Inlägg

Inlägg som gustav901 har skrivit i forumet
Av gustav901

@Sirresnake:

Första bilden:
Jag tycker idén med paraplyerna är jätte bra, färger är fantastiska. Jag skulle testa att beskära bort distraktionerna i bakgrunden. Eventuellt lite digital borttagning av saker i bakgrunden också.
Vill du att jag laddar upp en bild för att visa hur jag tänker?

Andra bilden:
Jag håller med LaoLao om att andra bilden har en miss-match mellan storlek och fokus. Samtidigt som lampan i bakgrunden är ljusare vilket gör att ögat dras dit.

Tredje bilden:
Testa att stänga bländaren lite för att få en mjukare övergång ifrån de som är i fokus och de som är i bakgrunden. Om man hade en blixt man kunde ta av kameran hade jag lekt lite med den för att se om man kan skapa lite mer djup.

Fjärde bilden:
Det finns inte tillräckligt med separation mellan fokuspunkten och bakgrunden där båda är röriga och samma färg.
(Sen får vitbalansen det att se ut att bli regn)

https://farm5.staticflickr.com/4882/44992253385_ddcfc97348_k.jpg

Det här är inte en bra bild, den är bara för att visa skillnaden när det är olika färger och fokuspunkten inte är rörig.

Av gustav901

@Broken-arrow:
Hej igen, min "follow" på tråden försvann annars hade jag svarat tidigare.

Ifrån ditt inlägg 5/25 -18:

Första bilden:
Här hade du behövt HDR, för jag misstänker att det såg bättre ut i verkligheten.
Här blir det ljusa löven en stor överexponerad röra medan de mörka delarna blir "smörig" pga av att de har "pushats" för mycket.
Kompositionen är för bred för stigen som inte sticker ut tillräckligt mycket.
Jag testa att skära riktigt hårt och pilla med ljuset men känner inte att jag lyckades göra något speciellt vettigt av den.

https://i.imgur.com/aIxfkdu.jpg

Det som hade kunnat funka skulle ha varit något/någon som gick/sprang emot kameran med ganska tunn fokus, men nu blir det mest bara en röra av grönska som kameran inte kunde hantera.

Andra bilden:
Hade åter igen behövt HDR.
Jag håller med dig om att sänka kameran hade varit bättre. Utöver det tror jag kameran kunde ha vinklats lite annorlunda.
Separation mellan stubbe och bakgrund är kritiskt här då det ser ganska rörigt ut just nu. Kom ihåg att zooma in och baka bakåt.

https://i.imgur.com/oU0D1Es.jpg

Tog du många olika bilder på stubben? Känns som rätt tillfälle att testa en miljon olika vinklar för att identifiera vad exakt var det som drog dig till stubben.

Tredje bilden:
Saknar "pay-off". Hade träden inte funnits i bakgrunden tror jag det kunnat funka men nu känns det som de tar över men inte tillräckligt mycket för att ge en känsla av att spåren "sväljs".
Tror man skulle kunnat få något riktigt intressant med en närbild på lilla trädet på höger.

Fjärde bilden:
Det första jag reagera på är att fokuset är jätte konstigt. Sen laddade jag ner bilden och öppna i Lightroom och insåg att det "ofokus-borste". Kom ihåg att man kan ha flera adjustment brushes på varandra.
När man leker med den måste man vara väldigt exakt och/eller hålla koll på perspektivet i bilden för att avgöra hur verkligheten hade funkat.
Allting lutar åt samma håll så man skulle nog kunna göra något med det här, men jag vet inte vad. Men allt går att lösa med tillräckligt många blixtar
Om du kommer tillbaka till samma ställe med samma ljus, testa att rikta kameran mera uppåt och stäng bländaren till F/16 eller liknade och se om du får någon trevlig effekt.

Av gustav901

@Sirresnake:
Väldigt snällt av fågeln att vrida ögat mot dig

Definitivt över exponerad med ca 0,5-1 stop.
Personligen hade jag beskurit den lite hårdare och försökt måla "mindre fokus" på grenen (skärpa, exponering, konstrast, osv).

Vill du att jag laddar upp en bild på hur jag hade gjort (om än lite slarvigt)?

Av gustav901

@Broken-arrow: HDR bilder måste tas på rätt sätt, annars blir de bara skräp.
Målet är oftast att få det att se naturligt ut, vilket det inte blir om allting är 18% grått.

Du har fortfarande lite för mycket återhämtning av himlen, jämfört med hur mycket data du har och det får den här "halon".

https://i.imgur.com/svWrQi7.png

Men det är fortfarande VÄLDIGT mycket bättre.

1h15m lång video om naturliga HDR som jag tycker är väldigt bra video.

Något jag kom att tänka på var skärning och "Rule of 1/3". Oftast är det en bra ide att lägga horisonten i linje med någon av 1/3 linjerna. Om du beskär en bild i Lightroom är det de sträcken du ser som en overlay.

Testa de olika beskärningarna för dig själv och se hur det påverkar känslan av bilden. Vanligtvis tänker man på det när man tar bilden så det blir inte så jätte stor skillnad i de 3 skärningarna du ser här under.

https://i.imgur.com/FPmDr0x.jpg

Ifrån vänster: Orginal, horisonten på övre 1/3, horisonten på undre 1/3.

Personligen skulle jag säga me den fokus punkten du valde här att övre 1/3 fungerar bäst, men det beskär växterna på ett onaturligt sätt, men det är så eftersom bilden inte var tänkt att skäras på det sättet.

https://i.imgur.com/a5hudpa.jpg

Angående bild 3 skulle jag säga att det finns inget att fästa ögat på. Ögonen dras till den orangea linjen, men sedan har de ingenstans att ta vägen.
Himlen är för mörk och stjärnorna syns knappt så ögonen går inte dit.
Marken är för mörk så det syns inte om det är något intressant där heller.

Testa själv att förklara bilden och se om du hittar något specifikt man skall titta på. Fundera sedan på om det finns något sätt för ögonen att gå ifrån den ljusaste delen av bilden till det som du vill att man ska titta på (förutsatt att det ljusaste inte är det man ska titta på).

Av gustav901
Skrivet av EliteSweden:

Förstår vad du menar.

Men undrar då lite varför man väljer att lägga upp en sådan bild för kritik när man vet att både tiden är kort och ljuset bli dålig pga popup blixten? Du vet redan att det är en undermålig bild och inget du var nöjd med från början. Borde du inte i så fall leta upp någon lite äldre bild som du själv är väldigt nöjd med?

Kritik, bra som dåligt vill man ju oftas ha på just de bilder som man själv tycker står över mycket av allt annat man fotat. Motorcykeln känns även den lite, "ok, en motorcykel från sidan" inte mycket mer, saknar kontrast, urvattnade färger och rörelseoskärpa över hela bilden.

Ber om ursäkt om jag framstår som att jag hackar på dig, Absolut inget illa menat, trodde bara att dina bilder höll högre kvalité av vad jag har läst lite längre upp i tråden, du ger ju bra råd men det framgår inte riktigt i dessa bilder.

Jag skrev ett långt svar till dig men råkade stänga fliken och orkar inte skriva om allt. Så summery:

Jag lägger upp något här om jag känner att bilden borde blivit bra men det inte blev det och jag inte vet varför.

Du är fel publik (inget personligt)
Saknar inte kontrast utan det är ett intryck du får ifrån gräset. I framtiden ska jag fundera på om det är värt att -75 Green Luminance (gör massredigeringar och blir problem med gröna motorcyklar).
Färgerna är korrekta och inte urvattnade, bara gräset pga av exponering.
Nej, bilden är inte oskarp. Osäker på varför du upplever den som det.

Jag fotar inte samma saker, för samma publik, för samma ändamål som du gör. (Jag tittade på din sida, många vackra bilder men annan kategori).

Av gustav901
Skrivet av EliteSweden:

En banan kort och gott.
Platt bild med tråkigt ljus, känns rättså tillintetsägande, ett sidoljus istället hade väl gjort den lite roligare.

Borde vara långt ifrån den bästa bilden in din arsenal du kan lägga upp för kritik?

Hinner inte ta fram så mycket kamera utrustning och duka på 6 minuter
Pop-up blixten så rakt på blev det, tråkigt ljus av den anledningen.

Har inte fotat på länge så har inte mycket att välja på.

https://i.imgur.com/6B3wt7S.jpg

(Jag orkade inte exportera och ladda upp, det är bara en screenshot ifrån Lightroom)

Hade velat ha honom lite längre bak, inte skurit av hjulen, ljuset ifrån andra sidan. Men på det sättet jag fotar där så går det inte att göra mycket åt det.

Av gustav901

@Broken-arrow:
Angående staketsbilden skulle jag rekommendera att du läser på/kollar på videos angående "ledande linjer" (leading lines på engelska).

Det handlar om hur du får betraktaren att börja kolla på ett ställa av bilden och sedan följa linjer som finns i bilden till att titta på något annat. Tror jag nämnde konceptet på en av dina tidigare bilder på en å som slingrade sig bort i bilden.

Av gustav901

@Broken-arrow:
Första bilden ser riktigt trevligt ut. Har man stativ är det ett klassiskt exempel där man brukar ha att högt f-värde för att få allt i fokus. En av de bästa sakerna med stativ som nybörjare är att man kan testa alla olika inställningar och se hur det påverkar.

I andra bilden så överexponerade du såpass mycket att "all data försvann", det blev 100% vitt. Det är en bild med fruktansvärt hög kontrast så det är lämpligt att använda HDR. Samtidigt som ett högre f-värde hade fått det mer klassiska att allt är i fokus, alternativt ett längre objektiv (mer mm) för att få betydligt mer oskärpa i bakgrunden så det är en tydligare separation mellan bakgrund och förgrund.

Ska du ha en stad, solnedgång och stjärnor i samma bild måste du i stort sätt köra HDR. Här finns det inga moln så det kommer vara relativt lätt att sätta ihop ett par olika exponeringar.

Om du vill ha skarpa stjärnor är maximum 30 sekunder. Det betyder att man behöver väldigt stort glas för att kunna se galaxen. En fullformats kamera och ett f1.4< är optimalt, men det kostar en del.
Exempel ifrån astronomiska.se

http://www.astronomiska.se/wp-content/uploads/2017/08/tannersted...

Har man en lång slutartid (många minuter eller timmar, alternativt många 30 sekunders bilder ihop lagda som med HDR) får man ett annat resultat som också är väldigt häftigt, men en annan "look".
Exempel ifrån willgoodlet.com

https://static1.squarespace.com/static/586fc0a6bf629abf69254ce7/...

Av gustav901

Medans man väntar på micromaten

Det var ingen bekväm vinkel och bilden blev inge bra, men va tusan

https://i.imgur.com/bYZXFnK.jpg

Av gustav901

@Broken-arrow: Hej igen! Kul att se att du jobbar med att förbättra dina kunskaper och skaffa dig mer erfarenhet.
Jag ser att du har funderat på vilken nivå du har tagit bilderna ifrån. Fantastiskt kul att mina kommentarer gav dig något att tänka på!

Om du tycker 75 bilder är mycket så har du aldrig fotograferat sport. Ett par timmar på en bana så blir det ca 2000 bilder för min del. Det kan jag intyga att det tar tid att gå igenom. Och en av anledningarna till att jag ska försöka mig på lite video i år.

Jag börjar med lite anmäla tips om snö. Kameran försöker göra bilden 18% grå eftersom det är "rätt exponerat". Problemet med det är att snö är 0% grå, alltså vitt. Därför blir bilder i stort sätt alltid underexponerade om man gör något automat inställning och inte kompenserar på något vis fel exponeringen.

I de första två bilderna tror jag inte du behöver vara på 1/160 slutar tid utan borde kunna vara betydligt längre och få ner ISO:n ganska mycket. Titta om du kan hitta ett liten, bekvämt stativ att ta med dig. Det tar längre tid att ta varje bild, men om det går långsammare har man mer tid att fundera på vad som drog intresset och gör att man känner att man vill ta en bild av det.

På dina bilder ser jag också att de är rätt blåa. Det behöver dock inte vara ett fel, det kan vara helt stilistiskt valt, men var medveten om att snö brukar bli blå och och grå när den ska vara vit.

Bild nr 1. Det finns två alternativ till det du försöker göra.

Alt 1; du försöker få en bild på växten men allt annat "suddigt". I detta fallet hade det funkat bättre om du hade zoomat in så mycket som möjligt och sedan gå så nära som möjligt som fortfarande funkade bra. Antal mm och f-värde spelar roll här, men det är helt beroende på avstånd till föremålet.
Du behöver tänka på att bakgrunden är lika viktigt som föremålet. Här hade det varit ett riktigt bra alternativ att bara ha ren snö i bakgrunden eller den vita himlen. Bakgrunden påverkas av vart ifrån du tar fotot. Att aktivt välja bakgrund och hur ljuset faller på föremålet är 90% av fotografering.

Alt 2; du försökte få en bild på växten som fokus med miljön som bakgrund. Här skulle jag dels säga att växten du har valt är lite för "trasslig" för att det ska bli bra. Ofta väljer man något som är relativt enkelt och sammanhållande (inte så mycket hål i).
Här har du det stora problemet med ljuset. En stor del av bakgrunden är vit och en del av bakgrunden är mörk.
Jag tror ett alternativ här hade varit att ställa sig mer till höger och fotografera emot husen och träden och sedan använda en blixt på kameran för att få växterna ljusare. I detta ljus hade det behövs manuella inställningar på blixten. Blixt är ett lika stort ämne att lära sig som fotografering men är väl värd investering av tid för det ger en så mycket friheter. Med lite kunskap så räcker "pop-up" blixten på kameran långt.

Ljusskillnad efter att ha gjort snön vit: (+0,5 exposure & +20 whites i Lightroom)

https://i.imgur.com/DoGGRwk.jpg

Bild nr 2. Här har jag tyvärr ingen aning av vad målet är. Det finns ett väldigt mörkt staket i förgrunden och ett par mörka änder i bakgrunden som är jätte små.

Om du försöker förklara vad bilden ska föreställa så kanske jag kan hjälpa till att förklara varför jag inte insåg det.

Bild nr 3. Jag upplever det som om bilden behöver mer separation mellan förgrunden och bakgrunden. Dels för att allting är i fokus och dels för att bakgrunden är ljusare än förgrunden vilket gör att man "tittar förbi" förgrunden, det som faktiskt är intressant. Sen fungerar det oftast bättre om objektet inte är precis i mitten om allting inte här super symmetriskt.

Här gjorde jag en lite mer avancerad redigering för att visa effekten som jag personligen skulle försöka uppnå. Jag tror i det dåliga ljuset som det var att det är svårt utan rätt utrustning att få någonting riktigt bra direkt ifrån kameran.

https://i.imgur.com/bvDecai.jpg

Här är de globala inställningarna jag använde:

https://i.imgur.com/JMoSsLa.png

Sedan använde jag en borste med ett par inställningar på bakgrunden. Vart "borst filtret" har applicerats syns i rosa.

https://i.imgur.com/K4QJUjy.jpg

Och här är inställningarna för borsten.

https://i.imgur.com/nqSq8SP.png

Förhoppningsvis gav jag dig ett par funderare som gör att du kan komma ännu längre. Det är också jätte bra att du kommer ut och fotograferar.
Hör av dig med hur du resonerade kring bild 2 så ska jag försöka komma underfund med varför jag inte såg vad som bilden skulle föreställa.

Av gustav901

@PatrikNordstrm: Personligen skulle jag rekommendera boken Stunning Digital Photography av Tony Northrup. Det kommer med massa video guider också. Kunskaper om fotografering gäller alla typer av kameror, mobil eller Hasselblad. Skillnaden är begränsningarna.
https://northrup.photo/product/stunning-digital-photography/

Av gustav901

@Broken-arrow: Första bilden:

https://i.imgur.com/VcSU6wQ.jpg

Som du ser här ligger vattnet under bron i nivå med den övre 1/3 efter att jag skar bort en stor del av botten av bilden. Beroende på vad som finns över bron hade jag troligen fotograferat mera uppåt än att beskära. Men jag sitter framför en dator med någon annans bild så jag har inte så många val.

Eftersom jag har dragit upp skuggorna många gånger på mina egna bilder så vet jag problem som kan uppstå.

https://i.imgur.com/szcuq6B.jpg

Det jag reagerar på är en del brus men framförallt att färgerna blir lite fel. Jag har bara personliga erfarenheter med Canons APC-S 18mp sensor, 100D & 7D, där färgerna blir lite magenta och gröna i återhämtade skuggor.
Har fotat ett par stenar och vet att det är verkligen ett ställa det färgerna kan sticka ut som onaturliga.
Med HDR blir det problemet mycket mindre, speciellt om du exponerar för att få dem till den nivån av ljus du vill presentera dem. Även en ökad ISO för att uppnå det resultatet fungerar bättre än att dra upp skuggorna, om det är möjligt.

Andra bilden: Höjd är alltid relativt. Knähöjd är ca 1/4 av ögonhöjd. Skohöjd är däremot 1/15 - 1/20 ögonhöjd. Det är jättestor skillnad.

https://i.imgur.com/lik7xsV.jpg

Jag skulle föreslå i höjd med den plana delen av vattenfallet i den röda rutan. Det kommer inte vara bekvämt. Speciellt om du inte har en kamera en tilt-bar skärm. I väldigt många fall är de bästa bilderna de som var minst bekväma att ta. Till mycket pga att vi inte ser dem hela tiden.
BTW, jag beskar bilden lite som du ser, kanske kan ge inspiration för ett alternativ.

Tredje bilden: HDR behöver inte vara ett automatiskt HDR. Det kan vara att maskera över en bild på en annan. Den bilden har egentligen 3 olika exponeringar, vattnet och himlen, marken, och träden. Då spelar vinden inte så stor roll. Desto mer vind, desto mer arbete. Men det går fortfarande rätt bra. Det blir mycket enklare med lite kunskap i Photoshop, men även basic kunskaper räcker till en början.

https://i.imgur.com/JFlB1fw.jpg

Blå för underexponerat, grönt för korrekt exponerat och rött för överexponerat.

Fjärde bilden: Samma anledning som bild 1 känns den beskärningen lite obekväm pga att horisonten ligger så väldigt högt upp i bilden. Igen, här beskar jag bilden så att övre 1/3 hamnar i linje med horisonten.

https://i.imgur.com/8lF4cqB.jpg

Eftersom att du står på en bro kommer knähöjd bli knähöjd plus och det känns lite som i ögon nivå. Här tror jag det skulle funkat bättre att ställa sig på tå och sträcka upp kameran så högt du kan. Då kommer höjden kännas annorlunda pga att det kommer så högt uppifrån. Tänk på att det blir dåligt stöd för kameran så slutartiden behöver justeras.

https://i.imgur.com/j5H7DKV.png

Ett annat alternativ är en annan vinkel. Nere i högra hörnet kanske du kunde ha stått nära vattnet och nästan dunkat kameran i vattnet för att få en väldigt låg vinkel med massor av vatten i bilden utan att trycka upp horisonten.

Femte bilden: Märk hur otroligt stor skillnad det blir bara genom att mörka ner (om än slarvigt genomfört) hit-sidan av bron.
Före redigering:

https://i.imgur.com/TZVnHu7.jpg

Efter redigering:

https://i.imgur.com/LQXE741.jpg

Det var en ganska liten mörkerläggning. Men det gör ändå att ögon dras snabbare in till det som är under bron vilket är ljusspelet vi är intresserade av. Det är en del pill med att få det att se naturligt ut, så enklaste lösningen är att beskära bort det som går. Ifrån den här vinkeln är det svårt att beskära bort det till höger utan att bli av med nästan hela bilden. Det blir helt enkelt så att man få skapa sig en känsla för vilken vinkel som behövs.

Lite som jag misstänkte också. Den bilden behövde in HDR för att få plats med allting dynamiska omfånget.

Det finns alltid brus i bilderna. Drar man upp de mörka partierna så kan det synas väldigt tydligt. Nikon och Sony har varit bäst i av det jag har sett när det kommer till att få så lite brus som möjligt i de mörka partierna.

Det här är ifrån den fjärde bilden ifrån ditt förra inlägg (jag ändrade vitbalansen):

https://i.imgur.com/gvrTPwb.jpg

Du kanske redan hade gjort några redigeringar innan du laddade upp dem.
Här är efter jag ändrade exponering till den nivån det skulle vara på om det hade varit det bilden var tagen på:

https://i.imgur.com/wj5Mkyq.jpg

Jag drog upp exponeringen 3,25 stop. Det är verkligen jättemycket. Just grönska blir jätte fult väldigt fort om man börjar dra i exponeringen. Man behöver helt enkelt exponera väldigt ljust för att få det bra och sedan dra tillbaka exponeringen.
Som du har nämnt tidigare, vind blir ett problem för automatisk HDR. Manuel funkar fortfarande men det blir en avvägningen hur mycket tid och energi man vill spendera på en bild.

Om man fotar vidvinkel som du har gjort på med de här bilderna så blir problemet att du måste ta hänsyn till massvis med saker.
Kunskap kommer göra att det blir enklare, och framförallt att du känner till vilka avvägningar du måste göra.

Blixt är ett stort kapitel inom fotografering. Det är den saker som kräver mest energi och setup. Själv använder jag en Rogue Flashbender, men man måste inse begränsningarna. Den klarar bara av att göra skräp blixt till OK blixt, inte till otrolig blixt.
Det som spelar roll är storleken på ljuset och avståndet till ljuset för hur hårt ljuset ska bli.
Väldigt sällan blir en studsad blixt bra.

Utöver det så är det viktiga att tänka på att blixtens roll är att justera förhållandet mellan det mörka och ljusa. Sen är det upp till fotografen att avgöra vad som ska vara ljust och mörkt.

Kunskap räcker bara så långt i fotografering. För att få de bästa bilderna krävs oftast mest energi.

Av gustav901

@Broken-arrow: På första bilden känner jag att kompositionen är lite obekväm. Jag tror det hade funkat bättre övre delen av bron hade legat på 1/3 uppifrån.

Det känns som du har återhämtat skuggorna en hel del. Den här bilden har så stort dynamiskt omfång att få in under en enda exponering.
Jag har fått lära mig en HDR teknik för att få bilder att se naturliga ut medan de tar så mycket detaljer som möjligt.
Det går ut på att du tittar på bilden du kommer att ta. Identifiera skuggorna och det som är väldigt ljust.
Börja med att ta en bild som gör att skuggorna underexponeras med 2 stop. Sedan tar du en bild på varje stop mellan den första exponering tills dess att du når att exponeringen för de ljusa delarna är överexponerade med 2 stop.
Sedan i Photoshop eller liknande får du slå ihop bilderna till en HDR. Vanligtvis ser bilden rätt bra direkt pga tekniken men det kan behövas pillas lite för att få den perfekt.
Ett annat alternativ är att ta samma exponering gång på gång och sedan i Photoshop ta "averaging" eller manuellt ta ena bilden lägst ner på 100% opacity, bilden över på 50% opacity, nästa bild på 25% osv. Varje extra exponering gör att du halverar bruset. 2 bilder på ISO 100 ser ut som ISO 50, även om kameran inte kan ta en ISO 50 bild. 3 bilder på ISO 100 motsvarar ISO 25 osv.

På andra bilden tycker jag personligen att den hade fungerat lite bättre om kameran hade varit lite längre ner, närmare marken, och om den hade varit lite mer inzoomad. Mynningen är mitt i bilden och jag tror det blir bättre om du beskär den så den ligger närmare vänsterkanten.
Testa att beskär den på tok för hårt och sedan beskär lite mindre och lite mindre tills du hittar något som du känner funkar riktigt bra.

På bild tre blir du tvungen att köra HDR. Bruset har ätit upp alla detaljer i träden vilket gör att det bara blir en smet. Samtidigt syns inget av himlen och väldigt lite av vattnet.

Det känns som vem som helst kunde ha tagit den eftersom att du står rakt upp när du tog bilden. Alla människor ser i stort sett ifrån samma höjd. Därför blir det mycket mer intressanta bilder om du fotar långt uppifrån, drönare, eller med kameran på marken.

Mina ögon fastnar inte på något. Det känns inte som någon intressant detalj. Staket på ön i mitten hade kunnat framhävas som en intressant detalj med rätt objektiv och komposition.

En huva hade hjälpt med lens flairen.

På bild fyra är det liknande saker. Jag ser att du har försökt återhämtat de överexponerade delarna så mycket som möjligt pga av den blåa "halon" som finns runt trädkronorna.

Det finns ingen detalj som sticker ut vilket gör att det känns som en annan bild man snabbt skrollar förbi på Facebook. Änden på ån är så liten så vi kan inte se om det finns något intressant där borta.

Ställ dig själv fråga, vad är det som är intressant eller vackert. Utgå sedan ifrån det och ställ frågan "hur mycket kan jag ta bort utan att förlora något". På den här bilden känner jag inte att jag behöver de nära kanterna av ån. Blommorna på vänster syns inte tillräckligt tydligt för att de ska vara intressanta, så kanske kan vi ta bort dem? Boxen på höger, vad ger den? Kan vi ta bort den?
Bara att beskära bilden så att ån slutar på den övre 1/3 gör ganska stor skillnad.

Eftersom att du står på en bro är höjden lite annorlunda, men skulle du hållit kameran över huvudet tror jag höjden hade framställs tydligen och blivit en del av bilden.

På sista bilden så är vi på en nivå där som vi inte brukar se ifrån och det skapar en intressantare bild.

Jag känner fortfarande att det saknas en detalj som sticker ut. Den som är vackert och intressant är det som sker under bron, men vi har väldigt mycket platt ljus utanför bron som är ljust vilket gör att våra ögon tittar mest på det.

En sak som sker väldigt ofta med HDR som har skett här också är att det saknas kontrast. Det är väldigt specifika bilder som man kan inte vill ha något som är helt svart och helt vitt i samma bild men här vill vi ha båda och.
Ljusskillnaden mellan mörka ljuset på ena sidan stenarna under bron och de varma starka ljuset från andra sidan har plattats ut till att vara nästan det samma. Jag tror du skulle få in detaljer ifrån båda på en exponering här, men annars så blir uppgiften i efterhand få de ljusa delarna verkligen lysa i kontrast till den andra delen.

Värt att notera är att detta bara är mina åsikter. Fotografering är subjektivt. Jag gör väldigt ofta inte det jag hade velat gjort för att jag känner en tidspress eller att jag ser en bild i mitt huvud men har inte rätt optik för det och då blir det någon mellanting för att "jag måste ta en bild".
Den bilden som är min favorit bild var inte en bild jag planerade i detalj utan det var bara en bild jag tog vid rätt tillfälle. Därför finns det saker jag önskar att jag hade gjort annorlunda men det är lätt att vara efterklok.

Ha kul medan du är ute och fotar, livet är för kort för att ha tråkigt!

Av gustav901

Media Markts hemsida så finns den listan för 4990 vet inte om det bara är placerholder eller vad.

Av gustav901

Försökte installera men nedladdningsverktygen är buggat så att programmet krashar när jag försöker ändra plats att ladda ner till

Av gustav901

Ett par saker att nämna:
När det kommer till vekligheten så använd "decimal" istället för "float". Det skapar visa problem att använda "float" för att tolka decimaltal.

FÖRKLARING:

För att en variabel ska vara tillgängligt för allt inom en klass så måste den skaffas utanför en metod. Du har skrivit float "nr3 = 0;" utanför en funktion så den kan allt tillgå (i klassen).

När du skriver

Citat:

float nr3 + nr1;

så säger du till programmet att lägga ihop nr3 och nr1 men du säger inte till programmet vad du ska göra med svaret.

Du kan skriva

Citat:

float nrX = nr3 + nr1;

så kommer programmet lägga ihop nr3 och nr1 och spara svaret i nrX. nrX kommer då bara finnas tillgängligt inom det "CASE" så ska du ha det till annat så får du deklarera nrX utanför ditt "SWITCH" system.

Sen kan jag säga det att det är lättare att använda IF för det hanterar ett par fel som kan uppstå samt att syntaxen är lite lättare att få till som man vill.

Av gustav901

Det är samma sensor så du får samma bilder med de båda kamerorna. Om du springer runt och vill ha en liten kamera så kanske två objektiv kanske inte så intressant men vill du ha möjligheten att lära dig mer fotografering så skulle jag nog ta det alternativet.

Lägg ner lite tid på kunskap å inte bara pengar på utrustning. Jag kan varmt rekommendera Tony Northup om du vill titta på videos. De har också en väldigt bra bok som finns som e-book för 100kr.

Av gustav901

Lightrooms export funktion låter dig stämpla bild eller text. Du kan bestämma vart de hamnar och beroende på om det är en horisontell eller vertikal bild.
Det finns "trail"-version av Lightroom som du kan ladda ner och testa och se om det passar dig.

Av gustav901

Det beror på vad du har för portar på datorerna och skärmarna. Om du har en enhet med Displayport 1.2 så finns det en möjlighet att de har stöd för daisychain. Då kan du skaffa en splitter [MÅSTE VARA RÄTT SORT] så går från en port till två. Dock är de inte billiga.

Av gustav901

Om du inte har en M.2 läsare i en annan dator så blir det lite jobbigt att testa. Du kan testa att installera Windows på en USB sticka, alltså inte för att installera om utan för att se om datorn kan komma åt den och boota till den.

Men när du startar datorn så går den direkt till BIOS eller?