Inlägg

Inlägg som Kr^PacMan har skrivit i forumet
Av Kr^PacMan

Annonsen är avslutad

Av Kr^PacMan

Compucase S411 rackchassin

Hej,

Säljer av två stycken Compucase S411 rackchassin i använt skick. Ena kommer med front, den andra saknar front. Repor & damm finns, men är i funktionsdugligt skick. Ena har en Lian-Li fläktkontroller samt CD-ROM & Antec 80 mm fläkt. Båda saknar tyvär skenan i taket.

Specs:
4U 19"
Stödjer upp till E-ATX
6 st 5.25"-platser
Djup: 56 cm
Nätagg: 400W / 500W medföljer

Mer info: https://www.hec-group.com.tw/index.php?id=188

Bild 1,2 - chassi 1
bild 3, 4, 5 - chassi 2

Finns på Ingarö ca 30 min öster om Stockholm. Kan ej skickas. Betalning via Swish. Paketpris för båda 900:-

Läs hela annonsen här

Av Kr^PacMan

Om du inte behöver din gateway i UniFi-systemet finns det ju andra vettiga produkter från bla Ubiquiti, typ EdgeRouter X som kostar i runda slängar 500-600 spänn. Det är endast en router, ingen WiFi, vilket gör att du behöver komplettera med accesspunkter.

UniFis system är generellt dyrt om man bortser från accesspunkterna och personligen tycker jag inte det är värt ett par tusenlappar för att se lite statistik varje halvår i sin UniFi-kontroller.

Men att ha en trådad router plus accesspunkter är vettigt eftersom det blir enklare att uppgradera ex. Wifi-generation. En router man köper fungerar oftast många år och det är väldigt sällan man behöver byta ut den.

Jag kör Grandstreams GWN-WiFi-system just nu, där kontrollern är inbyggd i accesspunkterna, vilket är rätt smidigt ur många aspekter. Dock är systemet inte riktigt lika användarvänligt som UniFi.

Av Kr^PacMan
Skrivet av Loke81:

Går inte trots gjort enligt manualen.
Lånar det. Så lösenord finns redan.

Märke Teltonika RUT240

Måste tyvärr meddela att Teltonika faktiskt jobbar på en app, men det finns ingen i skrivande stund. Du får logga in via mobilen på routern och konfigurera. Glöm inte att uppdatera firmware!

Av Kr^PacMan

Vill du ha cloudmanagering med app kan ZyXEL GS1300-10HP vara ett vettigt exempel.

Ciscos nya CBS-serie är också prisvärd, kommer med livstids licens och verkar ruskigt stabil. Exempelmodell är CBS220-8FP-E-2G.

Kan spontant också tipsa om Instant On 1930-serien som har dubbla SFP:er och trevlig molnhantering. Exempelvis Aruba Instant On 8G 2SFP 124W.

Av Kr^PacMan

Det bästa med att köpa en accesspunkt är att du kan byta router i framtiden. Nästa generation WiFi blir ju WiFi 7 (om man bortser från 6E som inte ger några direkta fördelar utom i specifika situationer) och innan vi ser en bred implementering av WiFi 7 kommer det gå många år. Så om du köper en accesspunkt med WiFi 6 kan du räkna med att ha den minst i 3-5 år. Min första Ubiquiti-accesspunkt (den ursprungliga UAP) hade jag i över 10 år som exempel.

Ska du ha endast en accesspunkt för WiFi så finns det otroligt mycket att välja på. Jag har testat de flesta WiFi-system på marknaden och jag skulle spontant rekommendera Ubiquiti UniFi, Aruba Instant On eller Zyxel Nebula. Enkla att installera, de två sista har molnhantering och alla har stabil prestanda.

Av Kr^PacMan

Är det för spel skulle jag säga att WireGuard skulle passa rätt bra. Med en kompetent router som pfsense/opnsense blir det nog bra fart om man sätter upp Wireguardservern på LAN:et och låter utomstående ansluta.

Av Kr^PacMan

Netgates modeller är trevliga: https://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=5854783

Av Kr^PacMan
Skrivet av Resania:

Underbart svar, routern kommer att sitta fint skyddad nere i båten och inte utsättas för mer fuktighet än om man bor vid kusten (om båten nu inte sjunker såklart) så behöver inte något super skyddat där. Tanken är något som ska hänga med fram och tillbaka hemifrån då de kör på mobilt bredband hemma också.

Ska du ha en budgetmodell men som ändå är lite mer robust skulle jag säga att Teltonika är ett bra alternativ. Beroende på kravspec kan exempelvis RUT300 (utan WiFi)/RUT360 (med WiFi) eller RUTx09 exempelvis.

Av Kr^PacMan
Skrivet av Kalaspinglan:

Okej. Men då får jag väl köpa lite mer utrustning med tanke på att räckvidden inte är super på Vilfo (det jag har läst). Ubiquiti har jag lekt med tidigare.

Du får ju mycket kraftfullare routersaker med pfsense, men Vilfo/Vilfo software ger ju väldigt stabil användarvänlighet när det gäller att binda specifika enheter till en specifik VPN-leverantör. Så om du vill hålla på att pula är pfsense underbart, men vill du bara att det ska fungera skulle jag säga satsa på Vilfo eller bygg en router med Vilfos mjukvara.

Av Kr^PacMan

Vad är ditt användningsområdet? FTP används väldigt sparsamt idag mig veterligen, det finns betydligt bättre sätt att dela filer på nätet idag. Jag loggade in på min gamla Synology RS212 NAS och ser ändå relativt avancerade inställningar och SFTP-stöd. Oklart om de mindre 2-bay-modellerna som finns på marknaden har samma stöd, men gissningsvis.

Av Kr^PacMan

Tycker du har tänkt rätt i det mesta. Likt lAvliden skulle jag rekommendera ett 80 cm djupt rack om du misstänker att du kommer köpa ordentliga racksaker i framtiden. Ska du bara köra en desktop Synology-NAS på en hylla eller liknande går det nog utmärkt med racket du länkar. Gällande patchpanel skulle jag nog köpt en 48 portar om du inte vet exakt hur många kablar du kommer ha framdragna, för att vara säker på att få plats med alla kablar i patchpanelen. Du länkar en skärmad patchpanel, men hoppas att du valt en oskärmad CAT6a nätverkskabel för din installation (på grund av massa skäl).

Det är ju trevligt att ha samma märke i sitt rack, men grenuttag skulle jag nog köpa Deltaco istället, de gör exakt samma sak men kostar hälften så mycket. Jag tycker du ska vänta med ventilation tills du märker hur varmt eller kallt det är. Har du ett par enheter i ett 22U rack så ska det rätt mycket till för att temperaturen ska gå upp till kritiska nivåer.

Skulle också rekommendera en UPS av många skäl, men alltid trevligt att skydda din utrustning och inte få oönskade omstarter av NAS:ar och liknande. Det finns billiga rackmonterade varianter med relativt låg effekt, typ Powerwalker VI 500 / 750.

Beroende på hur du tänkt patcha till switchen kan en kabelgenomföringspanel göra det snyggare och mer lättjobbat.

Edit, gällande kabelgenomföring, så här se det ut hos mig (ursäkta dammet):

https://i.imgur.com/eBncn8g.jpg

Av Kr^PacMan

Alla APC:s modeller som har SmartConnect har ju gratis molnhantering/managering. Bara att ta en lämplig modell.

Av Kr^PacMan

På min Xiaomi Mi-telefon finns det en "Dataanvändning" under "Anslutning & Delning" under inställningar. Där kan du se vilka appar som drar mest. I mitt fall var det Facebook, Imgur och systemappar i toppen. Har du en Android-telefon borde du ha något liknande.

Av Kr^PacMan
Skrivet av Timpa:


Skriver i princip aldrig här längre men läser lite då och då. Men medlem har jag vart långt innan sweclockers gjordes om runt 2001.

Det tänkte jag inte ens på, om jag inte minns fel var det ju först forumtiden, och sedan kom ju blåa sidan efter det. Då kanske min användare inofficiellt fyller 23 i år, eller så

Av Kr^PacMan

Snart 21 år för mig, är långt ifrån aktiv men läser framför allt nästan varje dag. Tycker att man ser gamla rävar i nästan varje tråd faktiskt

Av Kr^PacMan

Vilken MSA-låda har du? Det är en viss skillnad mellan generationerna. Övrig hårdvara vore bra att få också.

Av Kr^PacMan

Har varit i kontakt med Powerwalker om detta - pipen går tyvärr inte att stänga av.

Av Kr^PacMan

Jag kör en lokal Adguard Home-instans med mycket gott resultat. Har dock inte jämfört rena svarstider, men spontant har jag inget att klaga på, fungerar lika bra som CloudFlares för vardagligt bruk.

https://i.imgur.com/xZo4gQB.jpg

Länk: https://adguard.com/sv/adguard-home/overview.html

Edit: De verkar ha en publik DNS på gång också: https://adguard-dns.com/en/welcome.html

Av Kr^PacMan

Annonsen är avslutad