Inlägg

Inlägg som DoDaN har skrivit i forumet
Av DoDaN
Skrivet av Mordekai:

Det är ju sjukt mycket dator för pengarna. Som sagt, tänk på att dessa låter en del.

Okej, svårt att av göra vad som är mycket när man pratar ljud. men om de tex står i en källare i ett hus. kommer det då att störa på övervåningen? låter det högre än tex en damsugare?

Av DoDaN
Skrivet av Mordekai:

Du måste ha UPS. OS ska kunna få signal om strömmen går och hinna gör en säker nedstängning.

Serverhårdvara är normalt sett väldigt högljudd. Om du ska ha hot-swap diskar i fronten, se till att servern inte kräver proprietära slädar/diskar från leverantören (Dell och HP har i alla fall tidigare haft detta otyg för sig). Jag hade nog satsat på Raid i mjukvara, hårdvaruraid ger ett till riskmoment, skitjobbigt när raidkontrollern får spel och korrumperar alla diskar (har hänt mig).

Jag gillar Supermicros grejer, mycket standard och man blir inte inlåst i deras ekosystem till skillnad från Dell/HP. Inte så stora i Sverige dock.

okej, ja tanken är att bygga upp allt sakta men säkert. men om du är insatt i supermicro. Är detta en bra setup att börja med? kommer köpa till diskar, https://www.blocket.se/annons/goteborg/2x_tower_supermicro_du...

sen verkar ju faktiskt unraid bra, speciellt att man kan kompletera med olika storlek på disk.

Av DoDaN

fått för mig att HP proliant verkar va de som är vanligast. men dessa, https://www.blocket.se/annons/goteborg/2x_tower_supermicro_du...

är de vettiga och prisvärda?

Av DoDaN

Hej! är det moderkort löst eller finns case också? vad "saknas" för att man ska va up and running med den?

Av DoDaN

En ny fråga som dykt upp. Står högre upp i tråden att en äldre server kan vara ett bra val, men är detta för gammalt att titta på? ser att den tex max klarar 1TB, är det något som går att utöka? om det går, kostar det mer än det smakar? dvs värt att satsa på en annan variant?
https://support.hpe.com/hpesc/public/docDisplay?docId=emr_na-...

kollat på dessa annonser nämligen.

https://www.blocket.se/annons/goteborg/hpe_proliant_dl145_g2_...

https://www.blocket.se/annons/goteborg/hpe_proliant_dl145_g2_...

verkar vara samma person.

Av DoDaN

Tack! bra tips! håller i nu läget på att letar beg serverar. tänker att jag ska ha en som huvud / lab server och en som enbart är backup.

Av DoDaN
Skrivet av MartinSannel:

Borde det inte vara plug and play med switchen? Köpte en switch8 60W för någon dag sedan och när jag stoppade in den så crashade hela nätverket hemma tydligen för ingen fick Wi-Fi (har en tp-Link router). Jag hade dock nät till min stationära dator och min raspberry pi. Pappa skickade sms dagen efter att jag satte in switchen om att nätet inte fungerade där hemma. Vad kan detta bero på?

Satt även igår kväll och hade switchen inkopplad så jag hade nät via sladd till stationära datorn och Wi-Fi till både mobil och raspberry pi (raspberry pi va kopplad med sladd tidigare men testade igår utan alltså). Problemet i huset va att endast jag hade nät då och även fast att Wi-Fi fungerade för mig så kunde inte resterande koppla upp sig, det fick meddelandet ”Ansluten, inget internet”.

Satt i både routern och UniFi kontrollpanelen men hittade inget som borde få det hela att inte fungera...

Skickades från m.sweclockers.com

låter märkligt. Ska vara plug n play som du säger. var den ny och oanvänd? provat att göra en reset på den annars.

Av DoDaN
Skrivet av SAFA:

Står maskinerna på olika fysiska platser så är rsync ett bra val, då skickar man nämligen bara över skillnaderna från senaste backupen vilket sparar tid och bandbredd.

Rsync ger dig samma filträd som du har på originalet utan kompression eller kryptering. Vill man ha det får man se till att volymen man lägger backupen på är krypterad/komprimerad.

Använder man switchen --delete till rsync så kommer filer man tar bort på originalet även tas bort på backupen.

Vill man ha versionshanderade backuper (rekommenderas då man sparar flera versioner) kan man antingen använda btrfs och göra snapshots alternativt kan man använda switchen --link-dest=DIR till rsync.

Exempel för att backa min raspberry pi:
cd /backups/pi-1
rsync -avz --link-dest=../pi-2 \
--exclude=/dev \
--exclude=/proc \
--exclude="/*/.cache" \
--exclude="/home/*/.cache" \
--delete \
--exclude=/sys \
--exclude=/mnt \
root@pi:/ .

# när man sen vill göra en ny version av backupen så kör man ett skript som gör tex:
rm -r pi-4
mv pi-3 pi-4
mv pi-2 pi-3
mv pi-1 pi-2
mkdir pi-1
# om man vill ha typ 4 nivåer.

En fördel med rsync är också att den drar lite resurser så kan köras på nästan vilken burk som helst bara den kan köra nån unix-variant.

Vill man ha ett backupprogram som kan både versionshantering, kryptering, komprimering och deduplicering så finns tex borg-backup.

Okej, är det enda man behöver i ett sådant läge att öppna port portforwarda ssh från båda enheter till WAN utan VPN? Är de. Datan krypterad?

Tänker att man isf har en rsync per användare som har en egen mapp med bilder från bla telefon M.M. samt en för gemensamma filer. Användarna är ju låsta via sina mappar och bara en master på backup nas.

Är det rätt tänkt? Men om man kör versioner, bör man köra dubbelt med minne på backup nasen eller hur ska man tänka?

Av DoDaN
Skrivet av xxargs:

Manuell backup gör jag genom SSH med rsync från en vanlig dator/laptop med en linux och på dessa inkopplad externa USB-diskar med BTRFS-filsystem (med komprimerande filsystem) ovanpå en lukscrypt-logisk volym. Jag gör alltid en snapshot av subvolymen med backuppen innan jag kör uppdatering med rsync igen.

Man kan göra liknande med zfs på sin lagringsdisk men har inte själv gjort det då jag anser BTRFS tillräckligt bra för jobbet och tål 'misstag' både med strömförsörjning och glappa USB-kablar mitt under full skrivande - det har aldrig hänt hittills för mig att en sådan volym inte skulle monteras igen efter en osnygg stopp, det kan ta lite tid efter en osnygg stopp men har alltid hittat ut med en fullt valid filsystem med minimala filförluster (ca 30 sekunders senaste skrivning kan förloras) och inte som det ibland händer med NTFS med fullständig havererad filsystem och kommersiella diskräddningsprogram lyckas bara får ut trasiga bitar ur disken med data-scrape när början av $MFT har skrivits sönder... (fråga inte mig hur jag vet...)

Man kan förstås köra mot en NAS och modern NAS av konsumentmodell har default en BTRFS-filsystem på sin lagring och man kan få den att göra automatiska snapshot och du kan sedan med rsync från servern köra mot samma filträd i NAS:en var gång och ändå ha generationsbackupper. Alla NAS:ar förstår rsync och ssh - även om det sistnämnda ibland måste aktiveras) och många av dem erbjuder också krypterad volym.

Okej, jag googlar och youtube:ar för fullt för att få en bild av hur det fungerar och hur jag ska bygga upp det. Ser att freenas har någon snapshot funktion om man kör zfs på båda nasarna.

Har några frågor som kommer med det.

görs snapshoten direkt på backup nasen eller behövs utrymme först på den lokala för att sedan synka över? Jag tänker att jag hoastar en VPN på backupnasen för säker anslutning att synka med. Kan Freenas ansluta som klient och utan att routa all trafik via den?

Är det något att tänka på om man kör zfs filsystemet? Går det på alla diskar och i raid ?

Av DoDaN

En fråga till. tänker på backup då det som ni säger inte är säkert med bara raid utan att man behöver göra backup. vilket sätt är bäst? sett att det finns rsync, hyperbackup mfl. I vad jag tänker så kommer serverna stå på olika fysiska adresser. vad är bäst och vad är den största skillnaden? tänker att en backupfil som gärna är komprimerad och krypterad är bättre än en ren spegling. eller har jag fel?

(ps. hur blir det om man tex raderar lite bilder med flit, vad händer med backupen då?)

Av DoDaN

Stort tack alla för mycket bra info! kommer säkert komma med mer frågor senare. Ska söka runt lite och se vad jag kan hitta för lämplig server. låter som att en beg är det bästa för mig.

Av DoDaN

Ny i server världen. vart ska jag börja?

Hej!

Jag gillar att labba med olika OS och köra mycket "learn by doing", började med rpi för några år sedan och sedan tagit gamla laptops mm och provat filserver-program, linux-distar, dockers mm. Dock börjar jag växa ur detta och det är ju inte heller särskilt redundant vid datalagring.

Så jag tänker att det kanske är ide att skaffa en riktig server-dator begagnat.

men vart ska jag börja? vad är bra och vad är för gammalt och dåligt idag? vill också försöka att hålla kostnaden i budget nivå.

men har några grund frågor.

grund hårdvara? CPU, Ram, moderkort? vad bör man minimum ha?
några bra instegsmodeller?

prisvärda diskar?

tänker att jag ska köra främst lagring för familjens bilder, filmer, viktiga dokument.
köra docker kontainers, ex pihole, home assistant, Unifi controller, plex
ev någon VM.
Kunna orka med att vara VPN servrer för iaf 3 klienter samtidigt.
minst 1x1gb nic

Raid, är det något som OS styr eller är det HW styrt?

är det Raid 1 som är vettigast i hemmiljö?

tänker att det jag söker är något som liknar vad en synology kan ge funktionsmässigt fast med bättre prestanda.

är det FreeNas som är bästa instegs OS för detta ändamål med och deras ZFS-filsystem?

finns det andra saker som är värt att tänka på?

hur är det med UPS, är det mer eller mindre ett måste för en server? eller tål de ex ett strömavbrott(tänker mest på nas-lagringen)?

Av DoDaN

Vad får du för fel när du försöker ansluta?

några saker generellt är ju

rätt anv / lösen / preshared-key (om det är en l2tp anslutning)
rätt ip
Vad är det för enhet du försöker ansluta med?

Av DoDaN

En tanke till här nu då som väcks.

Om jag laddar ner en köpt film från Itunes till datorn för att kunna se den offline. då har jag ju laddat ner upphovsrättsskyddat material men DRM skyddet är inte knäckt och det är ju OK. Avkodningen sker ju sedan itunes för att se på filmen. Så att ladda ner DRM skyddat material borde ju vara ok, om du sedan otillåtet kodar av det i datorn, det är då du begår ett brott. är det att tolka lagen rätt?

Av DoDaN
Skrivet av Petterk:

Lagen har bara förbud mot försäljning, tillverkning, import och uthyrning samt förbud mot tjänster som kringgår skydden, därför skriver jag så. Lagen förbjuder användning i och med att den förbjuder kringgående. Domstolen har inte prövat lagen i den andra delen när det gäller privat eller begränsat bruk och kommer så aldrig heller att göra. Däremot kan inte upphovsmännen kräva PKE för eventuell olovlig exemplarframställning, så att kalla det privatkopiering blir nog att ta i.

är det detta du syftar på?

52 e § Det är förbjudet att tillverka, importera, överföra, sprida genom att exempelvis sälja eller hyra ut, eller i förvärvssyfte inneha anordningar, produkter eller komponenter eller att tillhandahålla tjänster som

marknadsförs eller utannonseras i syfte att kringgå en teknisk åtgärd,
utöver att kringgå en teknisk åtgärd endast har ett begränsat intresse från förvärvssynpunkt eller ett begränsat förvärvsmässigt användningsområde, eller
huvudsakligen är utformade, konstruerade, anpassade eller framtagna i syfte att möjliggöra eller underlätta kringgående av en teknisk åtgärd. Lag (2005:359).

I praktien då så är programmen för att ladda ner från play / youtube olagliga isf då de enl vad som skrevs tidigare kan kryptera av datan, eller?

Av DoDaN
Skrivet av Petterk:

svtplay-dl använder bland annat HLS och går runt kopieringsskyddet där med hjälp av biblioteket cryptography.

Förstod mycket väl att det inte handlar om kortare resor, men rippar man allt har man troligen ändå inte med sig sitt bibliotek utan kör det på en NAS/filserver hemma.

Som sagt alla program och filmer finns inte att få tag i, och så länge du frågar efter uttryckligen tillåtna metoder är det DVD/BD/UHD-BD, strömmande tjänster med offlinestöd och TVOD med köp och nedladdning, samt inspelning av TV med TV-kort som gäller. Du får inte tillåtelse att begå upphovsrättsintrång bara för att du tycker det är mer praktiskt att skaffa allt till telefonen/plattan genom att ladda ner det. Något annat svar kan du inte få med din utgångspunkt.

Okej, det visste jag inte. Det jag så var något i stil med "sorry, DRM protected" i koden. Tack för förtydligande!

Nej det är klart att det inte är okej för att det är mer praktiskt. och det är klart att man i så fall måste förvara filerna någonstans och inte kan ha med sig alla alltid samtidigt. Sidospåret som blivit i tråden är om det är ok enl lag att ladda ner en privat kopia, om det skulle vara upphovsrättsintrång. När det gäller den frågan blir svaret lite vad man söker att det ska bli, det står olika över allt och det verkar inte vara något fall där detta prövats heller. ( vilket inte gör det mer tillåtet om det inte är det)

Av DoDaN
Skrivet av Petterk:

Skulle det vara poängen? Fysisk media kan man ta med sig. De flesta större playtjänsterna stödjer offlineuppspelning och inspelning av det som sänts i luften (DVB-T2, DVB-S/S2) eller kabel (DVB-C) har jag redan tipsat om.

Vill man inte ha en stor portabel BD/DVD-spelare så skulle exempelvis en GPD MicroPC eller Pocket 2 och en extern BD-läsare fungera. Allt det kan du bära med dig i jackfickorna.

När man reser finns alltid internet på terminalen, resecentrum o.s.v. innan man kliver in i fordonet – därför bör offlineuppspelning vara intressant i det scenariot. Du måste tänka på att du frågar om de alternativ som uttryckligen är tillåtna. Det finns fall där både SVT Play och TV4 Play använder kryptering som kopieringsskydd.

Ja det är poängen. Det är klart att man kan ta med sig sådant men kan i bland vara väldigt opraktiskt då det tar plats, jag skulle ju i praktiken kunna fylla en väska med DVD och ha med mig eller så har man det sparat digitalt på dator / surfplatta / extern disk. Nu syftade jag inte på korta pendlingsresor till och från jobbet. Har hamnat på hotell där det inte ens går att kolla youtube och knappt mail. Ett annat senario är tex bilresor och filmtittande, långt ifrån överallt som det finns täckning och om de finns så drar det en hel del surf.

Vad gäller offline uppspelning är det en hela grund idén till att jag starta tråden. Dock finns inte alla program man vill se tillgängliga via appar som erbjuder den tjänsten.

Absolut, det är jag medveten om och vad jag kan läsa mig till och det lilla jag förstår av att skumma koden på tex svtplay-dl så hämtar denna typen av program inte DRM skyddat material. Men fortfarande så är svaret tudelat om det är tillåtet eller ej att ladda ner de ej DRM skyddade materialet för personligt bruk.

Av DoDaN
Skrivet av Zemlan:

Netflix grejer kan man väl lagra lokalt? För just när man ska resa och dylikt som du nämner. Dvs kikar man på ngn serie eller vill se lite filmer kan man lagra dem lokalt i enheten och kolla offline.

Sen är det väl någon viss tid det funkar sen måste enheten kopplas upp igen antar jag men det lär ju vara någon månad eller så. Borde ju inte vara problem att hitta någon typ av internet under tiden i alla fall och appen ska väl ändå vara verifiera att man är kund fortfarande. Inget ska ju laddas ned så krävs inga hastigheter att tala om.

Detta kanske kan vara något för dig? Vet inte om andra tjänster fungerar lika eller ens hur detta funkar med Netflix men vill minnas att det går iaf så kolla upp det

Skickades från m.sweclockers.com

Det stämmer bra, dock erbjuder långt i från alla tjänster det.

Av DoDaN
Skrivet av Petterk:

Det som inte finns tillgängligt i fysiskt videoformat, aldrig har sänts på TV och inte går att köpa, hyra eller abonnera för att se på VOD skyddas fortfarande av upphovsrätten och är inget du får ladda ner om inte upphovsmannen valt att distribuera verket fritt, alternativt om det inte är mer än 70 år efter upphovsmannens död.

Poängen får du nog förklara.

” Är väl flera anledningar.

Jag reser en del och det finns inte alltid internet som är något att ha och jag vill kunna titta på film. Sen är det ju så att en del sidor plockar ner material efter ett tag samt att det finns visa filmer som är av intresse i familjen att kolla på flera ggr om.”

Skrev jag tidigare i tråden.

Men frågan handlar inte om sådant som inte är släppt, utan finns på SVT och TV4 play mfl. Inte om filmen som släpps om 1 månad.

Skickades från m.sweclockers.com

Av DoDaN
Skrivet av Petterk:

Vad är poängen?

Vill man samla duger väl BD/UHD-BD utmärkt? Vill man bara ha en stor katalog att titta på duger strömmat ganska fint. I Sverige finns det SVOD från 6-7 notabla spelare, vill man åt film finns TVOD. Köp med nedladdning finns det såklart ingen vits med om man vill samla på innehållet då DRM-systemet kommer stängas ner i framtiden eller inte vara kompatibelt med framtida operativsystem. En stationär UHD-BD-spelare är lite enklare att behålla än en gammal dator som kanske ändå inte kan fortsätta se på innehållet.

Vill man spara ner grejer som sänds på svensk tv så skaffar man TV-kort för DVB-T2/S2/C. Inte helt lätt det heller, men inga skydd som behöver gås runt.

Poängen för mig står nämnd tidigare. Allt material kanske finns tillgängligt på ex BD eller Dvd. Sen handlar ju inte frågan om att gå runt DRM.

Skickades från m.sweclockers.com