Inlägg

Inlägg som Kr^PacMan har skrivit i forumet
Av Kr^PacMan
Skrivet av magnusv:

Tack för info, kommer köra på Actassi slim kabeln och deras S-one kontakter. Planen är att sätta utanpåliggande uttag dit jag drar kabeln. Om det inte är något specialfall. Intressant om S-One kontakterna passar i andra patchpaneler också. Får forska vidare kring det.

Vet inte om du kör Schneider Exxact, men deras kompletta nätverksuttag är jäkligt enkla att ansluta (samma typ av terminering som de du tänkt köpa) och kostar runt 300 spänn för ett dubbeluttag för CAT6. Lite mer än mer noname-märken, men totalt värt det i min bok i alla fall (har dragit flera hundra meter nätverkskabel i huset). Ett sånt uttag plus en förhöjningsram borde fixa biffen.

Av Kr^PacMan
Skrivet av TheRealBeyondEvil:

Här är svaret jag fick from Aurdel (Deltaco):

Och Dustin:

Dustin säljer ju Digitus också, en tysk tillverkare som har riktigt bra kablar. Har dragit en hel del av deras CAT6A-kablar i huset och de känns riktigt stabila. De har mig veterligen inga CCA-kablar på trumma.

Av Kr^PacMan

Actassi är grymt, kostar lite därefter, men är väldigt enkla att jobba med. Om jag inte minns fel är deras moduljack kompatibla med Keystone, och då kan du med fördel köpa en annan patchpanel då deras sortiment är rätt slimmat på den fronten (kan vara värt att dubbelkolla dock). Satsa på att kontaktera (dvs sätta dit en RJ45-kontakt) så lite som möjligt och använd Keystones/moduljack så ofta du kan, det kommer spara tid och felsökning senare - jag lovar!

Det finns många olika kablar, men försök hålla dig till de större märkena så brukar det lösa sig. Och håll dig borta från CCA-kabel till varje pris. Kjell har typ motsvarande kabel, men har du inget problem med priset på Actassi, kör på den i så fall.

Har du funderat på hur du ska avsluta dragningar, kommer du köra utanpåliggande 60MM-dosor, eller helt enkelt bara dra kabeln till rätt ställe och terminera där?

Av Kr^PacMan

Jag instämmer tidigare postare - köp färre men större och se till att du har RAID samt helst backup. Om du har möjlighet att köra ZFS skulle jag absolut köra det, det är otroligt kraftfullt för långtidslagring.

Av Kr^PacMan

Hur många communitites som kom runt början 00-talet finns kvar idag? Inte Lunarstorm i alla fall

Grymt bra jobbat allihopa på SweClockers-redaktionen!

Edit: Älskar Retro-temat!

Av Kr^PacMan
Skrivet av aragon:

har sjutton beslutsångers på detta, har hela tiden tänk byta när unifi kommer med sina nya wifi 7 enheter MEN,jag kör gamla uap ac hd vilket varit kanon sedan bytet från uap ac pro då dessa har 4x4 mimo vilket funkat bra med många enheter. gick in nu för att köpa uap 7pro men ser då att dom bara kör 2x2 mimo, vi kör rätt många wifi klienter, kan var över 100 stundvis, jo dom ska stödja 300+ men även med 100 clienter på ac pro var det ett jäkla strul. (sidor laddades inte om man inte tryckte flera gånger osv) så då är frågan om nätets svarstid kommer försämras mot nuvarande lösning? å andra sidan är det ju trevligt med högre hastigheter men inte om det blir som det var när vi körde uap ac pro. så frågan är ska man byta nu eller hoppas på att dom släpper versioner med 4x4? eller spelar inte mimo lika stor roll längre osv

Det man inte får glömma är att U7-Pro kör 2x2 på samtliga band, dvs 2.4, 5 samt 6 GHz. Så du har ju totalt tre band med två radios på varje band. Jämfört med en 2x2 AP med WiFi 6 har du alltså två extra band (på 6 GHz) som dessutom generellt har mindre störningar och högre potentiell bandbredd. Stödjer klienterna WiFi 7 dessutom kan du köra MLO och öka bandbredden samt räckvidden jämfört med en WiFi 6-klient.

Vad jag sett kommer de flesta accessspunkterna med WiFi 7 med 2x2 radiokonfiguration, enda jag kommer på spontant som har 4x4 av de nya WiFi 7 AP:s är TP-Link EAP783 och Engenius ECW536. Om jag tolkar det rätt kör den 4x4 på samtliga band, vilket ger en jäkla teoretisk maximal bandbredd.

Av Kr^PacMan

Annonsen är avslutad

Av Kr^PacMan
Skrivet av IRQ7_DMA1:

Det låter onekligen som att direkta attacker från internet som utnyttjar oåtgärdade sårbarheter i en inre AP inte är det viktigaste, och att det är mer sannolikt med attacker direkt mot användarnas enheter (och eventuellt AP:n genom dem). Men om jag hade använt Asusen som router istället, alltså att Asusen har direkt kontakt med internet istället för att gå igenom Teltonikan, då antar jag att svaret hade varit att byta ut Asusen eftersom den inte får säkerhetsuppdateringar och har öppna portar direkt mot internet som kan skannas och utnyttjas?

Om du gillar Teltonika så finns det prisvärda accesspunkter från dem nuförtiden. Jag har själv inte testat dem men generellt brukar de har robusta produkter.

Finns lite olika modeller men TAP200 är den snabbaste, dock endast 802.11ac Wave 2 (WiFi 5). Ett prisvärt alternativ till Ubiquiti om du inte heller har superhöga krav på prestandan eller extremt många klienter anslutna.

Av Kr^PacMan

Kan verkligen rekommendera Netgates egna enheter. Det låter som att du ska satsa på en lite mer kraftfull, typ Netgate 4100 eller 6100. Verkligen robust hårdvara som håller i längden och supportas av Netgate. Exempel på Netgate-modeller.

Kan spontant rekommendera att du håller dig borta från Ubiquitis routrar om du inte redan har ett komplett UniFi-nät. Deras routrar har väldigt begränsad funktionalitet (speciellt jämfört med Netgate) och om du aktiverar mycket brandväggsprylar (IDS/IPS) finns det risk för att de inte orkar med din trafik.

Precis som andra sagt har ju Zyxel ett gäng nya modeller i sin USG Flex-serie också. Ett exempel är USG Flex H 100 som är bra mycket snabbare än tidigare generationer. De kan också manageras via molnet om så önskas.

Av Kr^PacMan

Kan spontant rekommendera en PoE-splitter, exempelvis denna där du ha ställbar spänning. Teltonika-routrarna stödjer oftast en bred inspänning så att hitta rätt spänning borde inte vara så svårt. Förstår att du vill ha tag i en produkt som exakt matchar det du vill ha, men du kommer att begränsa antalet produkter du kan välja med rätt hårt med de kraven du har.

Kan också rekommendera den "nya" RUT200 som är som RUT240 fast i lightversion och mer prisvärd.

Av Kr^PacMan

Ubiquiti EdgeSwitch 10X

Hej,

Säljer en Ubiquiti EdgeSwitch 10X i bra skick. Kommer med rackkit och förpackning.

Beskrivning: 8-portars managerad Gigabitswitch med 2 SFP-portar. Stödjer PoE passthrough.

Länkar:
https://store.ui.com/us/en/pro/category/wired-edge-max-switch...
https://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=4897658
https://www.dustinhome.se/product/5011134313/edgeswitch-10x

Finns på Ingarö 30 minuter öster om Stockholm. Kan skickas om köparen står för frakten. Betalning via Swish.

Läs hela annonsen här

Av Kr^PacMan

Ubiquiti EdgeRouter ER-12

Hej,

Säljer en EdgeRouter ER-10X i bra skick. Den kommer med förpackning samt rackkit.

Beskrivning: Stabil router med bra throughput med 10 RJ45-portar (Gigabit) samt två SFP-portar. Har PoE passthrough.

Länkar:
https://store.ui.com/us/en/pro/category/wired-edge-max-routin...
https://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=4931464
https://www.dustinhome.se/product/5011120761/edgerouter-12

Finns på Ingarö 30 minuter öster om Stockholm. Kan skickas om köparen står för frakten. Betalning via Swish.

Läs hela annonsen här

Av Kr^PacMan
Skrivet av Alastor Moody:

Switch för 4 000 på Blocket? Du trollar va? En ny Switch går på 3 399 kr.

Ofta säljs de ju med spel, extrakontroller och andra tillbehör. Har dock hittat ett par riktigt prisvärda runt 1000-1500 nu.

Av Kr^PacMan

En fråga till - på Nintendo Switch är det många som säljer "opatchade" konsoler. Är det att de inte är uppdaterade och därmed inte låsta eller liknande? Finns det någon vits för mig (och mina barn) att löpa en opatchad?

Av Kr^PacMan

Produkt: Alta Labs Startpaket (2 AP 1 PoE-Switch)
Länk: https://www.dustinhome.se/product/5011365840/startpaket-2x-ap...
Kategori: Nätverk
Prisjakt: https://www.prisjakt.nu/search?search=alta%20labs
Pris: 3990kr

Av Kr^PacMan

Stort tack för alla bra svar! Jag lutar lite åt en switch just nu. Nintendo Wii ser intressant ut, men såg att den inte ens har HDMI vilket känns 90-tal för mig. Ser också att man kan köpa Switch-spel lite billigare på t.ex. Facebook market. Har inte bestämt mig helt än, men håller utkik efter ett prisvärt begagnat Switch samt Wii så får vi se vad det blir.

Av Kr^PacMan
Skrivet av HazZarD:

Nintendo switch blir nog ett bättre val till dom yngre, betydligt fler barnvänliga spel hittar du där.

Kan man koppla den till teven på något sätt?

Edit: Verkar finas en dockningsstation. Dock verkar den kosta cirka 1000 kr. Ser bara Nintendo Switch för cirka 2500-4000 på blocket. Då blir det en lite för dyr historia.

Edit 2: Om man kopplar in den, hur spelar man exempelvis två personer via switch? Måste man ha två trådlösa kontroller då?

Av Kr^PacMan

Spelkonsol till barnen, vilken?

Hej,

Jag tänkte köpa en spelkonsol till mina barn, 4 samt 6 år. De spelar främst på dator idag, men dels vill jag ha min dator i fred och dels blir det enklare för dem att spela tillsammans på en konsol när man har flera spelkontroller.

Är en konsolnewbie, den senaste konsolen jag ägde var en Nintendo 8-bit. Jag behöver ha hjälp att köpa en prisvärd och vettig konsol som funkar ett par år, men får gärna vara begagnad eller väldigt prisvärd. Spelen ska helst inte kosta så mycket heller. Budget är väl cirka 2000 kr med ett par kontroller samt ett par spel.

Mina barn gillar de flesta typer av spel men Lego-spel intresserar lite mer, samt Minecraft och exempelvis Fall Guys. Enklare spel utan för mycket våld och gärna spel där man kan spela tillsammans. Grafiken är inte viktig, men det får helst se okej ut i alla fall. Det får gärna finnas äldre spel tillgängligt också, som Mariokart och liknande.

Har kikat lite på en Playstation 4 - är det ett vettigt val? Finns det låsningar eller konstiga saker i systemet som man ska se upp för?

Är det Xbox One S som är vettigare?

Av Kr^PacMan

Kan vara värt att behålla din nuvarande router, stänga av WiFi och köpa två billiga WiFi 6-accesspunkter och sprida ut klienterna. Förmodligen har du en myriad av olika protokoll (WiFi 4, 5 och 6) vilket gör att prestandan begränsas rejält av de slöaste. Att då dela upp klienterna på t.ex. två accesspunkter gör att du får betydligt rappare nät och mer möjligheter till lastbalansering.

Finns otaliga exempel, men exempelvis Zyxel Nebula NWA50AX, Ubiquiti UniFi 6 Lite, Grandstream GWN7660 eller Alta Labs AP6 kan vara värt att kika på. Kanske lite mer pengar än vad du hade tänkt lägga, men kom ihåg att en normal accesspunkt kan du ha betydligt längre än en konsumentrouter.

Av Kr^PacMan

Stort tack, säger mina ögon!