Inlägg

Inlägg som Whaea har skrivit i forumet
Av Whaea
Skrivet av hokko:

Hej.

Installerade precis GTA 5 men spelet fryslaggar hela tiden. Kör inte maxade inställningar och har en decent dator

Specs 9700k @ 4.9 ghz allcore, rtx 2080, 16 gb ram 3000 mhz

video på lagg

Settings

Är det någon inställning som är superkrävande av dessa? Har provat köra med fxaa av och vsync på, även testat ändrat till 144 hz istället för 240 hz ifall det skulle göra någon skillnad men det hjälpte inte. Tycker inte att jag har så himla höga settings på. Video memory 1800/8000 mb

Testa öka grafiken. Du spelar ju trots allt bara på 1080p. En gissning är då du har ett kraftfullt grafikkort är att när du kör så låga settings att din gpu behöver knappt arbeta så din cpu får kämpa mer. Så dra igång allt på ultra men lämna MSAA på x4, Nvidia TXAA on, Grass quality på High. Eller dra ner Geforce experience och låt den optimera grafikinställningarna.

Testa kör med MSI Afterburner igång så får du även koll på hur din temp är och hur mycket dina komponenter orkar. Men jag gissar på att du kör spelet i 1080p och ganska låga settings...

EDIT: Såg att du använder msi afterburner, utöka i inställningarna så du ser gpu och cpu användning och även temp.

Av Whaea
Skrivet av Mountaincliff:

@Fenrisulvfan:
Nu hamnade jag här. Nytt nätagg, moderkort, SSD, och minnen 3600Mhz. Blev såld på RBGn..
Va tror du?

https://komponentkoll.se/bild/JVliK.png

Jag kör med samma moderkort som du valt först. Jag var tvungen att uppdatera till senaste bios för att kunna köra mina minnen i 3600 mhz. Även med det så bootade inte min dator alls med dom minnena isatta. Fastnade på orange led lampa "Dram".

Men jag satte i mina 2666 mhz och gjorde en update och sen fungerade det men tyvärr har jag haft problem och kan inte köra mina minnen i 3600 mhz... Fick BSOD några gånger, och även spelen krashade...
Jag har sänkt hastigheten till 3466 mhz och efter en vecka så har jag inte upplevt några problem.

Rekomenderar inte detta kortet, även dålig vrm kylning. Kör på detta istället https://www.inet.se/produkt/1902987/msi-b450-tomahawk-max
Eller så köper du ett b550 bräda

Av Whaea
Skrivet av Sverpderp:

Ok tack för hjälpen, ska prova det under dagen! Återkommer med resultat ikväll

måste bara slänga ihop min gamla dator med de delarna jag slaktade från den 😅

Har du ett ddr4 minne på 2666 mhz eller lägre är det ju bara stoppa in det för att lyckas med en BIOS update.

Kan rekomendera alla som kör med b450 f gaming bräda att uppdatera moderkortet till senaste. Har kommit ut enligt mig väldigt viktiga uppdateringar.

Av Whaea
Skrivet av Sverpderp:

Hej,
Jag är en rookie som har precis byggt en egen dator men när jag startar datorn så får jag ingen bild till skärmen.
Alla komponenter lyser så jag vet iaf att de är helt inkopplade och har HDMI kabeln inkopplad i grafikkortet.
Men kan likt förbaskat inte få upp BIOS.

Har följande:
• Sapphire Radeon RX 5700 XT 8GB Pulse OC
• Corsair 16GB (2x8GB) DDR4 3600MHz CL18 Vengeance RGB PRO AMD
• ASUS ROG STRIX B450-F GAMING
• Corsair Force MP510B 960GB
•AMD Ryzen 5 3600 3.6 GHz 35MB

Fick hjälp av en polare som håller på mycket med datorer att välja ihop dessa och han sa att hans brorsa har samma, tyvärr är han bortrest nu så jag vänder mig nu till högre makter.

Läste att moderkortet är kompatibel med Ryzen 3 och verkar som den är det med 5an också. Eller är det jag som är ute och cyklar?
Någon som skulle kunna supporta mig lite?
/Jocke

Jag installerade nyligen 3600 mhz ram till mitt b450 f gaming och datorn bootade inte. Det visade sig bero på att jag var tvungen att uppdatera BIOS, är ganska säker att det kan vara där problemet ligger för dig.

EDIT: Kan heller inte köra i 3600mhz, får bsod och spel som kraschar men fungerar efter jag satt dom i 3200 mhz

Av Whaea
Skrivet av mrE1:

Då skulle jag nog säga 200-250 kr. för nätagget

så ett paketpris på 4000 kr skulle med andra ord vara ett bra pris?

Av Whaea
Skrivet av mrE1:

@Whaea:

du kan lätt få 3000 kr för det.

3700x beror på vart du säljer den nånstans men upp till 2700:- på swe kanske 2400kr

b450f 700 kr

16 gb ram 300 kr.

Nättagget beror på modell osv. 200-300 kr.

säljer du via tradera/blocket får du säkert ut några kronor mer än om du säljer här via sweclockers.

Nätagget är ett Corsair CV550. Ah nice! Då blev det ju ännu bättre! Tack för hjälpen

Av Whaea

Vad är mina komponenter värd?

Hej!

Vad kan ett 6 månaders Asus rog strix B450 f Gaming + Ryzen 7 3700x (ink wrait prism cooler)+ 16 gb 2666 mhz + 550w corsair psu vara värt? I paket eller sälja allt separat, kan man få 3000 kr för det?

Av Whaea
Skrivet av Fenrisulvfan:

@Whaea: Har du testat köra dem i 3600MHz CL18?
Jag tycker inte det är värt att byta moderkort enbart på grund av RAM-hastighet.
Skillnaden mellan 3000MHz och 4000MHz är inte mer än kanske 10% och mellan 3200MHz till 3600MHz är den ännu mindre 5% kanske.
Om du trots allt ska byta moderkort, kolla så att RAM/MoBo finns med på QVL. (g-skill brukar ha en QVL lista med moderkort)

Ja det har du rätt i men är inte bara pågrund av mina ram jag vill uppgradera moderkort.
Ska hålla utkik efter det. Tack!

Av Whaea

Köpråd av moderkort.

Hej!

Jag vill ha ett nytt moderkort... Jag har köpt ett par ram minnen med 3600 mhz cl16 och det blir väldigt instabilt när jag kör dom i 3600 mhz, däremot fungerar det bra utan blåskärm och att spel kraschar i 3200 mhz. Det finns en hel tråd angående detta strul och jag antar att det beror på mitt moderkort som är lite av budget och blir lite instabilt med så snabba ram minnen.

Har läst att detta moderkort inte har den bästa vrm kylning heller och det gör att jag vill byta ut i god tid satsa på ett bra gaming moderkort.
Jag vill även kunna vara redo för nya generation av Ryzen, även för nykommande gpu. Jag har läst att b450 ska ha stöd för nästa generation av Ryzen men vet inte om det är det bästa att sätta en sån cpu på detta moderkort.

Till min fråga. Vilket moderkort är det som rekommenderas idag för Ryzen 3700x? Räcker det med ett B550 eller borde man satsa på ett X570 direkt?

Har lagt ögonen på detta https://www.webhallen.com/se/product/319201-ASUS-ROG-STRIX-B5... tillsammans med 1 Tb m.2 ssd

Pc specifikationer står i min beskrivning

Har inte bestämt mig ännu för om jag ska slösa pengar på ett nytt moderkort tänkte att det kan vara värt att fråga om råd först. Annars har jag inte problem att lägga pengar på pc komponenter

Av Whaea
Skrivet av Avot:

Minne
Dom funkar fint på min bräda med nyaste bios och en 3800x

Det funkar sådär för mig. om man kollar specifikationerna på asus hemsida står det att det går "3600 mhz (oc)" men då var jag tvungen att uppdatera moderkortet. Jag uppdaterade det och funkade men på något sätt blev det väldigt instabilt med 3600 mhz, spel krashade, fick bluescreen så sänkte till 3200 mhz och allt fungerar nu. Har kört memtest och lite annat. Har en annan tråd om du känner för att läsa angående detta

Av Whaea
Skrivet av Sveklockarn:

Jag har ingen lösning på ditt problem, men jag kan berätta hur det var när jag köpte min Intel i7-6700K vid Skylake-releasen. Den datorn hade oförklarliga frysningar när man spelade där det inte ens gick att starta om datorn med reset-knappen, trots att inget testprogram hittade några fel. BIOS var redan uppdaterat till senaste.

Lyckades byta ut alla komponenter genom återköp/garantier, bytte moderkort, bytte grafikkort, bytte minnen fyra eller fem gånger (inget av dem visade några fel). Körde enbart MemTest i flera dygn totalt mellan alla minnen jag bytte. Sista gången jag bytte minnen köpte jag ett dyrt 32 GB-kit från QVL-listan till mitt moderkort för ca 4500 kr, men det hjälpte inte. Klockade ner CPU, minnen, grafikkort, ingen skillnad. Till sist bara sket jag i det och spelade så gott jag kunde med en dator som bara funkade någon eller några timmar åt gången.

Vid den här tidpunkten hade jag haft en ny dator som inte funkade 100% i nästan ett år, som jag lagt ner otaliga timmar på att felsöka och reklamera delar till.

Jag hade uppdaterat BIOS flera gånger innan men ungefär ett år efter att jag köpt grejerna så kom till sist en BIOS-uppdatering som gjorde att jag fick en fungerande dator. Minns att jag spelade GTA V i närmare ett dygn efter uppdateringen innan jag kunde konstatera att datorn äntligen slutat hänga sig.

Jag har fortfarande ingen aning om exakt vad problemet var, beskrivningen till BIOS-uppdeteringen som gjorde att allt funkade var bara "Improve system stability" eller något liknande intetsägande. Tyvärr ligger den sortens problem nog utanför vad användaren i de allra flesta fall klarar att åtgärda.

Byt du minnen om du känner för att få tillbaka lite pengar. Jag hade nog låtit det vara sålänge det fungerar.

Wow fick typ ångest av att läsa det där xD Ja pc kan vara ett rent helvete...

Ja jag har börjat fundera på att bara låta det vara och köra, nu fungerar allt som det ska. Spelade Gta V hela 7 timmar igår utan några problem alls. Men går också i tankarna att lämna ryzen, köpa nytt moderkort med i7 10700k men lär ju inte göra någon rejäl prestanda höjning där men ångrar lite av att jag tog en 3700x då jag enbart spelar på min dator... Men jag får se hur jag gör, bästa är väl att bara låta det vara så undviker jag att det skulle bli några problem om jag byter ut moderkort och cpu

Av Whaea

Well, allt fungerar bra nu efter att ha ställt ned ram minnenas hastighet till 3200 mhz. Hade ju gärna kört dessa i 3600 mhz, vad bör jag göra för att få det stabilt? Är det ett nytt moderkort som kan behövas då eller?

Av Whaea
Skrivet av Sveklockarn:

Tittade precis i manualen till ditt moderkort. Under "AI Tweaker" har du ett alternativ som heter "Memory Frequency", där bör du kunna ändra från "Auto" till någon av de frekvenser som stöds av dina minnen.

Yes, har ändrat till 3200 mhz, hittils inga problem. Hoppas allt fungerar

Av Whaea
Skrivet av ExcZist:

Borde bara vara att sänka hastigheten, annars ställer du in det manuellt.
Värsta som kan hända är att den inte startar för att datorn inte gillar hastigheten men borde inte vara några problem.
Så här ser det ut för min 3800x och minnen, ursäkta mobil bilder men det var lättast
Hjälper det inte att köra i långsammare hastighet så är väl det något fel på minnen då men borde funka utan problem.
https://i.imgur.com/6JMQXT1.jpg
https://i.imgur.com/YrAZrRl.jpg

Nejdå man ser ju klart och tydligt på bilderna. Stort tack ska testa köra det nu i 3200 mhz, fungerar det ej så skickar jag tillbaka dom

Av Whaea
Skrivet av ExcZist:

Är ju ingen garanti att det funkar i den hastigheten som står på minnena har jag lärt mig, har flera Ryzen datorer och i7or där ingen klockar exakt likadant med minnena.
Hade 2st 6700k med exakt likadana moderkort men den ena gjorde bara 2933 och den andra gjorde 3200mhz med samma minnen.
Har samma problem på Ryzen min 3800x kunde inte klocka minnen över 3000 på mitt B450 men min 1800X/1700x klarar det på samma moderkort och på mitt X370 så klarar min 1800x/3800x av att hålla 3333mhz men inte min 1700x dock gäller det mina corsair dominator minnen som är gjorda för 3000mhz.
Vet inte riktigt varför det är så men har börjat tro att det hänger på cpu/moderkort om det ska funka med men kan mycket väl vara fel då jag inte är så kunnig vad gäller minnen.

Hm okej! Ska testa ställa net minnena till 3200 mhz. Är det bara gå in i bios och välja 3200 mhz eller bör jag vara försiktig?

Av Whaea
Skrivet av ExcZist:

Och det hjälper inte att köra minnena i lägre hastighet?
Provat andra spel med de minne och se om det kraschar?
Alla datorer och minnen gillar ju inte alltid att köras i höga hastigheter, kan inte körs mims predator minnen över 3000 medans mins dominator klarar 3333 och är gjorda för 3000mhz.
Dock kan ju spelen krascha om datorn blir instabil

Det är ett alternativ att testa, ja. Men tycker det känns trist att behöva ställa ner dom när man betalat ca 500 kr extra för att just få 3600 mhz... är kanske bättre att skicka tillbaka dom och gå på 3200 mhz

Av Whaea
Skrivet av GuuFi:

Eh, välkommen till GTAV online som kraschar när den känner för dig och helst inte sparar någon av din progress utan att meddela dig.

Konceptet är kul men att tappa all progress minst en gång i veckan efter 2-3 timmar missions är inte min typ av kul grej jag orkar hålla på med.

Lyckades tillslut hitta var kraschraporterna sparas. Vad jag har börjat förstå så är det mina ram minnen det är fel på.

Av Whaea

Shit vad jag spammar denna tråd men händer nytt hela tiden!

Testade köra gta v som admistratör och kunde köra det i en timme utan några helst problem, tror de även var mer än en timme. Sen vet jag inte om det var det som hjälpte dock?

Efter en stunds spelande tänkte jag att jag ska testa starta Msi afterburner då endel påstår att just det programet har endel påvärkan i endel spel (kan inte starta cod mw med msi igång) så jag tryckte alt + tab, startade msi afterburner och gick tillbaka i spelet. 5 sekunder efter det kom igång så får jag BSOD "Memory_Management". Googlade och fick förståelse att det lutar åt att ram minnena är defekt. Jag testade då köra Windows memory diagnostic och då det var klart får jag 3 stycken varningar!

Jag har ingen som helst aning om hur jag läser dom eller förstår dom men det står följande
"The application-specific permission settings do not grant Local Activation permission for the COM Server application with CLSID"

Så vad bör jag nu göra?

Vill också en engång påpeka att allt detta började efter jag bytt ut mina ram minnen till nya G.skill 2x8 gb 3600mhz cl16.

EDIT: Senare under dagen ska jag testa byta tillbaka till mina andra ram jag hade med 2666 mhz och se om allt fungerar som det ska

Av Whaea
Skrivet av Sveklockarn:

Ja, precis. Utan att veta vilket moderkort du har så finns det säkert en hel lista med options för lägre hastigheter.

Allt står i min beskrivning vad jag har

Av Whaea

Hittade precis kraschlogg då mitt gta stänger ned

"[2020-08-21 21:41:51.843] [DISPLAY] [10416] [gamelaunch] Game exited with code 0xc0000005 (3221225477)
[2020-08-21 21:41:51.844] [DISPLAY] [10416] [crashdetection] Game left no exit file.
[2020-08-21 21:41:51.844] [ ERROR ] [10416] [crashdetection] Exit code 0xc0000005 indicates a fatal game exit (reason: STATUS_ACCESS_VIOLATION)"