Inlägg

Inlägg som Karaff har skrivit i forumet
Av Karaff

Detta är ju disketter som krånglar i maskiner där andra fungerar perfekt, lite samma sak hemma.

Jag förstår vad du menar, men detta känns absolut medierelaterat. Min erfarenhet är att disketter faktiskt går sönder betydligt mer sällan än vad många verkar tro, vi har hundratals disketter som använts i tiotals år och som innan dess varit i annat bruk och med andra ord är säkert 30år gamla.

Det jag konstaterade var att det nog fanns grus o skit i någon eller några disketter vilket saboterade nästa disk jag satte i också.

Men jag har sällan varit med om att en diskett med 600KB skadade sektorer formateras till 100K och sen 20K och sen ändå inte känns helt stabil.

En hel del av disketterna kommer från en fabrik där vi hade flera maskiner där man hade diskettstation på vagn och kopplade in mer seriekabel och fick ”ladda ner” filerna 😅 om nu det gamla liket hade dålig alignment så tänkte ja att det kunde förklara svårigheten att formatera i annan maskin sen.

Av Karaff

Problem med gamla disketter

Tog hem en hög med disketter från jobbet för att hjälpa en kollega som hade bekymmer.

Det är alltså så att vi har kvar en del maskiner där man sparar inställningsparametrar på diskett och eftersom disketter inte växer på träd längre vill man gärna återanvända de till nya körningar.

Nu är det så att kollegan hade en hel hög med disketter som inte gick att formatera, vissa konstaterade jag har repor så de är ju bara att kasta, vissa går att formatera på en ms-dos maskin men med varierande grad av dåliga sektorer och konstigheter, vissa gick inte formatera alls med hänvisning till skadat spår 0. Vissa blev bättre ju fler gånger jag formaterade dem.

Det jag då funderar över är om de formaterats och skrivits i en maskin med något felkalibrerad diskdrive vilket gör att det blir lustigheter när datorn läser dem innan formatering och ev överlapp och underligheter mellan nya och gamla spår.

Jag minns inte riktigt hur det ligger till med 3,5” 2MB diskar, de är ju mjuksektorerade, kan man formatera dessa från ms-dos format om de är helt avmagnetiserade ?

Vet att det finns lite andra utilities för formatering som jag inte provat, men tänkte att om man kan börja med helt blanka disketter kanske det vore bättre att avmagnetisera helt och börja om s a s.

Tankar och idéer ?

Av Karaff

Det finns tusentals ledningsbanor och lödpunkter och en mängd mycket komplicerade kretsar på ett moderkort, det är helt orimligt att gissa sig till vad som är fel. Det är troligen helt bortkastad tid att försöka få det att fungera genom att göra lite slumpmässiga åtgärder utan logisk tanke eller stora kunskaper i felsökning.

Varför lägga tiden när du fick tag i ett nytt fungerande så billigt ?

Av Karaff
Skrivet av Factorial112:

Nu har jag inte läst dina länkar, men jag hade precis samma tanke, hur är ens detta en nyhet.

Har dessutom varit med om väldigt många dåliga USB minnen ..

Av Karaff
Skrivet av cracko:

Som flera sagt verkar det inte vara en säkring utan en termostat med ett överhettningsskydd. Får försöka byta den och i andra hand byta hela varmvattenberedaren antar jag.

Jag tror inte felet ligger i delen som löser ut.

Av Karaff

Det där är en icke självåterställande bimetalltermostat.

Om du kopplar ur den och den ordinarie termostaten inte fungerar korrekt riskerar beredaren att koka, i normala fall kommer det då att spruta vatten genom säkerhetsventilen, fallerar även den så kan hela varmvattenberedaren explodera.

Har du ställbar termostat? Testa att vrida ner den lite.
Det kan ju även vara så att din termostat hänger sig (svetsar) och då ska du vara väldigt glad över att du har ett överhettningsskydd!

Mitt förslag är att prata med någon som kan detta, detta är en sån sak där det snabbt blir dyrare konsekvenser av att göra det billigt själv än att betala för att få det rätt gjort från början.

Vill du bestämt göra det själv så börjar du med att BYTA UT misstänkta delar mot nya identiska, obs korrekt montering är mycket viktig.

Av Karaff

Kommer inte ihåg senast jag gick in i en av deras butiker eller vad de sålde, men jag minns att jag varit inne i deras butiker flera gånger och tänkt att det mest är massa skräp. I min sinnebild är det otrivsamma butiker som säljer mobilskal, usb sladdar och... Eh.. Nått mer skräp.

Av Karaff

DVD är lite som att kolla på Youtube när bandbredden strular och det går ner i upplösning.

Ingen vidare upplevelse.

Av Karaff

Tänk på att den lösningen innebär ju att du måste ha en fullgod förstärkare till de bakre högtalarna för att driva dem.

Detta gör ju att det inte kan bli superbilligt om det ska finnas en chans att det ska låta bra.

Av Karaff

Jag har kontakterat rj45 på kabel med solida ledare flera gånger, men det är inte optimalt och det är rätt vanligt att det krånglar.

Du har nog inte fått tillräckligt bra kontakt helt enkelt.

Av Karaff
Skrivet av HypnoHank:

Tack för inputen. Min budget är nästan noll, någon tusenlapp som max. Får spana på blocket. Länka gärna om ni har några tips.

Har du låg budget så ska du definitivt inte lägga pengar på att uppgradera den maskinen utan köra med den som den är.

Jag trodde du skulle ha den för typ äldre grejor som inte går att köra på en nyare, då är det en annan femma.

Kör med den som den är och spara pengarna till en tio år nyare maskin.

Hur mycket pengar du än trycker i den maskinen så är den gammal och den kommer inte bli nått annat än gammal.

Av Karaff

Alltså den där maskinen har varit stenålder väldigt länge, ska du göra nått med den så är det isf för att köra spel och program som inte fungerar på en modern dator, nått annat är bortkastat.

Du kan garanterat få en mycket bättre dator i stort sett gratis med lite tur.

Av Karaff

Hur ska du kunna veta vad du kan sätta i som är bättre om du inte vet vad som sitter i?

Grejorna är ju såpass gamla så räkna med att du får leta runt på tradera o marketplace ett tag innan du hittar nått som passar.

Av Karaff

Det är viktigt o veta hur uttaget är kopplat innan du sätter in en modern spis.

Det är inte alls säkert att du har nolla framdraget t ex, många äldre spisar gick på 400V och använde inte nolla.

Jag rekommenderar att du kollar vad som är framdraget och ändrar det till en standard som stämmer med din nya spis, istället för att försöka köpa en spis som stämmer med du har draget.

Av Karaff

På vilket vis ska "teknik" ersätta data som inte finns?

Av Karaff

Är filmen dålig från början så kommer du inte kunna få ut kvalité som inte finns där...

Det enda är väl filter som sminkar över och smetar ut eländet.

Av Karaff

Snart kan man inte använda MS Word utan en mus kopplad via dedikerad PCI kanal rakt in i CPU:n.

Av Karaff
Skrivet av Joppis:

Det där ser dock ut att vara social engineering då det har skickats ut inom samma minut. Det är ju inget man själv skulle lyckas med manuellt med så många tjänster. Det där ser scriptat ut.

Nja, det är nog så att hon hade på flygplansläget för att inte bli störd av aviseringarna under en stund, sen när hon gick on line igen så rasade de in på rad igen..

Skrivet av Dinkefing:

Någon av frugans konton har förmodligen blivit hackat där också hennes mobilnummer finns med. Använd en lösenodshanterare nästa gång.

Vad får dig o tro att hon faktiskt blivit hackad?

Sen är numret offentligt och har funnits ute i 20år typ så...

Av Karaff
Skrivet av Gorian:

Fel mobilnummer av misstag låter väldigt osannolikt. Gissar att någon försöker bruteforce:a och/eller utsätta henne för phishing. Det förstnämnda om meddelandena bara har en kod i sig, det sistnämnda om de också har en länk i sig.

Något av sms har haft en länk, men de allra flesta inte.

Skrivet av moonblase:

Huawei/google har haft någon skit inatt där google´s app på android detekteras som sms-trojan
https://support.google.com/android/thread/241207833/google-ap...

Hon kör iPhone

Av Karaff

Kan det vara så enkelt att någon klantat sig och själv angett fel mobilnummer i sina tjänster? Känns iofs långsökt.