Inlägg

Inlägg som Casgar har skrivit i forumet
Av Casgar
Skrivet av sesam2k:

Nja, kabeldragning som syftar till att inte hindra luftflödet. Resten får bero

Du behöver inte oroa dig särskilt mycket över att kablar ska hindra luftflödet.

Av Casgar
Skrivet av snajk:

Problemet är att "det andra" man kommer att bygga är mycket billigare, kommer vara på plats mycket snabbare och kommer att räcka till behovet, så vad ska vi då göra när vi har kärnkraft vi inte behöver, om tio-tjugo-trettio år, byggt för obscena summor?

Billigare beror på hur man räknar. Billigast per kW? Per kWh? Underhållskostnad? Tillgänglighet? Livscykelperspektiv? Är utbyggnaden av stamnätet samt behovet av ackumulatorer i form av batterier eller vätgaslagring med i beräkningen?
Du får gärna hänvisa till en källa gällande kostnaderna. Vet det finns flera, men det är lättare att besvara om jag vet exakt vilken du pratar om, för det finns många som visar på det ena eller andra och de räknar alla på olika sätt.

För att klara 2-3x ökad energianvändningen i Sverige till 2045 måste vindkraftutbyggnaden öka MARKANT, samtidigt som gamla vindkraftverk börjar nå sin tekniska livslängd, vilket kräver ytterligare ökningar. Samtidigt så måste man kunna lagra energi för att täcka dygnsvariationer. Med batterier krävs det ENORMA mängder för att kunna klara av några dagar av minskad produktion. Dessutom så slits alla batterier och måste bytas efter några år, oftare än ett vindkraftsverks tekniska livslängd.

Även om det nog är fullt möjligt så tycker jag, med tanke på nuvarande världsläge, det vore det bästa att bygga upp sin elinfrastruktur till att INTE vara beroende av leveranskedjor som vi i huvudsak inte kan vara självförsörjande på. Dessutom har Sverige denna vinter varit den största exportören av energi i Europa, vilket enligt mig är ett tecken på att vi inte kan lita på att andra länder kan leverera när det blåser för lite. Sverige ligger bra till relativt sett.

Även om du kan sia tio-tjugo-trettio år in i framtiden så är inte jag lika säker. Jag vill gärna sprida riskerna lite. Är du åtminstone överens om att man måste ha en långsiktig plan, oavsett vilket kraftslag man nu ska satsa på?

Citat:

Jo precis. SMR och Gen IV är än så länge inget att hänga upp sig på då de inte existerar, och kärnkraftverk i dagens storlek är ju den största korgen vi har för våra ägg.

Man behöver inte hoppa över ån för att hämta vatten. Det går att bygga kärnkraft med beprövad teknik också.

Sen är jag osäker vad din poäng är. Menar du att eftersom kärnkraftskorgen med ägg är så stor är det därför bättre att flytta över alla dessa ägg till en annan redan befintlig korg?!?

Citat:

Fast vi behöver uppenbarligen inte ersätta redan nerlagd kärnkraft då vi har hanterat det bra hittills.

På vilken tidshorisont då? Att vi har klarat EN vinter med energikris i södra Europa samtidigt som våra två minsta (ganska stora) kärnkraftsreaktorer lagts ner? Vet inte om jag tycker det har en tillräckligt statistisk signifikans i perspektivet att Energimyndigheten förutspår 2-3 gånger högre energiförbrukning inom 20 år.

Citat:

Men uranbrytning och materialen som krävs för kärnkraftverk är inget problem?

Jo, men jag tror inte du förstår vilken mängd råva som krävs för att skapa redundans med batterier, relativt mängden uran som behöver brytas. Om det nu är vind+batterier du förespråkar? Personligen har jag inget emot gruvdrift i sig, så länge som den håller sig inom diverse lagar och regler.

Citat:

Yeah whatever. Ad hominem och appeal to authority skapar alltid trevliga debatter, så ha det.

Är jag rätt citerad? För jag ser inte någonstans där jag gjort något av dem.

Av Casgar
Skrivet av Laglorden:

Det är idioti snacka om ny kärnkraft i dagens läge. Det tar 28 år planera och bygga en vindkraftverk i Sverige. Försök minska den tiden. För att inte snacka om bygga om Slussen med massa överklaganden kors och tvärs eller för den delen en bit väg bara tar väl 30 år minst

Så min poäng är, även om man skulle vilja, är alla här kommer vara döda innan det byggs nåt kärnkraftverk nånstans i Sverige eller ännu hellre i innerstaden

Vind/Sol är mycket billigare och vinden blåser alltid nånstans, (solen skiner alltid nånstans men bygga ledningar åt öster-väster kanske är jobbigare) det finns batterier/vätgas osv osv. Allt det fortsätter bli billigare, så det är idioti snacka om ny fissionskraft i Sverige och känns för mig mer som man babblar om det som en distraktion från riktiga lösningar.

Jag antar du menar kärnkraftverk i andra meningen? Det tar lång tid att bygga kärnkraft idag, men arbetet har redan påbörjats för att se över hur processen att få tillstånd kan kortas ner. Detta gäller både för kärnkraft och vind/sol.

Att argumentera att det tar lång tid tycker jag också är lite konstigt också. Om något så anser jag att det behövs mer långsiktigt tänkande inom politiken. Bara för att man vill bygga kärnkraft om 10-15 år betyder inte det att man inte kan bygga annat under tiden. Jag kanske vill lägga en stabil grund för att framtida generationer ska klara sig också, och inte leva på existensminimum energimässigt där de mest användbara verktygen är silvertejp och najtråd.

Jag är för kärnkraft, men det betyder inte att jag är emot vind/sol. Vad jag däremot är emot är när man lägger lite för många ägg i samma korg, speciellt när dessa ägg dessutom behöver en specialkorg som i dagsläget inte ens är färdigflätad. Att förlita sig på att batterier/vätgas, en infrastruktur som i dagsläget är i det närmaste obefintlig och fortfarande under utvecklingsstadiet, för att möjliggöra vindkraft att ersätta redan nerlagd kärnkraft, ser jag som en väldigt stor risk och en distraktion från en sedan 80 år tillbaka beprövad lösning. Att kärnkraften är dyr att bygga som engångskostnad kan jag hålla med om, men att bygga nya stamnät och energilagring för att kunna hantera all ny vindkraft är inte billigt heller. För att inte tala om alla gruvor som måste börja bryta alla mineraler som krävs. Utvecklingen på kärnkraft står för övrigt inte stilla, den blir också billigare.

Ursäkta om du redan svarat på något av detta. Orkade inte läsa igenom alla sidor (även om jag är sugen. Gillar energi. )

Av Casgar
Skrivet av Kaine_Uro:

Vore ju trevligt om de kunde få lite ordning på trafik simuleringen. Vilket var det enda egentliga problemet i första spelet.

Skrivet av napahlm:

Håller med. Ofta är det det som får en att ge upp och börja en ny stad. .....

Lite nyfiken, ungefär hur stor börjar staden vara när detta börjar bli ett problem? Jag upplevde det att så länge som man försökte blanda olika typer av zoner och hade i bakhuvudet att ju större väg desto glesare mellan avfarter/korsningar så var sällan trafiken ett problem. Men jag orkade sällan hålla liv i en stad över 150k innevånare.

Men håller med om att trafikhanteringen skulle kunna vara mer modifierbar. Moddar kan lösa många problem, men hade varit bra ifall de mest användbara fanns med i grundspelet från start, t.ex. motsvarande Traffic Manager, Move It, Precision Engineering etc. Och gärna större standardbyggnader än än 4x4!

Edit; Och kanske ett verktyg för att göra korsningar/rondeller m.m. T.ex. jag vill bygga en rondell, 3 filer, 5 anslutningar, 2 av anslutningarna ska vara 2+2 medans resten 3+2, PLOP.

Av Casgar

Brukade ha som vana att uppgradera när det fanns en kort med den dubbla prestandan men för samma peng som mitt nuvarande. 2016 köpte jag mitt GTX 1080 för ca 7500kr. Vad får man snart 7 år senare för ungefär samma peng? Ett RX 6800 XT (7890kr) med ganska precis 2,0x prestanda. Antar att det börjar bli dags att uppgradera, men det har tagit tid.

Av Casgar
Skrivet av LuCkY21:

Nu var det dags att lämna staten - ny tjänst som lösningsarkitekt i Mellansverige.

Skulle du kunna dämpa mina fördomar lite och berätta vad en lösningsarkitekt gör rent praktiskt? Har varit ute en sådan tjänst på jobbet för ett tags sedan, men jag begrep inte annonsen alls.

Av Casgar

Ifall man är ute efter att maximera grafikprestandan med en VM och GPU passthrough så finns även Looking Glass. Har inte testat själv dock.
https://looking-glass.io/

Finns en hel del andra intressanta videor om GPU passthrough på denna kanal också.

Av Casgar
Av Casgar

Jag har en micro som är äldre än mig själv och jag använder inte ens 5% av dess funktioner idag. Varför behöver jag en micro med ÄNNU FLER funktioner? Och om jag köpte en, kommer dessa funktioner, och micron i sig, att ens fungera om 30+ år?

Av Casgar

2016, GTX 1080. Brukar ha uppgraderat när ett kort med ungefär dubbla prestandan i samma prisklass dyker upp, så jag antar det börjar vara dags nu.

Av Casgar

Jag tror det kommer gå att spela, men du får nog ställa in dig på att de flesta grafikinställningar måste sänkas för att hålla en spelbar FPS.

Av Casgar
Skrivet av Vasadu:

Hej Sweclockers!

...

Ett tips är att inte påbörja någon renovering förrän ni åtminstone har bott ett år i huset och fått lite känsla för det, såvida det inte absolut behövs. Finns risk att man river upp ett rum för att renovera, men första vintern upptäcker man att ett annat rum i princip saknar isolering, och hade varit bättre att börja med. Likaså värmesystemet. Såvida det inte är 1:1 (t.ex. bergvärme till bergvärme) skulle jag också försöka vänta ett år innan jag börjar pilla allt för mycket. Undantaget vore kanske ifall ni kör med direktverkande el. Då blir i princip vad som helst billigare, men kanske inte nödvändigtvis bättre klimatmässigt inomhus. Ett billigare mellansteg innan en stor renovering skulle i så fall kanske vara en luftvärmepump.

Av Casgar

Oavsett förväntningarna på spelet och förtroendet till Blizzard så var trailern VÄLDIG BRA om ni frågar mig.

Av Casgar
Skrivet av murklor:

TL;DR för chippen är mer PCIe lanes och mer USB portar. Det är allt.

Tackar! Då blir det som vanligt att gå efter det billigaste moderkortet med tillräckligt många av de anslutningar man vill ha.

Av Casgar
Skrivet av Daemon:

Köpte spelet när det kom men blev aldrig av att lira det, tänkte det börjar bli dags att försöka igen och har ett par frågor.

Vilken klass skulle ni rekommendera till en nybörjare, som inte lirat Dark Souls tidigare?

Finns det idag några bra metoder att bota tearing-problemen? Vad jag förstått kan man bli bannad om man moddar med att låsa upp FPS...
Vet att det finns en hel del snack om ämnet i tråden redan men svårt att avgöra vad som är aktuellt idag.

Ta den klass som du tycker ser coolast eller intressantast ut, det spelar inte så stor roll. Du kommer även kunna respecca efter att du kommit en bit in i spelet.

Några allmänna nybörjartips:
- Levla Vigor tidigt.
Det ser inte ut som att en level i vigor ger så mycket HP i början, men HP/level ökar gradvist upp till lvl 40 för att sedan avta igen.
- Ha en range-attack i bakfickan.
Gillar du att spela en range-stil föreslår jag någon form av magi-build, men oavsett så är det bra att ha ett range-vapen man kan pulla fiender från en grupp istället för att springa in i smeten.
- Ha en sköld equippad.
Finns tre huvudsakliga sätt att undvika skada i en strid, block, dodge eller parry.Block är låg risk/reward, dodge är medium och parry är hög.En block blockerar alltid skadan som skölden specificerar förutsatt att du håller uppe skölden och är vänd mot skadekällan.Med dodge rullar du åt valfri riktning för att undvika skadan. Under själva rullen är du odödlig, men kräver dock att du timear fiendens attack, annars blir du träffad. Parry slår undan fiendens attack med skölden, och vid en lyckad parry har du ett kort ögonblick där fienden inte kan göra något och du kan få in en kontring. Väldigt tight timing, och misslyckas du tar du delar, eller hela skadan från attacken.

Gällande FPS har jag inget att komma med tyvärr. Jag kan inte hålla konstant 60 fps i 1080p med min dator. :<

Av Casgar

B650 vs X670

Så, vad är egentligen den stora skillnaden mellan dessa, och är de extra funktionerna i X670 värt det för en i huvudsak speldator och lite virtualisering? Sitter i dagsläget på en överklockad i7 2600k och en SATA-SSD för att ge lite perpsektiv.

Av Casgar

Sitter hemma med feber, men som tur är har det inte kommit mer än vad man kan sopa bort på under 5 minuter.

Av Casgar
Skrivet av talonmas:

Bara text eller bilder o tabeller också?
För bara text kör jag några extra tabbar i Notepad++ bara. För övrigt... One note? Vad har du emot det programmet?

Bilder och tabeller hade varit bra också. Även om jag inte använder de särskilt ofta så skulle det nog kännas som en nedgradering ifall den funktionen försvann. Gillar även funktionen att flytta runt ett stycke text likt en ikon på skrivbordet, men känner inte att den delen skulle vara en dealbreaker. Dock ett stort plus.

För övrigt så har inget emot OneNote, jag gillar den skarpt. Men såvitt jag vet så går det inte att få till Linux. Allt det här är väl ett steg i att försöka gå över till Linux. Windows kommer fortfarande att finnas kvar på ett eller annat sätt, men känns inte så smidigt att behöva dra igång en VM eller reboota till Windows bara för att skriva ner några kladd-anteckningar. Det optimala vore att kunna redigera samma dokument oavsett operativsystem.

OneNote finns i och för sig som web-app, men gillar av princip inte molntjänster där inte jag själv äger datan. Eller är det någon som använder sig av web-versionen och kan dela med sig?

Eller skulle kanske OneNote fungera i Wine på ett tillfredsställande sätt?

Av Casgar

OneNote-liknande program

Någon som har några bra tips på program liknande Microsoft OneNote som man kan använda som en lättillgänglig anteckningsbok? Måste ha åtminstone 2 nivåer av "flikar" och vara open source. Räcker ifall det bara går att använda lokalt och offline. Jag skriver detta i Linux-forumet, men även program till Windows kan vara av intresse.

Av Casgar
Skrivet av Smack Jack:

Just nu är det hur man bäst dödar möss som ligger överst på nörderiet.

Fantastiskt hur man går all in i varje sak man tar sig för...

Skrivet av klirre:

Svaret är enkelt: med hjälp av katt.

Skrivet av Smack Jack:

Det är såklart den enkla lösningen - lägg därtill kattallergi och närhet till stor väg. Kanske en robotkatt? Nu sätter tankarna igång här..

Ta det försiktigt med vilken robot du väljer så du inte bryter mot Genèvekonventionerna.
(Varning för brutal video)

Dold text

Som följd av att man hjälp farsan att bygga garage och att flera kollegor snackat om att köpa hus har gjort att man börjat fantiserat lite kring hur ens eget drömhus skulle se ut, och därigenom en djupdykning i byggtekniker och krav på nybyggda hus m.m. Senaste veckan har lotten fallit på timmerhus.