Inlägg

Inlägg som Karaff har skrivit i forumet
Av Karaff

X-plane 12 tråden

Verkar saknas en tråd för Xp 12.

Körde demot nån timme förra året, sen testade jag lite i veckan när jag låg hemma sjuk.
Frugan såg det och beordrade mig att köpa fullversionen hmm..

Så den är skaffad.

Kan började med att säga att jag inte är nån professional simmer utan mer casual crasher.

Kört lite Cessna bara och inte byggt ut det något än.

Men tycker 12an är trevlig, kanske inte världens snyggaste och fått mycket skit för att den var för dålig för att vara ny version.
Just den aspekten ser jag ingen mening att diskutera, alla får väl köra vad de vill.

Men tycker 12an har lite trevligare ljussättning och regn och moln o lite annat smått som gör att den ändå ser klart bättre ut.

Det är också skönt att hitta allt i mjukvaran då det ligger där det legat innan, går väldigt fort att komma igång.

Har inte haft några stabilitetsproblem och den rullar väldigt fint i FullHD trotts mitt rätt klena Sapphire 5600XT Pulse med 6GB och 16GB Ram och Ryzen 5600x.

Andra som slagit till på Xp12?

Av Karaff
Skrivet av xxargs:

som redan skrivet att använda 'dd' på raw-device som /dev/sdc så skriver den från LBA 0 och räknar upp sekventiellt LBA-nummermsässigt tills det tar stopp där disken tar slut.

Det ger inga stora läsarmröreler eller någon metadata som behöver sökas/uppdateras utan det skriver linjärt sekventiellt hela tiden med maximal fart.

Enstaka stora armrörelse kan förekomma under förloppet men är mer beroende av diskens firmware och att det är någon 'house-keeping' som behöver göras.

Däremot om man hör att disken gör en massa armrörelse och skriv och läsfarten droppar kraftigt så tyder det på omläsningar och omskrivningar ett antal gången och eventuell reallokering av sektorer som inte kan skrivas och då är inte disken att anses som riktigt frisk längre - särskilt om man också ser att SMART-värden (värde 5 och 196(dec) avseende reallokerade sektorer ökar medans om man hade värden högre än 0 på 197 och 198 (dec) så bör dessa vara nollställda efter en full skrivning med '0'

Jepp.

Har gjort precis så för att felsöka en gammal WD blue 500G som jag fick av en bekant, men som betedde sig väldigt..... mysko.

Kom fram till att någon punkterat packningen mot locket i sidan och att det kom in skräp i disken och fick den att blir konstigare och konstigare, inte helt uppenbart till en början men att göra DD write / reads och kolla smartdata fick mig att misstänka fysiskt fel.

Av Karaff
Skrivet av warp64:

Jag känner mig manat att tillägga att ovan endast är maxhastigheter. Behandlas många små filer är det fullt normalt att hastigheten störtdyker.

Vid en DD bör du dock få ut nära maxhastighet om disken är frisk, iom att det beter sig som en enda lång skrivning över hela disken.

Av Karaff
Skrivet av m4gnify:

Du har hållit på flera dagar redan, prova det och låt den vara ett tag bara?

Word.

Inte mycket jag gått bet på med så enkla grejor som Windows diskpart och FreeBSD dd, gpart, smartctrl, cam control etc.

Behövs oftast inte mer än så!

Edit: att säga att man provat allt innan man gjort minst en full DD write och read på en disk är lite som att knuffa in bilen på verkstad för att den inte startar utan att åtminstone slängt i några liter bränsle och laddat batteriet.

Av Karaff
Skrivet av Homdax:

@Karaff
Har du gjort det själv någon gång? Du förstår att den typen av överskrivning skall inte vara nödvändig? Den tar dessutom dagar att göra, bereonde på om den känner av hela diskytan eller ej och kör fullt ut på alla sektorer.

Jag gör det på alla nya diskar, gärna både zero och random, sen läser jag av dem med DD också, gör det även på alla beg diskar jag fått tag i där jag inte vet vad som lagrats innan och jag vill veta att den är helt ren. Har även använt flitigt på diskar med krångel för att utesluta vissa fel, det brukar hjälpa till att visa på om disken håller på att rasa..

I vissa fall är det bra att skriva ända till slutet då vissa filsystem lagrar data även i slutet på disken.

En ren DD som bara skriver läser inte av resultatet.

Sen, vad spelar det för roll om det tar en stund, du har ju en hel hög med diskar du inte fått ordning på trotts massa pill, kanske går fortare att bara göra en full DD direkt?

Av Karaff

Saknar du humor och är benägen att överanalysera för att komma med nått snusförnuftigt så ber jag dig hoppa över resten av mitt inlägg redan nu.
ELSE:

Tänkte skriva en novell men insåg att de flesta inte är värdiga längre att få del av min fantastiska visdom

Men andemeningen är väl att för en bit över 20 år sen, på den gamla goda tiden, så såg sammansättningen lite annorlunda ut..

Man skulle kunna säga att det var lite mer som en hög rebeller som hängde i nån svettig replokal och spelade skrammelpunk, lite barnsligare kanske, men i kanske också lite mer glöd för vad som man tyckte var viktigt, lite skrikigare, men också en gemenskap.

Idag känns det mer som en hög feta gubbar som lyssnar på melodifestivalen och röker ciggar och egentligen inte bryr sig utan sitter där och småsover.. Jaha kostar den prylen så mycket ok varsågod ta mina pengar jag har ändå för mycket... Lite mer blasé.

För övrigt var det bättre förr, ju förr - desto bättre.

Av Karaff

Tycker frågeställningen och resonemanget är rätt ointressant i sin helhet.

Däremot saknar jag en tid när man för rimliga pengar fick tag i ett kort som inte var totalt värdelöst.

Jag saknar även en tid när man fick rejält med mer prestanda för exakt samma pengar inom ett par år och inte kanske 5år.
Det är klart att korten blir bättre, men man får ju nästan känslan att folk tycker det är ok att prestanda per krona nästan står still och att priset bara går upp, lite generaliserat.

Sen att räkna med andrahandsvärde på sina teknikprylar för att få ner livscykelkostnaderna är självbedrägeri. Det är inte alls säkert grejorna är säljbara för i närheten av det man tror efter några år.

Jag röstar med den makt jag har som konsument, jag köper inte datorprylar som jag gjorde förr, jag tycker det börjar spåra ur och jag minns en tid när datorer faktiskt stadigt blev billigare, inte dyrare.

Av Karaff

De finns ju skjutbiografer där man får skjuta med riktigt gevär eller pistol mot en filmduk..

Har inte provat själv men känner rätt många som åker på sånt.

Nackdelen är väl att det kräver ett vapen och licens och att ammo faktiskt kostar riktiga pengar.

Av Karaff

En CPU slits ju inte i den bemärkelsen att den tar skada av att användas, så länge kylningen håller den på en lämplig temperatur alltså.

Den är obsolete lång innan den är utsliten, kör på bara.

Skulle nog vilja mena att det är bättre för en CPU att gå med konstant hög last än att bara lastas ibland, temperaturväxlingar sliter mer på elektronik än mycket annat då de innebär att saker expanderar och drar ihop sig olika mycket.

Av Karaff
Skrivet av Homdax:

Hmm, det växer. Min WD test disk gav mig först några GB, sedan efter lite tjafs med Gparted och DD lyckades jag åstadkomma 746GB. Det tar sig, sedan är ju frågan hur jag kommer upp i ca 2,700 GB?

Skall testa samma med en annan disk

Varför försöker du inte skriva över hela disken med zero på en gång istället?

Av Karaff

Det spelar ingen roll, det viktiga är att kabeln är hel och länkar på 1Gbit, annars byt.

Jag kör 1000/1000 över en del gamla cat5 (inte 5e) här hemma mellan två våningsplan (källare och 2a våning) och det har aldrig varit ett bekymmer.

Av Karaff

När "virus" leder till alkoholproblem 🤔

Av Karaff

Tryckluft.

Har en icke oljefri kompressor, men det är inte olja i luften som är problemet, det är kondensvatten och rostpartiklar.

Eftersom jag inte heller vill ha vatten i mina bildäck eller tryckluftsverktyg har jag en lösning med en 1/2" slang som går direkt från tanken upp i taket genom garaget och ner längst väggen till en vattenavskiljare med finfilter och tryckregulator. På det viset så stannar en del vatten i tanken, det som följer med bildar större droppar i slangen och eftersom slangen till regulatorn är betydligt grövre än min blås-slang och trycket högre, så är också hastigheten på luften lägre och de stora vattendropparna samlas lättare i avskiljaren. Är man väldigt försiktig så pumpar man upp tanken till fullt tryck och stänger sen av kompressorn och låter vattendropparna sjunka till botten. Detta är givetvis inte helt torr tryckluft, men jag får inga märkbara vattendroppar eller partiklar i luften. Däremot kan tank och avskiljare samla på sig åtskilliga deciliter vatten en varm sommardag.

Sen som sagt, kör man 10 bar full flås på nära håll så kan man blåsa sönder saker.

Av Karaff

Tycker det där går i vågor..

Periodvis får jag även massa dret från plattjordare, aliens byggde pyramiderna och månlandningsförnekare t ex.

Snark..

Av Karaff

Det kanske löste sig så bra att det inte fanns nått mer att gnälla om?

Folk tycker de är smarta som kolla på produkter i butiker och sen beställer på nätet från billigast möjliga.
Sen när det strular så blir man ledsen i ögat.

Vet flera fall där fraktbolag "tappat bort" försändelser för både fem och sexsiffriga belopp, föremål som ingen annan har glädje av utan för specifika ändamål.. Så en telefon för några tusenlappar är väl inte högsta prio kanske..

Behöver man nått direkt och omgående så köper man över disk.

Men inte ens det är alltid smidigt, elgiganten sålde en telefon som saknade skruvar sen anklagade de mig för att ha pillat med den när jag ville reklamera. Då var jag något yngre och ovillig att bråka, men nu hade de nog fått juridiska konsekvenser av sitt handlande.

Av Karaff

56 grader?

Jag brukar nog aldrig gå över 52 🤔

Viktigaste är väl iaf att man stoppar i tid.. Många gör lax dödstorrt.

Av Karaff

Det kommer troligen att fungera, men den är ju inte avsedd att sättas i kroneplintar i uttag osv och kan vara dålig i det avseendet..

Men den sitter ju redan där så....

Av Karaff
Skrivet av Alexraptor:

Det förvånar mig inte. Till skillnad från CD och digitalt ljud, så är ju vinylerna faktiskt kapabla att lagra fullständig ljudinformation, medan digitala medier begränsas av att de endast kan lagra datapunkter via sampling.

Antar att du också väljer analog TV och film på VHS och Laserdisc framför modern digital HD skit?

För precis som vinyl är det ju analoga tekniker som använder ett antal "hack" för att få acceptabel prestanda med begränsad teknik.

Analoga studioinspelningar på band säger ja inget om, absolut inte, men vinyl är ett format med rätt mycket begränsningar som man trixat med för att få bra ljud. Det är också helt underlägset CD gällande korrekt återgivning.

Sen att LP / vinyl är ett mysigt format är odiskutalbelt.
(det är också lika odiskutalbelt ett teknisk sämre format)

Av Karaff
Skrivet av SUMITOMO:

5 av 100 anslutna?
Inget av det du påstår stämmer.
Du är välkommen till Avd 40 med dina påståenden.

Jag behöver inte redogöra något för facket, men kan väl säga att jag jobbar i en rätt så nischad bransch där det är svårt att få tag i kompetens och lätt att få tag i jobb. Jag har minst 8 konkurrenter inom några få kilometers avstånd, företag som inte sällan anställer om de får chansen.

Jag behöver ingen organisation mellan mig och min arbetsgivare om min arbetsgivare är mån om att jag trivs och inte får lust att ta med mig mitt kunnande till ett annat företag.

Facket är varken så viktigt eller starkt som det varit förr.

Hade jag däremot jobbar på en arbetsplats i en storstadsregion med många hundra anställda och kanske 10 eller 20 till med mitt kunnande, så KANSKE jag sett en fördel med att vara med i facket, men det är bara kanske..

Av Karaff
Skrivet av Jaevel:

Förhandlingen lär ju börja med att företaget och facket har vars en lista på vilka som de vill ska bort. Fackets uppgift är ju att skydda sina medlemmar så vilka tror du hamnar överst på deras lista?
Därefter sker det en förhandling, och om inte dessa är nyckelpersoner eller några som företaget anser är särskilt skyddsvärda så kommer det förmodligen vara lätt för arbetsgivaren att gå med på dessa och istället göra någon annan typ av vinst.

Skrivet av SUMITOMO:

Det är inget hot, det är sanning. Har suttit med i flertal förhandlingar och för att överhuvudtaget ens börja med att förhandla en avtalsturordning så skall icke medlemmar stå först i listan. Självklart förhandlar man bara för egna medlemmar, allt annat är ett generalfel.

Jag har jobbat inom industri i 20år och hunnit se några dippar i marknaden och med det vad det innebär på arbetsplatser.

Jag kan säga rakt ut att inom plastindustri så är färre än 1 på 10, snarare mindre än 1 på 20 av de som jobbar som ställare, tekniker, verktygsmakare osv osv medlemmar i facket, det är ganska normalt i branschen i denna bygden.
Jag kan också säga att jag har ALDRIG sett någon av dessa gå före fackligt anställda.
Aldrig någonsin.

Så är det bara.