Inlägg

Inlägg som Pellepelikan har skrivit i forumet
Av Pellepelikan

Varför blir det ofta antingen eller mentalitet? Perfekt med en snabbladdare när man har behov av det och perfekt med pulsladdning över natten, eller andra tillfällen som tillåter långsammare laddning. Oavsett pryl. Det gamla kan ju få finnas kvar även när det nya kommer?

Av Pellepelikan

Är själv 35+, köpte ny gamingdator för en månad sedan. Begagnad tinkpad från kjell.com med en saftig Intel i5 8350. Nu ska det nötas heroes of might and magi 3! Lirar med brorsan och kusinen, eller ensam. Det är minst lika mycket gemenskapen som spelet i sig. Glädjen finner du åter om du kan hitta några vänner att ha kul med.

Av Pellepelikan

Jag kör Tile, finns lite olika modeller, en kreditkortsformad för plånboken, en för nyckelring mm. Fungerar bra tycker jag.

Edit: verkar inte säljas i Sverige längre

Av Pellepelikan

Nu svarade jag för teknikprylat generellt, rätt eller fel...
Det beror på.

Nåväl, för vissa saker är designen oerhört viktig. Valde tex netatmo övervakningskameror, inte för att de är bäst, eller billigast, men enkla att få in någorlunda snyggt i hemmet. I garaget kör jag på tp-link tapo, ser ut som skit mw är bättre än netatmo och kostar en fjärdedel.

Lika så design prioriterat för tv och högtalare som är svåra att gömma, htpcn har jag byggt in i TV-bänken så där köpte jag inte ens chassi utan monterade allt på en spånskiva.

Generellt prioriterar jag design lågt...

Av Pellepelikan
Skrivet av mistahh:

Beror på din telefon, det finns en progressbar nedan fönstret.

Jo att det finns en progressbar har jag sett men den talar ju bara om hur många tester som är gjorda, det säger ju inget om hur lång tid testet förväntas ta och vad som är rimligt.

Av Pellepelikan

Eh, ska testet ta flera minuter eller är det något som är knas med min telefon?

Av Pellepelikan

Beroendeframkallande! Hade varit kul om man kunde få förklaringen till orden när man trycker på dem så man slipper gå till saol hela tiden

Av Pellepelikan
Skrivet av Zirker:

Nej exakt, hur löser jag det?

Har samma problem så jag skriver för att inte tappa bort tråden. Jag missade helt vad det handlade om, tolkade det som om jag ville att de visade annonser baserat på min historik men det var visst något helt annat.

Av Pellepelikan
Skrivet av Alphahanne:

Fast nu är det rätt uppenbart att folk rör sig mindre än någonsin och blir fetare och fetare. Finns hur mycket statistik som helst på det.

Läst flera inlägg om att det jag ger uttryck för skulle vara teknikfientligt. Inget kan vara mer fel, har inget emot tekniken i sig utan snarare hur den används. Utvecklingen går mer och mer åt att folk sitter kvar i sina stolar eller ligger kvar i sina sängar och gör allt därifrån. Samtidigt ökar hjärt- och kärlsjukdomar samt fetma. Visst, det är förvisso inte många steg jag tar extra för att tända/släcka/starta osv, men några steg är bättre än inga alls och totalt sett gör det lite skillnad.

Jag kör med två sådanahära för att via telefonen kunna sätta på och stänga av elementen i garaget beroende på elpriset. Ser jag att det blir billigt på natten så ställer jag lätt in en timer som startar elementen när det är billigt och stänger av när det blir dyrt. Visst hade jag kunnat göra det manuellt när jag är hemma men då hade jag behövt gå ut i garaget kl 01:00 på natten för att starta och 4 timmar senare gå ut och stänga av igen. Svårare blir det att göra det på dagen när jag är på jobbet, eller när jag är bortrest.

Har även en på vinden för att tända lyset när jag ska upp där. Hade varit klart dyrare eldragning för att få fram en lampknapp till vindsluckan då uppdragen el sitter långt från luckan. Nu säger jag bara, "hej google tänd/ släck på vinden" så löser det sig.

Sedan har jag för en del gamla lampor också så man slipper det tickande ljudet från de gamla timerarna o h även slipper ställa om dem en gång i veckan.

Har lampor som startar, ändrar ljusstyrka beroende på klockslag och sedan släcker sig.

Tjock är jag inte trots allt detta.

Hade däremot blivit galen om jag inte kunde trycka på en knapp för att tända taklampan när jag kom in i ett nytt rum. Smart belysning är för mig inte en ersättning utan ett komplement till "traditionell" belysning.

Av Pellepelikan
Skrivet av shugge:

Jag undrar varför nyheter/artiklar och annat som publiceras på Sweclockers inte korrekturläses innan publicering. Eller slarvar även den/de som ev. korrekturläser?

Jag börjar bli trött på att skicka rättelser i var och varannan text som publiceras, där t.ex. ord saknas, står i fel ordning osv.

Exempel:

I nyheten: https://www.sweclockers.com/nyhet/38302-eu-ska-utreda-apple-o...

Och:
I nyheten: https://www.sweclockers.com/nyhet/38301-hackargruppen-akira-h...

Ingen kritik riktad direkt mot Edin som har skrivit just dessa som jag tog som exempel. Andra skribenter/redaktörer är ibland lika slarviga.

Jag har hört att inte ens DN, SvD, Aftonbladet eller någon annan stor tidning har korrekturläsare längre. Det är för dyrt.

Tyvärr leder det till ett förfall av språket. Jag lider med och likt dig.

Av Pellepelikan
Skrivet av Edvin-89:

En bra sovsäck håller värmen bättre än vad ett täcke gör då det blir ett mindre utrymme som behöver värmas upp snabbare och inte släpper ut värme, som när man rör sig i sömnen.
Men kombinationen sovsäck och täcke i sängen är svårslaget hur kallt det än (rimligen) blir i vårt land.

Bara för att man har sovsäck behöver man inte sova på golvet

Ta på lite extra kläder så är problemet löst, finns ingen anledning att ha en sovsäck för nödsituationer. (Däremot är det ju kanon att nyttja sovsäck om man ändå redan har en)

Av Pellepelikan
Skrivet av doctor_N:

Vi har inte riktigt preppat för krig utan fokuserat mer på kris som att el eller vattennät slås ut under längre period.
Har därför gott om torrvaror och mat som kan tillredas på gas/kolgrill eller spritkök. Vi har vatten i dunkar så att vi ska klara oss tills kommunens tankbilar förhoppningsvis börjar komma och vi kan köra gasolvärme för att kunna ha lite värme.
Sedan har vi vevradio, vevladdare och powerbanks som hålls laddade för att kunna informera oss. Slutar betalsystem fungera har vi kontanter tillgängligt. Det går väl aldrig att preppa för allt men vi jobbar på att försöka följa MSBs rekommendationer så långt vi kan.
Skulle behöva en större powerbank och mer batteridriven belysning och det vore fint att komplettera vevladdaren med solceller.

Sedan har en sak slagit mig, toalett. Nummer ett är väl lätt löst men var gör alla i villaområdet sitt nummer två om avloppssystemet inte funkar... Här behöver vi tänka till lite.

Bor du i villa är toalett inte värre än att du bygger dig ett dass, har funkat i årtusenden innan så borde gå ett par år nu också. Det "riktiga" problemet får du när toapappret är slut...

I övrigt förstår jag inte varför så många preppers siktar på att lämna huset. Var ska alla ta vägen? Ut i skogen?

Min prepping bygger tvärt om på att vara kvar hemma. Vad ska jag med en sovsäck till i en nödsituation? Jag har ju säng med täcke och kuddar, ska jag lägga mig på golvet och sova istället? Snarare borde jag lösa problemet med att mitt vattenburna värmesystem fryser sönder om det blir elavbrott när det är 20 minus (ha en dunk glykol samt utrustning för att spola igenom systemet eller liknande).

Leva lyx får man klara sig utan, går utmärkt att leva på pasta eller ris i ett par veckor och lyxen får bli en burk kidneybönor om lördagarna.

I övrigt har jag ett gott lager med grillkol och gasol så jag klarar matlagning och koka vatten. Bor nära en sjö så tillgången på vatten i sig är inget problem. Skulle den bli förgiftad i händelse av krig, ja då är jag nog troligtvis redan död.

Av Pellepelikan
Skrivet av Tizzue:

Blev det någon fisk? Var och pimplade igår och frös mina fötter av mig haha. 4 par strumpor och skor men fryser ändå 😅

Många "varma" skodon missar helt sulan och satsar bara på massa stoppning i skaftet (sorel carribou är typexempel på detta fenomen) . Se till att få tag på ett par skor/stövlar/kängor med ordentligt tjock sula. Eller ställ dig på ett tjockt liggunderlag/frigolitbit om det främst är vid stillastående som du blir kall.

Av Pellepelikan

Är det någon som pimplar med ekolod för isfiske? Har ett humminbird helix och funderar på att köpa en issond men blir osäker på om den ger någon mer funktionalitet än den vanliga sändaren? Läste någonstans något som Indikerade att man var tvungen att ha issonden för att låsa upp isfiske läget på skärmen men verkar kunna byta till det ändå?

Vad är annars nyttan med issonden kontra att bara sätta en vanlig sond på en pinne och ha ett portabelt lod?

Mvh Erik

Av Pellepelikan

Sitter och suktar efter en 5700G för att uppgradera min athlon 300g (plex/unifi/lättare gaming a la homm3). Kan man få önska sig en 5800G3D?

Av Pellepelikan
Skrivet av skog1s:

Jag cyklar 2,6 mil varje dag, året om till jobb. Och har gjort det i många år.

Använder ingen hjälm.

Hur ser dina 2,6 mil ut då?

Hjälm likt bilbälte har man främst för alla andra idioter i trafiken. Det kvittar hur duktig man själv är. Cyklar man avskilt från bilar och andra motoriserad fordon minskar risken för olycka markant. Dubbdäck på vintern likaså.

Du kanske cyklar på en skogsstig där det varken är annan trafik eller halt. Att då insinuera att hjälm är onödigt vilket kanske läses av folk som cyklar i stadsmiljö och har helt andra förutsättningar, tycker jag låter inskränkt.

Mvh Erik, som bara är 35 år...

Av Pellepelikan
Skrivet av pjb:

Tycker den godaste julmusten blir det om man blandar med öl. Ca 2/3 julmust (numera sockerfri) och 1/3 folköl.

Blir inte det väldigt likt svagdricka?

Av Pellepelikan

Det hade varit intressant om ni plottade ljudnivå som funktion av luftflöde och inte bara som funktion av varvtalet.

Jämför man alphacools mot noctuan så har den förstnämnda (som ni skrev) lägre värden over 2000 rpm. Alphacoolen måste däremot upp i över 2300 rpm för att nå samma flöde och då är den istället mer högljudd än noctuan.

För övrigt är jag inte förvånad över hur Alphacoolen presterar. Om man kollar på ramen runt så är den ganska tjock, vilket innebär att själva fläktrotorn är mindre än de andra fläktarna.

Av Pellepelikan
Skrivet av maweric:

Ser detta skrivas ibland. Men är det verkligen konstaterat att så är fallet? Känns som en vanlig konspirationsteori.

Skrivet av kotz:

Får inte glömma när amerikanska myndigheter tvingade intel amd apple och andra att ge tillträde och annat skit efter 9/11.
Som snowden sedan avslöjade om jag inte minns fel.

Sen om det utvecklats till att amerikanska myndigheter har bakdörrar idag är väl troligt?

Aha, jag hade tolkat det som verifierat. Jag lägger till en förtydligande mening i mitt inlägg gällandes detta. Tack för påpekandet. Rätt ska vara rätt, fakta framför allt.

Av Pellepelikan
Skrivet av lillaankan_i_dammen:

X86 är framförallt Microsoft windows, allt annat behövs ej den.
Problemet är att typ 100% av alla tekniker inom vissa områden kör windows, och 100% av alla seriösa verktyg för dessa finns typ endast till windows.
Detta kommer självklart förändras men det tar tid.
Frågan är då om det är värt för Kina att plöja ner pengar på x86 eller mer satsa på det andra, skapa nya egna verktyg etc?

Dels kan jag tänka mig att man vill vara självförsörjande på processorer i händelse av konflikt och handelsembargo.

(Edit: obs. Detta är konspirationsteori men jag hade tolkat som sanning) Dels att man vill kontrollera bakdörrar i hårdvaran, likt amerikanska myndigheter tvingar intel och AMD till det (både för att kunna bygga egna men också undgå de amerikanska).

Sedan är det väl också lite som med rymdkapplöpningen, det finns inget värde i sig att nå månen men lärdomarna och kompetensbyggandet man gör för att nå dit är viktigt.