Inlägg

Inlägg som DoDaN har skrivit i forumet
Av DoDaN
Skrivet av aragon:

nja inte riktigt, jag har haft flera advokatbyråer som tittat på detta under dom senaste åren då jag har en privat samling som jag ville göra digital och dela med familjen. alla har kommit med närmast exakt samma slutsats. (frågan har ställts till flera för att vara säker på att jag skulle ha ryggen fri, senaste gången är lite mindre än ett år sedan)

en sammanfattning av vad man sagt gäller:
det är lagligt att kringgå kopieringsskyddet om du införskaffar materialet lagligt och saknar möjlighet att spela materialet utan att kringgå kopieringsskyddet.
tex du köper en dvd, har du en dvd spelare som kan spela filmen är det olagligt att kringgå kopieringsskyddet, saknar du en dvd spelare som kan spela materialet är det lagligt att bryta kopieringsskyddet för att kunna se materialet.
tex om du bara har en dvd spelare i datorn men ingen program som kan spela upp den utan att bryta skyddet. när du väl brutit kopieringsskyddet finns det inget som säger att du måste ta bort kopian efter du tittat på filmen, dock så måste man radera kopian om man säljer skivan, MEN säljer du den till en kompis eller släkting så kan du få behålla kopian då det är lagligt att dela lagligt media med släkt och nära vänner.

Rimligen borde det även gälla inspelat streamat material om det görs på lagligt sätt? (ska ställa den frågan nästa gång)

Ja, det är ju som jag skrev något längre upp. Det skiljer beroende på vart man läser.

Men sen vet jag inte, är det bara upphovsrättskyddat material via Torrent-delning som någon blivit anmäld för? Då du även delar materialet uppåt, Eller är det även för ren nerladdning av tex SVT och TV4 mfl. Jag tänker att dom borde ha mämgder loggar på vilka som anslutit till sina serverar

Skickades från m.sweclockers.com

Av DoDaN
Skrivet av DevilsDad:

@DoDaN: Du får skillja på vad som är lagligt, och vad som står i användarvillkoren. Att bryta mot användarvillkor är inte olagligt, men företaget förbehåller sig rätten att stänga av ditt konto om du gör det.

Jo, det är klart och det är jag helt med på att det är olika saker. Det som förvirrar mest är att det är olika tolkning av privatkopierings lagen beroende på vart man läser, då gällande att ladda ner och inte kopiera en cd eller dvd

Av DoDaN

Hitta även denna.

https://lawline.se/answers/det-ar-lagligt-att-ladda-ner-for-personligt-bruk-sa-lange-nedladdningen-sker-fran-en-laglig-hemsida

Det borde ju rimligen vara samma som gäller för film, ljudböcker, poddar mm. Det är ord mot ord beroende på vart man läser. Tex TV4 villkoren säger en sak, men är det olagligt? Många forum yrkar också på privatkopiering och ej olaglig nerladdning vid rippning av ex youtube SVT TV4 mfl, då på ej DRM skyddat material vilket vad jag kan läsa mig till programmen inte stödjer just för att det är olagligt.

Försöker förstå vad som faktiskt är rätt och var källkritisk men i detta så är det väldigt luddigt. Det är ju inte att jämföra med fildelning av olagligt upplagt material.

Av DoDaN
Skrivet av Nioreh83:

Spelar ingen roll om det kräver konto. Privatkopiera får du göra även från betalkanaler eller köpta filmer etc. Så samma regler med eller utan inlogg bör gälla.

Skickades från m.sweclockers.com

Betyder det då i praktiken att om man tror att man privatkopierar så piratkopierar man? (från sidorna nämnda tidigare)

Av DoDaN

På tv4plays användarvillkor står följande. Där skriver dom att man inte får ladda ner och att missbruk leder till avstängning. Men rent tekniskt, kan de se skillnad på om man har streamt eller laddar ner materialet? Hittar inga användavilkor på SVT så borde vara som även @norrby89 skriver.

"Användning av Tjänsten
Från och med 18 juni 2019 erbjuder dock TV4 Användaren möjlighet att under vissa förutsättningar och i enlighet Europaparlamentets och Rådets Förordning (EU) 2017/1128 om gränsöverskridande portabilitet för innehållstjänster online på den inre marknaden ta del av innehåll via Tjänsterna när Användaren tillfälligt befinner sig utanför Sverige men inom EU/EES. Mer information hittar du här.

För att använda Tjänsten krävs en dator med särskilda systemkrav och en internetuppkoppling som aldrig understiger viss överföringshastighet. TV4 förbehåller sig rätten att ändra de tekniska förutsättningarna för Tjänsten när detta kan anses nödvändigt. Ytterligare information om de tekniska förutsättningarna för att använda Tjänsten finner du på www.tv4play.se under Support och Systemkrav. Genom registrering av konto erhåller du en icke-exklusive, icke överlåtbar, begränsad licens till innehållet på Tjänsten att använda för privat bruk i enlighet med Villkoren. Utöver föregående kommer ingen rättighet, äganderätt eller intresse att överföras till dig.

Du får inte själv, och inte heller uppmuntra annan att:

(i) använda Tjänsten eller dess innehåll för ett kommersiellt eller offentligt ändamål,

(ii) använda Tjänsten eller dess innehåll för något olagligt eller olämpligt innehåll,

(iii) kopiera/reproducera, ladda ner, sprida, sälja, låna ut, sända, distribuera, publicera eller på annat sätt överföra eller modifiera innehållet från Tjänsten,

(iv) kringgå, modifiera, ta bort, ändra eller i övrigt påverka den teknik och/eller det säkerhetssystem som TV4 från tid till annan använder för att skydda Tjänsten,

(v) inte låta annan person använda dina inloggningsuppgifter,

(vi) inte länka till enskilt innehåll i Tjänsten eller Tjänsten utan vårt samtycke,

(vii) i övrigt använda Tjänsten eller dess innehåll i strid med upphovsrättslagstiftning, annan tillämplig lagstiftning eller i strid med dessa Villkor.

Innehållet skyddas av upphovsrätten
Tjänsten innehåller material som skyddas enligt Lag (1960:729) om upphovsrätt till litterära och konstnärliga verk. Detta innebär bland annat att du inte har rätt att sprida (göra tillgängligt) eller kopiera hela eller delar av Tjänsten till allmänheten eller på annat sätt använda Tjänsten för kommersiellt bruk. Du får inte heller kringgå eller försöka kringgå tekniska åtgärder mot kopiering.

TV4.s material får inte användas i sammanhang som syftar till att undergräva respekten för mänskliga rättigheter eller diskriminerar någon på grund av etnisk tillhörighet kön, religiös uppfattning, sexuell läggning, nationalitet eller liknande. Vi förbehåller oss rätten att vidta åtgärder i syfte att begränsa sådan användning om vi anser detta nödvändigt.

Kopiering för privat bruk får endast ske enligt vissa förutsättningar i enlighet med tillämplig lag.

Du får endast använda Tjänsten för eget och privat bruk och i enlighet med vad som i övrigt gäller enligt tillämplig lag. All annan användning kräver samtycke från TV4 och/eller våra rättighetshavare.

Brott mot vad som nämnts i denna bestämmelse samt bestämmelsen ovan, ”Användning av Tjänsten”, ska alltid anses som väsentligt och medföra rätt för TV4 att utan förvarning omedelbart stänga av dig från att använda Tjänsten. Brott kan även medföra skadeståndsskyldighet. TV4 förbehåller sig även rätten att vid upprepade avtalsbrott blockera relevant IP-nr från fortsatt användning av Tjänsten."

Av DoDaN

@kirayatail:

Är väl flera anledningar.

Jag reser en del och det finns inte alltid internet som är något att ha och jag vill kunna titta på film. Sen är det ju så att en del sidor plockar ner material efter ett tag samt att det finns visa filmer som är av intresse i familjen att kolla på flera ggr om.

Av DoDaN

@cyklonen: Ja, det är precis så jag tänker med. och jag hittar inget som talar emot det.

Av DoDaN

Försökt att googla och det enda jag hittar är från Copyswede där det står att det är tillåtet, men man får inte sprida det och det är inte avsikten isf.

Av DoDaN

Ja, det är det jag tänker på. det material i sverige som ligger öppet utan att man behöver betala för det samt att det ej är DRM skyddat. ex vissa serier, inslag mm. om jag vill spara detta för personligt bruk så bryter jag ju ingen lag. bryter jag däremot DRM så är ju det givetvis inte tillåtet.

Av DoDaN

Hej igen! Vad jag förstår så är även Privatkopiering tillåtet. dvs spara ner från tv4, svt mfl för personligt bruk.

Av DoDaN

Okej, tack för info! Kollar vidare på vad man kan hitta för filmer 😊

Av DoDaN

Tack för tipsen, vet att det finns massa streamingsidor. Min efterfrågan riktar sig framför allt till material man kan lagra lokalt

Skickades från m.sweclockers.com

Av DoDaN

Lagliga sidor med material till sitt bibliotek.

Hej!

Jag har försökt att googla om det finns några sidor som har lagliga filmer / tv serier att tillgå. Att ladda ner olagligt är inte intressant, men är väldigt vagt med information på sidorna jag hittat.

Ex så finns vissa säsonger av family Guy och southpark på archive.org men är inte dessa skyddade och därmed olagliga att ladda ner?

Även sidor där man kan köpa Drm fritt material skulle va av intresse.

Av DoDaN

@Gamester17:

Varför är rekommendationen detta?

Av DoDaN

Hej!

Jag kör enl denna: https://community.home-assistant.io/t/hass-io-on-synology-dsm...

Är dock Hass.io

Har inte testat med USB själv men ska fungera enl vad som står i tråden.

Av DoDaN
Skrivet av _manne_:

Har med bytt hus och ska uppgradera nätverket, läst en massa men inte fått klarhet till vad jag ska välja för AP. Lutar åt att köra en USG sen switch, vilken har jag ej bestämt än, lite beroende på hur många AP som krävs. Men då är frågan ska man köra Ac pro eller nanohd? Och varför?
Kör med någon dator, smart tv, music cast runt om i huset m.m. från oss 4 i familjen.

Skickades från m.sweclockers.com

Du kommer väldigt långt på UAP Ac Lite med. Hur många AP du behöver beror på vart du vill ha täckning och hur ditt hus ser ut, så finns inget enkelt svar.

Nano ha har bättre fart än PRO men kortare range.

Av DoDaN
Skrivet av Gunvald Larsson:

Körde samma setup när jag hade Telia IPTV, fungerar på Com Hem också tydligen (Y)

Principen är att du bryggar VID 845 med ethernet 1/2.
Har hört folk som har fått det att fungera med IGMP snooping med iofs.

Använde du Edge eller usg?

Skickades från m.sweclockers.com

Av DoDaN
Skrivet av WestcoastHstd:

Hej och tack för ditt svar.

Har titta på den lösningen innan men då jag bara har en ubnt switch och inte vill köpa en till bara för att testa så håller jag på med en annan lösning.

Hade en gs-1900 liggandes och sätter den innan usg och försöker få den att agera tjänstefördelare.

Men då jag har nätet via Halmstads statsnät så försvåras detta då dem inte är så glada i att dela ut informationen om hur dem har konfigurerat i sitt nät. Lol

Men jag har iaf fått fram att dem kör IPTV på Vlan 90.
Återkommer asap när jag hittar en lösning eller ger upp och kör på någon Balkan lösning ist.

Skickades från m.sweclockers.com

Nu har jag inte provat. Men hur blir det om man sätter Telia routern i mellan med DMZ / Passthroug med deaktiverad Wi-Fi mm. Får man ut båda som trunk då? Eller funkar inte ip tv alls?

Har inte grejerna än så inte kunnat prova så mycket själv.

Av DoDaN

@WestcoastHstd:

Hej! Jag har inte provat men letar själv då jag troligen kommer hamna i samma sits framöver.

Då USG inte hanterar taggade VLAN på WAN så verkar detta va det som funkar för andra:

https://community.ui.com/questions/Security-Telia-fiber-IPTV-and-VLANs/aec317f7-087a-4e9f-8eba-b48bafd7a7a2
(se bilden i tråden )

återkoppla gärna

MVH

Av DoDaN

Mitt tips är att du har någon central hub. Ex Home Assistant eller openhab. Anslut allt till den så kan du styra det mesta. Ang tv receiver mm så kanske de går att direkt integrera annars logitech harmony som tillägg.

Jag kör Home Assistant och är super nöjd. Se https://www.home-assistant.io/