Inlägg

Inlägg som FredrikForsberg har skrivit i forumet
Av FredrikForsberg
Skrivet av Mandio:

En sista fråga bara, hörde att CPUn är rätt högljud och inte optimal på att kyla, så hade en kylare utöver behövts?

Den duger för att kyla processorn, du måste inte köpa en annan. Den låter såklart mer än tredjepartskylare.

Av FredrikForsberg
Skrivet av Warkem:

Jag hade ett presentkort på @komplett som jag utnyttjade under Black Friday på ett par produkter. Då jag inte riktigt kom upp i summan på presentkortet lade jag även till spelet "Metroid Prime 4" som inte släppts än. Min tanke var att de övriga varorna skulle skickas på direkten, och spelet separat när det väl släpps (vilket är ytterst oklart när).

Här hade jag uppenbart fel. Efter att ha varit i kontakt med supporten 2 gånger (dock alltid fått samma person), så måste alla varor skickas samtidigt om man betalar med presentkort. Jag har försökt att bara ta bort spelet från ordern, men det går tydligen inte. Det enda förslag jag fått bägge gångerna är att avboka hela ordern och göra en ny. Är dock inte så sugen på detta då produkterna jag köpte inte längre är på rea, samt att de inte heller finns i lager längre (förutom min reservation som jag utgår någon annan får om jag avbryter ordern). Är också osäker på hur det fungerar med avbruten order på presentkort. Kommer samma kod funka igen eller får man en ny?

Vet inte om detta är en någon praxis bland alla butiker, eller om det bara är Komplett som har detta problem. Förhoppningsvis har någon av er där ute lärt sig av denna text att aldrig använda presentkort på ej lagerförda varor.

Tycker ofta jag hör liknande historier om just Komplett. Tråkigt!

Av FredrikForsberg

Om du köper ett B550-kort så se till att du kan flasha bios alternativt att det kommer med stöd för 5000-serien direkt.

Av FredrikForsberg

Börja där, annars kan du ju öppna upp baksidan och göra en visuell check innan du börjar pilla loss grejer

Av FredrikForsberg

Optimalt är ju om du får bort fläktarna utan att behöva ta upp heatsinken. Detta vore ju optimalt!

Av FredrikForsberg
Skrivet av orbyffs:

https://www.youtube.com/watch?v=eSTg7bvb8HM&t=520s&ab_channel...

om du tittar typ 6 minuter in så tar han bort en lång koppar grej (har ingen aning om vad det heter) som sitter med kylpasta.
går att få bort fläktarna utan att ta bort koppar grejen?

Edit: är det heatsink jag refererar till som koppar grej kanske?

Jag ber om ursäkt. Jag var lite snabb och antog att det var en stationär dator som du skulle byta en fläkt på. Nu förstår jag vad du menar! Att byta kylpasta är högt rekommenderat, men inget direkt måste. Det handlar om att värmen ska ledas bort så effektivt som möjligt. Jag hade absolut bytt pasta om datorn har några år på nacken, annars hade jag testat att strunta i det. Men låt den som finns vara kvar. I värsta fall så kommer datorn att bli varmare än vanligt och då får du öppna upp igen och applicera kylpasta.

Av FredrikForsberg
Skrivet av orbyffs:

går det att få ut fläktarna utan att ta bort kylningen menar du?

Nu förstår jag inte. Kylpasta sitter mellan processorn och "metallklump"-delen av kylaren (eller AIO om du har en sådan). Fläkten i sig har ingen kylpasta.

Av FredrikForsberg

Ska du byta en fläkt så är det extremt enkelt. Ska du byta processorkylare så är det lite klurigare och du behöver kylpasta.

Av FredrikForsberg

Jag missade att du hade valt 5500. Jag hade absolut valt 5600. Du får PCIe 4, dubbel L3 cache och högre maxfrekvens. T.ex. så kommer du få lägre hastighet på din SSD du valt.

Av FredrikForsberg

Bygget du länkar är det inget fel på. Men jag skulle nog inte köpa ett 6500xt. Antingen försöker du hitta något begagnat eller så nöjer du dig med inbyggd grafik. T.ex. i form av ett 5600g.

Det är en väldigt låg budget för nyköp. Du får betydligt mer för pengarna om du köper allt begagnat. Men det finns ju sina nackdelar med det också såklart.

Av FredrikForsberg

Känns konstigt att du inte märker av någon prestandaskillnad. Ett 7700k borde inte flaskhalsa ett 3070ti på den upplösningen. Har du kollat på belastningsgraden på processorn när du spelar?

Av FredrikForsberg

Chassi: Finns många tysta chassis idag. Googla runt lite och se vad du tycker är snyggt, höga temperaturer kommer inte vara ett problem för dig.
Nätagg: Du behöver inte så hög effekt. Köp ett passivt om du vill ha det så tyst som möjligt. Köper du högre effekt dessutom så kommer nätagget i princip inte låta något.
Moderkort: skulle satsa på något am4-kort. Typ ett b550. Se till att du kan flasha bios på det eller att det kommer med mjukvara som stödjer processorn.
Processor: Ett 5600 känns ganska lämpligt.

Av FredrikForsberg

Med internminnet du länkar känns det ju logiskt att du köra AMD som processor. Ska du bara spela så kör på 7600x. ssdn du länkar är okej pris. Inget problem med den. Kör du ddr4 kommer du undan billigare och får mer prestanda för pengarna. Det avgör du själv. Moderkortet du väljer måste vara kompatibelt med processorn. Använd intets datorbyggare eller komponentkoll så ser du vad du kan välja

Av FredrikForsberg

Tycker det ser ut som ett riktigt fint bygge!

Av FredrikForsberg

Hur långt är ett snöre?

Av FredrikForsberg

Tror det kan handla om att du försöker ta bort element i en lista(?) du använder i en loop. En lösning är att du sparar de bollar du vill ha kvar i en ny lista. Sen är 20 > ball.rect[0] < 750 == 20 > ball.rect[0]

Av FredrikForsberg

Vad har du för dator? Vad ska du spela för spel?

Av FredrikForsberg

Alternativt så köper du en processor med integrerad grafik. Fortnite och Roblox är inte superkrävande direkt. Men om jag var du hade jag köpt något begagnat och lagt resterande peng på sparfond till kidsen..

Av FredrikForsberg

Jag skulle ta bort fläkten och CPU-kylaren och uppgradera HDD till en ssd istället! (5600 kommer med kylare)

Av FredrikForsberg
Skrivet av Tomcruize:

Slänger du med cpukylaren så har vi en deal

Absolut. Men som sagt, den har ingen fläkt eller de flärpar som håller i fläkten.