Apples beslut att blockera progressiva webbapplikationer från Iphones inom EU har kritiserats av EU själva. Kommissionen ska inleda en utredning om teknikjättens beslut strider mot rättsakten om digitala marknader (DMA). Apple menar att de tog beslutet med DMA i åtanke.

Vi förväntar oss att ändringen påverkar en liten del av våra kunder. Men vi beklagar fortfarande den påverkan som ändringen – som gjordes som del av vårt arbete att följa DMA – må ha för utvecklare av webbapplikationer och våra användare. – Apple om de uppdaterade reglerna.

Iphonetillverkaren menar att de är tvungna att ge stöd åt konkurrerande webbmotorer under DMA. Men för att ha kvar webbapplikationer skulle det kräva att Apple utvecklar en helt ny integrationsarkitektur för IOS som bolaget inte tycker är värt att göra. Apple lyfter att det kan medföra säkerhetsrisker att köra progressiva webbapplikationer på alternativa webbmotorer.

Nu har kommissionen begärt information från både Apple och applikationsutvecklare som underlag för en kommande utredning för att se om teknikjättens beslut strider mot DMA.

Bara förra veckan hamnade Apple i hett vatten med EU över en annan utredning om osund konkurrens kring musikstreamingtjänster. Det sägs att kommissionen ska böta teknikjätten strax över 5 miljarder kronor i mars.