Inlägg

Inlägg som Casgar har skrivit i forumet
Av Casgar
Citat:

Inför lanseringen av Samsungs första OLED-TV ...

Rätta mig om jag har fel, men visst hade Samsung ute en modell till försäljning (om än i väldigt begränsad upplaga) i början när OLED-TV började hamna på tapeten? 2013-2014 någonstans tror jag?

Av Casgar
Skrivet av Chmat76:

ÄR DET HÄR ALLA NORMALT FUNTADE MÄNNISKOR BEFINNER SIG?

ALLT ÄR RELATIVT OCH ÖPPET FÖR DEBATT.

Skrivet av Wolfkin:

OCH STACKARS LILLA MOBBADE SCROLL LOCK SITTER FORTFARANDE I HÖRNET OCH GRÅTER.

😉

FIX'D

MEN SERIÖST, VAD HAR DEN TANGENTEN FÖR PRAKTISK ANVÄNDNING ÖVER HUVUD TAGET?

Av Casgar

Jag valde "Ingen", även fast jag använder Whatsapp och Discord. Som flera andra så ser jag inte riktigt dessa program som sociala medier då jag nästan uteslutande använder dem för att snacka med personer jag känner IRL.

Av Casgar

Som flera andra, en microvågsugn från 80-talet någon gång. Morsan köpte den när hon flyttade till stan.

Som näst äldsta elektronikpryl skulle jag nog gissa mina Gamecube-kontroller från 02/03 någon gång. Gillar skarpt att Nintendo sett till att de fortfarande går att använda med nya produkter, och PC!

Av Casgar
Skrivet av deltascu:

Själv räknar jag med att bli helt klimatneutral 2060, om jag lyckas bli medelgammal.

Beror väl på hur mycket miljögifter du innehåller. Att gräva ner gammalt avfall är väl sällan särskilt bra?

Av Casgar

Tidigare hade jag grafikkortet kopplat till datorskärmen och moderkortet kopplat till receivern för filmtittande. Min receiver har även 2st HMDI-UT vilket gjorde att jag även hade en kabel från receivern till datornskärmen ifall jag var sugen att spela konsollspel på datorskärmen.

Sedan jag flyttade för några år sedan har jag inte orkat koppla ihop allt då TVn numera har en NUC som sköter allt jag kan tänkas behöva i medieväg, och i princip det enda konsolspel jag tidigare spelade på datorskärmen finns numera på PC (Halo: MCC).

Av Casgar

Processorn kyls med en Noctua U14S med en 140mm PWM-fläkt.
Grafikkortet är ett GTX1080 med EVGAs kylare med 2 fläktar.
Allt sitter i ett Fractal Design R5 med 2st 140mm tilluftsfläktar i fronten på min-hastighet och en 140mm där bak. Den bakre fläkten reglerar varvtalet utifrån CPU-tempen.

Står under databordet och kan knappt höra det vid slösurfande, och bara ett marginellt förhöjt susande ljud vid spelande.

Av Casgar

I Gamereactor nr 20, 2004 (jag har kvar tidningen) fanns det en stor förhandstitt av World of Warcraft. Det var den förhandstitten som gjorde att jag fastnade för spelet i nästan 8 år. I vissa av dessa bilder fanns det en Night Elf med namnet Rutgar, och jag fattade tycket för det namnet, men när jag väl skaffat spelet så kände jag samtidigt att jag ville ha ett originellt namn som jag inte skulle lessna på och ångra efter ett tag. Efter 10-15 minuter av funderande på karaktärs-skaparskärmen så landade det till slut i Casgar. Kort, originellt och med ändelsen "-gar" som jag gillade. Sedan dess så har det i princip blivit användarnamnet på alla seriösare forum och spel (förutom Xbox).

Under flera år i början så var det bara min profil som dök upp ifall man sökte på namnet i WoW, med den finns numera flera karaktärer med samma namn. Värt att notera, det är endast en NE Warrior på Auchindoun (Stormscale före Wrath), en DK på Stormscale samt en NE Warrior på Gehennas-Classic som är mina karaktärer med det namnet, samtliga ganska inaktiva för tillfället.

Av Casgar

Jag sitter på i princip samma setup, 2600k och 1080. Även om processorn kan agera flaskhals så är det nästan alltid grafikkortet som agerar större flaskhals, speciellt ifall du kör med hög upplösning. Att byta till en 3770k tycker jag därför inte är särskilt prisvärt då jag inte tror du kommer märka någon skillnad i praktiken. Sandy Bridge är en väldigt överklocksvänlig processorserie, så ifall du sitter på en k-modell av processor så skulle jag hellre föreslå att överklocka den.

Av Casgar

- Wow, som så många andra. Har inte spelar på några år, men om jag minns rätt så ligger jag nog någonstans runt 5000-6000h.
- Halo-serien är en stark 2:a. Vet inte riktigt hur jag ska räkna, men vet att jag hade ca 3500 multiplayermatcher online i Halo 3 till Xbox 360, så det är väl ca 700h om jag utgår från att man hinner 5 matcher per timme. Sen campaign och splitscreen/LAN hos polare är säkert lika många timmar till, samt diverse strötid mellan allt aktivt spelande. Plussa sedan på alla andra spel i serien, samt att jag fortfarande startar Master Chief Collection då och då och kör några matcher så är jag säkert uppe i över 3000h.

Av Casgar
Skrivet av m3tr0:

Första SSD:n, en Intel X25-M G2 80 GB, som jag köpte sommaren 2009, är nog svårslaget. Den hade jag till Windows ända till 2020 faktiskt. Och den kändes snabb hela tiden.

Som många andra redan skrivit så är nog SSDn den absolut största förbättringen jag gjort. Intel X25-M var även min första SSD, och den rullar på än, men numera som systemdisk i NASen sedan några år tillbaka.

Av Casgar

Jag återupplivar tråden något då jag sitter i samma fundering.

Har i dagsläget en Sony Xperia Z3 Compact (ca 127x65x9 mm). Jag är egentligen väldigt nöjd med den, men då den ändå snart är 7 år så börjar det märkas av (batteriet är sämre, skärmen glappar (bokstavligen), högtalaren fungerar inte ibland och Messenger/SMS har börjat krascha när jag öppnar en konversation) så tänkte kolla om det finns några vettiga telefoner i den mindre storleken. Att den är något större än min nuvarande gör inget, men vill undvika dasslocken till telefoner.

Batteritiden är väl nästan det jag prioriterar högst då jag ogärna vill behöva ladda telefonen varje dag. Min jobbtelefon, Samsung S8, laddar ur helt på 2 dagar när den bara ligger orörd på en bänk med alla energisparfunktioner aktiverade, medans min Sony kunde klara en vecka eller mer under samma förhållanden. Jag använder telefonen ganska sparsamt, <1h skärmtid per dag i snitt gissningsvis. Ett avskalat Android är också en fördel. Inget direkt fan av iPhone.

Jag har sett att Sony ska släppa en ny Compact under året, men är osäker om min telefon kommer hålla tills dess, så att ha en backup plan är inte fel.

Av Casgar
Skrivet av Balconette:

I ett elnätsperspektiv så är effekt det viktigaste. Behöver Sverige 60 GW just nu så måste det produceras 60 GW just nu. För att hålla effekten pratar en om tre nivåer av lagring/stabilisering.
1: Kontinuerlig stabilisering, eller frekvensregleringsreserv, där svängmassa är den viktigaste komponenten. Den ska ha utrymme att agera för kraftiga avvikelser inom ett intervall på fyra sekunder. Om någon rycker i strömbrytaren för en industri så blir den en kraftfull plötslig förändring av effektbalansen i elnätet. Då har vi i Sverige kärnkraften, som genom sina stora massiva elturbiner som är synkront direktkopplade ut på elnätet bidrar med denna värdefulla svängmassa. Dessa turbiner fångar upp störningar på elnätet genom att direkt ändra på sin hastighet. Den totala svängmassan idag ligger på cirka 100 000 kWh och det är den lagrade energin som används innan andra mer långsamma system hinner reagera. Andra system som erbjuder svängmassa naturligt är kolkraft, oljekraft, gaskraft och i begränsad mån sopförbränningskraft.
2: Momentan stabilisering, eller störningsreserv, motsvarar de system som inom fyra sekunder (men inte omedelbart) hinner ändra sin produktion för att parera skillnaden. Här kommer bland annat vattenkraft in men även automatiska dator/relästyrda system.
3: Sist i listan är kapacitet. Denna motsvarar det förväntade behovet över hela året.

Jag skulle vilja döpa om punkterna något, samt att jag inte riktigt håller med formuleringen i vissa.

  1. Baskraft. Den del av elproduktionen som ska täcka effektbehovet upp till de lägsta dalarna i effektkurvan under en dag. Som du skriver så är det huvudsakligen kärnkraft och kraftvärme, men även vattenkraft räknas hit delvis. All produktion med stora synkronkopplade generatorer i princip.
    Eftersom baskraftens huvuduppgift är att bidra med en stabil effekt på hög effekt i princip kontinuerligt så är de oftast inte byggda för att kunna klara kraftiga svängar på elnätet. Den är därför inte bra på att snabbt reglera sin effekt på korta tidsintervaller. Vad de där emot bidrar med är stora roterande turbiner med kinetiskt lagrad energi som kan jämna ut plötsliga variationer i elnätet tillräckligt mycket för att reglerkraften ska hinna kompensera, på samma sätt som att din cykel inte plötsligt tvärstannar bara för att du slutar att trampa. Baskraften förändrar inte hastigheten (frekvensen), den motverkar förändringar.

  2. Reglerkraft. Den del av elproduktionen som ska se till att frekvensen i elnätet bibehålls. Består huvudsakligen av vattenkraft. Detta är den snabbaste formen av effektreglering vi har i nätet. Elproducenter med frekvensomriktare, t.ex. vindkraft är väl egentligen snabbare, men problemet där är att de kan inte helt plötsligt bara öka sin producerade energi då de inte har ett lager att plocka den energin ifrån. Notera att det i teorin är möjligt att använda nuvarande baskraft som reglerkraft, men det kräver bra mycket mer komplexa system än vad som behövs på vattenkraft. Vattenkraft reglerar sin effekt med ledskenor som släpper på mer eller mindre vatten. Temperaturen är konstant relativt låg oavsett effekt.
    Kraftvärme och kärnkraft å andra sidan, skulle behöva förändra ångflödet till ångturbinen lika fort, men det leder till att man behöver snabba ventiler som ska klara oerhörda tryckpåfrestningar, samtidigt som man behöver göra någonting av all överskottsenergi som plötsligt skapas. I kraftvärme brukar man bara blåsa ångan över tak, och kärnkraften dumpa överskottet i havet.
    Att plötsligt bara minska inmatad effekt i en maskin som kan vara flera hundra grader är inte heller något man vill göra då det skapar utmattning och enorma materialpåfrestningar som båda bidrar till kortare livslängd samt högre underhållskostnader. En uppvärmd kraftverkspanna är flera centimeter längre än en kall panna.

  3. Reservkraft. Den produktion som startas när någon av ovanstående punkter närmar sig sitt max, alternativt när överföringen mellan olika delar av landen börjar bli begränsad. Består huvudsakligen av några få oljeeldade kraftpannor samt gasturbiner. Kraftpannorna lämpar sig bäst som baskraft. Som Petterk skrev så kan verket (Karlshamnsverket) befinna sig i 2 beredskapslägen under driftsäsong, kall och varm, där kallstart innebär att pannan står helt stilla, men redo att starta. Från startorder till full effekt är då 14h. Varmstart är då pannan redan är varm, d.v.s. de kör med några få brännare på min-last för att varmhålla den. Starttiden från startorder till full effekt är då bara 2h. Som man ser så måste uppvärmningen ske långsamt och kontrollerat för att inte riskera materialskador. Detta gäller i princip för all form av elproduktion där en ångturbin används.
    Gasturbiner lämpar sig bra som både baskraft och reglerkraft och kan oftast gå från kall till full effekt på några få minuter, medans effektförändring under drift kan ske på sekunder.

  4. Övrigt. Övrig elproduktion som inte faller in i någon av ovanstående punkter. Vindkraft hamnar här. En ökad produktion här leder till en minskning av reglerkraften, men påverkar inte baskraften nämnvärt.

Av Casgar
Skrivet av snajk:

Yes, kärnkraften har absolut ökat i popularitet, dock från rätt låga nivåer. Förnybart är i topp vilket väl är ganska naturligt, men att solkraft skulle vara mer populärt än vind trodde jag inte riktigt.

Jag vet inte hur de som svarat på enkäten tänker, men personligen så gillar jag tanken att ha solfångare på taket som förser hushåll och fastigheter med varmvatten under sommaren och delar av våren och hösten. Minskar elbehovet samtidigt som det skapar någon form av redundans. För ren elproduktion är jag lite mer skeptisk av samma anledningar som jag nämnt tidigare om vindkraften, speciellt med tanke på var vi befinner oss rent geografiskt.

Sen så diskuterade jag med en kollega idag som påstod att nya industrier kommer vara mer intresserade av att etablera sig i Norrland ifall kapacitetsbristen ökar söderut. Norrland kommer därför att använda sig av en större del av sin producerade energi själv, vilket förstärker bristen i söder.

En annan intressant sak som jag läste nyligen är att även kraftvärme riskerar att minska som följd av dagens elpris, vilket även det bidrar med samma problematik i elnätet som med kärnkraften.
https://www.energiforetagen.se/pressrum/nyheter/2018/juni/en-...

Citat:

"Följden blir helt enkelt att det kan byggas för mycket ny kraft på för kort tid med risk för prispress på el som följd."

Det här är lite problemet som jag ser i alla former av beslut, förändringar som sker för fort leder till att pendeln svänger kraftigt i motsatt riktning efter några år. Små förändringar, små problem. Stora förändringar, stora problem.

Av Casgar

Något mer förut, men idag så sker det inte alls...

... förutom om det kommer ett nytt Zelda.

Av Casgar

Överklockade min nuvarande i7 2600k när jag tyckte den började kännas slö. Ligger stabilt på 4,7 GHz sen 3 år tillbaka, och har inga planer på att byta ut den inom en överskådlig framtid. Går att få stabil på 4,8 också men behöver höja spänningen mer än vad jag tycker känns värt. En intressant grej var att den bootade i 5,0 GHz med alla inställningar i stock förutom multipeln!

Av Casgar
Skrivet av snajk:

Jo, men dagens system är väl mer robust än det var då? Och det är ju lite talande att det exempel man tar upp handlade om ett elavbrott på max några timmar för nästan 40 år sedan.

Min poäng var mer vad som kan hända och dess kostnader ifall elnätet kollapsar, oavsett orsaken.

Skrivet av snajk:

Vi behöver ett stabilt elnät och en stabil elproduktion, inget snack om den saken, men det behöver inte innebära att vi behöver förlita oss på kärnkraft. Sen är det förstås dumt att stänga ner reaktorer i förtid, funkar de så funkar de och de stora investeringarna är ju gjorda redan liksom. Det skrevs en debattartikel i DN som tar upp problematiken och den vinklade debatten, väl värd att läsa. Svaren på den från "andra sidan" är också intressanta men missar poängen lite tycker jag. En stor del av själva frågan dock inte så mycket av debatten handlar ju om hur mycket el som kommer att krävas framöver, Svenskt näringsliv tror att elförbrukningen kommer att öka kraftigt medan andra tror att den kommer att hålla sig stabil förutom vissa specifika saker. Fossilfria stålverk kräver ju enorma mängder el exempelvis, vilket vi behöver kompensera för. Men hushållens elanvändning ser inte ut att öka särskilt mycket, inte ens med övergången till elbilar.

Intressant debattartikel. Mer saker jag behöver läsa på mig om märker jag.

Oavsett vad man anser om det politiskta (som ofta kan vara ganska överdrivet) så tror jag det är bra att man kan föra debatt och diskussion kring frågan i alla fall. Det är oftast motståndaren som är bäst på att se ens egna brister och vice versa. Den här tråden tycker jag till exempel har hållit en väldigt hög och saklig nivå.

Skrivet av snajk:

Samtidigt exporterar vi ungefär så mycket idag, så vi borde ju kunna hantera det ganska bra. Sen kan man förstås tycka att exporten också är viktig, mycket av den fossilfria el vi exporterar minskar ju på användningen av fossil kraft i andra länder. Men å andra sidan är ju fossilfri el på frammarsch överallt nu så med tiden kanske exporten inte är riktigt lika viktig sett till klimatet. Samtidigt behöver vi ju ha möjligheten att exportera och importera för att slippa ha enorm överkapacitet i vårt system, men det är väl ingen som vill hindra det på något sätt.

Bra poänger. Inget att invända.

Skrivet av snajk:

Cyberperspektivet är förstås viktigt. Men många små enheter ger ju mer redundans än en stor liksom.

Sant, men många serieproducerade enheter som inte har samma gedigna säkerhet som ett kärnkraftverk är lättare att hacka. Har man lyckats ta sig in i en är det förmodligen lika enkelt att ta sig in i tusentals likadana. Undra vad som händer när 30 000 bilar som står på laddning helt plötsligt bestämmer sig för att försöka vända på frekvensen.

Skrivet av snajk:

Du verkar ha fastnat på svängmassa, men elsystemet för hela landet är inte riktigt samma sak som en bilmotor.

Jag tycker det finns ganska stora likheter. Om vi bortser från vilken typ av energi som produceras (elektrisk vs rörelseenergi) så är vitsen med svänghjulet i en bil att jämna ut varvtalet och skapa en viss tröghet i systemet som gör det bekvämare och mer praktiskt att köra bil. Utan svänghjulet skulle man bl.a. känna av mer vibrationer från motorn samt att motorn skulle ha svårare att hålla ett stabilt varvtal. De stora turbinerna i vatten- och kärnkraftverk fungerar också som ett stort svänghjul, även om det mer är en fördelaktig bieffekt snarare än en huvudsaklig tanke.

Frekvensen i elnätet är konstant 50 Hz (+/- 0,004%). Alla större generatorer i vatten- och kärnkraft är synkrongeneratorer (såvitt jag vet). Man kan säga att de är direktkopplade till elnätet och har även därför ett fast varvtal. Väldigt små förluster mellan turbin och generator. Ungefär som mellan motor och drivaxeln i en manuell bil.

Många vindkraftverk har variabelt varvtal. Det leder till att de inte kan kopplas direkt till elnätet för de skulle då dras med i frekvensen som elnätet har och bli en förbrukare istället. Lösningen på detta är att använda frekvensomriktare för att skapa skapa en konstgjord frekvens (i den mening att det inte är någon fysiskt roterande massa som bestämmer frekvensen) för att överföra kraften till elnätet. Ungefär som en bil med automatlåda och momentomvandlare. Varvtalet på utgående axel är inte nödvändigtvis samma varvtal som motorn, men med nackdelen att förlusterna blir större.

Nu börjar dock moderna automatlådor att vara lika effektiva som manuella växellådor, och det är mycket möjligt att dagens problem med frekvensomriktare vs synkrongeneratorer också kommer att förbättras med tiden.

Skrivet av snajk:

Vad är det som inte är moget? Att omväxlande ladda och ladda ur ett batteri?

Nja, tekniken finns, men den är tekniskt mer avancerad än en massiv synkrongenerator och mer komplext bara ur den synpunkten att det krävs en frekvensomriktare för varje enskild producent. Risken att den reaktiv effekt i elnätet ökar blir också större, vilket skapar ännu mer överföringsbegränsningar även fast den utnyttjade effekten förblir densamma. Det finns redan flera lösningar på marknaden för att åtminstone delvis lösa problematiken. Fortfarande mer komplexa än en synkrongenerator, men likväl alternativa lösningar.

Reaktiv effektkompensering

Nu är jag kanske lite arbetsskadad, men mina erfarenheter är att "modernare" energieffektiva lösningar oftast också kräver mer arbetstid för att få dem att fungera, och jag är lat av naturen.

Skrivet av snajk:

Det är väl ganska onödigt att kunna vara självförsörjande i veckor när det handlar om ett behov i enstaka minuter?

Och fossila bränslen har definitivt bäst före datum. Står en bil i några år så blir bensinen til gelé och går inte att använda exempelvis. Jag vet inte hur det ser ut med eldningsolja dock, men att ha stora lager är ändå inget som är önskvärt om man inte tror på något Fallout-scenario eller liknande.

Dåligt formulerat av mig. Det är sant att bensin inte är särskilt bra att långtidsförvara, eller vilka andra lättflyktiga petroleumprodukter som helst för den delen. Diesel och tyngre eldningsoljor är det däremot inga större problem att lagra i flera år.

Gällande stora lager så behöver det inte vara särskilt långa perioder för att det ska krävas stora mängder bränsle. Skrev tidigare i tråden att det krävs minst 200 ton kol per timme för att ersätta kärnkraften ifall man ersatte den med kolkraft. Jag kommer att uppdatera beräkningarna för jag har insett att jag använt fel siffror. Mängden kommer att bli ännu större.

Edit; 1700 ton eller 1100 m3 kol per timmer krävs ifall man skulle ersätta kärnkraften med kolkraft!
Räknade fel med en faktor 8+... -.-

Skrivet av snajk:

Jag tycker inte heller man ska avveckla kärnkraft i förtid. Frågan är vad som är i förtid, om det inte är ekonomiskt försvarbart att driva det och göra de investeringar som krävs så vet jag inte om jag skulle räkna det som i förtid.

En del av det beror ju på bl.a. effektskatten som fanns för några år sedan som i princip var en punktskatt på kärnkraften. Dessutom så har det byggt så mycket vindkraft de senaste åren att det finns en kraftig överkapacitet vissa delar av året, vilket såklart skapar svårigheter för dyra investeringar som är kalkylerade att producera på maximal effekt 10 månader om året. Jag anser att en stor del av kärnkraftens nuvarande ekonomiska situation är en politiskt självuppfylld profetia.

Skrivet av snajk:

Ström i eluttagen har vi i hela landet, det är inget problem. I andra länder är man ibland tvungen att ha rolling blackouts eller brownouts när inte nätet hänger med, men det finns ju inte här liksom.

Var mer menat som ett skämt.
Och rolling blackouts är väl något jag hoppas vi slipper komma till, men jag är rätt att om utvecklingen fortsätter som den gör nu så riskerar det att gå ditåt. Jag tror det är en ganska liten risk, men likväl en ökad risk.

Av Casgar
Skrivet av snajk:

Jo, vi behöver ha en reserv, det är inget jag säger emot utan en självklar del av ett modernt elnät. Att verket i Karlshamn startades upp var inte för att det behövdes egentligen, vi exporterade el hela den dagen också dessutom långt mer än vad verket producerade, utan för att det snabbt skulle kunna öka produktionen om det behövdes mer effekt.

Om effekten hade ökat så var risken för effektbrist tillräckligt hög för att Svenska Kraftnät ansåg det vara nödvändigt att starta Karlshamnsverket som en förebyggande åtgärd. Som sagt, startar man upp en effektreserv efter det att effektbristen är ett faktum är man redan för sent ute.

Skrivet av snajk:

Självklart. Vi ska inte lägga alla våra ägg i samma korg utan vi behöver olika typer av elproducenter och andra saker att ta till i jobbiga situationer, som elimport. Elavbrottet som du länkar berodde dock inte på elbrist utan på brist överföringskapacitet och redundans i stamnätet. Jag vet inte om det ser lika illa ut idag som för 38 år sedan, förhoppningsvis kom åtgärder efter den händelsen för att minska risken för likartade saker. Men stamnätet behöver förstärkas, det är vi nog alla medvetna om.

Jag håller med om att orsaken var en överförings- och redundansfråga i grunden, men den orsakade lokala effektbrister som drog med sig resten av systemet. Resultatet skulle ha blivit detsamma oavsett; delar av landet hade stängts p.g.a. säkerhetssystemen i transformatorstationerna, eller medvetet av operatörer för att förhindra en kedjereaktion.

Att plocka bort fysisk svängmassa gör att systemet inte klarar av att dämpa spikar lika bra, vilket leder till en "nervösare" frekvens som kräver en ännu snabbare regler- och reservkraft än i dagsläget. Att vi ökar överföringskapaciteten förutsätter också att övriga länder har möjlighet att reglera de snabbare svängningarna. Nu hade inte det gjort någon skillnad i exemplet jag länkade, men det är dock ytterligare en punkt som gör elnätet mindre stabilt. Det pratas ofta om kostnaderna att driva ett kärnkraftverk, men vad som är desto svårare att räkna på är vad det kostar att ha ett ostabilt elnät? Förutom de direkta kostnaderna vid ett strömavbrott så finns det indirekta kostnader t.ex. minskade intäkter och i värsta fall företag som flyttar sin produktion utomlands.

Att stamnätet behöver förstärkas är jag dock helt med på, oavsett vilken inriktning Sverige kommer ta i framtiden.

Skrivet av snajk:

Nja, vattenkraft är ypperlig som både baskraft och reserv. Man kan spara på vattnet i magasinen när man inte behöver så mycket och snabbt öppna luckorna mer om man behöver mer. Förhoppningen är också att elbilar och andra batterier kan komma att användas för att mota svängningar i produktion och förbrukning, vilket kan hjälpa rätt rejält.

Varför man skulle behöva lagra bränslet i år vet jag inte.

Vattenkraften är en mycket bra bas- och reglerkraft, precis som du säger. Men om vi utgår ifrån att kärnkraften ska avvecklas så är det en stor del av baskraften som måste ersättas. En del går väl i princip att ersätta med vindkraft, men den kommer aldrig vara lika stabil, och därför enligt mig ett sämre alternativ som baskraft. Vattenkraften fungerar som baskraft utan problem, men med högre produktion per år så kommer vattenmagasinen att tömmas fortare och skapar mindre marginaler, både ifall elförbrukningen kvarstår på den nivå den har gjort mer eller mindre sedan -70 talet, men speciellt ifall tanken är att ersätta bilflottan med elfordon. 2019 var vår totala elproduktion strax under 140 TWh. Transportsektorn förbrukade fossil energi motsvarande ca 60 TWh. Räknar vi om verkningsgraden mellan en förbränningsmotor och en elmotor hamnar vi kanske på runt 20 TWh extra elenergi som kommer att behövas. Ska hela transportsektorn bli fossilfri så behövs i så fall en kapacitetsökning med ca 15%. En viss ökning klarar nog vattenkraften av, men hur mycket? För att inte tala om den extra överföringskapaciteten som redan idag behövs som följd av redan avvecklade kärnkraftsreaktorer.

Tekniker att använda inkopplade bilar som ett sätt att balansera elnätet tycker jag helt klart det låter intressant rent tekniskt. Praktiskt så ser jag däremot flera problem.

  • Occams rakblad. Miljontals frekvensomriktare istället för enskilda kraftverk, som dessutom måste kunna kommunicera med varandra på ett vettigt sätt. Även mer sårbart ur ett cyber-perspektiv.

  • Svängmassan. Artificiellt skapad svängmassa ger mindre tröghet i systemet. Prova koppla loss svänghjulet från en manuell bil och se om den är trevlig att köra.

  • Kostnaden. Utöver att både produktionskapacitet och/eller överföringskapaciteten i huvudnätet måste utökas rejält måste även stadsnäten uppgraderas för att klara av den extra kapaciteten åt båda håll. Och vem är villig att betala för alla frekvensomriktare som måste sitta i princip varje hushåll och verksamhet som har elbilar?

  • Ansvaret. Vem ska ansvara för att elnätet är stabilt och levererar tillräckligt med kapacitet? Hur många är villiga att låta elnätet nöta på bilbatteriet till en redan dyr elbil?

  • Mognadsgrad. Inte en mogen teknik i stor skala. Detta kan såklart användas även som argument mot nybyggnation av kärnkraft, men när det gäller avvecklandet av kärnkraften så håller det desto bättre. Varför ta bort en lösning innan en motsvarande lösning är på plats, eller ens på marknaden?

Gällande bränslet, ifall man ska ha reservkraft så vill i alla fall jag att det ska gå att starta oavsett väder och vind, och som ska kunna vara självförsörjande i åtminstone några veckor, vilket kräver stora volymer. Karlshamnsverket kan t.ex. sluka över 100 m3 olja i timmen. Eftersom man inte kan veta när dessa nödsituationer uppstår så är det en stor fördel att kunna lagra bränslet under en längre tid. I princip alla biobränslen har en begränsad lagringstid, upp till några få år som bäst, medans fossila bränslen i princip inte har något bäst-före-datum. Om du inte kan lagra bränslet måste du förbruka det, och då är det inte riktigt ett bra reservlager tycker jag. Man lagrar sällan färsksallad i skafferiet inför en nödsituation.

För att förtydliga lite, jag är varken emot utbyggnad av vindkraft eller avveckling av kärnkraft, per se. Vad jag är emot är avveckling av fullt funktionsduglig elproduktion med många år av teknisk livslängd kvar, samtidigt som den "ersätts" av ett produktionsslag som både är avsevärt mer väderberoende och samtidigt har en mindre mindre stabiliserande effekt på elnätet. Dessutom skulle den kunna användas för att trycka bort betydligt smutsigare elproduktion i andra länder.

/Slut på cyniska synpunkter.

Skrivet av anon214822:

... Det går alltså att lägga kraftkablar under vattnet långa sträckor. Island vill t.ex. exportera el till England och skulle vilja bygga en kabel. .....

Island som världsledande exportör av miljövänlig energi är en intressant tanke!

Skrivet av 4.0:

Förstår däremot att Norrland är kritiskt till det där, det är otroligt viktigt för Norrland att man får igång nya industrier och ser till att de som redan finns får fortsätta rulla. Vad man antagligen vill med all rätt uppe i Norrland är ju snarare att flytta upp alla industrisatsningar dit elen tillverkas. Det är ju uppenbarligen helt efterblivet att Norrland ska avbefolkas och folk ska flytta söderut mycket pga bristen på jobb i småorter, för att sedan investera som fan i el-ledningar för att ta med sig elen söderut.

Välkommen till Norrland! Snö, mörker och ström i eluttagen!

Av Casgar
Skrivet av snajk:

Dock vidhåller jag att elbristen är en myt. Några företag sa sig vara tvungna att stänga produktionen några timmar förra veckan, men de var ju inte tvungna att göra det egentligen de bara gjorde bedömningen att elpriset var så högt att de tjänade mer på att pausa produktionen någon timme än på att köra på. Sannolikt hade de andra saker att göra för de anställda under tiden, annars hade nog kalkylen sett annorlunda ut. Problemet är lite liknande världssvälten, det finns mat så det räcker till alla och blir över, men priset på maten gör att folk i fattiga länder ändå svälter, alltså hade det inte hjälpt "barnen i Afrika" om vi ökade vår livsmedelsproduktion här så länge vi inte ökade den så mycket att världspriserna på mat gick ner ganska ordentligt.

Nu har jag inte följd med helt i diskussionen så ursäkta för det.

Elbrist beror väl lite på hur man formulerar det hela. Om man räknar producerad mängd energi minus förbrukad mängd så har vi ingen elbrist nej. Men toppeffekterna på nätet ligger vi desto närmare, även om det till viss del beror på grannländer som vi är ihopkopplade med och måste leverera till oavsett. Svenska Kraftnät upphandlar årligen en s.k. "effektreserv" som består till viss del av stora företag som på kort varsel ska kunna minska sin elproduktion, och till viss del av företag med reservkraft i form av dieselgeneratorer, gasturbiner och några få större oljekraftverk. Effektreserven är något som bevisligen behövs då den så nyligen som i början på Februari användes då Karlshamnsverket började producera el.

Att inte ha tillräckligt med effekt under alla årets timmar kan ha förödande konsekvenser. Ifall en stor transformatorstation blir överbelastad så slår den ifrån. Resterande stationer till det området måste ta över den extra lasten varpå även de riskerar att överbelastas och bryta. Sker detta i tillräckligt stor skala kan ett område som slås ut orsaka en dominoeffekt på resterande områden, speciellt om elproduktionen inte är proportionellt fördelad sett till förbrukningen.

https://sv.wikipedia.org/wiki/Storst%C3%B6rningen_1983

Min syn är att oavsett om vi som land har effektbrist eller ej så måste balansen hållas oavsett. Tar man bort stora delar av svängmassan i systemet som skapar tröghet och frekvensstabilitet så måste man ha mer reservkraft som snabbt kan kompensera svängningarna, och såvitt jag vet så är alla de snabbaste typerna av reserkraft baserad på fossila bränslen, i alla fall om man vill kunna lagra bränslet i mer än 2 år. Därför är jag rädd att ifall den förnyelsebara andelen el i systemet blir för stor kan leda till en ökad elproduktion från fossila bränslen, inte mindre.

Av Casgar
Skrivet av Ibymafayhas:

Denna för väl anses som neutral och målar upp olika scenarion samt deras för- och nackdelar.
https://www.iva.se/globalassets/info-trycksaker/vagval-el/vag...

Det finns mycket intressant läsning på IVA.

Några andra rapporter som jag också tror kan vara intressant i sammanhanget:
Svängmassa i elsystemet
Leveranssäkerhet inom elförsörjningen