Inlägg

Inlägg som hakro807 har skrivit i forumet
Av hakro807
Skrivet av dlq84:

Finns det nån officiell definition av SFF?

Klassiska SFF tar ju bara halvhöjdskort, och då med en maxlängd runt 20 cm. Att begränsa sig till halvhöjdskort för en speldator är ju inget alternativ, men däremot tycker jag definitivt att de hade kunnat begränsat längden till 17-20 cm, det skulle nämligen sammanfalla med mITX mått på 170 mm bredd. Detta skulle givetvis utesluta de mest kraftfulla korten, men skulle å anda sidan öppna för kort optimerade för små dimensioner och låg strömförbrukning. Alltså att Nvidia plockar ut de individuella kretsar som enklare kan handskas med undervoltning och låter dessa säljas som just SFF-anpassade.

Av hakro807

Är det någon som vet hur ARM:s affärsmodell där de licensierar tekniken kommer påverka framgent? Vi har i drygt två årtionden endast haft två företag som kunnat eller velat producera x86-kretsar, till stor del förmodligen kopplat till det faktum att Intel och AMD har tonvis med olika patent som förhindrar konkurrens.

Plötsligt kan vi se framför oss en handfull olika företag som alla producerar högpresterande kretsar för Windowsdatorer. Bara som exempel kan nämnas Rockchip, Samsung, Allwinner och Mediatek.

Av hakro807
Skrivet av Pågenbröd:

Vem har råd med att äta kött varje dag? Får man ju sömnproblem av att plånkan är papperstunn.

Vill nog påstå att de flesta utan problem kan handskas med kostnaden för att hålla en diet med väldigt mycket animaliska produkter.

Av hakro807

Svårare än förväntat.

Av hakro807

Vi måste komma ihåg att Nvidia gör inte detta för att hjälpa entusiasterna utan för att de vill tjäna mer pengar. Hade de gjort detta för entusiasterna skulle de istället argumenterat för mycket kompaktare kort med en tydligt begränsad strömförbrukning. Vi kan som exempel ta ett RTX 4070 med en strömförbrukning på ~120 watt och en längd på 170 mm eller ett 4080 med en längd på 244 mm (för mITX respektive mATX) och en strömförbrukning på ~170 watt.

Kort som dessa hade varit perfekt för de som önskar bygga kompakta system med låg ljudnivå men som ändå erbjuder hög prestanda och mycket VRAM.

Av hakro807
Skrivet av Elgot:

Fast beror det inte mest på att de ofta är rätt undermåliga? Billiga måhända, men långsamma, nedlåsta och lågupplösta (undantag finns säkert). Det är kanske inte Windows som drar så mycket som att man inte är så sugen på att gå dit?

De första var undermåliga, men man har under många år kunnat köpa Chromebooks som är fullt i paritet med övriga bärbara. Chromebook Pixel, som förvisso hade ett väldigt högt pris, lanserades redan 2013. Och den i fråga om kvalitet och design jämfördes med Macbook Pro. Min Lenovo Yoga Chromebook har varit en av de bästa byggda datorer som jag haft och med mycket lång batteritid. Och det måste vara runt 5 år sedan den släpptes. Nu är ju detta bara anekdotiska exempel, men hade det varit så lätt att ersätta ett normalt OS med en "webbläsare" så skulle inte Chrome OS stått och stampat på samma plats så länge som det gjort.

Av hakro807
Skrivet av Elgot:

Det kan förstås finnas en tröskel, men många är väl inte särskilt låsta till Windows? Mer och mer körs ju i webbläsaren, och en hel del annat har stöd även för Mac.

En Chromebook erbjuder en webbläsare och ofta väldigt prisvärd hårdvara. Trots många år som alternativ till Windows och OS X har Chrome OS idag inte mer än 2-3 procents marknadsandel.

Av hakro807
Skrivet av Rouge of Darkness:

synd bara på avsaknaden av vettiga spel till den tyvärr... typ 1 eller 2 som jag var intresserad av under dess livstid vilket aldrig riktigt motiverade ett inköp pga det.

Ja, vad som hände med Vitan är verkligen tragiskt. Den levde 2011 till 2019 men alla dess bästa spel lanserades under åren 2012-2014, de sista 5 åren var en ökenvandring.

Av hakro807
Skrivet av Elgot:

Några procent hit eller dit betyder kanske inte så mycket, men om man skall köpa något vill man ju gärna veta hur marknaden ser ut så man kan göra ett välgrundat val.

Om det var inom samma mjukvaru-ekosystem hade jag förstått det, men valet mellan Windows och OS X är så mycket större än 10 procents skillnad i prestanda. Ingen som är inkörd på Windows kommer välja en Macbook för att den är lite snabbare eller vise versa.

Av hakro807
Skrivet av Lonian:

Mitt sug efter orginal Ally var främst beroende på vikt på 608 gram jämfört med orginal Steam Deck 669gram.

Det finns grader i helvetet. En PS Vita Slim väger 220 gram och går enkelt att stoppa i byxfickan. Jämfört med den typen av smidiga format är ju både ROG Ally och Steam Deck feta grisar.

Av hakro807
Skrivet av Elgot:

Är det inte tvärt om nästan vad alla vill ha? Även om man inte gör annat än surfar är det något som dessa processorer är överlägsna på (javascript-prestanda dvs.).

Fast de innebär för normal användning ett så gigantiskt overkill att huruvida X Elite eller M3 är 10 procent snabbare än den andra är egalt.

Av hakro807
Skrivet av walkir:

Visst är inte M3-kretsen riktad till de som har extremt höga krav, men du missar att single core prestandan skalar i takt med antal kärnor.

Förvisso, men det är svårt att se de som letar efter en tunn och lätt dator med mycket hög beräkningskapacitet men som samtidigt har svag grafikdel, begränsat med minne, låg lagringskapacitet och mjukvaror som körs emulerade som en speciellt stor kundgrupp.

Av hakro807
Skrivet av Alling:

Märklig vinkling av SweClockers. Idel multitrådade tester, men det kommenterar man inte överhuvudtaget..

Skrivet av KAN1N:

Sen är det single core prestanda som fortfarande är avgörande i de flesta fallen…

Tror att för batteritid i mixad ”daglig” användning så kommer fortfarande Mac ligga långt före något år till, men ändå nice med konkurrens. Blir ett otroligt lyft med ARM i Windows laptops vs gamla som låg enormt långt efter Mac i batteritid.

Skrivet av Dinkefing:

Intressant att Qualcomm jämför deras 12-core modell mot Apples M3 med 8 kärnor och inte mot M3 Pro. Och de visar så klart MT poängen från GB6 men inte ST poängen? Jag tror M3 smiskar Elite X på singeltrådat så därför visar de inte den.

Kollar vi på Cinebench:S single thread topplista så får M3 inte fullt 2000 poäng och X Elite 1800 poäng. Sedan tycker jag att det är en icke-fråga huruvida den ena eller den andra är några procent snabbare eftersom dessa processorer inte kommer användas i datorer med extremt höga krav på prestanda pga integrerat grafikkort och avsaknad av anpassad mjukvara.

Av hakro807

Säger som flera andra, hade varit intressant att se testet genomfört med en billigare processor, något man kan vänta sig att hitta begagnat. Speciellt eftersom Ryzen 1000-serien är känd för dess svaga spelprestanda. Att flytta grafikkort mellan byggen är ju inget konstigt, men hur många vill investera 3000-4000 kronor i en ny processor i ett 7 år gammalt bygge?

Av hakro807

Störig fråga eftersom jag några månader snubblade över en korv med extra hög kötthalt som var helt fantastisk. Riktigt knaprig men samtidigt saftig från fettet. Den var inte alls lika finmalen som korv brukar vara. Men minns jag nu var jag köpte den eller vad den hette - nä den minns jag så klart inte. :-/

Av hakro807
Skrivet av exroz:

Samma här. Har inget minne av att jag kände någon som hade ICQ. Kanske en åldersfråga.

Förmodligen. Jag var i tonåren i slutet av nittiotalet när internet slog igenom stort och i praktiken alla "datornördar" körde med ICQ. Fram till dess att först MSN Messenger och senare Facebook Messenger tog över. Började man intresserade sig för datorer först tidigt 2000 så förstår jag om man missade ICQ.

Av hakro807
Skrivet av TeamRocket:

Microsoft är ett seriöst företag, så jag hoppas på det.

MS är tyvärr ett alldeles för stort företag och dess ledning måste ta hänsyn till alldeles för mycket för att kunna lansera en riktigt bra produkt. Jag tänker ibland tillbaka till tidiga 2000-talet och första Xbox. Det var inget större fel på det systemet, men att installera XBMC var som att göra produkten 10 gånger bättre. Stöd för att installera spel på hårddisk, stöd för att spela upp alla typer av mediafiler etc. XBMC gjorde Xbox till vad Xbox skulle ha varit hela tiden.

Av hakro807
Skrivet av dlq84:

Nja, ofta är det bara gammal opatchad mjukvara, precis som i det här fallet. Även det tidigare hacket där man bara behövde besöka en hemsida berodde på en gammal version av webbläsarmotorn.

Attacker mot webbläsaren är vanlig förekommande, men tag bara som exempel attacken mot Xbox (första alltså) där man byggde om handkontrollen för att den vägen plocka ut den information som man ville ha.

Av hakro807

Nu behöver det inte vara en nackdel för köparen, men det bör nämnas att 3006WFP bara har en DVI-DL-anslutning, inte Displayport eller HDMI. En passande adapter med fullt stöd för 2560x1600@60Hz kostar cirka 1000 kronor.

Av hakro807

Väldigt bra, men kan samtidigt inte tävla mot originalet. Blackthorn i den nya känns nästan som en karikatyr när han i originalserien kändes mycket mer trovärdig. Med det sagt finns det aspekter i den nya som är bättre. Två andra saker som jag stör mig på i den nya är dess värdelösa CGI och att allting har så extremt hög kontrast.

Om vi säger så här - den gamla har jag sett minst tre gånger plus läst boken. Den nya har jag inget intresse av att se igen. Tror det säger det mesta.