Inlägg

Inlägg som Vatten har skrivit i forumet
Av Vatten
Skrivet av backfeed:

Som jag skrev i den andra tråden:

"Vägen till helvetet är belagd med goda avsikter" kan nog passa in här.

Exakt. Om förslaget går igenom och alla operatörer har ett filtreringssystem så kommer det börja användas för annat, för att göra oss säkrare med att offra friheter. Jag tror förslaget kommer gå igenom för politiker ser sig som herrar som vallar "sitt" boskap. Politikers lösning på korruption är att centralicera makten.

Av Vatten

Att installera och få igång dagens distar är skitenkelt mot hur det var 15 år sedan. Då konfigurerades grafikkort, skärmupplösning, tangentbord, mus och allt sådant manuellt i konfigurationsfiler för x. Idag är det bara att klicka sig fram via enkla menyer.

Jag förstår Torvalds syn. Detta gör att jag har fastnat tycke för Linux Mint XFCE i många områden och installerar den hos andra. Installerar det och allt bara fungerar. Enkelt att uppdatera, installera program och upplägget är rent och snyggt. En mycket bra packiterad GNU/Linux-dist som är bra på nästan alla områden direkt från installationsskivan som även fungerar bra på datorer som är splitternya till 10 år gamla. Tar under 300MiB ram vid start.

I Mint så installerar du det och sedan tillhörande program du behöver och det fungerar bara. Behöver inte lägga tid på allt möjligt konfigurerande hit och dit i menyer, i terminal i alla möjliga filer osv. som sedan spara ändringarna så att vid nästa ominstallation få samma utseende. Windows är mycket krångligare än Mint.

Det enda jag inte gillar med Mint och nästan alla GNU/Linux-distar är att dom inkluderar och rekommenderar propritär mjukvara. Användarna får inte veta på vilken mjukvara som är proprietär och inte. Som med alla "Linux"-distar så får inte användaren välja mellan fri mjukvara och proprietär utan det installeras och även rekommenderas. Därav kör jag Trisquel och själv väljer om jag skall installera priproitär mjukvara.

Det är svårt att förenkla något så det fortfarande är bra. Att förenkla något utan att förlora det viktiga är en konst få människor verkar ha. Det är en balansgång. "Less is more" bland inställningar.

Det är roligt att leka bland inställningar och konfigurera. Jag tyckte det var roligt 15 år sedan men nu vill jag bara installera en dist och vill att det skall fungera rakt från installationsskivan, eller en enkel guide som man kan följa för att få igång allt. En konsekvens av att bli gammal? Prioritera sin tid? Blivit trist och grå, förlorad lekande och experimenterande barnasinnet? Pressen från samhällstvången som att vara god skattebetalare klämmer nöjet ut livet?

Av Vatten

Microsofts agerande är mycket svinigare än Apple. Varför tvingar Microsoft användare av sina operativsystem på detta vis?

Att Microsoft agerar på detta vis och vad som rapporterats vilka bakdörrar, tvingande uppdateringar och annat Windows 10 har inkluderat i sig gör att om jag hade använt Windows så hade jag bytt för att Microsofts agerande är rent ut sagt svinigt.

Av Vatten

Det finns plats men ändå är funktionsknapparna kombinerade med ljud, bild m.m. Om nu dom ansåg att det var platsbrist, släng dit en vettig 16:10-skärm så blir det mer utrymme.

Sedan, en jävla Windowslogga på datorn.

Av Vatten

Så stor dator med så mycket tomrum runt tangentbordet men ändå så har dom kombinerat funktionstagenterna med ljud, ljus m.m. Total idioti!

Det är mycket stort svart utrymme nedanför skärmen. Dom kunde tryckt dit en 16:10-panel, men inte utan istället fortsätter den onaturliga 16:9-standarden.

Endast 2st USB3-portar och en C, och alla är på högra sidan. En så stor dator skulle lätt kunnat ha USB-portar på båda sidorna.

Varför är hörlursutgången så långt bak på datorn? Idiotin flödar? Dom extra 15cm på hörlurskabeln är ibland underbara att ha. Vart gömmer sig micingången?

Bra att dom inte fimpat nätverkssporten. Ser ut att datorn har två displayportar och inte en som står i texten. Ser ut som skärmen är blank. Denna skiten.

Helt klart inte värd 2700USD med dessa designmissar.

Av Vatten

Hur mycket kommer denna licensen öka priset på dessa produkter? Kommer licensen blockera andra mindre tillverkare från marknaden som nykomlingar som vill in men inte kan pga licenskostnad? Ett verktyg för att behålla en oligarki inom TV-världen?

Jag älskar foliehatten. För att få bära en sådan måste man vara en som är kreativ i sitt tänkande.

Av Vatten

Med den hårdvaran, puppy Linux? Inte så användarvänlig men otroligt lätt.

Måste det vara grafiskt? Räcker det inte med terminal? musikspelare, irc-klient, torrentklient och webbläsare finns bland annat. Kan ladda ner filer med wget. Klarar inte dagens tvååringar sådant då dom lär sig att swipa direkt när dom kommer ut magen?

Av Vatten
Skrivet av era909:

Tror snarare förvirringen och rättningen hade att göra med att du skrev "disken" istället för "disten."

Gick på vad nocebo kommenterade. Det är vanligt att många får frågetecken i huvudet när det skrivs GNU/Linux och jag drog den slutsatsen automatiskt utan att se vad vad den frågande hade citerat. Felet ligger på min sida. Sorry

Av Vatten
Skrivet av nocebo:

Linux dist är det säkert han menar.

Skickades från m.sweclockers.com

Linux är endast en liten del av operativsystemet så jag vill ge lite cred till GNU-projektet som startade 1984. 1991 kom Torvalds och skapade den sista biten som saknades och så fick han all cred för hela operativsystemet.

Samma med hacker och crackers. Hacker är människor som knackar kod, programerare, och crackers är sådana som knäcker system för att skada. Media kallar crackers för hackers.

Av Vatten

Ian Murdock - Skaparen av GNU/Linux-disten Debian är död

Av Vatten

Då du har 8GB ram så drog jag igång med detta lilla forskningsexperiment av vad som kan klämmas ut ur moderkortet och nätaggregatet.
--------
Jag sökte på moderkortet och det stödjer 1066 MHz FSB och moderkortet stödjer Core 2 Quad Extreme. Core 2 Extreme QX6800 är en Quad Core på 2.93 GHz och finns på Ebay för 800 kr och även för 500 kr för den som letar. En kul billig processoruppgradering om det ändå skall pungas ur 2500 kr för grafikkort. Se dock upp med kylflänsen då dess TDP är 130W.

(Jag vet att man inte alls skall lita på TDP-värden utan tar dom bara lite som en generell vägledning.)

--- inflikning efterhand ---
Det finns beta-versioner av BIOS som ger stöd för 1333 MHz FSB-processorer. Dessa processorer är också gjort med nyare teknik som gör att dom drar mindre. Om du vågar testa detta så kan du hitta en Core 2 Quad Q9550S som dess TDP är 65W (Observera S i slutet då det är en strömsnålare variant!). Då kan du nog trycka i ett Radeon R9 380 på 190W TDP eller liknande från Nvidia.
--- inflikning i efterhand ----

https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Intel_Core_2_microproce...

Processorer moderkortet stödjer och vilken BIOS-version som krävs:
https://www.asus.com/Motherboards/P5B/HelpDesk_CPU/

Då nätaggregatet är på 450W och du har en potentiell ny processor med TDP på 130W (Eller kanske 65W som inflikningen pekar på), från nuvarande på 65W. Ditt nuvarande grafikkorts TDP ligger kring 100W. Dagens system drar max 200W vid max i teorins teoretiska siffror. Jag hade satsat på ett grafikkort med likvärdig TDP.

Jag sätter ett OBS här då jag inte kan grafikkort vad som är bra idag men enligt Youtube-klipp klarar Radeon R7 370 Battlefield 4 på Ultra och det kortets TDP är på 110W. Radeon R9 380 passar mer i din budget men det har en TDP på 190W vilket jag inte skulle ta på grund av ditt nätaggregat. R7 370 ligger kring 1500-2000 kr och R9 380 på 2000-2800 kr.

https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_AMD_graphics_processing...

För att piffa upp laddningstiden av spel och program kan en 240GB SSD införskaffas.

Om du skall byta moderkort så blir det processor också och ramminne.

Av Vatten

Betyder detta att AMD kommer släppa sina drivrutiner till GNU/Linux helt fria eller kommer dom fortsätta att vissa delar stängda?

Av Vatten
Skrivet av hoski:

Att det finns ett ytterst litet antal människor med psykiska besvär som gör dom inbillningssjuka är inte en anledning till att vara utan en smartphone.

Det finns människor som fått för sig att dom har problem med mobilstrålning och ballar ut och är konstiga och ofta dessa som syns på TV. Dessa är dessa du pekar till. Jag själv har vissa problem med strålningen. Tydligaste exemplen i mitt liv är när jag har åkt färja och alla mobilerna då drar igång på max för att försöka få kontakt med master. Jag har känt effekterna flera dagar efteråt. Då jag går på bio så får jag planera så jag inte har något viktigt dagen efteråt på grund av att vara helt seg dagen efter.

En jag känner säger att flesta känner inte av effekterna av mobilstrålningen för att dom konstant utsätts för den, som att konstant vara full och känna bakfyllan men att det är normalt. Det är normalt idag att vara sjuk. Så hur är det egentligen att vara frisk i dagens samhälle? Detta kan nog vara en av anledningarna många idag mår så mycket bättre i naturen för strålningen är så mycket lägre där, kroppen slappnar av.

Att kalla all känslighet till mobilstrålning, wifi m.m. rakt av för "inbildningssjukdom" är fel. Det finns garanterat fler som är känsliga och påverkas negativt av strålningen men vet inte om det.

Men nu har tråden garanterat spårat ut och jag slutar här.

Av Vatten
Skrivet av Commander:

Ganska idiotiskt. Ingen använder deras BankID för att de bara haft stöd för 32bitars vilket är 1% av den 1%en som använder Linux desktop inte tal om alla problem de hade med den.

Men som andra säger Virtual Windows eller Smartphone, är banken Windows only får man byta bank.

Jag anser också det är idiotiskt. Därför jag ansåg dom skulle släppt speficiationerna fria så exempel FriBID kunde utvecka en helt fri klient till GNU/Linux.

Skrivet av hoski:

Åh nej! Vilket krav!

T o m min mormor. som är 85 bast har en smartphone!
Finns ingen ursäkt att inte ha en idag, om man inte medvetet vill göra det krångligt för sig.

Jag känner till flera människor som mår dåligt av mobilstrålning som har varit tvungna att flytta (fly) från städer eller klä in sin bostad i material så mängden strålning minskade i bostaden. Det är för mig en tillräckligt bra ursäkt att inte ha en smartphone.

Tråden spårar nu ur?

Av Vatten

"I brist på lagliga alternativ väljer många att piratkopiera"
Om det hade funnits en helt 100% anonym tjänst där man kan betala med anonyma pengar och tjänsten inte stödjer användarfrihetsinskrenkande tekniker i grunden av HTML5-standarden (Netflix) så hade jag kunnat tänka mig använda en sådan tjänst men har inte funnit någon än.

Angående geoblockering. Dagarna efter Parisattacken blockerades "foliehattssidan" wearechange.org troligen då det publicerades en hel del information om att Frankrike hade fått flera förvarningar. Skulle det betyda att sidan inte blockerades i Frankrike eller att den blockerade för alla inom hela EU? Det pratas nu om att Tor kanske skall blockeras i Frankrike efter attacken men då geoblockering inte får förekomma så måste väl detta nätverk blockeras för hela EU?

Great Firewall of Europe växer... för vår säkerhet? I Kina är befolkningen säker bakom sin brandvägg. En så tjock brandvägg att dagens unga där inte ens vet om vad som hände för 25 år sedan med upproren.

Av Vatten

När BankID uppdaterade sitt system så slopade dom att skapa en klient till GNU/Linux. Jag tyckte att dom då kunde släppa standardens specificationer fria så skulle istället användarna FriBID.se skapa klienten men det var tyst kring det förslaget. BankID sa att det endast är 5000 pers som använde BankID på GNU/Linux. För liten marknad att satsa på.

Dom lösningarna vad jag vet är Windows eller Mac på datorfronten. För dom som har en smarttelefon gäller Mobilt BankID. Dom som inte har smart telefon har jag hört att det går att köra Android under GNU/Linux och på så sett köra BankID på datorn. För dom som vill köra bara fri mjukvara så finns inget alternativ.

Av Vatten
Skrivet av n0rp:

@Vatten: Välskrivet men svårt att skylla på staten där kapitalismens krafter aldeles för gärna vill förminska statens makt. bl.a genom ttip och liknande amerikanska modeller där om t.ex ett utländskt företag inte får tjäna pengar genom fracking. Då ska kunna stämma en stat för sina förluster (då om staten förlorar genom rätsvisten ska betalas av vilka jo skattebetalarna) även om det skulle innebära stor skada generationer framöver. Vem kontrollerar vem? Vilka tänker långsiktigt hållbart? Kan man privatisera alt. Hur kommer världen att se ut då. Extremt många olika och aktuella svåra punkter du tar upp. Undrar hur man ser tillbaka på problematiken vid sitt livs enda. Finns tyvärr många fel när man väl börjar filosofera kring ämnena då allt på sett o vis hänger ihop.

Därför skall TTIP och sådant inte finnas och inte heller fracking för den delen heller. Det finns bättre alternativ än kol, vindsnurror och kärnkraft men dom får inte komma till ytan. Företag tänker ofta till nästa kvartalsrapport och politiker i fyra år framåt och säger saker som massan vill höra. Det blir då inga långsiktigt bra lösningar för om en regering startar något så kommer kanske nästa att stoppa det. Inga bra långsiktiga lösningar kan komma i en demokrati om dom som krigar efter makten konstant motarbetar varandras försök att göra världen bättre.

Skrivet av Helllodar:

Fördelen med Kapitalism är att det är stabilt så länge staten kontrollerar dom som har makten (Microsoft, osv).

Socialism har ingen kontroll, det bygger på demokrati, och fall alla hönsen försöker få fram sina åsikter blir det kaos, Sverige vid 80talet var mycket simplare, det var Vänster eller Höger, alltså fanns det inget kaos. Dagens Sverigepolitik är extremt ostabil, speciellt med påtvingade reformer för jämställdhet, invandring, integrering, osv.

Gräver man djupare inom detta ämnet så ligger problemet med vad ungdomar gör när dom är 8-15år gamla, det finns enormt mycket mer pojkar som sitter och utforskar datorn jämfört med tjejer, det är bara kolla på Facebook så ser man vad majoriteten av dom sitter och spenderar sin tid med.

Anledningen USA kan ta in massa invandrare utan problem är just på grund av att det bygger på kapitalism, du får en huvudstart, men bara du kan jobba dig vägen upp. Inom Sverige så är lönerna så extremt lika oavsett jobb, resultatet blir en kollision, en radikal Jihad har lika mycket rätt att uttrycka & genomföra sina åsikter som en professor inom Fysik, och lönerna skiljer sig inte mycket alls heller, det finns ingen maktkontroll.

Feminismen och jämställdhet ligger inom samma problem, det har gått så långt att trångsynthet & emotion prioriteras över logik inom ett viktigt ämne som politik.

Om staten var liten och lät sann frihet styra så hade jag varit på det tåget men när staten går på saker som mjukvarupatent och GMO så har globala företagen fått sina klor rakt in i samhällets rot. Exempelvis vinstdrivande läkemedelsföretagen och sjukvården som sägs vara gratis i sverige. Det finns billigare alternativ till att bota flesta sjukdomarna men staten skyddar läkemedelsföretagen i vår demokrati. John Virapen skrev en bra bok om hans 20 år i läkemedelsindustrin och hur korrupt den här och vad han gjorde. Patrik Sjöberg sa att inom elitidrotten användes metoder i andra länder som inte är godkända i Sverige.

Demokrati för mig är när 51% kan bestämma och 49% har inget att säga. Även om en grupp av tre pers av befolkningen vill behandla sjukdomar med att äta pinnar så skall dom få göra det. Ansvar för sitt egna liv och kroppar, bara det inte drabbar andra. Om en människa har gott om pengar så låt dom knarka om dom vill men om det går över andra med idiotiskt beteende eller stölder så går det klart över gränsen. Jag är mer för ansvar för sitt egna liv och ta konsekvenserna för sitt agerande. Dock inte så igoistiskt utan säkerhet som många ser USA men inte så daltande som Sverige som är totala motssatsen. Grundtanken i båda ihop tror jag hade varit en bra kombination. Friheten att starta något men också en form av säkerhet i grunden att man inte bli uteliggare om livet fallerar totalt. Där har Sverige misslyckats ändå.

Varför inte låta pojkar vara pojkar och flickor vara flickor? Varför skall allt idag vridas till något sjukt som blir normen men inte är naturligt? Varför dras pojkar till vissa intresseområden och flickor till andra? Det ändras idag när mycket i vår omgivning innehåller Bisfenol A.

Av Vatten

Runt år 2000 kom det en lag mot könsdiskriminering så samma jobb eller inträde inte kunde debiteras olika beroende på kundens/patientens kön. Detta dödade traditionen på demopartyn (LANpartyn för dagens fjunbarn) som dom då hette där kvinnor betalade halva inträdet eller kom in gratis. Nu introducerar staten könsdiskriminering på ett område, en tid då inte kön finns utan alla tydligen är hennar.

Kan inte staten bara dra åt pipsvängen och låta människor bestämma över sina egna liv? Istället för att tvångsfördela föräldraledighet så varför inte låta familjen själv välja hur dom vill fördela timmarna? Jag har hört från flera män att dom ångrar att dom inte var mer med barnen då dom var små eller verkligen gillade att ta ut föräldraledigheten. Varför tvinga dom som inte gillar detta eller förlora det om exempel mannen är på mycket resjobb? Varför skall staten köra med tvång mot befolkning? Eller kanske rättare sagt sin befolkning staten vallar?

Vi alla ångrar beslut vi tagit i livet men livet är till för att levas och läras. Att gå ut i okänt område och göra nya saker är att leva. Inte leva inom statens skyddsramar om vad man får göra och inte göra, vad man får tänka och inte tänka.

Detta är alltså ytterliggare en grej som skattebetalarna skall bära för att politiker får sina mycket smarta snilleblixtar? Betalar vi inte redan tillräckligt mycket skatt på ungefär 75% (Arbetsgivaravgift, energiskatter, moms, skatt på skatt o.s.v) om nu siffran inte är högre? Har inte mänskligheten lärt sig än att centralicerad makt korrumperar? Kungar, kommunism, nationalsocialism, kapitalism... All makt korrumperar. Ge makten tillbaka till människor och låt dom bära ansvaret för sina egna liv. Låt människor pensionsspara själv istället för dagens pyramidspel där dagens pensionssparare betalar pensionen för dom som nu är pensionärer. Ett system som garanterat kommer kollapsa.

Varför råna befolkningen urfattig för att sedan låta befolkningen slåss med varandra efter skattesubventioner? "Vi måste ha ROT-avdragen för att överleva" skriker byggfirmor. Människor skriker efter skatteavdrag på "miljöbilar", solceller och allt annat. Hade det inte varit bättre att ha mindre stat och då mindre byråkrati, mindre risk för korruption och förtryckt befolkning? Allt är svindyrt för att störta utgiften är staten.

Men självklart kostar sjukvården extra mycket då läkemedelsföretagen är vinstdrivande och sedan äter befolkningen hutlösa mängder skit som förgiftar deras kroppar och drabbas av sjukdomar. Sedan springer befolkningen till vården för att behandla sjukdomarna men sällan tag reda på varför sjukdomen kom. Ond cirkel som bara går neråt.

Låt den fria marknaden styra. Då menar jag en fri marknad som inte är korrupt som behöver TTIP, TPP och hutlösa mängder advokater och staten på sin sida för att hålla borta sina motståndare. En marknad som inte arbetar med planerat åldrande av produkter och inte håller på med läkemedel som symptombehandlar sjukdomar i åratal för att tjäna mer pengar utan istället läker sjukdomen snabbt. Om en vill behandla sjukdomar med att äta träpinnar, låta blodiglas suga blod eller använda homeopatiska så låt folk göra det. Agera inte förtryckare att förbjuda dessa metoder. Dom flesta som gör det betalar ur egen ficka och betalas inte via skatt ändå.

Men tyvärr skall BNP öka och det görs när pengar är i rullning. Bästa sätt för ökad BNP är konflikter och ineffektivitet, något som staten är troligt bra på att skapa.

Av Vatten

Borde inte överskriften vara formulerad på detta vis?

Bredbandsbolaget frias – behöver inte censurera Internet

Av Vatten

Dom som vill fortsätta ha krypterad kommunikation bör använda mjukvara som endast är helt öppen och fri. Skype är proprietärt och kan lätt avlyssnas med bakdörrar. Som med Dropbox som tydligen har en dekrypteringsnyckel för alla Dropboxar.

Yttrandefriheten är redan begränsad. Den är begränsad med att om man säger något som inte är korrekt så kan människor gå upp i en gigantisk känslobomb eller kanske snart i framtiden anmäla dessa tankebrott. Påminner om kommunistiska länder där befolkningen höll koll på varandra och anmälde varandra till underrättelsetjänster. Då försvann folk, idag hängs dom ut i massmedia, förlorar vänner, inkomst, arbete.

Vilka är terroristerna egentligen? Det är intressant att läsa vad foliehattar skriver men det dom skriver verkar följa ett mönster. Det var en övning på liknande händelse samma dag och det fanns några som fick varningar i förväg att något skulle hända. Ett mönster som tydligen följer 9/11, Oklahoma, Oslo och nu Parisattacken. Om dessa teorier stämmer vet jag inte men när mönster visar sig blir jag intresserad.