Inlägg

Inlägg som Whaea har skrivit i forumet
Av Whaea
Skrivet av Axel95:

@Whaea: Du kan vara lugn. jag har två kompisar som har denna skärm som båda är nöjda med sina.
Annars finns denna https://www.inet.se/produkt/2216194/lg-27-ultragear-27gl83a-q...
Har tänkt skaffa den själv.

Ah inser att köpet kanske inte var så dumt iaf, tänker att om jag hade ångrat och hittat någon annan skrärm så blir frakten så dyr om man väljer ångrat köp :/

Men däremot den lgskärmen såg ju inte så dum ut heller, den hade ju också bara 1 ms? Fast 1 ms i jämnförelse med 4ms kan väl inte vara märkbar antar jag?

Av Whaea

Var Acer Predator XB271HU ett bra val?

Hej!

Har precis beställt en Acer 27" gamingskärm Predator XB271HU från Komplett.se då jag såg att den var pris sänkt.
Nu i efterhand börjar jag stressa upp mig själv att jag kanske borde lagt pengarna på en annan skärm?

Har läst mycket om den, kan inte direkt hitta många missnöjda men jag brukar oftas ta koll på vad det är för prylar istället för att stirra sig blind på priset...

Mitt krav är Ips, 1440p 144hz 27" och budget på 5500 Kr. Kanske jag behöver större bugdet för att få en bra dator skärm för den summan?

Tacksam för snabba svar så jag kanske hinner avbeställa denna om det skulle vara så att jag får bättre tips

Av Whaea

Kommer detta vara adjöss till 30 fps, eller kommer det fortfarande att existera?

Av Whaea

Har exakt samma som dig fast ett betydligt tystare ljud. Coilwhine vilket som är tyvärr rätt vanligt brukar oftas vara det som orsakar ljudet. Vad jag har förstått går det ej att fixa utan måste bytas in.

Jag kontaktade Corsair angående detta och dom ska skicka mig ett nytt så fort jag får orken att skicka alla uppgifter till dom!

Av Whaea
Skrivet av Drakulla:

@Whaea: tack för ditt svar då vet jag temperaturena stämmer, har också tänkt på att stock kylaren låter så kanske blir en ny för mig också!
Kan du länka den tråden så jag kan läsa den?

Fel av mig, jag skapade aldrig en tråd jag skrev och frågade i "AMD Ryzen 3000 "Matisse" – samlingstråd" tråden. Du kan hitta min fråga där på sida 419

Av Whaea

Jag förstår din oro. Jag byggde nyligt min första AMD pc och körde med Stock kylaren/Wrait prism cooler till Ryzen 7 3700x och det första jag kollar är temperaturen och i idle så hoppade den väldigt mycket, kunde ibland hoppa upp till 65c och sedan hoppa neråt. I spel som typ Battlefield v med allt på ultra, dx 11 1080p så kunde den hoppa upp till 85c men det var oftas i menyn, eller laddning.

I själva spelets gång så låg jag på samma temp som du, det är helt ok, faktiskt bra temps för en kylaren som medföljer. Jag bytte ut min kylare för några dagar sedan mot en fractal design s24 då jag störde mig otroligt på Wrait prism cooler var så högljudd, den varar upp ibland och lever jävel xD

Kort och sagt. Dom temperaturen du får är helt normala. Har även gjort en tråd angående detta då jag alltid kört med Intel.

Av Whaea
Skrivet av panpo98:

@Whaea: Moderkortets hemsida där man hittar bios uppdateringar bruka nämna vad som blivit bättre.

Det bruka finnas flera sätt att nollställer bios (CMOS). Dom sätt som görs medan strömkabeln är utdragen är bättre, känd för att fixar flera fel. Antingen gör du som det står i moderkorts manualen eller ta bort batteriet som ser ut som ett mynt en stund.

Moderkort
Processor+Kylare
Minnen
Nätagg

Ha bara 4 delar kopplade så länge och se/lyssna om den startar normalt (fläktar snurrar normalt). Utanför datorn ska du bara ha strömkabeln till väggen. I datorn har ska du bara ha kablarna från nätagget till moderkortet och Powers SW från chassit som startar datorn.

Har du redan nollställt bios så gör du det igen efter att du tagit bort allt som inte behövs. Vissa behövde ta bort det som orsakade felet och nollställa bios för att fixa fel.

Om den verka startar normalt sätter du in grafikkortet och lyssnar om felet är tillbaka.

När det är fixat kan du koppla in skärm, mus, tangentbord, chassit fläktar mm.

Tack! Är lite osäker på om jag förstår dig rätt? Ska jag inte heller ha i ssd kopplad?

Skulle du bedömma att det jag upplever är något fel, eller är det normalt?

Av Whaea
Skrivet av Ratatosk:

Då blir min fråga, om du ställde om i UEFI, så att dina chassifläktar inte styrdes av CPUns temperatur utan av moderkortets?
Som standard styrs de nämligen av CPUns, dumt nog.

#18307914

Gör dom? Nej jag ställde inte om något sånt.

Skickades från m.sweclockers.com

Av Whaea

Hej. Jag bumpar tråden här nu då jag fortfarande inte fått några svar.

Har kollat endel youtube klipp där folk har byggt deras pc med samma moderkort och ryzen 5 3000 och ryzen 3000 men dom har en normal boot? Har testat för övrigt att byta plats på mina ram minnen och även testat med en ramsticka och inga förändringar.

Jag funderar på att köra en cmos reset? Behöver jag bara ta ur batteriet från moderkortet eller har mitt asus rog strix b450 f gaming någon enklare lösning?

Samt att uppdatera mitt bios, hur nödvändigt är det att uppdatera det? Vad får jag för fördelar och nackdelar? Men förståss om det är värt att köra med senaste bios versionen som finns just nu?

Av Whaea

Som många har skrivit angående kylaren som medföljer amd "wrait prism cooler" så är den väldigt högludd!

Jag ångrar att jag inte köpte med en kylare på samma gång då jag köpte mina pc delar.
I annat fall så funkar kylaren, men jag skulle enbart gå på prism cooler om det handlade om pengar.

i Battlefield v ultra 1080p dx11 utan vsync så låg jag för det mesta på 70c-75c. Den är mycket bättre än stock kylaren som medföljer Intel och framförallt snyggare vilket jag bryr mig mycket om

Av Whaea

Well jag vill verkligen tacka er alla som har hälpt mig. Äntligen har jag fått förståelse över esd-armbandet.

Är verkligen nöjd med kylaren! Äntligen är det någolunda tyst, höll på att bli galen på Amd wrait prism cooler... visst den var okej men högljudd!

Än en gång tack <3

Av Whaea
Skrivet av Hugashaka:

Kör längre testperioder. Vattnet tar lite tid på sig innan den kyler effektivt. Ljudet kan vara vad som helst. Kan vara vattenpumpen, eller kanske en obalanserad fläkt.

Skickades från m.sweclockers.com

Efter en stund i Battlefield v, högsta grafiken, dx11 och 1080p utan vsync så är det riktigt bra temp, max 68c men ligger under spelets gång kring 60-65c. Hör ett "buzzing" ljud ibland, typ när jag startade spelet eller tempen stiger så jag antar att det är vattnet som cirkulerar eller pumpen som gör saker

Av Whaea

Fortsätter med denna tråd. Precis installerat och varit extra försiktig och kollat en video på hur dom monterar en fractaldesign kylare på en amd cpu.

För det första så tycker jag temperaturen är väldigt hög!? Den ha hoppat som högst till 61.4 c och kan hoppa från 31c till 55c. Nu har jag låtit systemet vara på 10 min och den ligger och dansar på 30-35-45-30-32-36-45-55-31 ni förstår.

För det andra så hör jag ett oroväckande ljud, jag är osäker på om det är normalt men hör typ ett kracklande ljud från kylaren, typ som en mekanisk hårdisk som läser. Min kompis säger att det är normalt då det är vattnet som cirkulerar, eller att ljudet kommer ifrån pumpen. Ljudet är väldigt tyst, måste ligga med örat mot för att höra.

Men temperaturen är jag orolig över

Av Whaea
Skrivet av twit:

Brukar du duscha för att bli ren eller räcker det med att gnida bort skit med en torr handduk? Kemiskt ren bensin eller kemiskt ren aceton fungerar alldeles utmärkt. Ja, aceton löser upp en del plaster och kan missfärga ytor, men du kommer inte hitta några sådana plaster eller ytor i närheten av värmespridaren eller kylflänsen du skall rengöra. Tänkte du spruta aceton i hela burken kanske du lyckas hitta någonting som tar lite stryk, men detsamma gäller vad du än väljer att rengöra med.
Kemiskt ren bensin eller aceton finns i en ordinär livsmedelsbutik, generellt i deras "kemiavdelning". Notera att du bara skall köpa en kemiskt ren variant, det finns exempelvis aceton som används som sminkborttagning men då innehåller den diverse annan smörja du inte vill kladda ner med eller aceton med olja, vilken lämnar oljerester efter sig.

edit: tänk också på att plocka bort den gamla kylaren på rätt sätt: värm upp, vrid tills det lossnar.
https://www.amd.com/en/support/kb/faq/cpu-7

Ok men då springer jag iväg och köper kemisk ren aceton då
Hade igång datorn ett tag innan och vred försiktigt på kylaren, satt inte det minsta hårt.

Är oerhört tacksam för ditt svar!

Skickades från m.sweclockers.com

Av Whaea
Skrivet av Hugashaka:

Aceton fungerar utmärkt. Jag utgår från att både heatspreadern på CPU:n och kontaktytan på kylaren är av metall?

Skickades från m.sweclockers.com

Förstår inte riktigt vad du menar tyvärr...
Den som sitter på nu är wrait prism cooler och ska sättas dit en fractal design s24

Av Whaea
Skrivet av PlogarN97:

Nja. Behöver väl helst vara på en omålad yta, där det är ren metall?

Om du ex skulle festa i en yta som är icke ledande pga färg eller dylikt så ger det inte så mkt effekt heller.

—-
Använd kemiskt rent bensin eller aceton för att rengöra kylaren/cpu
Skickades från m.sweclockers.com

Jag antar att jag kan skrapa lite försiktigt där det är målat?

Är just det jag har läst, men endel säger att man behöver inte rengöra den om man får bort all gammal kylpasta, andra säger att den ska rengöras, endel säger att man inte ska använda kemiskt ren bensin/aceton då den löser upp plast osv! Är en djungel och kan inte bestämma mig

Av Whaea
Skrivet av p.lindblom:

Ja, exakt så.

Perfekto! Tusen tack!

Kan passa på att fråga dig angående kylpasta? Nu har ju den kylaren som sitter nu suttit bara 2-3 veckor kommer jag behöva rengöra min ryzen 7 cpu med någon vätska eller räcker det med att ta bort det med vanlig hushållspapper?

Av Whaea

Okej, tusen tack alla för snabbt svar!

Pågrund av min självosäkerhet, jag behöver endast fästa esd armbandet var så helst i/på chassiet och sedan runt handleden?

Av Whaea
Skrivet av lowngcawt:

Det handlar inte om att vara jordad.

Du ska vara potentialutjämnad med dina komponenter, det är vad som spelar roll. Att ta i ett element eller i diskbänken hjälper inte någonting överhuvudtaget.

Ojdå, så jag har verkligen varit fel ute. Hur blir jag "potentialutjämnad"?

Skrivet av PlogarN97:

Ha inte nätagget inkopplat i väggen när du ska gräva i datorn.

Okej!? Förklara gärna i "Barnspråk" om varför. Är nyfiken men har en känsla av att jag kommer ha svårt att förstå dig.

Skickades från m.sweclockers.com

Skrivet av p.lindblom:

Peta på chassit innan du petar på övriga komponenter i datorn. Så länge du inte samtidigt står och dansar twist med foppatofflor på en billig heltäckningsmatta kan du vara lugn.

Okej så jag behöver bara ta i chassiet till och från så är jag good? Var kommer esdarmbandet in i bilden då?

Av Whaea

Behöver snabb hjälp angående att jorda sig, behöver byta cpu-kylare.

Hej!

Sitter nu här engång med min pc som jag byggt ihop för ca 3 veckor sedan och nu är det dags att byta ut den högljuda cpufläkten och montera vattenkylning till cpun.

Min fråga är hur jag jordar mig på bästa sätt? Har läst en massa frågor kring detta men inte fått svar på min fråga.

Då jag byggde datorn så kopplade jag i mitt psu till väggen och sedan satte jag esd armbandet runt foten och nöp fast det på psun:s galler där fläkten sitter. Jag antar att det är rätt sätt? Men nu när jag skulle göra samma så inser jag att väggutaget inte är jordat, alltså är ett gammalt uttag, hur gör jag nu eller funkar det ändå?

Jag har ett element nära mig och nör jag byggde ihop min dator så tog jag till och från i elementet för att vara extra noga, men nu när jag inser att jag kanske inte har gjort på rätt sätt så vill jag absolut inte börja pillra i datorn, tack och lov att den fungerar dock!

Kortfattat min fråga: Kan jag koppla mitt psu till ett ickejordat vägguttag och sedan sätta esd armbandet runt foten och nypa fast esd armbandet i psun?
Eller kan jag bara nypa fast den i elementet och sedan runt foten?