer åt filmerna, som tex mina Kodi (XBMC) sen plexservern använder jag mer när jag vill streama till min telefon eller när jag inte är hemma! I ditt fall verkar det bara som det blir krångligt att blanda in plex?

Av TObbeSkatt

Om jag förstår dig rätt vill du inte vara beroende utav något nätverk? Då är det ju lite onödigt att köra plex-server då det är själva streaming-tjänsten.. i ditt fall hade jag nog kanske kört med den nya PI:n och Xbmc sedan bara koppla in din externa disk rätt in i PI:n

Av TObbeSkatt
Skrivet av Arghuleh:

Här hittade jag en god sammanfattning över en person som gjort någon typ av trafikanalys:
http://localghost.org

Jag vill inte spä på ännu mer egentligen då ingen kan ju veta exakt vad all data går till rent praktiskt, men om denna artikel är någotlunda på spiken och man litar (källkritik) på testaren så är det ändå intressant.

Skickades från m.sweclockers.com

Ganska kul länk faktiskt, testade att pinga alla dns:er och blockade all kommunikation med dessa pi:n/portar. Tekniskt sett borde ingen data nu gå ut från min dator... eller ja, den stoppas i min pfSense så den lämnar inte "mina murar" i alla fall... eller vad tror ni?

Av TObbeSkatt
Skrivet av lonewolfshade:

@TObbeSkatt: Ja blockar man det i en bra brandvägg eller router funkar det. Kör man bara i hosts filen finns det möjlighet att microsoft tar sig runt det med hårdkodade dns adresser i någon dll.

Ja men precis, så det är det ju bättre att låta Windows "tro" att det funkar, så sätter man bara lite regler i brandväggen som gör susen
Eftersom dessa antagligen går på typ port 80 eller 443 måste man ju sätta specifika regler för just dessa adresser..

Av TObbeSkatt
Skrivet av lonewolfshade:

Intressant med alla forum medlemmar här som hävdar bestämt att detta inte är ett problem för att det går att stänga av.....

När sanningen är att det inte går att stänga av med windows standardinställningar.

Stänger du av Cortana skickas fortfarande Telemetry information till microsoft.

Söker du lokalt på datorn utan bing skickar du fortfarande information till Microsoft.

Även utan ett microsoft konto så updaterar windows 10 informationen i live tiles.

Home och Pro versionerna kan inte stänga av basic telemetry överhuvudtaget.

eller förlåt ni missade säker att läsa vad telemetry gör när du sätter den till off i windows 10:

För att se vad inställningarna faktiskt gör måste du öppna upp group policy editor. Först då ser du inställningarna nedan:

http://cdn.ghacks.net/wp-content/uploads/2015/07/telemetry.jpg

Grattis för att citera Microsoft ovan:

"A value of 0 indicates that no telemetry data from OS components are sent to Microsoft. setting a value of 0 is applicable to Enterprise and Server devices only. Setting a value of 0 for other devices is equivalent to choosing a value of 1"

Så när ni icke folehatt folk säger att ni stänger av telemetry gör ni inte ett dugg.

vet ni hur man stänger av det?

man gör så här:

Ni går till registry editor öppnar HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Policies\Microsoft\Windows\DataCollection skapar ett nytt 32 bit dword som heter AllowTelemetry och sätter det till 0.

Sen måste ni förstås in i windows services och stänga av

Diagnostics Tracking Service
dmwappushsvc

eller köra

Get-Service DiagTrack | Set-Service -StartupType Disabled
Get-Service dmwappushservice | Set-Service -StartupType Disabled

Sen är skiten avstängt på riktigt.

Men vem vet alla ni som inte har något problem med intigirtet kanske gillar att windows inte stänger av saker när ni säger åt operativsystemt att stänga av saker.

men ni har säkert kollat vilken trafik som körs på erat nätverk med windows 10..... inte? vad synd då för det finns folk som har gjort det.

resultatet är att microsoft skickar information till följande 36 dns adresser:

dns.msftncsi.com
ipv6.msftncsi.com
win10.ipv6.microsoft.com
ipv6.msftncsi.com.edgesuite.net
a978.i6g1.akamai.net
win10.ipv6.microsoft.com.nsatc.net
en-us.appex-rf.msn.com
v10.vortex-win.data.microsoft.com
client.wns.windows.com
wildcard.appex-rf.msn.com.edgesuite.net
v10.vortex-win.data.metron.life.com.nsatc.net
wns.notify.windows.com.akadns.net
americas2.notify.windows.com.akadns.net
travel.tile.appex.bing.com
www.bing.com
any.edge.bing.com
fe3.delivery.mp.microsoft.com
fe3.delivery.dsp.mp.microsoft.com.nsatc.net
ssw.live.com
ssw.live.com.nsatc.net
login.live.com
login.live.com.nsatc.net
directory.services.live.com
directory.services.live.com.akadns.net
bl3302.storage.live.com
skyapi.live.net
bl3302geo.storage.dkyprod.akadns.net
skyapi.skyprod.akadns.net
skydrive.wns.windows.com
register.mesh.com
BN1WNS2011508.wns.windows.com
settings-win.data.microsoft.com
settings.data.glbdns2.microsoft.com
OneSettings-bn2.metron.live.com.nsatc.net
watson.telemetry.microsoft.com
watson.telemetry.microsoft.com.nsatc.net"

det dom skickar är krypterat så vi har ingen aning om vad det innehåller.

men allt är väl med världen nu när micosoft har valt att updatera windows 7 och windows 8/8.1 så att ni har telemetry där med.

närmare bestämmt följande updateringar:

KB 2976978 - Telemetry
KB 3035583 - Get Windows 10 applet
KB 3044374 - some framework for the upgrade process ("Update that enables you to upgrade from Windows 8.1 to Windows 10")
KB 3068708 - more telemetry
KB 3075249 - adds telemetry to UAC
KB 3075853 - updated Windows Update stuff for the upgrade process
KB 3080149 - even more fucking telemetry, also all but admits that you cannot fully opt out of telemetry ("Reduces the network connections on a Windows system that doesn’t participate in the Customer Experience Improvement Program (CEIP)" -- REDUCES, not turns off)

have fun.

stoppa just dessa 36 dnser från utgående trafik i ens router borde ju hjälpa då? Eller ah då hålls informationen "inom ens egna portar" i alla fall?

Av TObbeSkatt

De som säger att det "inte tänker uppdatera från Windows 7 till 10 för integritets-skiten" Tror ni på allvar att det är nu under W10 Microsoft har kommit på att logga lite saker? Får nog byta från Microsoft helt och hållet om man skall känna sig någorlunda säker Kör dualboot Linux/Win10 klart man känner sig mer "säker" i sitt linux-system men stör mig egentligen inte på att dom skulle logga några saker från min dator.. det är ju garanterat google loggat från min telefon i flera år ändå... -_-

Av TObbeSkatt
Skrivet av Jaevel:

Jag har öveerklockat så in i helskotta och min idle temp ligger 7-10 grader över rumstemp.
5-7 grader över rumstemp låter inte orimligt.

Hur mätte du? Jobbar faktiskt med att logga just temperaturer (samt mycket annat) inom kärnkraften och just temperaturer är väldigt lurigt att få ett säkert/faktiskt värde på. Sen visst, det är rimligt med bara 5-7 graders höjning.. men med tanke på den förhållandevis höga effekten på en ganska liten yta (CPU:n) tycker jag att det låter tekniskt sett lite lite

Av TObbeSkatt
Skrivet av micro87:

@TObbeSkatt:

Ok, min egen erfarenhet bygger på föräldrarnas hus där det sällan blir varmare än 18 grader i källaren på sommaren om man inte har värmen på.

Hur mycket core-tempen ökar över rumstemperaturen sen är en annan femma.

Har en i5-2400k i min lägenhet som alltid rapporterar 24-25 grader i idle, men det tror jag inte riktigt på.

Kan nog säkert stämma, som sagt var ganska liten när vi bodde där! Haha alltid? ja då är det nog något märkligt med den

Skrivet av TiasE:

Varför skulle man sitta med jacka i 17 grader? Själv drar jag gränsen för när man behöver ha på sig mer än en kortärmad tröja runt 10 grader.

Okej... en "normal" människa trivs bäst i ca 21 grader, jag själv är otroligt värmekänslig (till och med kollat upp detta på sjukhus) och när jag sitter still längre stunder på kontoret där jag jobbar (20-22 grader) kan jag börja frysa ibland, så har väldigt svårt att se någon sitta en länge tid i ett rum som är 17 grader Men det e klart, finns la alltid någon.

Av TObbeSkatt
Skrivet av micro87:

Antar att ingen av er bor i hus med källare, eller? Inga svårigheter att ligga på 18 grader i källarrum hela sommaren med en temp på 25+ utomhus, bara att slå av värmen.

Nä lägenhet... längst upp :S haha men mina föräldrar bodde i hus med källare när jag var yngre... svårt att tänka mig att det va 17 grader dock? Det är klart.. gamla jordkällare hade la lite den funktionen! Men sen att core-tempen bara skulle öka med 5-7 grader från rumstemp? ;D

Av TObbeSkatt
Skrivet av chapeR:

Har suttit med 17 grader i rums temp hela sommaren. Har för mig att min idle temp legat på runt 25.
Sen vet man ju inte hur exakt den visat.

17 grader?? Med jacka och AC:n på max eller hur lyckas du?

Av TObbeSkatt
Skrivet av strejf:

Kan det verkligen stämma att AMD är så fruktansvärt mycket sämre än nVIDIA på att göra drivrutiner för DX11? År 2015? Nä det luktar lite mysko om det här.

Vet inte.. men efter som dom har ganska olik arkitektur så skulle det ju kunna sättas begränsningar i typ DX11 "motorn"? Skall bli kul och se hur detta utvecklas i alla fall!