Inlägg

Inlägg som Vatten har skrivit i forumet
Av Vatten

Dra två kablar till varje uttag. Cat6 räcker mer än väl. Väldigt sällan skärmat behövs.

Till 19"-racket så finns det billigare lösningar. Om det sitter bra uppe i ett hörn i exempel en källare räcker det med ett öppet rack. Montera ett eller två hyllplan för extra utrustning som dumma strömadaptrar och annat. Finns annars 19"-grendosor men är onödigt för ett litet hemmarack.

Istället för den routern så skaffa en hemmarouter och kör in DD-WRT eller liknande på den. Då ökar nördfaktorn om du bryr dig om den. Visst så klarar dom inte av 100Mbps OpenVPN-kryptering men finns routrar idag som klarar DDWRT som har en throuthput på flera hundra Mbps.

I ditt fall skulle jag kört med:
1st DD-WRT-router
1st Mer än 8-portars Gbps-switch med några PoE-portar
Xst accesspunkter

Om du vill ha en liten filserver för liten mängd filer så räcker det med 2,5"-diskar. Drar mindre, är mindre och framför allt låter mindre.

Tre AP i ett hus. Det är mycket.

Av Vatten

Varför är Telenors kampanj med gratis strömad musik fråntre musiktjänster acceptabelt? Varför anmäldes inte Telenor?

Av Vatten

Storbritannien planerar 10 års fängelse för piratkopiering

https://www.rt.com/uk/340734-web-piracy-online-copyright/

UK govt confirms it is pushing for 10-year sentence for web piracy

"The UK could impose extremely harsh punishments for online copyright infringement, as the government has confirmed it is pushing for legislation that would increase the maximum sentence for web piracy to 10 years behind bars.

Baroness Lucy Neville-Rolfe, the Minister for Intellectual Property, has confirmed that the British government is leaning toward the idea of increasing the sentence to bring it into line with that for physical infringement.

In December of 2015, the British High Court ordered that 85 websites accused of copyright infringement be blocked."

Foten i dörren-argumentet för folket att acceptera lagändringen

"Neville-Rolfe said stressed, however, that insignificant copyright infringement of web material should not be prosecuted. “Criminal offences should not apply to low level infringement that has a minimal effect or causes minimum harm to copyright owners, in particular where the individuals involved are unaware of the impact of their behavior.”"

Av Vatten

Begagnad 13" Macbook Air 2012 eller nyare? Mid 2012-modellen har Magsafe 2, 4GB ram standard och USB 3. Går att finna under 5000 kr. Har haft andra Mac-laptops som haft acceptabla högtalare men vet inte hur Air-högtalarna är.

Av Vatten
Skrivet av sniglom:

Det går att välja om knapparna ska vara default F-tangenter eller default multifunktion. Men det kanske stör ändå?

Skrivet av versions:

jag tycker nog att det är bättre att det är volym-kontroll och liknande utan fn-tangenten och att man får hålla in fn för f-tangenterna. det beror naturligtvis på vilka man använder mer men jag använder i stort sett aldrig f-tangeterna och tyckte att det var väldigt jobbigt att behöva använda två händer för att höja och sänka volymen på min gamla laptop. jag tror att de flesta hellre ser den lösningen apple valt än den andra men naturligtvis passar den inte alla.

att skärmen är blank är inte något jag stör mig på heller, tycker att den gör ett bra jobb på att stoppa reflektioner så mycket som möjligt och den blanka ytan gör att det ser väldigt fint ut.

Off topic men lämnar min sista kommentar angående tangentbordsupplägg.

På Mac och Apples tänk används inte F-tangenterna men om man kör lite Linux-mjukvara så förekommer användandet av dessa tangenter titt som tätt.

Jag vill ha helt separata tangenter som äldre Thinkpad. Exempel T500 och X200 har väldigt bra tangentbord som är som desktoptangentbord och inte sönderkompromissade laptoptangentbord. Där är det separata tangenter för ljud upp/ner och mute. Även helt separata ins, del, home, end, pgup, pgdown och dom ligger i exakt samma ordning som på ett vanligt tangentbord. Har även scrrenshot, scrolllock och pause.

X200 är en liten 12"-dator och har fått in allt detta men ingen annan tillverkare idag kan göra det, inte ens på 17"-datorer. Varför kompromissa något så det blir dåligt när det inte ens behövs göra det? Varför inte använda ytan och göra ett bra tangentbordsupplägg? Tyvärr har Lenovo fått för sig att förstöra sina bärbara med 16x9-skärm och förstöra tangentbordsupplägget så det blivit som vilket annat laptoptangentbord. Kolla upp skillnaden mellan X200 och X250-tangnetborden.

X200: http://s3.media.squarespace.com/production/1439628/17021576/r...
X250: http://www.laptopmag.com/images/uploads/4422/g/lenovo-thinkpa...

Av Vatten

Varför hackades det inte på Telenor när dom introducerade fri musiklyssning på vissa specifika tjänster som Spotify och några andra utan nu?

Faran med denna trenden är att vissa sidor får fri datamängd medan datamängden med tiden kommer minskas vilket i praktiken minskar nätneutraliteten. Det Telenor gjorde och nu Telia nu gör är att sätta foten i dörren för möjligheten att begränsa tillgången till Internet. Med tiden kanske det operatörerna erbjuder konton utan surf förutom det telefoners appar använder och sedan specifika sidor som Facebook, Twitter, Youtube, Aftonbladet. Sedan är då resten av Internet blockerat.

Facebook medvetet manipulerar strömmen av nyheter för att bland annat förtrycka kritik mot invandringen. Youtube kanske görs liknande och vi alla vet att Aftonbladet alltid skriver sanningen. Aldrig vinklar en enda nyhet. Alltid opartisk rapportering.

Av Vatten
Skrivet av versions:

jag tycker nog att det är bättre att det är volym-kontroll och liknande utan fn-tangenten och att man får hålla in fn för f-tangenterna. det beror naturligtvis på vilka man använder mer men jag använder i stort sett aldrig f-tangeterna och tyckte att det var väldigt jobbigt att behöva använda två händer för att höja och sänka volymen på min gamla laptop. jag tror att de flesta hellre ser den lösningen apple valt än den andra men naturligtvis passar den inte alla.

att skärmen är blank är inte något jag stör mig på heller, tycker att den gör ett bra jobb på att stoppa reflektioner så mycket som möjligt och den blanka ytan gör att det ser väldigt fint ut.

Jag hade hellre föredragit helt separata tangenter för ljudvolym och liknande. på nästan alla datorer idag finns det utrymme för fler tangenter men ändå så kompromissar dom bort och gör bärbara datorers tangentbord handikappade istället som äldre Thinkpads som är som ett desktoptangentbord utan numpad och i lite mindre format.

Lenovo har på senare Thinkpad tänkt ut en kompromislösning, capslock för Fn. Där man kan välja om det skall vara F-tangenter eller multimediatangenter. En kompromiss som duger men ändå irriterande att dom klämmer in flera funktioner på samma tangent när det inte behövs. Om det är plastprist enligt Lenovo, varför inte gå tillbaka till 16:10? Med den standarden blir datorn smalare och tillverkarena kan inte få dit den förbannade numpaden på 15"-datorerna och göra hela tangentbordsupplägget helt utan harmoni med plattan och vanliga tangentbordet inte centrerad med skärmen.

Av Vatten

En bland största fördelelarna med Apples datorer är att Apple föredrar skärmar i 16:10-upplösning och trackpad som är mycket bra. Apples trackpad från 2006 slår fortfarande dom flesta i PC-världen idag. Skärmen är ofta bra men tyvärr är det bara blanka alternativ idag.

Om man kan anpassa sig till hur Apples tänker att man skall använda deras operativsystem så är det mycket trevligt. Tyvärr tvingar dom på användare iTunes som alltid återinstalleras. En viss tangent = iTunes startar oavsett. Sedan är det irriterande att Apples slår ihop F-tangenterna med multifunktioner. För den som kör terminalprogram som Midnight Commander vet hur denna kombinationsidioti skapar ett helvete. Men detta var mitt snäll.

Av Vatten

Bahnhof är en bland dom få som vågar strida mot staten för människors frihet. Tyvärr kommer troligen staten bräcka Bahnhof men det kommer göra att befolkningen blir ännu mera förbannade på staten.

Vi lever i mycket intressanta tider och det ser ut som att inom dom närmsta åren kommer vara historiskt unik. Etablissemanget kommer göra allt för att hålla kvar makten och deras korrupta stil kommer bli mer tydlig (Panama) och människor mer förbannade. När människor inser att pensionskontot är tomt, skatterna höjs ännu mera med välfärden som argument men allt blir bara sämre kommer det bli som Frankrike 300 år sedan?

Jag tror det kommer förekomma valfusk i Brexit för att försöka hålla kvar England i EU. Trump är ett symptom på att människorna är less på karriärpolitikerna. Clinton är väl insyltad i Panama.

Av Vatten

Om det inte måste vara ITX utan kan vara mindre så varför inte en NUC då det är bara kontorsarbete. Om det finns möjlighet så kan den placeras på baksidan skärmen.

Intel NUC i3 6100U Skylake 2,5" - 2990 kr
http://www.inet.se/produkt/1450048/intel-nuc-i3-6100u-skylake...
Intel 535 OEM 240GB M.2 - 899 kr
http://www.inet.se/produkt/4305056/intel-535-oem-240gb-m-2
Crucial 8GB (2x4GB) DDR4 2133MHz SO-DIMM - 399 kr
http://www.inet.se/produkt/6110183/crucial-8gb-2x4gb-ddr4-213...
Totalt: 4288 kr

1500 kr billigare, mindre, halva lagringsutrymmet, långsammare CPU, ingen optisk enhet, plats för 2,5"-disk för mer lagring.

Dyrare alternativ.
Intel NUC i5 6260U Skylake 2,5" - 4129 kr
http://www.inet.se/produkt/1450050/intel-nuc-i5-6260u-skylake...
Samsung 850-series EVO 500GB M.2 - 1499 kr
http://www.inet.se/produkt/4304847/samsung-850-series-evo-500...
Crucial 8GB (2x4GB) DDR4 2133MHz SO-DIMM - 399 kr
http://www.inet.se/produkt/6110183/crucial-8gb-2x4gb-ddr4-213...
Totalt: 6027 kr

Samma pris, i5-processor, samma lagringsutrymme, samma ram, ingen optisk enhet. Finns plats för extra 2,5"-disk.

Specifikationer på processorn du valt och dom två alternativen: http://ark.intel.com/compare/91160,88180,90729

Om du vill ha ITX-system så kanske Lian Li PC-Q03 skulle passa bra? Tryck i ett pico PSU istället och ha hålet där nätaggregat var tänkt att sitta som utblås för CPU-kylare. Sedan en slimmad optisk enhet.
http://www.lian-li.com/en/dt_portfolio/pc-q03/

Av Vatten

Finns det en lista som uppdateras med alla uppdateringar man skall undvika för att få reklam för Windows 10 i Windows 7? Dedikerad "Låt mig köra Windows 7 och lämna mig i fred"-lista som uppdateras med "säkerhetsuppdateringar" som skall avinstalleras med mera?

Jag är tvungen att använda Windows på datorer i familjen då dom är beroende av BankID och vet inte knappt hur man använder musen. Windows är det enda dom kan och Windows 7 kan göras enkelt och så dom känner sig trygga och inte får en panikattack om något konstigt händer. Att starta mobilen som hotspot för att komma åt internet dom två gånger i månaden internet används för att betala räkningar är mycket avancerat ingrepp som kan trigga panik. GNU/Linux är alltså inget alternativ.

Av Vatten

Jag hade accepterat privatkopieringsavgiften om DRM var förbjudet.

Av Vatten
Av Vatten

Om uttaget i kallen sitter i taket så fixa en bra dosa eller låda i taket där VP-rör går från BBB-fiber till en garderob där du gömmer nätverksutrustningen. Sätt en patchpanel där och en switch. Om du endast använder routern så behövs inte alla utagen patchas in.

För nätverkssuttagen dra ALLTID två kablar. ALLTID ALLTID ALLTID ALLTID ALLTID vid fasta installationer. Två vanliga UTP-kablar kan dras i ett VP16-rör. Minst CAT6 idag. Alla elinstallationsfilmer kan lätt få tag på sådan kabel. Dom köper trummor på 305m.

Spåra ALLTID vertikalt rakt och horisontelt så man enkelt kan tänka hur rören är placerade. Placera uttagen nära eluttag eller antennuttag. Fäll in dosan i väggen också.

Om du gör ett bra jobb med att gömma utrustningen med snyggt gömd installation i garderob så ökar det värdet av framtida försäljning istället för att ha utrustningen synligt fult i hallen.

Av Vatten

Att Intel blockerar busklockningen är totalt löjligt då det ger så otroligt lite. Att processorerna låstes gjordes för länge sedan med argumentet att företag köpte billigare och överklockade i BIOS. Det var länge sedan men förr kunde man överklocka från 66 till 100 eller 133 MHz utan att överklocka resterande dator och ingen risk för hårddiskkrash. Idag har jag för mig det inte går pga någon ändring kanske 5-10 år sedan och detta gör inte att man som förr med bra exemplar komma från 66 till 100 MHz.

Så Intels beteende att blockera denna minimala överklockning är idioti. Ett svinigt beteende mot sina användare. Som Apple och "error 53".

Av Vatten

Kommer detta betyda att kunna verifiera ålder så krävs Bank-ID? Är Sweclockers klassat som sociala medier eller kommer det bli klassat till det?

Det har varit diskussioner i många år om att det kommer krävas identifiering för att komma åt internet. Är detta ett steg i den riktningen? "Varför skall man behöva identifiera sig på alla forum och webbsidor istället för att bara göra det en gång då man startar elektroniska apparaten". Smart-TV med kamera, mobiltelefon med fingeravtrycksläsaren m.m... Biometrisk identifiering.

Av Vatten
Skrivet av Viochee:

jag vet inte hur kul du har det med dina 33 kronor kvar, men kan ju vara kul att ha vägar, skolor, sjukhus som inte kostar.
många gnäller på våra I-lands problem med senaste bilen och 60" TV i vardags rummet med fetaste datorerna och husen och en liten stuga på vischan
tänk om du hade haft lite mer pengar.. ja då hade du kunnat ha 2 bilar och lite större stuga på vischan.
nä nog är det bara girighet.

Jag föredrar att bota diabetes än att leva på insulin livet ut. Men som sagt så tjänar läkemedelsindustrin på att sälja insulin till människor livet ut och behandla sjukdomar livet ut. Jag hade gärna haft en sjukvård botar istället för att använda symtombehandlingar från läkemedelsindustrin. Jag är tacksam att det finns sjukdom syr ihop sårade kroppar men inte symptombehandling livet ut.

Skolbetygen sjunker i skolan så jag ser att alternativ som hemskolning som Folkpartiet förbjöd hade varit ett alternativ för att föräldrar att utbilda sina barn och då hade kostat mindre, som föräldrarna hade ekonomin för det. En möjlig lösning på ett problem med statligt kontrollerad skola med sjunkande betyg.

Jag hade gärna sett att exempel läkemedelsindustrin läkte sjukdomar och på så vis skatter var lägre så att vita jobb kunde konkurera med svartjobb.

Då vi ser hur alla länder har gigantiska skulder, som befolkningen får släpa på med höga skatter. Skulderna ökar och länderna ger lån till varandra för att överleva skulderna dom bär vilket ökar skuldberget. Det är ett korthus som garanterat kommer krasha och det kommer bli en stor smäll. Istället för att fortsätta denna vägen ut för ett stup som kommer skapa mycket lidande så föreslår jag decentralicering, mer lokal makt och människor får bestämma över sina egna liv. Om någon blir bra av någon naturprodukt så låt människan gå sin väg, inte förbjuda den (...läkemedelsindustrin patenterar en bit av växtens läkande effekt och säljer snordyra piller) och kanske slänga människan i fängelse.

Om man bygger ett korthus utomhus och vet att det kommer snart blåsa så kör man inte huvudet i maken som en struts och fortsätter bygga på det. Kanske om man har det som ett nöje men inte när man lever i korthuset och är beroende av det. Då försöker man skydda det så gott det går eller testa andra lösningar.

Skrivet av Orisons:

Ja för att det är ju inte så att staten ägnat sig åt några former av besparingar de senaste 20 åren, kolla bara vilket toppskick försvaret är i t.ex. Du får gärna visa hur du kom fram till att det är 67% skatt på din lön, om man kollar tabeller och t.ex skattebetalarnas hemsida hamnar man betydligt lägre, runt 50-55%.
Utveckla gärna delen med sjukvården, menar du att du de som brutit benet bara får smärtstillande och ingen fixar benbrottet? Händer nog inte allt för ofta. Blanda inte ihop läkemedelsindustrin och sjukvården, de är inte samma sak. Det är sant att läkemedelsindustrin beter sig svinigt ibland men vi har också mediciner som faktiskt botar svåra sjukdomar som vi inte hade förut t.ex barnleukemi, så de är inte helt sant att de bara försöker förlänga lidandet för alla i mammon namn.
Undrar också vad ett "bilföretag" är och vad de gör med sina bilar? Menar du verkstäder så är det sant att det finns en stor variation i hur bra de sköter sig men jag förstår inte vad det har med ämnet att göra?

Jag är också väldigt intresserad av att få en länk till dessa "riktiga" klimatforskare du talar om. Förutsätter att vi talar om riktiga forskare med publicerat granskat arbete....

Jag tog siffran 67% för det var nära 3/4 vilket är en mycket grov uträkning från mig. Jag skrev lite fel men inkluderar all form av skatter som inkomstskatt, kommunalskatt, arbetsgivaravgift (Statlig avgift i procent på anställds lön.), moms, energiskatt (bensinskatten) och vad mer det nu finns. Inkomstskatten ökades nu för dom som tjänar över någon stans kring 37000 kr. Fastighetsskatt. Alla dessa avgifter som sägs ge oss till vår fördel för sjukvård, inkomst, pension, skola, vägar. Det mesta idag vittrar sönder och våra pensionskonton minskar hela.

(Slänger in en efterkråka här. Jag vet inte vad alla skatter går till och jag är lite väl okritiskt kritisk till min kritik av skatterna. Jag drar alla skatter över en kam. Medvetet förenklat.)

Jag teoretiserar lite nu med denna mening men det finns människor som via hypnos inte behöver smärtstillande medel. Det finns även andra alternativ som inte tas upp. Jag känner till flera som använt eller har haft kontakt med hampaolja mot sjukdomar och smärtor och haft fantastiska resultat. Vad mer för andra alternativ finns det där ute?

Med bilföretag menade jag att bilföretagen kan tillverka bilar som håller längre och drar mindre. Även mycket ganska meningslös elektronik i dagens bilar som tillverkarna har totalkontroll över med deras stängda mjukvara. Byta lampor på dagens bilar kan betyda verkstadsbesök och ofta meningslösa lösningar. Dom kan lätt ge sina kunder fingret där, precis som Apple med deras iphones "error 53".

Klimatet... IPCC rapporterar inte mycket att det förekommer global uppvärmning i vårt solsystem. Temperaturen följer solens cykler och nu går solen ner i aktivitet, mindre mängd solfläckar, vilket betyder kallare solsystem och kallre jord. Vi går tillbaka till global nedkylning som var på tapeten på 70-talet.

Skrivet av SuperOlsson:

Jag vet inte vilken kommun du bor i, men jag får i alla fall behålla 72% av min lön, eller 47% om man räknar med att jag handlar upp allt på saker med moms, har svårt att se hur du får ihop det till att alla betalar 67% skatt

Skickades från m.sweclockers.com

Jag bevarat det längre upp.

Skrivet av Söderbäck:

Vet inte hur du kommit fram till den siffran. Själv betalar jag ca 25% av lönen i skatt och med moms inräknat blir det inte mer än ca 44% skatt totalt. För min del iaf.

Njääe. Töms gör den väl inte direkt. Däemot behöver pensionspoolen aktivt förvaltas kontinuerligt när ålderspyramiden ändrar form med fler pensionärer och färre unga vilket såklart är lite svårt att hantera på annat sätt än antingen åtstramning i utflöde eller ökning av inflöde till pensionspoolen.

Här har du nog blandat ihop svensk sjukvård och läkemedelsindustrin. Finansiering, styrning, målinriktning, ägande, behov och spelplan är helt olika även om båda delarna riktat in sig på sjukdomar.

Varför man inte skulle lyssna på IPCC utan istället någon annan ej presenterad forskning förstår jag ej.
Tolkar jag dig rätt om din tro är att vi går mot svalare klimat?
Jag vet inte riktigt vad jag ska svara i så fall. Verkar som en hyfsat enad forskarkår säger motsatsen.

Varför skall människor få en påtvingad via skatt att pensionsspara istället för att ha lägre skatt och få lära sig att bestämma över sitt egna liv och spara till sig själv?

Jag blandade ihop det men sjukvården använder produkter bara från läkemedelsindustrin. Denns industrin tjänar mycket pengar på långa behandlingar. Tänk vad alla cancerprodukter som sjukvården använder medan det är tyst att cancer är en svamp som gillar att växa i syrefattiga miljöer. Psoriasis är också en svamp. Rekommenderad bok från John Virapen är Piller och Profiter.

Temperaturen på jorden följer solens cykler i solfläckar. Lilla istiden par hundra år sedan var solfläckarna få och nu blir det färre flöckar igen. Efter lilla istiden blev jorden varmare och det är det som kallar för global uppvärmning. Piers Corbyn är av dom jag syftade till. Att människor idag stämpas som "klimatförnekare" är för mig ett tecken på att något inte står rätt till i detta "forskningsområde".

Skrivet av Motherofgod:

Foliehatt much? Vilken planet bor du på där du beskattar 67% av din inkomst? Det här är liksom rimligt, annars hade man kunnat se det som en donation till ICA när jag handlar köttfärs.

Man måste våga ta på sig en foliehatt i dagens samhälle för att våga skapa förändringar inom sitt egna tänk. Men att konstant bära den och tro att det är konspirationer under varje sten (....på månen märkt med C. höhöh) så är man fel ute. Att våga vara kritisk till sitt egna automatiska tankemönster och ideologier man identifierar sig med.

-------------------------
Känns som att 'attackerna' här visar lite stängdheten mänskligheten idag lider av till andra alternativ än som presenteras. Jag uttryckte mig klumpigt och förstår att det skapar respons men många går till attack för att försvara något, inom stort sett alla områden. Se bara debatten/kriget mellan kommunister/socialister och nationalister/SD där båda går till attack och vägrar kolla kritiskt på sin egna idiologi och dess historia.

Att okritiskt, öppet och intresserat frågar vart jag drog 67%-siffran från för att förstå vilken vinkel jag kom från. Tyvärr är debattklimatet idag "jag har rätt, du har fel" och då är det ett verbalt krig utan en lösning i sikte. Våga att förstå från vilken vinkel "din fiende" kommer ifrån och se hur "fienden" ser det. Men detta betyder att man är öppen för att man själv kan ha fel och det svider för dom flesta att ens titta åt det hållet.

Det är bra med kritiskt tänkande men när kritiska tänkande blir så kritiskt att det motarbetar lösningar så är något fel. Att vara så kritisk andra lösningar man man föredrar att sitta kvar i sin skit. Nej, jag får inte till personattacker här.

Jag kan ha fått en skrivkråka här som någon hänger upp sig på. Var så god att göra det men häng istället en kavaj där.

Av Vatten

Statens lösning vid pengabrist är alltid öka skatterna. Politikerna verkar tro att skatter kan höjas i all onädlighet men enda anledningen till svartjobb är inkomstskatt. Hur kul är det att idag jobba in 100 kr men minst 67 kr går till staten? Det sägs att vi betalar in för pension men pensionskassan töms och sjukvården är sjuk då det satsas på symptombehandling istället för att läka sjukdomarna. Det kanske låter konstigt att det är så men bilföretag gör så med sina bilar, varför skulle inte läkemedelsindustrin göra samma sak? Varför leverera en lösning som löser ett problem när du stället kan mjölka samma kassako på mycket mer pengar under lång tid?

Europa kommer snart säga BOOM och dom flesta kommer inte förstå vad som hände. Många är passiviserade av att levt flera generationer under statens skydd och då har egenskaperna som egen livsvilja helt förtvinat då staten alltid tar hand om en så man behöver inte utveckla egna överlevnadsegenskaper. Närmsta åren kommer vara en mycket intressant period med krig, arbetslöshet och ekonomisk kris.

Det är också helt idiotiskt att människor flyr till Europa när när klimatet blir kallare. Början 2030-talet sägs bli den kallaste punkten enligt riktigt klimatforskare, inte IPCC. Klart att det blivit varmare senaste 100 åren då klimatet gått från en kallare period, och nu går vill igen till ett kallare klimat. Genom historien har samhällen som Romarriket kollapsat när klimatet blev kallare. Kommer västvärlden kollapsa?

Av Vatten

24" 16x10-skärmen Benq BL2411PT rekommenderas. http://www.prisjakt.nu/produkt.php?e=1800940

Av Vatten

Inte utbytbart batteri. Kan man trycka dit ett micro-SD-kort och är den vattentät som en tidigare generation? Apple älskar att stämma Samsung så varför inte över att kopierat Apples sämre egenskaper?

Varför gör Samsung en sämre produkt utan en bättre? Varför kopieras dom dåliga funktionerna? Precis som hur Lenovo har förstört Thinkpad med 16x9-skärm, gjort tangentbordet till ett vanligt allmänt dåligt bärbart tangentbord som alla andra bärbara har istället för som tidigare ett tangentbord som var som ett vanligt tangentbord i miniformat med separata ljudtangenter m.m.?